Pretraži
Dacia će u Ženevi predstaviti svoj prvi električni automobil. Cijena će biti oko €10,000!

Dacia će u Ženevi predstaviti svoj prvi električni automobil. Cijena će biti oko €10,000!

Objavljeno: 23/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Renault

Prva Dacia na struju – Dacia je sada i službeno potvrdila da će prvi električni automobil na tržište izaći kroz sljedeće dvije godine. Postoji puno naznaka da će to biti prilagođena verzija Renault City K-ZE električnog kompaktnog automobila kojeg Renault proizvodi i prodaje u Kini. Automobil bi za europsko tržište trebao biti predstavljen na salonu automobila u Ženevi 3. ožujka ove godine.

Dacia trenutačno nema u ponudi nikakvih električnih automobila a najveći problem je uklopiti električni automobil u niskobudžetnu ponudu Dacie. Upravo je zbog toga jako izgledno da će Dacia preuzeti prilagođenu verziju malog Renaulta za kinesko tržište kako bi ga prodavala u Europi.

  

Tehnologija Dacijinih aktualnih modela se temelji na starijoj tehnologiji iz Renaulta što je sve do sada bilo izvrsno kompromisno rješenje. Kupci Dacije prije svega žele odličan odnos uloženog i dobivenog a posljednji krik automobilske tehnike im logično nije na prvome mjestu. Do problematične situacije dolazi sa novom EU regulativom koja izrazito strogo gleda prosjek emisije štetnih plinova u presjeku portfelja svakog proizvođača automobila.


prva Dacia na struju

prva Dacia na struju

prva Dacia na struju


 

Prva Dacia na struju

S obzirom da Dacia nema električnih automobila, prosjek emisije štetnih plinova njenog voznog parka je poprilično visok a tu se svakako ne radi o skupocjenim superautomobilima koji kroz svoju paprenu cijenu takve trošarine mogu naplatiti krajnjem kupcu. Dacia svojim lošim prosjekom narušava i prosjek čitave Renault grupacije.

Sagledamo li situaciju šire, jasno je da je praktički jedina prepreka Daciji da u ponudu stavi električni automobil konkurentnih karakteristika cijena takvog automobila. Primjerice, popularni električni Renault Zoe se u Francuskoj prodaje za početnu cijenu od oko 24,000 Eura. Dok je takva cijena granično prihvatljiva kupcima Renaulta, onima koji cijalju na Daciju, 24,000 Eura je čitavo bogatstvo.

To je još jedan od razloga zašto se kineski Renault K-ZE čini kao najizglednije rješenje za Daciju. Samo se nadamo da ću uspješno zadovoljiti sve europske zahtjeve po pitanju sigurnosti na cesti te proći proces homologacije. Uz pretpostavku da će to sve proći glatko, za očekivati je da će se prva električna Dacia prodavati u Europi za otprilike 10,000 Eura. Usput budi rečeno, Kinezi Renault K-ZE mogu kupiti za protuvrijednost od oko 8,000 Eura!


Pogledaj galeriju


Prva Dacia na struju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X