Pretraži
HYUNDAI kreće u tehnološku revoluciju s egzokosturom inspiriranim SF-om “Elysium” s Mattom Damonom!

HYUNDAI kreće u tehnološku revoluciju s egzokosturom inspiriranim SF-om “Elysium” s Mattom Damonom!

Objavljeno: 13/09/2019 / Autor: Petar Bondek / Po Neillu Blomkampu, južnoafričkom redatelju Elysiuma, ovo se nije trebalo dogoditi prije 2154.g.!

[email protected] Pictures, Newspress

Neill Blomkamp je režirao Elysium prije točno šest godina, SF koji bi uskoro mogao ispasti proročanski – sustav “mi dole crnčimo da bi ovi gore uživali” se već masivno primjenjuje, samo što su nam dosad samo nedostajali – egzokosturi iz filma! Zahvaljujući Hyundaiju – i njih ćemo uskoro dobiti!

OK, Hyundai vjerojatno nema ambicije kakve je imala Jodie Foster u filmu, pa izgleda da im je ipak bitno zdravstveno stanje njihovih radnika. Svaki šljaker koji je ikad istovarivao kamion robe ili punio police nečim težim od Smokija zna kakav je pakao raditi s rukama iznad glave…a ovaj egzokostur znatno olakšava posao!

Ne budimo naivni, naravno da sve vojne sile već desetljećima testiraju egzokosture – tvrtka Sarcos Robotics je nedavno razvila potpuno robotski Guardian XO egzokostur, koji će uskoro početi testirati U.S. Navy u svojim brodogradilištima. Zamislite ga u karbonskom dezenu sa stealth logom orla koji u kandžama drži sidro – to je to buraz!

Da, izgleda kao Iron Man polakiran u giallo fly Dino boju, nadamo se da je i toliko produktivan i pun gadgeta! Egzokosture razvijaju i Rusi i Kinezi (već drugu generaciju), a mogućnost masovnog korištenja egzokostura u nekoj PVC-čelik inačici –

 

“ExoBaustelle DeLuxe” bi znatno skratila rokove u građevini, spomenutim brodogradilištima, auto-industriji i ličilačkim poslovima…da ne spominjemo baletne škole!

Hyundaijeva ideja je jednostavna i odlično izvedena – baš kao i Blomkampova – VEX izgleda sjajno, uz karbon, aluminij i setove opruga ne zahtijeva baterije i elektromotore, a pruža podršku mišićima ruku, torza i vrata u ponavljanju operacija.

 

Robotska vesta godine – VEX i CEX su živi SEX!

Vest EXoskeleton  je radi jednostavne konstrukcije 22 – 42% lakši od svih ostalih sličnih pomagala, a ima mogućnost rotacije ruku i torza. Stražnji dio ima mogućnost produživanja za 18 cm, tako da će ga svi radnici  Hyundai Motor Group-e koji će ga nositi na testiranju u SAD-u bez problema navući. Ciljana skupina radnika su oni koji su zaduženi za učvrščivanje donjeg dijela automobila s osamsatnim pogledom usmjerenim u podnicu.

Hyundai je već proizveo i donji egzokostur za buduće “ZAPOSLENIKE MJESECA” – Chairless EXoskeleton (CEX), koji teži 1,6 kg a ima nosivost od 150 kg, koji omogućuje rad u sjedećem položaju bez stolca. Ribiči nakon ove vijesti više neće mirno spavati…

Da, rad na traci je nezahvalan, no svi smo radili i gore poslove bez pomoći robotike…a tko nam je kriv!

 

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X