Pretraži
2019. godine stižu automobili koji se otključavaju na otisak prsta – prvi će biti Hyundai

2019. godine stižu automobili koji se otključavaju na otisak prsta – prvi će biti Hyundai

Objavljeno: 01/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Hyundai

Korejski proizvođač automobila predstavio je javnosti novu tehnologiju na jednom eventu u Kini. Kinezi i kinesko tržište bit će ujedno i prvi koji će imati priliku koristiti tehnologiju otključavanja ovom biometrijskom metodom. Najavljeno je da će poslije Kine, tehnologija otključavanja i paljenja automobila otiskom prsta postati dostupna i na drugim tržištima, iako nam nije poznato kada točno.

Korištenje biometrijskih osobnih podataka, u što se svakako ubraja otisak prsta, u ovakve sigurnosne i tehnološke svrhe treba biti zakonski regulirano kako bi bilo legalno jer u suprotnom vrlo lako može doći do kršenja zaštite osobnih podataka. Ovakva regulativa je osobito delikatne prirode na području Europske Unije, stoga mi u Europi teško da ćemo biti sljedeći na redu nakon Kineza koji ćemo dobiti ovu tehnologiju u novim automobilima iz Hyundaija.

Prvi Hyundaijev model koji će biti tržišno dostupan u Kini sa ovom tehnologijom, bit će popularni SUV američkog imena Santa Fe. Očekujemo ga već u prvom kvartalu 2019. godine. Koristeći ovu tehnologiju Hyundai će svojim kupcima omogućiti i personalizirano vozačko iskustvo u automobilima.


Hyundai otključavanje otiskom prsta

Hyundai otključavanje otiskom prsta

Hyundai otključavanje otiskom prsta


Povezujući podatke otiska prsta sa pohranjenim postavkama poput položaja sjedala, položaja retrovizora, omiljene radio postaje i točki interesa u sustavu navigacije, automobil će se u svega roku nekoliko sekundi prilagoditi vozaču koji mu pristupi. Naravno, uz preduvjet da je otisak te osobe pohranjen u memoriji vozila sa pripadajućim i potrebnim ovlastima.

Hyundai ističe kako su šanse za pogrešnom identifikacijom otiska prsta druge osobe kao one koja ima ovlašten pristup vozilu 1 : 50,000. Iako vam možda ovo zvuči nesigurno, zapravo se radi o sustavu koji nudi čak pet puta veću razinu sigurnosti od one koju nam pruža klasični automobilski ključ ili čak pametni ključevi i kartice.

Nadalje, Korejci se hvale uporabom tzv. kapacitivnog senzora za otisak prsta kakve nalazimo na pametnim telefonima. Takvi senzori koriste električnu vodljivost ljudskog organizma pa preciznim mjerenjem napona koji se stvara na mjestu otiska identificiraju osobu. Time je zajamčena maksimalna sigurnost, odnosno ne može se prevariti senzor raznim silikonskim otiscima itd.

Uvođenje tehnologije prepoznavanja otiska prsta u automobile, otvaraju se nebrojene mogućnosti daljnje personalizacije vozačkog i putničkog iskustva u automobilima bliske nam budućnosti, poručuju iz Hyundaija.


Pogledaj galeriju


Hyundai otključavanje otiskom prsta

Povratak na vrhpointer
Zatvori X