in

U financijski izazovnim vremenima, motocikli se više isplate nego automobili

Foto: Shutterstock.com

Učinkovitost potrošnje goriva vozila jedna je od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir pri kupnji vozila. Važno je saznanje da su motocikli među vozilima s najučinkovitijom potrošnjom goriva na cesti. Nije važno uspoređujete li SUV vozila ili hibridne automobile, čak je i motocikl koji ide na benzin vjerojatno učinkovitiji od običnog automobila. U nastavku pročitajte zašto…

Usporedba s automobilima

Motocikli su manji od automobila, a tu činjenicu prati nekoliko prednosti i mana. Međutim, zbog manje veličine motocikla, njegov motor ne mora previše raditi da bi se kretao. I ne samo to, već mu je potrebno i manje goriva za pogon. Kao rezultat toga, većina motocikala ima potrošnju goriva manju od 4,7 l/100 km. To je daleko bolje od većine osobnih automobila, uključujući hibride.

Jedina vozila koja imaju bolju potrošnju goriva su električni automobili, ali to nije poštena usporedba jer većina motocikala koristi klasično pogonsko gorivo, a električni automobili ne. Ipak, ako nabavite električni motocikl, vaša će učinkovitost potrošnje goriva biti veća od učinkovitosti potrošnje goriva električnog automobila.

Prednosti

Osim jedne jasne prednosti koja “iskače” u startu, a ta je da su motocikli idealan izvor adrenalinskog uzbuđenja, dotaknut ćemo se učinkovitosti, ubrzanja i cijene. Učinkovitost potrošnje goriva motocikla je očito bolja od automobila, ali sam motocikl također ima općenito bolje performanse. Opet se sve svodi na veličinu. Uz manju težinu, motocikl može ubrzati brže od većine vozila. Koliko brzo? To ovisi od motocikla do motocikla, ali mnogi mogu ubrzati od 0 do 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde. Ova vrsta ubrzanja je nečuvena za automobile koji nisu u kategoriji sportskih.

Ne samo da su motocikli brzi i štedljivi, nego su i pristupačniji od automobila. Opet, cijena će ovisiti o motociklu, ali dobar motocikl za početnike nije skuplji od 6.500 €. Za usporedbu, čak i štedljiv automobil poput Toyote Prius košta preko 30.000 €. To je gotovo pet puta veća cijena, budući da jeftiniji motocikli počinju od 3.800 €. I ne samo to, motocikle je također jeftinije osigurati. To dugoročno znači još veću uštedu.

Nedostaci

Manja veličina vozila, u ovom slučaju motocikala, također je krivac za nekoliko problema. Očito, ako vam treba mjesta za više od dvije osobe, motocikl to neće zadovoljiti. Prostrani SUV potrošit će puno više goriva, ali može prevesti puno više ljudi i tereta. Nadalje, motocikl donosi i manje sigurnosnih značajki. Naravno, u sudaru SUV-a i motocikla, SUV će biti sigurnije vozilo. Zbog toga neki vlasnici motocikala upadaju u smrtonosne nesreće. To ne znači da su motocikli opasni i da nemaju nikakve sigurnosne značajke, već da je automobil, jednostavno, sigurniji od motocikla.

Održavanje motocikla također se razlikuje od održavanja automobila. Vlasnici moraju naučiti kako se brinuti za svog ljubimca na dva kotača jer inače neće biti siguran za vožnju. Održavanje, također, općenito mora biti češće. Na primjer, problem s gumom vašeg motocikla je opasniji problem. U usporedbi s automobilom, na kojem će bušenje gume najčešće biti manje opasno. Redovitim održavanjem također ćete uštediti što je prednost o kojoj malo tko govori.

5 najprodavanijih neelektričnih automobila u 2022. i njihova prosječna potrošnja

5 najprodavanijih neelektričnih motocikala u 2022. i njihova prosječna potrošnja

  • Honda PCX 125 – 2,8 l/100 km
  • Honda CBF 125 M – 1,9 l/100 km
  • Honda Vision – 1,9 l/100 km
  • Yamaha NMAX 125 – 2,6 l/100 km
  • BMW R 1250 GS Adventure – 4,7 l/100 km

Članak objavio Luka Petkovic

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran: Ne privlači potrebnu pažnju

Nissan GT-R

Nissan GT-R: Zvijer, a ujedno i rupa bez dna