Pretraži
Alfa Romeo Tonale –  Alfa, SUV, Hibrid…nastavite niz

Alfa Romeo Tonale – Alfa, SUV, Hibrid…nastavite niz

Objavljeno: 07/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Alfa Romeo

Klasa kompaktnih SUV-ova sa premium stavom, postala je bogatija za jednog člana. Osvježenje nam dolazi iz redova talijanske ljepotice Alfe. Talijanski proizvođač automobila predstavio je konceptnu verziju kompaktnog crossovera na salonu automobila u Ženevi.

Nova Alfa Tonale po veličini spada ravno ispod dobro nam poznatog Stelvija, međutim ispod lima ne dijeli puno toga s većim bratom. Čini se da se Alfa ipak odlučila, protivno nekim glasinama i najavama za realno povoljniju varijantu kompaktnog SUV-a u tehničkom smislu.

Za razliku od Grigio platforme koju nalazimo kod Giulie i Stelvija, Tonale svoje korijene dijeli sa automobilima kojima stražnji pogon nije dominantna strana. Izgleda da je Alfa igrala na pomalo sigurnu kartu pa su Tonale odlučili napraviti na podvozju kakvo nalazimo kod Jeepa Renegadea i Fiata 500X. Voljeli bismo da su se ipak odvažili za Grigio platformu jer bi to značilo da bi dobili kompaktnu Alfu sa stražnjim pogonom i velikim osmijehom na licu vozača.


Alfa Romeo Tonale koncept

Alfa Romeo Tonale koncept

Alfa Romeo Tonale koncept


Ne trebamo niti ovako očajavati, dapače, gledamo li stvari s pozitivne strane, kompaktni SUV imat će jednostavniji pogoski sklop što znači i jeftinije održavanje. Nemamo informacija o konkretnim motorima i specifikacijama koje će proizvodna verzija ovog kompaktnog urbanog terenca dobiti, međutim možemo biti sigurni da će Alfa posegnuti za postojećim rješenjima unutar svoje FCA grupacije. Uz to Tonale bi trebao doći i kao hibrid, prvi takav u Alfi.

Izvana, Tonale izgleda kao komprimirana verzija Stelvija, što je svakako kompliment. Tu je prepoznatljiva maska hladnjaka koja tipično podsjeća na viteški štit dodatno naglašen na ovom konceptu. Vizualnu oštrinu prednjeg dijela ističu uska svjetla sa tri žarulje. Hauba Tonalea je prilično dugačka, pomalo netipično za kompaktne SUV-ove što mu daje dodatni nabildano-elegantni stav. Niska linija krova te zaobljen i spušten stražnji kraj, zaokružuju ovu lijepu cjelinu stvarajući vizualno vrlo atraktivan automobil, istinski Talijan.

Nadamo se da će proizvodni model dobiti samo minimalne dizajnerske korekcije, što je neizbježno jer koncept ne izgleda nerealno svemirski ali opet dovoljno futuristički i atraktivno da se lakoćom ističe od većine konkurencije. Govoreći o konkurenciji, za Alfu Tonale to će prije svega predstavljati BMW X2, Volkswagen T-Roc, Audi Q3 ali i neki malo manje premium modeli iz redova Seata, Škode, Nissana i Renaulta.


Pogledaj galeriju


Alfa Romeo Tonale koncept

Povratak na vrhpointer
Zatvori X