Pretraži
Budućnost je stigla. Zaboravite na dosadašnji način prijevoza, već za tri godine do odredišta krenite na put jureći kroz cijevi

Budućnost je stigla. Zaboravite na dosadašnji način prijevoza, već za tri godine do odredišta krenite na put jureći kroz cijevi

Objavljeno: 27/02/2018 / Autor: Krešimir Horvat / Fotografirao: hyperloop-one.com

Godina 2018. još je u svojim povojima, veljaču još nije zamijenio ožujak, snijeg je okovao veći dio Hrvatske, ceste su zakrčene,  od Splita do Zagreba vlakom se putuje toliko da se putnik – da ga ne izjeda katastrofalna situacija u kojoj se našao mimo svoje volje – stigne naspavati i provariti nekoliko obroka. Ono što slijedi drastično mijenja ovu sliku, samo zaboravite da ćete ju u Hrvatskoj tako skoro vidjeti.

Hyperloop One

Budućnost transporta je stigla već prije koju godinu objavom Virgina da započinje rad na svom Hyperloop One prototipu – ali i tunelima Elona Muska – a novosti vezane uz priču su vijesti koje će, barem kad je prometovanje u pitanju, ove godine teško biti nadmašene.

O čemu se radi? Tehnološko rješenje iz Virgina koje olakšava svakodnevicu zapravo su ultrabrze kapsule za prijevoz putnika kroz hyperloop koje drastično smanjuju brzinu prelaska puta između točaka A i B. Preciznije i na predočenom primjeru, automobilu je potrebno 90 minuta da svlada 140 kilometara dug put između Dubaija i Abu Dhabija. Hyperloop One, navodi se, to skraćuje na tek dvanaest minuta jurnjavom kapsule kroz cijev brzinama koje mogu dostići i brojku od 1200 km/h.

Pogledaj galeriju

Kako sustav funkcionira? Cijeli superbrzi sustav zapravo je duga cijev iz koje je istisnut  zrak pa je zapravo pretvoren u vakuumski tunel u kojem kapsule, u kojima ne treba očekivati ništa manje od čistog luksuza putnika, lelujaju bez čvrstog oslonca. Očekuje se da će prevoziti više desetaka tisuća ljudi dnevno koji će zbog načina transporta cijelo vrijeme morati ostati zavezani.  Za udobnost se pritom brine BMW koji dizajnira futuristička sjedala sa zaslonima na kojima će pratiti opuštajući sadržaj jer prozora i pogleda na okolicu neće biti. Postojat će dvije vrste kapsula dugih 8,7 metara, odnosno dvije klase – ‘zlatna’ koja će prevoziti pet putnika i ‘srebrna’ u koju će stati njih četrnaest.

Najbolja stvar? Potvrda je stigla iz Virgina, tvrtke multimilijardera Richarda Bransona, a prema njoj tri Hyperloop sustava bit će u pogonu već 2021. godine.

Hyperloop One

Inače, prvi uspješni testovi sustava odrađeni su u kolovozu prošle godine u 500 metara dugoj cijevi. Najveća prevaljena duljina u testovima iznosila je 436 metara, a maksimalna brzina postignuta prilikom tog testa iznosila je 310 km/h.

Usput, da zaključimo s vlakom s početka priče. Hyperloop One na svojim službenim internetskim stranicama nudi mogućnost izračunavanja koliko bi put između destinacija uzeo vremena. Možda se dogodi i u Hrvatskoj, a ovakav način putovanja između Zagreba i Splita trajao bi tek – 23 minute.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X