in

BMW M3 – legenda automobilizma (cijena, motori, FAQ)

BMW M3
Foto: yousang / Shutterstock.com

BMW M3 je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih sportskih automobila koji je ikada proizveden. Ovaj automobil simbolizira vrhunsku izvedbu, sofisticiranost i strast prema vožnji. Od svog prvog izdanja 1986. godine, BMW M3 je evoluirao u legendu automobilističkog svijeta. Kombinirajući impresivnu snagu motora, izuzetnu upravljivost i prepoznatljiv dizajn, M3 je postao sinonim za vrhunsku sportsku vožnju.

U ovom članku istražit ćemo povijest, tehničke specifikacije, karakteristike i utjecaj BMW-a M3 na automobilsku industriju i ljubitelje automobila diljem svijeta.

BMW M3 na pisti
Foto: Screenshot Top Gear

BMW M3 – povijest

BMW M3, sportski automobil visokih performansi, proizvodi se od 1986. godine i jedan je od najpoznatijih modela iz BMW-ove M linije vozila. Ideja o stvaranju M3 započela je kao odgovor na potrebu BMW-a da sudjeluje u trkaćim serijama i utrkama turističkih automobila.

Prvo izdanje BMW-a M3, E30, predstavljeno je 1986. godine kao sportski coupe koji je iz temelja razvijen za natjecanja. Snažan motor, poboljšano ovjesje i aerodinamika pridonijeli su iznimnim performansama. E30 M3 postao je nevjerojatno popularan ne samo na stazi, već i na cestama diljem svijeta, stvarajući temelje za legendarnu reputaciju BMW-a M3.

Nakon E30, BMW je nastavio razvijati M3 s novim generacijama, svaku s poboljšanim performansama i tehnologijom. E36, koji se pojavio 1992. godine, bio je širi, duži i snažniji od prethodnika, dok je E46 iz 2000. godine donio još više snage i sofisticiranosti. E92 generacija, predstavljena 2007. godine, donijela je V8 motor i napredne tehnološke značajke.

Najnovija generacija BMW-a M3, G80, predstavljena je 2020. godine. G80 donosi vrhunsku performansu zahvaljujući snažnom motoru, naprednom tehnologijom i impresivnom dizajnu. BMW M3 nastavlja biti sinonim za vrhunsku sportsku vožnju i ostaje jedan od najpoželjnijih sportskih automobila na tržištu.

BMW M3 motori

BMW M3 je kroz godine koristio različite motore, svaki prilagođen zahtjevima vremena i ciljevima performansi. Evo pregleda nekih od najznačajnijih motora koji su se pojavili u različitim generacijama BMW-a M3:

 1. S14B23 (E30 M3): Prvo izdanje BMW-a M3 pokretao je četverocilindarski redni motor S14B23 zapremine 2.3 litre. Ovaj motor imao je atmosfersko punjenje i razvijao je impresivne 192 konjske snage.
 2. S50B30 (E36 M3): Druga generacija M3, E36, koristila je različite verzije motora, ali najpoznatiji je bio S50B30, šestocilindarski redni motor zapremine 3.0 litre. U početku je ovaj motor razvijao oko 286 konjskih snaga.
 3. S54B32 (E46 M3): Za E46 M3 korišten je legendarni S54B32 motor, još jedan šestocilindarski redni motor, ali ovaj put s većom zapreminom od 3.2 litre. Ovaj motor koristio je tehnologiju VANOS za poboljšanje performansi i razvijao je do 343 konjske snage.
 4. S65B40 (E90/E92/E93 M3): Generacija M3 označena kao E90 (sedan), E92 (coupe) i E93 (cabriolet) koristila je potpuno novi V8 motor nazvan S65B40. Ovaj motor zapremine 4.0 litre bio je iznimno snažan, razvijajući 414 konjskih snaga i pružajući impresivan zvuk i performanse.
 5. S55B30 (F80 M3): Uveden s F80 generacijom, S55B30 je još jedan šestocilindarski motor, ali s twin-turbo punjenjem. Ovaj motor razvija 425 konjskih snaga i pruža izvanredne performanse.

