Pretraži
Američki senat će (navodno) upravo izglasati zakon koji će posredno dubinski promijeniti način na koji koristimo automobile

Američki senat će (navodno) upravo izglasati zakon koji će posredno dubinski promijeniti način na koji koristimo automobile

Objavljeno: 08/10/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: General Motors

Unutar gornjeg doma američkog kongresa, tj. američkog senata, ovaj je tjedan poseban odbor jednoglasno odobrio zakonodavstvo koje osigurava budućnost samovoznih automobila u SAD-u. Ili barem omogućava proizvođačima automobila da testiraju svoje sustave autonomne vožnje bez prepreka vlada pojedinačnih država.

Poznat kao “Zakon o američkoj viziji za sigurniji prijevoz kroz unaprjeđenje revolucionarnih tehnologija”, nakon najnovijeg glasovanja, popeo se još jednu stepenicu više.


Automona vozila


Prvotno, u verziji koju su sastavili predsjednik odbora za znanost i promet, John Thune, i senator Gary Peters,

zakon je sadržavao odredbu koja je omogućavala proizvođačima automobila da godišnje testiraju do 100 000 vozila koja odudaraju od standardnih sigurnosnih odredbi. No, prema novijoj odredbi, taj broj je smanjen na 80 000 vozila.

I dalje, riječ je o prilično impresivnoj brojki koja bi proizvođačima automobila mogla omogućiti testiranja i prikupljanje podataka za naprednu tehnologiju autonomnih vozila.


Uber samovozeći automobili


“Najvažniji dio ovog zakona je da on dopušta inovacije”, objasnio je senator Peters, dodavši: “Ovo je vrhunska tehnologija koja napreduje ekstremnom brzinom. To će se dogoditi puno brže nego što ljudi misle. Ne govorimo o desetljećima, nego godinama”.

Pozitivno shvaćanje zakona o autonomnim vozilima, od strane gornjeg i donjeg doma, pokazuje da su američki zastupnici otvoreni prema tehnologiji koja pomiče granice i može spašavati živote.


autonomna vozila


Podaci sugeriraju da se oko 90 posto automobilskih nesreća u SAD-u, pri čemu živote izgubi 40 000 ljudi, događa zbog ljudske greške. A, uz to što bi spriječili nesreće, neki stručnjaci predviđaju da bi samovozni automobili čak mogli i smanjiti gužve u prometu do 2030. godine.


autonomna vozila


 

Prijedlog zakona i dalje ništa ne govori o testiranju samovoznih kamiona pa se pretpostavlja da će to biti slijedeći korak


Pogledaj galeriju

“Razumijem tjeskobu mnogih po ovom pitanju”, rekao je senator Todd Young, govoreći o oklijevanju mnogih da u zakon uključe autonomne kamione, “no morali bismo uključiti i velike kamione. Veliki kamioni imaju posebno velike šanse da će biti dio fatalnih prometnih nesreća, stoga mislim da smo s ovom odlukom gadno pogriješili”.

U ovom trenutku već nekoliko američkih država dopušta proizvođačima automobila testiranje samovoznih vozila na njihovim cestama. Uber tako testira svoja vozila bez vozača na cestama Kalifornije, a autonomna vozila bez vozača voze se i po Washingtonu i Detroitu.Autonomna vozila će se, pak, proširiti diljem SAD-a ako zakon odobri i senat. Glasovanje bi se trebalo održati uskoro, a sve ukazuje na to da će za proizvođače automobila ishod biti – pozitivan.


autonomna vozila

Povratak na vrhpointer
Zatvori X