Pretraži
CHEVY CORVETTE STINGRAY CONVERTIBLE – zašto je hardtop Raža najbolji svjetski supersportaš današnjice ?

CHEVY CORVETTE STINGRAY CONVERTIBLE – zašto je hardtop Raža najbolji svjetski supersportaš današnjice ?

Objavljeno: 03/10/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto: Chevrolet

CHEVY CORVETTE STINGRAY CONVERTIBLE : Prvi Corvette hardtop s centralnim motorom ima samo jedan problem – oblik raže za isti tip krova je već iskoristio – Ferrari!

 

Kabrio Corvette je čisti  povratak korijenima, jer C1 Corvette je došao isključivo kao beskrovni američki sportski kabrio s Blue Flame rednim šestakom 1953. ( Gary Gabelich je valjda platio neke tantijeme?)

 

Raža među aligatorima

Uopće nas ne čudi što je Convertible predstavljen baš u Kennedy Space Centru na floridskom Cape Canaveralu, među milijun aligatora i nekoliko tisuća posjetitelja – veza Corvette i NASA-e traje još od 1959. kad se astronaut Alan Shephard pojavio na parkingu kampa  s   Corvetteom iz ’57. Vjerojatno ste gledali sjajni “The Right Stuff”, pa znate da su svi astronauti programa Mercury dobili Corvette, a Gus Grissom ga je čak i nabrijao, samo da ostavi Shepharda u prašini.

Ima nešto u toj američkoj sklonosti revolveraškim obračunima – čak su za predsjednika izabrali glumca iz osrednjih westerna!


Natrag u Cape i tvrdnju iz naslova – postoje vrlo jasne činjenice koje govore u prilog naoko hrabroj tvrdnji iz naslova. O ukusima niti ne namjeravam raspravljati, govorim samo odnosu uloženog i dobivenog!

 

California Über Alles

Postoji jedan faktor Corvette koji je možda glavni razlog njene legendarne popularnosti, a to je – cijena. Oduvijek je bila američka verzija Jaguara E-Type, automobila koji je uz svu ljepotu i performanse svijeta imao i vrlo razumnu cijenu. Ljepota je u oku promatrača, pa neka tamo i ostane, ajmo odmah na konkurenciju! Chevrolet je malo poskupio Convertiblea u odnosu na Coupea, za nemalih 4.00o dolara, no kako stoji s konkurencijom?

BMW M4 Cabrio – 425 KS – 77.650 $ za bazni model

AUDI R8 Spyder – 562 KS – 182.100 $  za bazni model

PORSCHE 718 Boxster GTS – 365 KS – 82.800 $ za bazni model

LAMBORGHINI Huracán RWD Spyder – 580 KS – 203.674 $ za bazni model

CHEVROLET CORVETTE STINGRAY CONVERTIBLE – 495 KS – 67.495 $ za bazni model

Nadam se da sada shvaćate koliko je ovo bitan model za Chevrolet, jer se radi o najsnažnijoj baznoj verziji Corvette u povijesti – 6.2L V8  495 KS sa osambrzinskim mjenjačem s dvije spojke i Magnetic Ride Control 4.0 – GRATIS! Svi navedeni konkurenti na listi su goli kao od majke rođeni – Goli Pištolj 2.0 – i svi odreda sporiji od Vette. Da, i Lambo!

Primjetili ste da u usporedbi ne sudjeluju glavni Top Gun konkurenti najelitnijih proizvođača sportskih automobila, jer unatoč što ih većina treba znatno veći broj konja za Vettine performanse, cijena im probija zdravi razum. Sportski automobil bi trebao biti gušt koji bi  si svaki zaposleni čovjek trebao priuštiti (a da mu obitelj pritom ne umre od gladi), a ne nešto vezano uz milijunske iznose.

 

Što u RH možete dobiti za cijenu Stingray hardtopa u USA ? Audi Q5, ni manje ni više. Europo, jadna li si…

 

Pogledaj galeriju

CHEVY CORVETTE STINGRAY CONVERTIBLE

Povratak na vrhpointer
Zatvori X