Ovi motori predstavljaju samo nekoliko primjera razvoja motora kroz generacije BMW-a M3. Svaki od njih donio je svoje inovacije i doprinio reputaciji M3 kao vrhunskog sportskog automobila.

Performanse

Performanse BMW-a M3 su uvijek bile na visokoj razini, što je jedan od glavnih razloga zašto je ovaj automobil toliko poželjan među ljubiteljima sportskih automobila. Evo pregleda nekih od impresivnih performansi koje su različite generacije BMW-a M3 pružale:

 1. E30 M3: Prvo izdanje BMW-a M3, E30, iako nije imalo najjači motor, svoje performanse duguje agilnosti i izvrsnoj upravljivosti. Ubrzanje od 0 do 100 km/h postizalo se za oko 6-7 sekundi, a maksimalna brzina bila je oko 235 km/h.
 2. E36 M3: Druga generacija M3 donijela je veću snagu i bolje performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h za E36 M3 trajalo je oko 5-6 sekundi, dok je maksimalna brzina bila ograničena na oko 250 km/h.
 3. E46 M3: Ovaj model je bio poznat po svojoj izvanrednoj ravnoteži performansi i upravljivosti. Ubrzanje od 0 do 100 km/h trajalo je oko 5 sekundi, a maksimalna brzina iznosila je oko 250 km/h.
 4. E90/E92/E93 M3: Uz uvođenje V8 motora, performanse su se još više poboljšale. E90 M3 sedan, E92 M3 coupe i E93 M3 cabriolet mogli su ubrzati od 0 do 100 km/h za oko 4.5 sekundi, s maksimalnom brzinom koja je također bila elektronički ograničena na 250 km/h.
 5. F80 M3: Najnovija generacija BMW-a M3 i dalje pruža izvanredne performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje oko 4 sekunde, a maksimalna brzina opet je elektronički ograničena na oko 250 km/h.

Ove impresivne performanse čine BMW M3 izuzetno zabavnim automobilom za vožnju, kako na stazi, tako i na cesti, te održavaju M3 na vrhu sportskih automobila već desetljećima.

Vožnja

BMW M3 drifta
Foto: Screenshot Top Gear

Vožnja BMW-a M3 je jedinstveno iskustvo koje pruža nevjerojatnu kombinaciju snage, preciznosti i užitka u vožnji. Bez obzira na generaciju, M3 je poznat po svojoj izvanrednoj upravljivosti, agilnosti i sposobnosti da pruži vrhunske performanse kako na cesti tako i na stazi.

Jedan od ključnih elemenata vožnje BMW-a M3 je njegova iznimno snažna i odzivna vozna dinamika. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji ovjesa, preciznom upravljanju i ravnoteži težine, M3 nudi vozaču osjećaj potpune kontrole nad vozilom u svakom trenutku. Bez obzira na uvjete vožnje, M3 se ponaša stabilno, lako se upravlja i omogućuje brze i agresivne manevarske radnje.

Osim toga, BMW M3 je poznat po impresivnim performansama. Snaga motora, bilo da je riječ o atmosferskom ili turbopunjenom motoru, omogućuje brza ubrzanja i visoke brzine. Brzina kojom M3 reagira na pritisak papučice gasa i brzina kojom ubrzava između zavoja čine vožnju uzbudljivom i adrenalinskom.

Unutrašnjost BMW-a M3 također pruža ugodno i poticajno okruženje za vozača. Ergonomski dizajnirana sjedala, visokokvalitetni materijali i tehnološki napredne značajke doprinose udobnosti i praktičnosti tijekom vožnje. Dodatno, zvuk motora, posebno kod sportskih modela s visokim performansama, dodaje dodatnu dimenziju užitka u vožnji.

