Pretraži
AUDI NE ODUSTAJE : Kažu da imaju najčišći dizel motor ikad

AUDI NE ODUSTAJE : Kažu da imaju najčišći dizel motor ikad

Objavljeno: 17/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Audi

Želite li uglađeni i atraktivni sportski kupe u kojeg stanu i više od dvije osobe, teško je da ćete pogriješiti sa odabirom Audija S5 kao svojeg favorita. Zahvaljujući uzbudljivom ali nenametljivom izgledu, snažnom V6 turbaku, S5 je doista eksplozivan sportski kupe. Na našem europskom tržištu, stvari bi za ovog sportskog Audija mogle uskoro postati još puno zanimljivije.

Naime, postoje glasine da bi sportski S5 trebao doći na svoje domaće europsko tržište u do sada neviđenoj dizelskoj izvedbi. Prema dostupnim informacijama, S5 bi trebao dobiti pogonsku jedinicu iz Audijevog SUV-a srednje klase, SQ5 TDI. Pogonski sustav u TDI SQ5-ici osim dizelskim gorivom, može se pohvaliti i umjerenim hibridnim svojstvima koje mu pomažu u ekonomičnosti ali i boljem odzivu u vožnji.

Dizelski motor koji bi trebao doći u S5 jest 3.0-litreni turbak u V6 konfiguraciji. Najveća snaga kojom raspolaže u SQ5 je 347 KS uz karakteristično velik i elastičan okretni moment za jednog dizelaša u iznosu od 700 Nm. Prijenos snage se obavlja putem 8-brzinskog automatskog mjenjača a snagu konstantno isporučuje na na sve kotače zahvaljujući Audijevom legendarnom Quattro pogonu.


Dizelski Audi S5

Dizelski Audi S5


Osim u klasičnom S5 kupeu sportskih manira, Audi bi prema ovim glasinama dizelski motor trebao ugraditi i u kabrioletsku verziju kao i u tzv. Sportback što je u biti marketinški naziv za limuzinu s manje mjesta na stražnjoj klupi. Usporedimo li postojeće Audije S5 sa svojim tradicionalnim benzinskim motorom naspram ovog dizelaša, vidjet čemo da benzinac i dalje ima neznatnu prednost u snazi, što bi značilo 354 KS ali zato osjetno kaska u okretnom momentu koji je dizelašev najjači adut.

Naspram dizelskih 700 Nm, benzinac sa svojih 500 Nm ne djeluje toliko impresivno iako se naravno radi o ozbiljnom motoru sa pravim sportskim performansama. Službenih izjava na temu dizelskog S5 za sada nema, ali znajući da bi osvježena verzija temeljnog Audija A5 trebala doći krajem 2019. ili početkom 2020. godine, onda možemo nagađati da bi novi dizelski S5 mogao doći kroz godinu, dvije, ukoliko ne bude novog Dieselgatea.


Pogledaj galeriju


Dizelski Audi S5

Povratak na vrhpointer
Zatvori X