Pretraži
BMW savjetuje kako ostati budan za volanom na duljim putovanjima

BMW savjetuje kako ostati budan za volanom na duljim putovanjima

Objavljeno: 23/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW

Putovanja na dugačkim relacijama nas iscrpljuju pa umor za volanom i potencijalna opasnost od spavanja nisu samo teoretske kategorije, već vrlo stvarna opasnost. Kako se oduprijeti tome? Pomaže li najbolje kava, energetska pića ili možda glasna glazba? Teško nešto može zamijeniti san jer da može, mnogi bi to uspješno prakticirali. Naravno, poželjno je da na putovanju niste gladni niti žedni, ali umjereno s konzumacijom hrane i pića.

Nažalost, čest ishod pretjeranog umora za volanom i monotone vožnje, osobito po autocesti, jest kratkotrajno utonuće u san dok sjedite za volanom i upravljate vozilom. Ne radi se tu da ćete zaspati na dugo, oči se zatvaraju a glava samo klone najčešće na nekoliko sekundi. A nekoliko sekundi pri brzinama na autocesti može značiti da ćete prevaliti i 200-tinjak metara dok ste u snu.

U takvoj situaciji sudbina vas i vaših suputnika nije u vašim rukama. Kako biste spriječili takvu situaciju, BMW preporuča redovite kratke stanke poželjno uz to da „ubijete oko“ na nekih 15 do 20 minuta, ali ne dulje od toga. Ostanete li dulje spavati, utonut ćete u dublju fazu sna što znači da će vam biti teže nastaviti put nakon buđenja. Na dugačkim putovanjima poželjno je ovako ubiti oko svaka četiri sata.


BMW savjetuje kako ostati budan

BMW savjetuje kako ostati budan

BMW savjetuje kako ostati budan


Većina nas je za vrijeme duljih putovanja osjetila pospanost i umor za volanom, kojima se jako teško oduprijeti ukoliko se ne napravi kraća stanka i nakratko odspava. Pospani vozači za volanom su otprilike jednako opasni kao i vozači u alkoholiziranom stanju. Jedno istraživanje provedeno na Novom Zelandu i Australiji pokazalo je da vozači koji su budni u komadu 17 do 19 sati imaju lošije reflekse od onih sa 0.5 promila alkohola u krvi.

Ova razina alkohola u krvi je kako već i znamo najčešća zakonski dozvoljena granica u zapadnoj Europi, stoga ako pospani imate lošije reflekse znači da ste u stanju kao da ste alkoholizirani preko dopuštene granice. Statistika govori da se prometne nesreće uzrokovane umorom za volanom najčešće događaju pred sam kraj putovanaj, nadomak odredišta. Ne riskirajte sigurnost sebe i drugih kako biste stigli na vrijeme na odredište jer bolje je i zakasniti nego li ne doći uopće.


Pogledaj galeriju


BMW savjetuje kako ostati budan

Povratak na vrhpointer
Zatvori X