U konačnici, vožnja BMW-a M3 je iskustvo koje osvaja srce i dušu ljubitelja automobila. Njegova kombinacija snage, upravljivosti i udobnosti čini ga jednim od najpoželjnijih sportskih automobila na tržištu, pružajući vozaču nezaboravno iskustvo koje ostaje urezano u sjećanje.

Ekonomičnost

Kada je riječ o ekonomičnosti, BMW M3 je prije svega sportski automobil visokih performansi, što znači da mu ekonomičnost nije primarni fokus. Međutim, neke generacije BMW-a M3 imaju određene značajke koje doprinose boljoj ekonomičnosti u odnosu na druge sportske automobile visokih performansi. Evo pregleda nekih aspekata ekonomičnosti BMW-a M3:

 1. Potrošnja goriva: S obzirom na to da M3 općenito posjeduje snažne motore i visoke performanse, potrošnja goriva može biti prilično visoka, posebno tijekom dinamične vožnje ili vožnje na stazi. Međutim, moderni motori s tehnologijom turbopunjenja i sustavima upravljanja potrošnjom goriva mogu pružiti bolje rezultate u smislu ekonomičnosti u usporedbi s prethodnim generacijama.
 2. Tehnologije uštede goriva: Novije generacije BMW-a M3 uključuju napredne tehnologije poput sustava start-stop, regenerativnog kočenja i inteligentnog upravljanja motora koji doprinose poboljšanju ekonomičnosti goriva.
 3. Održavanje: Iako su troškovi održavanja sportskih automobila općenito viši u usporedbi s konvencionalnim vozilima, BMW M3 može imati nešto više troškove održavanja zbog specifičnih dijelova, visokih performansi i potrebe za redovitim servisiranjem.
 4. Vrijednost na tržištu: BMW M3 je poznat po svojoj jakoj tržišnoj vrijednosti, posebno dobro očuvani primjerci starijih generacija. To može olakšati gubitak vrijednosti u odnosu na druge sportske automobile.

Ukratko, dok BMW M3 može pružiti određenu razinu ekonomičnosti s naprednim tehnologijama i specifičnim motorima, njegova primarna svrha i fokus ostaju na visokim performansama i užitku u vožnji, a ne na ekonomičnosti goriva ili troškovima održavanja.

Zagađenje

Kada je riječ o zagađenju, sportski automobili poput BMW-a M3 obično imaju veći ekološki utjecaj u usporedbi s konvencionalnim vozilima zbog njihovih visokih performansi i snage motora. Evo nekoliko čimbenika koji mogu doprinijeti zagađenju povezanom s BMW-om M3:

 1. Emisije CO2: Snažni motori s visokim performansama često imaju veće emisije ugljičnog dioksida (CO2) u usporedbi s manje snažnim vozilima. To može pridonijeti globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama.
 2. Emisije štetnih plinova: Visoko performantni motori, posebno oni s unutarnjim sagorijevanjem, mogu proizvoditi više štetnih plinova poput dušikovih oksida (NOx) i čestica. Ovi plinovi mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu zraka i ljudsko zdravlje.
 3. Potrošnja goriva: Sportski automobili poput BMW-a M3 obično imaju veću potrošnju goriva zbog njihovih performansi. Veća potrošnja goriva znači veću ekstrakciju fosilnih goriva i veće emisije stakleničkih plinova.
 4. Materijali i proizvodni procesi: Proizvodnja sportskih automobila, uključujući i BMW M3, može uključivati ​​upotrebu resursa i materijala koji mogu biti štetni za okoliš, poput metala, plastike i drugih materijala. Također, proizvodni procesi mogu generirati emisije stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari.

Međutim, važno je napomenuti da proizvođači automobila poput BMW-a kontinuirano rade na smanjenju ekološkog utjecaja svojih vozila. To uključuje razvoj tehnologija za smanjenje emisija, uvođenje hibridnih i električnih modela te povećanje učinkovitosti goriva. Također, vlasnici vozila mogu pridonijeti smanjenju zagađenja redovitim održavanjem vozila, pravilnom vožnjom i odgovornim odlaganjem otpada.

