Pretraži
Ford Focus Speedster odlična je alternativa za obožavatelje Ferrarija Monze SP2 koji si ga ne mogu priuštiti

Ford Focus Speedster odlična je alternativa za obožavatelje Ferrarija Monze SP2 koji si ga ne mogu priuštiti

Objavljeno: 27/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Ford Market

Ford Focus Speedster – Ruska tuning kuća Ford Market jedan je od najpoznatijih modifikatora Forda diljem svijeta. U njihovoj radioni napravljene su najluđe verzije Mustanga, off-road kombi baziran na Raptoru, pojačavani su različiti Focusi RS i Escorti RS Cosworth, ali nedavno je pokazano i njihovo remek djelo – Focus Speedster.

Naime, riječ je o modificiranom Focusu koji je inspiriran legendarnim speedsterima poput Ferrarija Monze SP2 i McLarena Elve. To znači da ovaj automobil uopće nema krov i vjetrobransko staklo, skraćen je kako bi ostao samo jedan red sjedala, a i stražnji dio je modificiran kako bi imao bolju aerodinamiku.


Ford Focus Speedster

Ford Focus Speedster

Ford Focus Speedster


Ford Focus Speedster

Osim što je uklonjeno toliko značajki s klasičnog Focusa, ova tuning kuća je čak zavarila i jedina vrata koja su preostala pa se tako vozač i suvozač moraju popeti u automobil. Focus Speedster ima i proširene blatobrane, veće aluminijske naplatke i vjerojatno osnažen motor.

Inženjeri Ford Marketa posvetili su veliku pažnju i samom interijeru pa su unutra ugrađena posebna sportska sjedala, a cijela kontrolna ploča je zamijenjena ono iz treće generacije Focusa. Na kontrolnoj ploči više nema niti ventilacijskih otvora, a i sam ekran je zamijenjen boljim.Iako će mnogi obožavatelji Forda reći da ovakav automobil nije u stilu Forda, svakako treba uzeti u obzir da je nedavno i postojao jedan serijski automobil ovoga proizvođača koji je i relativno sličio po obliku karoserije.

Riječ je Fordu StreetKa koji se proizvodio od 2002. do 2005. godine, a dizajnirao ga je sam Pininfarina. Iako je ovaj kabrio imao vjetrobransko staklo, ovakav Focus Speedster i StreetKa dijele mnoge sličnosti u građi. Osim toga, Ford je uz drugu generaciju Focusa nudio i kabrio verziju.

Rusi su za ovaj projekt stvarno uložili mnogo truda što je vidljivo po brojnim detaljima i završnoj obradi, a neki Amerikanci čak i žale što nije moguće vidjeti ovaj projekt uživo na njihovom poznatom automobilskom sajmu tuninga SEMA. No bez obzira na to, svakako im treba dati pohvalu na mašti i velikom trudu.


Pogledaj galeriju


Ford Focus Speedster

Povratak na vrhpointer
Zatvori X