Pretraži
ElektroBulli iz Silicijske doline ima ručni mjenjač za kroćenje bijesnih električnih konja

ElektroBulli iz Silicijske doline ima ručni mjenjač za kroćenje bijesnih električnih konja

Objavljeno: 04/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Lulop.com

Bulli iz 1962. koji prepoznaje lica? WTF?

OK, kupujem…No što točno kupujem?

Američki odjel VW-a je odlučio spektakularno obilježiti preimenovanje svog (sad već bivšeg) Electronics Research Laboratory (ERL) u Innovation and Engineering Center California (IECC). Radi se o najvećem istraživačkom odjelu VW-a izvan Europe, preciznije – Njemačke.  Na najameričkiji praznik je IECC predstavio “TYPE 20”, Bullija spremnog za još jedan (novi) milenij!

 

ElektroBulli : No Bull Bulli

Bivši ERL je 20 godina služio kao VW-a produžena ruka usred Silicijske doline – od početna tri zaposlenika je narasao do više od 180 inženjera, znanstvenika, istraživača i dizajnera. Upravo oni su sklepali “Stanleya”, prvi robotizirani automobil na DARPA Grand Challenge 2005., koji je sam navigava na ruti od 212 km.

Četrnaest godina kasnije, naravno – očekivanja rastu! Bulli  iz 1962.( Type 2 11-prozorski Microbus) je BEV (električno vozili pogonjeno baterijama) a  ima 10 kWh bateriju, 2,500-W on-board punjač, te elektromotor koji razvija 120 KS i  234 Nm.

Također ima i nešto što je razvijano skupa s Porscheom – aktivni pneumatski ovjes koji podešava visinu vozila uz pomoć softwarea – poprilično je cool kad se Bulli poput vjernog psa podigne čim mu se vlasnik približi!

Navedeni vlasnik ne može ući samo tako – zapravo ON može – za razliku od svih ostalih – širokokutna 720p kamera integrirana u drugi  prozor s vozačke strane preko Sensory SDK odrađuje identifikaciju. Komunikacija s Bullijem je verbalna – i to uz pomoć Conversational Digital Assistanta, s tri mikrofona raspoređenih po Bulliju.

Da bi putnicima bilo što zanimljivije bez režanja boksera iza njihovih leđa tu je Holographic Infotainment System, koji smao potencira Bullijevu zabavljačku stranu.

Slijedeća postaja – Electric Avenue!

 

Pogledaj galeriju

ElektroBulli

Povratak na vrhpointer
Zatvori X