Potrošnja

Potrošnja goriva kod BMW-a M3 može varirati ovisno o generaciji, tipu motora, uvjetima vožnje i stilu vožnje vozača. Budući da je M3 sportski automobil s visokim performansama, njegova potrošnja goriva obično je veća u usporedbi s konvencionalnim vozilima. Evo pregleda očekivane potrošnje goriva za nekoliko generacija BMW-a M3:

 1. E30 M3: Prvo izdanje BMW-a M3 opremljeno je četverocilindarskim motorom zapremine 2.3 litre. Očekivana prosječna potrošnja goriva za E30 M3 iznosi oko 10-12 litara na 100 kilometara.
 2. E36 M3: Druga generacija M3 koristi šestocilindarski motor, a prosječna potrošnja goriva za E36 M3 obično se kreće između 10 i 14 litara na 100 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje.
 3. E46 M3: E46 M3 također koristi šestocilindarski motor, ali s većom zapreminom. Očekivana potrošnja goriva za E46 M3 kreće se između 12 i 16 litara na 100 kilometara.
 4. E90/E92/E93 M3: S uvođenjem V8 motora, potrošnja goriva za ovu generaciju M3 može biti viša u usporedbi s prethodnim modelima. Očekivana potrošnja goriva za E90/E92/E93 M3 kreće se između 14 i 18 litara na 100 kilometara.
 5. F80 M3: Najnovija generacija M3 također koristi šestocilindarski motor, ali s turbopunjenjem. Očekivana potrošnja goriva za F80 M3 kreće se oko 10 do 14 litara na 100 kilometara.

Važno je napomenuti da su ove vrijednosti samo procjene i da stvarna potrošnja goriva može varirati ovisno o mnogim čimbenicima, uključujući stil vožnje, uvjete vožnje, teret vozila i održavanje vozila. Redovito održavanje i vožnja u skladu s preporukama proizvođača mogu pomoći u optimizaciji potrošnje goriva.

BMW M3 cijena

Cijena BMW-a M3 varira ovisno o mnogim čimbenicima, uključujući generaciju, specifikacije, stanje vozila, kilometražu i tržišne trendove. Evo općeg pregleda cijena za nekoliko generacija BMW-a M3 na primjeru tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama:

 1. E30 M3: Prva generacija BMW-a M3, E30, koja se proizvodila od 1986. do 1991. godine, postala je klasik među ljubiteljima sportskih automobila. Cijene za dobro očuvane primjerke E30 M3 kreću se obično od 30.000 do 70.000 dolara, ovisno o stanju i kilometraži.
 2. E36 M3: Druga generacija M3, proizvedena od 1992. do 1999. godine, često se smatra pristupačnijim izborom za ljubitelje BMW-a M3. Cijene za E36 M3 kreću se obično od 10.000 do 30.000 dolara, ovisno o stanju, kilometraži i specifikacijama.
 3. E46 M3: E46 M3, proizvedena od 2000. do 2006. godine, smatra se jednim od najomiljenijih modela BMW-a M3. Cijene za E46 M3 kreću se obično od 15.000 do 40.000 dolara, ovisno o stanju, kilometraži i dodatnoj opremi.
 4. E90/E92/E93 M3: Treća generacija M3, proizvedena od 2007. do 2013. godine, predstavljala je novu eru s V8 motorom. Cijene za E90/E92/E93 M3 kreću se obično od 20.000 do 60.000 dolara, ovisno o godini proizvodnje, stanju i specifikacijama.
 5. F80 M3: Najnovija generacija M3, predstavljena 2014. godine, pruža modernu tehnologiju i vrhunske performanse. Cijene za F80 M3 kreću se obično od 40.000 do 80.000 dolara, ovisno o godini proizvodnje, stanju i specifikacijama.

