Pretraži
Naišli smo na doista čudan video o Tesli Model 3. Da li je ovo pitanje plaćenog blaćenja ili čiste staračke zlobe?

Naišli smo na doista čudan video o Tesli Model 3. Da li je ovo pitanje plaćenog blaćenja ili čiste staračke zlobe?

Objavljeno: 17/12/2018 / Autor: Petar Bondek / Photo: Tesla Motors, Pawel Litwinski ©2014 Courtesy of RM Auctions

Bloomberg je ovih dana objavio stvarno čudan video sa Sandyjem Munroom, nezavisnim stručnjakom za obrnuto inženjerstvo – njegovi plaćenici su rastavili dva  Modela 3 i usporedili ga s BMW –om i3 i Chevyjem Boltom.Kompleksna , teška i komplicirana karoserija za proizvodnju, previše načina pričvršćivanja, da se radi u Fordu ili Toyoti vjerojatno bi rasturili konkurenciju“ Pobogu… o čemu ovaj fosil trabunja? Hrpa špekulacija? Baterija – remek djelo izrađeno u suradnji s Panasonicom je oduševila sve (ne navode precizno zašto), ali nije jasno što su htjeli dokazati s analizom da elektromotor Modela 3  košta 754 dolara i teži 46 kila, kod i3 841 dolar uz 48,3 kg,  a 836 dolara kod  Chevyja Bolta uz 51 kg.

Koga to uopće zanima i što nam to govori o bilo kojem od njih  – nemam pojma! Munro boysi pak nemaju pojma ni o vrsti elektromotora kojeg Tesla koristi, ni o neodimijskim magnetima, kojeg spominju kao neko Wunderwaffe iz 1943. Još bolje, Tesle koje je Munro testirao su stari skoro dvije godine, a u videu se pojavljuje uglavnom Model S o kojem i nije riječ.

OK, nećemo spominjati Sandyjeve godine (prvi auto koji je rastavio je vjerojatno bio Model T) ni uočiti otvoreni hejterski stav, ali oba videa liče na susret dva kromanjonca s Playstationom 4 Pro koji jednostavno ne mogu dočekati trenutak kad će ga razvaliti toljagama. Da, svaki novi automobil ima mane, ali ova dva dinosaura nisi spominjali masovne opozive modela marki s većom tradicijom od Tesle. Pitam se zašto?


Tucker je vjerojatno najradikalniji američki automobil ikad osmišljen. Šteta što je Preston sam olakšao posao Big Boysima iz Velike trojke


Kao prvo, moram razjasniti da ne spadam u dvije milijarde najvećih obožavatelja električnih automobila, no ovakvu anti – propagandu nisam vidio već poprilično dugo. Preciznije  – nikad, jer nisam bio rođen kad je Edison usmrćivao slonove i osuđenike na smrt da bi pokazao svijetu i Tesli da je njegova struja bolja.

No, neke paralele između Elona Muska i još jednog vizionara – Prestona Tuckera su očite. Oba su nudila revolucionarni automobil (Tuckerov je imao helikopeterski, Muskov elektro – motor), oba su bila ispred svog vremena – Tuckerov po svim pitanjima, Muskov po pogonu, i oba su imala skoro nepremostivu situaciju sa  Securities and Exchange Commission (SEC) – Komisijom za vrijednosne papire, koja je (ukratko)uhvatila Muska da manipulira informacijama na tržištu kapitala i tako zarađuje stotine milijuna dolara sebi i ostalim dioničarima Tesle.Preston Tucker  je optužen 1949. (do kad je proizveo samo 37 “Torpeda“), za pronevjeru 44 milijuna dolara koje im je u obliku zajma dala američka vlada. Unatoč zapošljavanju 1.900 zaposlenika i 90% spremnosti mehanizacije nitko ni danas nije siguran da li je Preston bio neshvaćeni genije kojem je nedostajalo samo malo vremena ili teški muljator. No nije imao nešto čega Elon ima u izobilju –novac.

Tu svaka sličnost s Elonom prestaje, jer Musk tvrdi da neće imati neprospavanu noć ako Tesla propadne. Preston Tucker je oslobođen optužbe, ali financijski iscrpljen nije potrajao. Preminuo je od upale pluća 1956. u 53. godini, osmišljajući Cariocu, sportski automobil za investitore iz Brazila.

Tužan kraj za romantika s dobrom idejom. Musk je drugačiji; dobro je znao od prvog trenutka kad se odlučio u prelasku u automobilske vode da će tamo morati plivati s opasnim i vrlo iskusnim morskim psima. No, inteligentan kakav je nije gubio vrijeme, krv i vitalne organe u direktnom obračunu s krvolocima – jednostavno  je izgradio potpuno novi bazen i zaplivao slobodnim stilom, bez straha od čovjeka koji se zove kao Travoltina cura iz „Briljantina“.

A Model 3? Prodaje se kao alva… 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X