Pretraži
Formula 1 priprema mikrofone za auspuh kako bi automobili bili još glasniji… na televiziji

Formula 1 priprema mikrofone za auspuh kako bi automobili bili još glasniji… na televiziji

Objavljeno: 27/09/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Facebook

Ovaj tekst bi vrlo lako mogao započeti na sljedeći način:

Sve je lažno, ništa više nije stvarno, iluzija je svugdje oko nas.

Zagriženi ljubitelj Formule 1 bi još mogao dodati : “Pa zar im ništa nije sveto?”

Naime, 1,6-litreni V-6 motori koje Formula 1 koristi od 2014. godine, mogu biti tehnološko čudo, no u usporedbi s prethodnim motorima, nisu ni blizu toliko glasni niti atraktivni.

Novi vlasnici su primili na znanje pritužbe obožavatelja te su najavili da rade na rješenju.

Formula 1 automobili, doduše, neće postati glasniji, nego će lažirati glasnoću!


Formula 1


Formula 1 naime razvija mikrofone koji će se moći priključiti na ispušni sustav automobila. Ako se pokažu uspješnima, ovi će se mikrofoni koristiti kako bi automobili zvučali glasnije na televiziji.

“Jedna od stvari koju želimo pojačati, jest zvuk ovog sporta, jer je on jako važan za obožavatelje i od kritične je važnosti prema svim istraživanjima koje smo proveli”, rekao je Sean Bratches, komercijalni direktor F1.


Formula 1


Kako bi motori zvučali glasnije, bez da ustvari budu glasniji, Bratches je rekao da F1 koristi pomoć australskog producenta Davida Hilla.

“On radi s njemačkim koncernom na razvoju keramičkog mikrofona koji možemo pričvrstiti na auspuh kako bismo dobili pravo pojačanje zvuka za obožavatelje”, objasnio je Bratches.

Formula 1 je u prošlosti pokušala drukčije pristupe kako bi motori zvučali više nalik “vrištećim” zvukovima kakve obožavatelji pamte. Nažalost, nijedan od prijašnjih pokušaja nije urodio plodom.


Pogledaj galeriju

Jean Todt, voditelj uprave F1, također je istaknuo da ne planira povratak na staru tehnologiju motora, čak ako i današnji motori ne zvuče toliko dobro kao stari.

No, hoće li obožavatelji prihvatiti slušanje pojačanog zvuka ispušne buke ili ne, i hoće li ono uopće zvučati autentično, tek ćemo vidjeti.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X