Važno je napomenuti da su ovo samo procijenjene cijene i da stvarne cijene mogu varirati ovisno o mnogim faktorima. Također, cijene mogu varirati i na temelju lokalnih tržišnih uvjeta, dostupnosti i potražnje.

Unutrašnjost

Unutrašnjost BMW-a M3
Foto: Screenshot Top Gear

Unutrašnjost BMW-a M3 poznata je po kombinaciji luksuza, sportskog stila i visoke funkcionalnosti. Evo pregleda karakteristika unutrašnjosti BMW-a M3 kroz različite generacije:

 1. Kvaliteta materijala: BMW M3 uvijek se isticao visokokvalitetnim materijalima u unutrašnjosti. Upotreba kvalitetne kože, alkantare, aluminija i drugih premium materijala doprinosi luksuznom osjećaju i sofisticiranom izgledu unutrašnjosti.
 2. Sportski dizajn: Unutrašnjost BMW-a M3 obično je oblikovana s sportskim duhom na umu. Sportska sjedala s bočnim potporama pružaju udobnost i podršku tijekom dinamične vožnje, dok ergonomski postavljeni upravljač, mjenjač i instrumentna ploča omogućuju vozaču intuitivno upravljanje.
 3. Tehnološke značajke: Svaka generacija BMW-a M3 donosi nove tehnološke značajke i sustave koji poboljšavaju udobnost, sigurnost i povezivost. To može uključivati ​​infotainment sustave s velikim zaslonima osjetljivim na dodir, navigacijske sustave, audio sustave visokih performansi, sustave pomoći u vožnji i druge napredne funkcije.
 4. Prilagodljivost i praktičnost: Unutrašnjost BMW-a M3 obično je prilagođena vozaču, ali nudi i dovoljno prostora za putnike i prtljagu. Preklopivi stražnji nasloni sjedala ili praktični pretinci za odlaganje mogu dodatno poboljšati praktičnost unutrašnjosti.
 5. Luksuzni dodaci: Dodatni luksuzni dodaci poput grijanih i ventiliranih sjedala, ambijentalne rasvjete, panoramskog krova ili premium audio sustava mogu dodatno obogatiti unutrašnjost i poboljšati iskustvo vožnje.

U konačnici, unutrašnjost BMW-a M3 predstavlja spoj luksuza, sportskog stila i tehnoloških inovacija, pružajući vozaču i putnicima ugodno i poticajno okruženje tijekom vožnje.

Dizajn

Dizajn BMW-a M3 odražava sportsku eleganciju, agresivnost i sofisticiranost, ističući se na cesti kao ikona sportskih automobila. Evo pregleda ključnih dizajnerskih elemenata koji su karakteristični za BMW M3 kroz različite generacije:

 1. Agresivna prednja maska: BMW M3 poznat je po svojoj prepoznatljivoj prednjoj masci s dvostrukim bubrezima, koja dodaje dozu agresivnosti i dinamike prednjem dijelu automobila. Ponekad su te rešetke dodatno naglašene crnim obrubima ili detaljima koji odražavaju sportski duh.
 2. Dinamične linije karoserije: Linije karoserije BMW-a M3 obično su čiste, mišićave i dinamične, ističući snagu i pokretljivost vozila. Kroz generacije, M3 je poznat po svojim markantnim siluetama, strateški postavljenim zračnim usisnicima i aerodinamičkim dodacima koji poboljšavaju performanse i stabilnost.
 3. Sportski kotači: Veliki i atraktivni aluminijski kotači često su sastavni dio dizajna BMW-a M3, dodajući dozu agresivnosti i atraktivnosti bočnom profilu automobila. Osim što poboljšavaju estetiku, ovi kotači također mogu poboljšati i performanse vozila.
 4. Nisko položeno i široko postavljenje: BMW M3 obično ima nisko položeno tijelo i široku postavku koja dodaje stabilnost i dinamiku vožnji. Ovo karakteristično postavljanje omogućuje vozilu da bude čvrsto na cesti, pružajući vozaču osjećaj povezanosti s podlogom.
 5. Ekskluzivni detalji: Unutrašnjost BMW-a M3 obično je obogaćena ekskluzivnim detaljima poput aluminijskih umetaka, kožnih presvlaka s kontrastnim šavovima, te karbonskih vlakana koji dodaju sportsku eleganciju unutrašnjosti.

