Pretraži
Europska unija priprema zelenu budućnost: Stižu investicije za električne aute od 100 milijardi eura

Europska unija priprema zelenu budućnost: Stižu investicije za električne aute od 100 milijardi eura

Objavljeno: 23/05/2020 / Autor: Tin /

Europska unija priprema zelenu budućnost – Samo jedan dan nakon što su izašle statistike za rekordan pad prodaje novih automobila u Europskoj uniji u travnju, Europska komisija je predložila plan za podupiranje proizvodnje električnih automobila s čak 100 milijardi eura. Upravo bi se time dao vjetar u leđa brojnim proizvođačima kojima prodaja ozbiljno pati, a ujedno bi se povećala i prodaja ekološki prihvatljivijih vozila.

Europska unija je drugi najveći proizvođač automobila iza Kine. Stoga ne čudi da se u toj industriji, uključivši i tvrtke koje podupiru proizvodnju, zapošljava više od 13,8 milijuna ljudi. Iako takve brojke zvuče poprilično veliko, treba uzeti u obzir da postoji preko 300 tisuća tvrtki koje surađuju s automobilskom industrijom u Europi.

Europska unija priprema zelenu budućnost

Upravo je pad prodaje novih automobila, kakav smo imale prilike vidjeti tijekom posljednjih mjeseci, jedan od najvećih padova koji se pamte u povijesti automobilizma. Države poput Italije i Španjolske su tijekom travnja zabilježile pad prodaje od čak 97 posto, a sve zbog velikog broja otkaza i same karantene.

Ovakav plan za podupiranje automobila trebao bi investirati 40 do 60 milijardi eura u poticanje proizvodnje električnih automobila ili tehnologija koje se ne oslanjaju na fosilna goriva, a Europska komisija navodi da će se investirati i u postavljanje više od dva milijuna punjača diljem europskih gradova.Plan bi trebao biti ostvaren do 2025. godine, ali svakako još treba obratiti pažnju na to koliki utjecaj na klimatske promjene imaju automobili. Vrlo sličan plan je predstavila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je nedavno zatražila od državnih agencija da pripreme planove za sprječavanje daljnjih klimatskih promjena.

Prema njemačkoj novini Süddeutsche Zeitung, Europska komisija razmatra i ulaganja u druge vrste transporta. Komisija smatra da su vlakovi i željeznice odlična platforma za daljnja ulaganja, ali se već godinama ne ulaže u njihovu izgradnju i napredak. Stoga se razmatra i odluka o financiranju željeznica od čak 40 milijardi eura kako bi se poboljšale tehnologije i bolje povezali brojni gradovi.Europska unija priprema zelenu budućnost

Povratak na vrhpointer
Zatvori X