Pretraži
Češki superautomobil nazvan po britanskom lakom bombarderu – to ne može biti loše!

Češki superautomobil nazvan po britanskom lakom bombarderu – to ne može biti loše!

Objavljeno: 23/03/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Performance Solutions

Ukoliko ste mislili da su RS Škode najbrži češki automobili – bili ste u pravu…ali ne zadugo!


 


 

Češka tvrtka Performance Solutions (sjajno ime btw.) planira napraviti nešto brže od buduće hibridne Škode Scale RS – cestovno legalni superautomobil!

Samo ime potječe od britanskog lakog (pretežno) noćnog dvomotornog višenamjenskog bombardera de Havilland DH 98 Mosquito, koji je u svoje vrijeme predstavljao primjer lake gradnje.Mislim da nije potrebno spominjati da je dizajner Mosquita Tomáš Sabáček veliki obožavatelj krilatih nositelja bombi, naoružanja i patnje iz Drugog svjetskog rata (ah, čemu sram – kao i svi mi!) i da nije dugo trebao tražiti inspiraciju za lagan i učinkovit supersportski automobil!

Čeških genijalaca nikad dosta – ta predivna zemlja nam je dala Jaromíra Jágra i Dominika Hašeka, Miloša Formana, Oskara Schindlera, Sigmunda Freuda, Martinu Navratilovu i Ivana Lendla, da ne spominjemo Antonina Dvořáka i Franza Kafku! Najbitnije od svega – dala nam je Ferdinanda Porschea i hektolitre vrhunskog pilsnera perfektne gorčine s malo alkohola!No, natrag na zemlju dragi de Havillande; ekipa iz Performance Solutionsa je odlučila napraviti 18 Ležák Komára s fantastičnim specifikacijama; težina od nevjerojatnih 974 kg, potpuno karbonska oplata, Active Ride Control (koji bi trebao ujediniti elemente aktivnog ovjesa i aktivne aerodinamike), V8 sa 600 KS i 650 Nm okretnog momenta i šestbrzinskim poluautomatskim mjenjačem.Trebate još? Što kažete na potpuno prilagodljiv TFT zaslon, karbonski interijer, HUD i također karbonska sjedala? Kažete “ja bih to definitivno kupio?” Stanite u red, jer najavljenih 18 čeških vrhunskih V8 trdelnika je planirano za raspršivanje širom naše planete zakrčene dosadnim i prosječnim automobilima.

Da, ima tu i Brabhama BT62 i McLarena Senne Cijena? Nije još definirana u Eurima, kao ni u bitcoinima. Da, Česi opet misle ozbiljno, a ako se uhvate superutomobila kako su se uhvatili pilsnera nitko u Zuffenhausenu, Sant’ Agati Bolognese i Maranellu neće spavati mirno!


 

Pogledaj galeriju

češki superautomobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X