U konačnici, dizajn BMW-a M3 je simbioza između sportske izvedbe, luksuza i tehnološke inovacije, stvarajući automobil koji plijeni pozornost na cesti i pruža užitak u vožnji.

Tehnologija

Volan BMW-a M3
Foto: Screenshot Top Gear

Tehnologija u BMW-u M3 igra ključnu ulogu u pružanju vrhunskog iskustva vožnje, sigurnosti i povezivosti. Evo pregleda nekih od ključnih tehnoloških značajki koje se mogu naći u različitim generacijama BMW-a M3:

 1. Infotainment sustav: BMW M3 obično dolazi s naprednim infotainment sustavom koji uključuje velike zaslone osjetljive na dodir visoke rezolucije. Ovi sustavi omogućuju pristup navigaciji, multimediji, telefonskim funkcijama, informacijama o vozilu i drugim aplikacijama putem intuitivnog korisničkog sučelja.
 2. Digitalni instrumentni panel: Mnoge moderne generacije BMW-a M3 opremljene su digitalnim instrumentnim pločama visoke rezolucije koje omogućuju personalizirane prikaze informacija o vožnji, uključujući brzinu, okretaje motora, navigacijske upute i druge korisne informacije.
 3. Sustavi pomoći u vožnji: BMW M3 može imati razne napredne sustave pomoći u vožnji koji poboljšavaju sigurnost i udobnost vožnje. To može uključivati ​​sustave za upozorenje na sudar, sustave za održavanje traka, adaptivni tempomat, asistenciju za parkiranje i druge napredne funkcije.
 4. Povezivost: BMW M3 opremljen je naprednim sustavima povezivosti koji omogućuju bežično povezivanje s pametnim telefonima putem Bluetootha i Wi-Fi mreža. To omogućuje pristup raznim internetskim uslugama, streaming glazbe, upravljanje aplikacijama i drugim povezanim značajkama.
 5. Napredni sustavi audio: Mnoge generacije BMW-a M3 dolaze s premium audio sustavima visokih performansi koji pružaju izuzetnu kvalitetu zvuka i iskustvo slušanja glazbe tijekom vožnje.

Ove tehnološke značajke čine BMW M3 ne samo izvanrednim sportskim automobilom, već i pametnim, sigurnim i povezanim vozilom koje zadovoljava potrebe suvremenog vozača.

Praktičnost

Iako je BMW M3 poznat po svojim visokim performansama i sportskom karakteru, također nudi određenu razinu praktičnosti koja ga čini upotrebljivim i funkcionalnim u svakodnevnoj vožnji. Evo pregleda praktičnih aspekata BMW-a M3:

 1. Prostor unutrašnjosti: Iako je BMW M3 sportski automobil, unutrašnjost obično nudi dovoljno prostora za vozača i putnike. Ergonomski oblikovana sjedala pružaju udobnost tijekom dužih vožnji, dok preklopivi stražnji nasloni sjedala omogućuju proširenje prtljažnog prostora za dodatni teret.
 2. Prtljažni prostor: Iako nije najprostraniji u svom segmentu, prtljažni prostor BMW-a M3 obično nudi dovoljno mjesta za svakodnevne potrebe. To je dovoljno za manje kupovine, sportsku opremu ili putne torbe.
 3. Dnevna upotrebljivost: Zahvaljujući naprednim tehnologijama, uključujući sustave pomoći u vožnji, udobnoj unutrašnjosti i povezivosti, BMW M3 je praktičan za svakodnevnu upotrebu. On nudi udobno i zabavno iskustvo vožnje kako u gradskoj vožnji tako i na otvorenoj cesti.
 4. Manevriranje i parkiranje: Iako može biti snažan i sportski, BMW M3 obično ima dobru okretnost i upravljivost, što olakšava manevriranje u urbanim okruženjima i parkiranje na uskim mjestima.
 5. Tehnološke značajke: Moderne generacije BMW-a M3 opremljene su naprednim tehnološkim značajkama koje poboljšavaju praktičnost i sigurnost. To uključuje sustave pomoći u vožnji, infotainment sustave s navigacijom i povezivost s pametnim telefonima.

