Pretraži
2017. godine je globalna prodaja električnih automobila i plug-in hibrida premašila jedan milijun

2017. godine je globalna prodaja električnih automobila i plug-in hibrida premašila jedan milijun

Objavljeno: 07/01/2018 / Autor: Vozim HR /

Globalna prodaja potpuno električnih automobila i plugin hibrida je doživjela veliku prekretnicu u 2017. godini, kad je prodano više od milijun takvih vozila, prema podacima istraživačke tvrtke Navigant Research.

Navigant također očekuje godišnji porast prodaje od 38 posto do 2020. godine, a to će prvenstveno moći zahvaliti jeftinijim baterijama.


automobili


“Troškovi baterija su drastično pali u posljednjih pet godina i obećaju da će nastaviti taj pad s komercijalizacijom baterija u čvrstom stanju “, komentirao je Scott Shepard, viši analitičar iz Naviganta te dodao: “Uz to, povećan pritisak regulativa u Europi i Kini će dobro pogurati tržište plug-in električnih vozila da postane agresivnije, bez obzira na cijenu nafte”.

Baterije u čvrstom stanju bi trebale ponuditi bolje performanse od litij-ionskih, kakve se koriste u današnjim električnim automobilima.

No, dok proizvođači poput Toyote, BMW-a i Honde razmatraju korištenje baterija u čvrstom stanju u svojim budućim električnim automobilima, tehnologija još uvijek nije uspješno komercijalizirana


Pogledaj galeriju

Električni automobili i plug-in hibridi i dalje čine mali dio prodaje novih automobila, no njihov je udio ipak u stalnom porastu posljednjih godina. Prema Navigantu, prodaja takvih vozila je od 2011. godine, kad su moderna električna vozila prvi put postala dostupna u većim količinama, zabilježila godišnji rast od više od 40 posto.

Nissan Leaf i Chevrolet Volt su se počeli prodavati 2011. godine i bila su prva takva vozila u masovnoj proizvodnji.Navigant također vjeruje da bi SAD mogao biti slabije tržište za električne automobile i plug-in hibride, nego što je bio slučaj prethodnih godina. Analitičare, naime, brine da će Trumpova administracija eliminirati politike koje podržavaju električne automobile, dok su istodobno vlade na drugim tržištima sve agresivnije u promicanju električnih vozila.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X