Pretraži
Citroën ponovno napada kompaktnu klasu: Vraća se C4 i to s potpuno električnom verzijom

Citroën ponovno napada kompaktnu klasu: Vraća se C4 i to s potpuno električnom verzijom

Objavljeno: 19/06/2020 / Autor: Tin / Foto: Citroën

Citroën predstavio potpuno novi C4 – Citroën je 2018. godine s tržišta povukao drugu generaciju modela C4. S obzirom na to da je ona već bila pomalo zastarjela, a francuski proizvođač je započeo s novim dizajnerskim jezikom, C4 je jednostavno poslan na privremeni odmor. No nakon dvije godine odmaranja, model C4 je ponovno tu, a sada bi mogao biti i konkurentniji no ikada.

Naime, nakon „ofenzive“ na SUV segment s modelima C3 Aircross i C5 Aircross, koji su se zajedno u samo tri godine prodali u gotovo pola milijuna primjeraka, Citroën je odlučio i od modela C4 napraviti crossover.

Citroën predstavio potpuno novi C4

Inače su kompaktna klasa i SUV segment najvažniji na europskome tržištu pa bi ovim potezom modelu C4 trebao biti zajamčen uspjeh. Osim toga, ovim modelom je pokazan i dorađeni dizajn koji bi se s vremenom mogao pojaviti na cijeloj gami vozila, a odlikuju ga povišena silueta s elegantnijim i modernijim linijama.


Citroën predstavio potpuno novi C4

Citroën predstavio potpuno novi C4

Citroën predstavio potpuno novi C4


No pravo blago sakriva se ispod poklopca motora. Francuski proizvođač je najavio da će C4 pokretati benzinski i dizelski motori, ali da je glavna novost i potpuno električna verzija. Tako će tzv. e-C4 biti peti elektrificirani model u Citroenovoj gami, a pretpostavlja se da će biti i najpoželjniji.

S obzirom na to da je službena premijera zakazana tek za kraj lipnja, još uvijek nisu poznate detaljne specifikacije motora, ali se pretpostavlja da će se koristiti već poznati motori iz PSA grupacije. Tako očekujemo vidjeti 1,2-litrene benzince s opcijama od 75, 100 i 130 konjskih snaga te 1,5-dizelski motor sa sto konjskih snaga.

Za električnu verziju očekuje se korištenje sličnih sklopova kao i u Peugeotu 208 pa bi tako mogli vidjeti bateriju od 50 kWh sa 140 konjskih snaga i 300 Nm okretnoga momenta. Bratski 208 s takvim sklopom ima doseg 350 kilometara, ali bi e-C4 trebao biti teži pa se očekuje ponešto manji doseg.Citroën je oduvijek bio poznat po vrhunskoj udobnosti pa očekujemo da će to nastaviti i C4. Unutrašnjost je dizajnira u već poznatom stilu s puno jednostavnih detalja, ali čini se da je francuski proizvođač s ovim modelom krenuo i prema lijepom minimalizmu.

Novi C4 i potpuno električni e-C4 službeno će biti predstavljeni 30. lipnja pa će se tada saznati i svi detalji oko inovativnih tehnologija, ali i specifikacije motora.


Pogledaj galeriju


Citroën predstavio potpuno novi C4

Povratak na vrhpointer
Zatvori X