in

Top 10 najskupljih automobilskih klasika

Foto: Pixabay

Oldtimeri su oduvijek vrlo cijenjeni automobili, a njihova vrijednost s godinama samo raste. Cijena deset najvrjednijih oldtimera došla je do iznosa od gotovo 300 milijuna dolara, a među njima prednjači Ferrari kao najčešći i najskuplji model. Sveti gral među oldtimerima je Ferrari 250 GTO čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 100 milijuna dolara…

Upoznajmo dakle najveće među najvećima – bezvremenske automobilske klasike:

1. Ferrari 250 GTO – 49 mil. $

Foto: Ferrari

Kultni Ferrarijev 250 GTO model jedan je od 36 modela koje je napravio poznati proizvođač, a cijenu mu dodatno podiže činjenica da je riječ o trkaćem autu koji je sudjelovao u automobilskim trkama u periodu od 1962. do 1965. I nije samo sudjelovao, već je 1962. godine i osvojio GT prvenstvo, a do 1965. godine izašao je kao pobjednik u još 15 automobilskih utrka. Da stvar bude još zanosnija, njime je upravljao i prvi Amerikanac koji je osvojio Svjetsko prvenstvo u utrkama Formule 1, Phill Hill. 

Prodajom ove vatreno crvene jurilice srušen je svjetski rekord najvećeg iznosa automobila kupljenog na aukciji. Svih 36 proizvedenih Ferrarija u vlasništvu je kolekcionara koji se međusobno poznaju i koji se znaju sastati i organizirati relije za svoje jurilice.

Još jedan takav primjerak prodan je u privatnom aranžmanu, a postigao je još veću cijenu: 70 mil.$. riječ je o srebrno-žutom modelu kojeg je kupio američki kolekcionar oldtimera David MacNeillu. 

2. Ferrari 250 GT Berlinetta – 38 mil.$

Foto: Ferrari

Jedan od najsjajnijih trkaćih automobila u povijesti je i Ferrari 250 GT Berlinetta SWB koji je proizveden 1959. godine, ali je i dalje među najpoželjnijim automobilima. Također je poznat i pod imenom „Tour de France“, zahvaljujući svom sudjelovanju u istoimenoj utrci osvajajući Tour de France Automobile tri godine zaredom, od 1956. do 1958. godine.

Ovaj trkaći auto u sebi sadrži mnogo povijesti jer su ga vozila velika imena poput Jo Schlessera, Paola Colomba, Fabrizia Violatia i Ernesta Printha i još neki talijanski ili francuski vozači.

3. Ferrari 355S Spider Scaglietti – 36 mi.$

Foto: Ferrari

Ovaj Ferrarijev model iz 1957. je pravi raritet i kao automobil i kao bolid. Ukupno su proizvedena samo četiri primjerka ovog modela, a automobil je pokazao vrhunske performanse na mnogim trkaćim stazama. Za volanom je imao samo ponajbolje vozače poput britanskih šampiona Johna Michaela Hawthorna i  vrhunskog Sir Stirlinga Mossa.

2016. godine prodan je za nevjerojatnih 36 milijuna dolara, a iako se ime kupca drži u tajnosti, nagađa se da je riječ o ponajboljem nogometašu na svijetu – Lionelu Messiju.

4. Mercedes W196 – 30 mil.$

Foto: Mercedes-Benz

Najskuplji model Mercedesa proizveden je 1954. godine i u tom je periodu donio veliki uspjeh njemačkom timu Formule 1. Dizajnirao ga je Rudolf Uhlenhaut. Juan Manuel Fangio zaslužan je za osvajanje dviju svjetskih prvenstava, a vozio ga je i Stirling Moss. Nakon nastupa u Le Mansu Mercedes se povukao iz natjecanja Formule 1 na više od trideset godina.

Ovaj primjerak Mercedesa jedini je primjerak koji je ostao u izvornom stanju i jedini koji nije u vlasništvu Mercedesa. Na njemu nisu rađeni nikakvi restauratorski zahvati niti izmjene.

5. Ferrari 290 MM – 28 mil.$

Foto: Ferrari

Vrijednost ovog auta procijenjena je na manji iznos od 28 milijuna dolara, ali je postignula veći jer je riječ o jedinstvenom automobilu nastalom u Ferrarijevoj tvornici 1956., a njegov tvorac ga je stvorio kako bi nadmašio tadašnji vrhunski Mercedesov W196.

