Pretraži
On-board od kojeg se ledi krv u žilama; Romain Dumas, VW ID.R, 99 ukosnica i 164 kočenja!

On-board od kojeg se ledi krv u žilama; Romain Dumas, VW ID.R, 99 ukosnica i 164 kočenja!

Objavljeno: 15/10/2019 / Autor: Petar Bondek / Planina Tianmen je zahtjeva turistička ruta - pogotovo pri brzini većoj od 215 km/h! © Volkswagen 2019

Ovo nije za slabokrvne: Dumasovu rekordnu vožnju nisu htjele gledati ni lokalne ptice, a kamoli vozači turističkih autobusa koji 10,9 km dugu cestu znaju napamet.

“Tianmen Shan Big Gate” cesta jenaziv  užasno grbavog asfaltnog špageta omotanog oko brda, koja i u normalnom automobilu uzrokuje trzajne povrede i noćne more.

Kako to izgleda u električnom bolidu koji je u nekim aspektima brži od same F1, morate pitati Romaina Dumasa, čovjeka koji je s navedenim strujićem srušio rekorde Pikes Peaka, Nordschleife i Goodwooda.Nalazi se u tako inspirativnom okolišu da nosi nadimak “Vrata raja“, a vjerojatno ste još bliži Raju za volanom bolida koji liči na Nikko autiće na daljinski. Da, i ovaj ima Duracellke, ali i dva elektromotora koji zajedno ispucavaju 500 kW/ 680 KS.

 

Lovac na planinske rekorde

To i ne zvuči previše za današnje standarde, kad svaki drugi M ili AMG ima više konja nego F1 devedesetih, no ID.R je s 1.100 kg dvostruko lakši od njih, a “sprint” verzija ide i ispod tone.

U Goodwoodu je skinuo dvadeset godina star rekord Nicka Heidfelda s McLaren-Mercedesom MP4/13 (bolid F1 s 574 kW /780-KS) za 1,7 s. Ništa strašno? Možda, ali legendarna staza je duga samo 1,86 km!

Kako je to izgledalo u Kini? Horor-istično, kroz svih 99 ukosnica i na svih 164 kočenja! Još je gore uz sablasno zujanje elektromotora, no tortura bar kratko traje –  7:38.585 min.

 

Jadni Romain je vjerojatno nakon tog sprinta ostavio cijeli honorar kod svog kiropraktičara, no kao što je govorio Ali : “Pati sad, i provedi ostatak života kao svjetski prvak!”

Naravno da je ovo odličan reklamni potez VW-a, koji lagano utabava stazu mnogim budućim električnim automobilima iz svoje ponude na to ogromnom tržištu…

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X