Pretraži
Fear of the Dark; zastrašujući novi Cadillac Escalade SE je ogroman, opak i nakrcan luksuznom opremom!

Fear of the Dark; zastrašujući novi Cadillac Escalade SE je ogroman, opak i nakrcan luksuznom opremom!

Objavljeno: 04/12/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto: GM

Pebble Beach Concours d’Elegance 1998. i nije bio tako davno, ali ga rijetko tko pamti kao event gdje je po prvi puta ugledan Cadillac Escalade , prvi LSUV nastao kao brzi odgovor na Lincoln Navigator. Da, to L je kratica za Luksuz!

Znam što Vas je uvijek zanimalo kod ovog Caddyja! Što je kštrumfu ESKALADA? Pa ukratko, to je vrsta ljestvi namijenjena penjanju na visoke zidove teško utvrđenih položaja! OK, pošto i nije neki žabac od SUV-a, baš i nećete preskakati zidove, ali ukoliko imate dobar zalet mogli bi proći kroz utvrdu ili dvije! Sport Edition naravno zvuči pomalo komično, otprilike kao i milijuni proizvedeni Jeepova Grand Cherokee Limited.


Elvis je za života skupio 200-njak Caddyja. Da je živ, taj bi šarmantni 84 -godišnjak sijedih zulufa zasigurno vozio Escalade čudne nemuževne boje


Sa Sportom može imati veze jedino ukoliko u njemu organizirate Svjetsko šahovsko prvenstvo, nije da nema mjesta za takav event! Da se u polumraku prišulja iza vas u praznom hodu desetbrzinskog mjenjača (automatika) i da se odjednom okrenete trebao bi vam second – hand pacemaker! Da, što se opakosti tiče, Escalade je uvijek kandidat za Final Four na kraju sezone. Na njemu čak i 22 – colne felge izgledaju velikoserijski i uštogljeno. Uz sav taj bad boy image ide bad boy snaga – 6,2 litreni Vortec V8 sa 313 kW/420 KS (koji je btw i u Caddyjevom IMSA DPi-V.R prototipu), a svaki model može imati 2WD i 4WD konfiguraciju, uz ubrzanje od 0-98 km/h za manje od šest sekundi.

Serijska/vanserijska oprema je impresivna, čak i za američke pojmove – Magnetic Ride Control, HUD, 4G LTE Wi-Fi Hotspot, bežično punjenje, Automatic Parking Assist, sklopivi drugi i treći red sjedala, 12,3 inčni zaslon, trozonski klima uređaj, ručno obrađena koža und drvo, hidraulička stepenica, BOSE Centerpoint audio sa 16 zvučnjaka, hands free prtljažnik, puno toga stane u tako velik komad metala – cijelih 5,18 m (19 cm dulje od Audija Q8). Da, maksimalnih 2.667 l  prtljažnika ne nudi ni teretni vagon! U Homelandu košta 84.790 dolara, sasvim prihvatljivo za Becksa, Dr. Drea, Willa Smitha, Adama Sandlera i ostale dosadašnje anonimne korisnike.

Zašto bi bio zanimljiv EU kupcima? Pa recimo da su Q-ovi, GLC-ovi, X-ovi već svima pomalo dosadili.


Cadillac Escalade SE

Povratak na vrhpointer
Zatvori X