Pretraži
Nova Škoda Octavia stiže nakon Scale – recept poznat, sastojci novi – bit će i hibrida

Nova Škoda Octavia stiže nakon Scale – recept poznat, sastojci novi – bit će i hibrida

Objavljeno: 15/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Škoda

Možda nije velika kao kuća, ali krenimo od temelja. Nova Octavia sjedit će, sasvim očekivano, na dodatno dorađenoj platformi iz VAG grupacije oznake MQB. Vanjske dimenzije neće znatnije odstupati od aktualnog modela jer nema potrebe da Octavia značajnije raste ili se pak smanjuje. Škoda ima dobro pokriven segment što bi se reklo ispod i iznad Octavije.

Za one u potrazi za manjim automobilom tu su već dobro poznata Fabia i nestrpljivo iščekivana Scala. Trebate li veći automobil, više klase od praktične Octavije, onda će vam češki proizvođač ponuditi Superba koji stoji rame uz rame sa VW Passatom i Ford Mondeom.

Iz navedenog se vidi da je Octavia zapravo praktičnija alternativa omiljenog nam Golfa koji će uskoro imati dva ljuta konkurenta iz Škode. Scala i Octavia doći će na tržište jedna nakon druge, spremne da zagorčaju život junaku iz Wolfsburga. No, ipak vjerujemo da će to sve biti odrađeno u bijelim rukavicama, jer za starješine na vrhu VAG grupacije, to je sve igra kauboja i Indijanaca u strogo kontroliranoj „in the house“ konkurenciji.Svjetlo dana ili bolje rečeno salonskih reflektora, sljedeća generacija Octavije ugledat će vrlo vjerojatno već na ovogodišnjem salonu automobila u njemačkom Frankfurtu, što bi prema postojećem rasporedu trebalo biti od 12. do 22. rujna. Dobro nam je već poznato da Octavia tradicionalno dolazi u dva formata, kao limuzinski kompakt sa petora vrata te kao karavan.

Novi model prema postojećim informacijama ne bi trebao odstupati od već provjerene recepture. Promjena koja se najavljuje jest da će Octavia malo poprimiti oblik kupea, što bi bilo u skladu sa trenutnim trendovima kod brojnih limuzina. Sviđa li vam se to ili ne, pitanje je osobnog ukusa ali se nadamo da će na stražnjoj klupi ostati dovoljno prostora za glave i nešto viših putnika.

Octavia će imati i multimedijski ekran u rasponu veličine od 6.5 do 9.2 incha, ovisno o razini opreme za koju se odlučite. Bolje opremljeni primjerci bi trebali imati i kontrolnu ploču također u formi ekrana.

Za kraj valja spomenuti kako će pogonske jedinice u novoj Octaviji biti za sada sve nam poznate opcije iz VAG grupacije. Turbobenzinci zapremine 1.0 i 1.5 litru te turbodizelaši od 1.6 i 2.0 litre. Pored njih trebali bi dobiti na izbor i plug-in hibride koji će pogonski sustav dijeliti sa nadolazećim Superbom PHEV. Sportsku RS verziju Octavije sa preko 260 KS ne trebamo čekati prije sljedeće 2020. godine.


Pogledaj galeriju


2019 Škoda Octavia nova generacija

Povratak na vrhpointer
Zatvori X