Pretraži
BMW logo – prava istina o značenju loga je potpuno drugačija od onoga što mnogi misle

BMW logo – prava istina o značenju loga je potpuno drugačija od onoga što mnogi misle

Objavljeno: 13/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW

BMW logo : Logotip ili skraćeno logo je grafička oznaka ili simbol koji javnosti pomaže prepoznati određenu organizaciju. Može biti apstraktan ili simboličan prikazujući prepoznatljiva obilježja onoga što označava a često sadrži i ime ili skraćenicu imena organizacije. U autoindustriji logotipi su jedni od najprepoznatljivijih elemenata koji ljudima pomažu da identificiraju određeno vozilo.

BMW-ov logo je dijelom brojnih rasprava o toj najpoznatijoj bavarskoj marki automobila. Postoje razne teorije i koje govore o značenju BMW-ovog logoa. Vjerojatno najraširenija teorija govori o tome kako BMW-ov logo predstavlja avionski propeler koji se okreće na što se usko veže teorija da logo vuče korijene iz BMW-ove prošlosti kada je proizvodio avionske motore.

Ta teorija vuče svoje korijene iz jedne reklame iz prosinca 1929. godine na kojoj su prikazana dva dvokrilna aviona a propeler u vrtnji je prikazan kao logotip BMW-a. S obzirom da se ovdje radi o službenoj reklami kompanije, ona daje određen legitimitet teoriji prema kojoj je logo BMW-a stilizirani propeler aviona.Zapravo se autor sporne reklame iz 1929. godine poslužio logotipom koji ga je očito asocirao na propeler a mnogima od nas to je postala jedina istina o BMW logou. Međutim, pravo podrijetlo je sasvim drugačije. Bijela i svjetlo plava polja u središtu BMW-ovog logotipa zapravo predstavljaju službene boje Bavarske, samo u izmijenjenom redoslijedu jer se prema tadašnjem zakonu državni simboli nisu smjeli koristiti u komercijalne svrhe.

Vanjski crni prsten koji omeđuje polja u sredini zadržan je od starog logotipa tvrtke Rapp Motor koja je kao takva postojala sve do 1917. godine kada je promijenila ime u BMW koje je tada pak i prvi puta službeno registrirano. U sredini Rappovog logotipa nalazila se figura konja koji je sa uvođenjem imena BMW zamijenjen plavo-bijelim poljima u čast matične Bavarske.

Od svog nastanka 1917. godin, logo BMW-a je nekliko puta mijenjao izgled, što se ponajviše odnosilo na korištenje različitih boja slova „BMW“ u logou te različitih nijansi plave boje za polja u sredini. Logotip kakv imamo na suvremenim BMW-ima nastao je 1997. godine i za sada ne postoje naznake da će se mijenjati u skorijoj budućnosti.


Pogledaj galeriju


BMW logo

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X