Enzo Ferrari, vizionar i ljubitelj trkaćih auta, u suradnji sa svojim dobrim prijateljem Vittoriom Janom, Talijanom mađarskih korijena i odličnim i vrlo darovitim konstruktorom. Upravo je Vittorio konstruirao pobjednički V12 motor koji je imao jakih 320 KS. 

6. Ferrari 275 GTB/4 N:A:R.T Spider Scaglietti – 27 mil.$

Foto: Ferrari

Jedan od deset. Da, samo toliko Ferrarija ovog modela vidjelo je svjetlost dana. Riječ je o najskupljem „civilnom“ Ferrariju u čitavoj povijesti, a još je posebniji kad vam otkrijemo da je bio u posjedu samo jedne obitelji od dana kada je kupljen. Dizajnirala ga je najpoznatija talijanska tvrtka za dizajniranje automobila.

Također, novci dobiveni aukcijom ovog predivnog automobila donirani su u humanitarne svrhe.

7. Ferrari 275 GTB/C Speciale Scaglietti – 26 mil.$

Predivan automobil iz 1964. godine u 1995. godine vrijedio je 1,5 milijuna dolara da bi dvadeset godina kasnije povećao svoju vrijednost na 26 milijuna dolara. Riječ je o lakšem sportskom automobilu koji se bazirao na legendarnom GTO modelu.

Iako se smatralo da će postići veći uspjeh od prethodnika, jer mu je snaga povećana na 320 KS, a pogon s 3 litre na 3,3 litara, ali je bio prelagan za vožnju na trkaćoj stazi. Uz neke preinake stigao je i do trkaćeg dijela i osvoji je treće mjesto u utrci Le Mansa. 

8. Aston Martin DBR1 – 22 mil.$

Foto: Unsplash

Aston Martin koji je prodan za fascinantnih 22 milijuna dolara jedan je od pet automobila iz produkcije Dawida Browna. Izrađen za utrke, uspio je pokazati svoje vrhunske trkačke sposobnosti pobjedom na Utrci Le Mans iz 1959. godine, pobjedom u utrci na Nürburgringu, te na Tourist Trophy, najstarijoj kontinuiranoj utrci na svijetu.

Ova legendarna tvrtka, osim po unikatnim automobilima iz nekih prijašnjih vremena, poznata je i po proizvodnji modernih vozila, takozvanih hiperautomobila. Tako se mogu pohvaliti i da konkuriraju u utrci za novi najskuplji auto sa svojim Aston Martin Valkyrie AMR Pro.

9. Ferrari 290 MM Scaglietti – 22 mil.$

Scagliettijev Ferrari 290 MM izrađen je 1956. godine prodan je za veliki iznos od 22 milijuna dolara u prosincu 2018. godine. Bitku za kupnju vodila su tri ponuđača pa je bila neizvjesna do kraja.

Ovaj se automobil može pohvaliti  zavidnom povijesti u svijetu utrka, vozili su ga mnogi najveći svjetski vozači, a vožen je u utrkama na tri kontinenta. Prva utrka mu je bila Mille Miglia, a u njoj je osvojio prvih pet mjesta u utrci. Samo su tri auta preživjela do danas i svi se nalaze u kolekcionarskim rukama.

Ovaj je automobil 2011. godine restauriran od strane Ferrari Classiche i dobio je certifikat Crvene knjige. Bio je izlagan u talijanskim muzejima 2016. i 2017. godine.

10. Duesenberg SSJ La Grande – 22 mil.$

Foto: Wikimedia Commons/Steve Ginn

Duesenberg La Grande najskuplji je predratni automobil. Proizveden je 1935. godine i to u svega dva primjerka. Jedan od automobila bio je u vlasništvu ni manje ni više nego poznatog američkog glumca Garyja Coopera.

Prodajom za 22 milijuna dolara ovaj je automobil postao najskuplji auto američke proizvodnje ikada.

Članak objavio Matea

Ovo su neki od najluđih Guinnessovih rekorda koji uključuju automobile

nova Škoda Octavia

Nova Škoda Octavia: Kvalitetna i obiteljska