Pretraži
Bridgestone bezračna guma budućnosti – nema zraka, nema ni puknuća

Bridgestone bezračna guma budućnosti – nema zraka, nema ni puknuća

Objavljeno: 07/05/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Bridgestone

Bridgestone bezračna guma (nepneumatsk) će uskoro biti dostupna za šire tržište. Iako se prototip još razvija, budućnost djeluje vrlo pozitivno za ove revolucionarne gume.

Bezračne gume se već neko vrijeme mogu vidjeti na najvećim sajmovima diljem svijeta, a ono što ih čini posebnima jest specijalna mješavina plastike koja je izlivena tako da imitira mekoću gume dok istodobno ne bi trebalo doći do trajnih deformacija strukture.


Bridgestone bezračna guma

Foto: Bridgestone


Zanimljivo je da tehnologija Bridgestoneovih guma ima unikatnu strukturu dizajniranu kako bi podržavala težinu vozila, istodobno učinkovito eliminirajući potrebu za periodičnim nadopunjavanjem guma sa zrakom. Isto tako, više se nikad ne bismo morali brinuti zbog probušenih guma niti eventualnog nedostatka zamjenskih guma.

Vozilima teške kategorije, koja učestalije moraju mijenjati gume, bezračne bi uštedjele novce, a smanjilo bi se i emitiranje štetnih plinova, te stoga ove gume predstavljaju ekološki prihvatljiviju opciju (uz to što bi bile izrađene od održivih materijala).


Pogledaj galeriju

Budući da nije jednostavno stvoriti trajne gume na takav način, Bridgestone je odlučio prve modele izraditi za bicikle, na kojima je manje opterećenje, ali i sigurnosni izazovi su puno manji nego kod automobila.

Biciklisti bi mogli uživati u prvim serijski proizvedenim bezračnim gumama 2019. godine, a za očekivati je da bi se u ne tako dalekoj budućnosti ipak trebale pojaviti istovjetne gume i za automobile, iako će vjerojatno, barem u početku, krasiti manje zahtjevne automobile koji ne mogu dosegnuti previsoke maksimalne brzine.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X