Pretraži
Fisker Ocean je još jedan u nizu naelektriziranih izazivača Tesle Model X

Fisker Ocean je još jedan u nizu naelektriziranih izazivača Tesle Model X

Objavljeno: 30/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: Fisker

Fisker Ocean : Proizvodnju SUV-a Ocean Fisker planira započeti tek krajem 2021. godine, nakon čega bi 2022. godine trebale početi prve isporuke kupcima. Prethodno svemu tome Fisker namjerava predstaviti i potpuno funkcionalni prototip SUV-a Ocean i to 4. siječnja 2020. godine. Trenutno je otvorena faza rezervacija za one koji žele biti prvi na popisu kupaca. Cijena rezervacije je 250 dolara.

Glavni konkurent Fisker Oceanu će biti Tesla Model X koji još uvijek drži vodeću poziciju među električnim SUV-ovima a ne smijemo zaboraviti niti na Mercedes EQC i Audi e-tron, za sada dva glavna pretendenta iz Njemačke na poziciju dominantnog električnog SUV-a.

  

U trbuhu Fisker Oceana nalazi se, kao i kod svih električnih automobila, komplet litij ionskih baterija. Proračuni Fiskerovih inženjera ukazuju na domet nešto manji od 500 kilometara. Za sada nam nisu poznate točne specifikacije pogonskog sustava Fiskerovog SUV-a ali je potvrđeno da ćemo imati i verzije sa pogonom na sve kotače, kako bi i doličilo terenskom vozilu.


Fisker Ocean električni SUV

Fisker Ocean električni SUV

Fisker Ocean električni SUV


Zanimljiv je detalj koji povezuje modelsko ime Fiskerovog SUV-a i dijelove njegove izrade. Naime, tepisi u Fisker Oceanu napravljeni su od recikliranih ribarskih mreža koje u napuštenom i otpadnom obliku zagađuju svjetska mora. Sjedala su tapecirana recikliranim poliesterskim vlaknima a solarne čelije na krovu automobila navodno daju dodatnih 1,600 kilometara dometa na godišnjoj razini.

Ekološki osviještena filozofija Fisker Oceana se nastavlja i kroz upotrebu otpada od proizvodnje automobilskih guma za izradu nekih dijelova električnog SUV-a. Zanimljivo je da je Ocean nema klasičnu haubu jer je ona zapravo fiksna i zatvorena kako bi se uštedjelo na masi automobila. U području gdje bi kod benzinaca bio motor, ovdje se nalazi elektronika i napredni klimatizacijski sustav.

Fisker planira uvesti i nove vrste leasinga za Oceana pri čemu će i sam proces servisiranja automobila biti maksimalno pojednostavljen. Fiskerov mehaničar će doći po njega u dogovoreno vrijeme te ga isto tako vratiti nazad vlasniku odnosno korisniku.


Pogledaj galeriju


Fisker Ocean električni SUV

Povratak na vrhpointer
Zatvori X