Iako je BMW M3 sportski automobil usmjeren na visoke performanse, njegova razina praktičnosti omogućuje vozačima da uživaju u sportskoj vožnji svakodnevno, bez žrtvovanja udobnosti ili funkcionalnosti.

Komfornost

Komfornost BMW-a M3 varira ovisno o generaciji i preferencijama vozača, ali općenito je usmjeren na pružanje uravnoteženog iskustva vožnje koje kombinira sportski duh s udobnošću. Evo pregleda nekih aspekata koji utječu na komfornost BMW-a M3:

 1. Sjedala: BMW M3 obično dolazi s sportskim sjedalima koja pružaju dobru potporu tijelu tijekom dinamične vožnje. Međutim, moderni modeli često nude opcije prilagodljivih sjedala s grijanjem, ventilacijom i masažnom funkcijom za dodatnu udobnost.
 2. Ovjes: Sportski ovjes BMW-a M3 optimiziran je za dinamičnu vožnju, ali može biti podešen i za udobnost vožnje, posebno na neujednačenim cestama. Napredne tehnologije poput adaptivnog ovjesa pružaju dodatnu prilagodljivost, omogućujući vozačima da prilagode osjećaj vožnje svojim preferencijama.
 3. Izolacija od buke: Kvalitetna izolacija od buke unutar kabine osigurava tišu vožnju i smanjuje vanjske smetnje tijekom putovanja. To doprinosi ugodnom iskustvu vožnje, posebno na autocestama ili pri višim brzinama.
 4. Kvaliteta materijala: Luksuzni materijali poput kože, alkantare, aluminija i drva koriste se u unutrašnjosti BMW-a M3 kako bi se stvorio osjećaj elegancije i udobnosti. Visokokvalitetna završna obrada i pažljiva izrada dodaju dodatni osjećaj luksuza.
 5. Tehnološke značajke: Napredne tehnološke značajke poput sustava klimatizacije s više zona, ambientalne rasvjete i zvučnih sustava visoke kvalitete pridonose ukupnoj udobnosti putnika tijekom vožnje.

Iako je BMW M3 sportski automobil usmjeren na performanse, njegova komfornost nije zanemarena. Moderne generacije M3 pružaju uravnoteženo iskustvo vožnje koje kombinira sportski duh s udobnošću kako bi zadovoljile potrebe raznolikih vozača.

Prtljažnik

BMW M3, kao sportski automobil, obično ima manji prtljažnik u usporedbi s konvencionalnim limuzinama ili karavanima. Prtljažni prostor u BMW-u M3 može varirati ovisno o generaciji i specifikacijama. Evo općeg pregleda prtljažnog prostora za nekoliko generacija BMW-a M3:

 1. E30 M3: Prva generacija BMW-a M3 ima prtljažnik s ograničenim prostorom zbog svog sportskog dizajna. Ovaj model obično nudi oko 200-250 litara prtljažnog prostora.
 2. E36 M3: Druga generacija M3 ima nešto veći prtljažnik u usporedbi s E30 M3, ali i dalje je relativno skroman. Prtljažni prostor obično je oko 300-350 litara.
 3. E46 M3: Prtljažni prostor za E46 M3 obično je sličan onome kod E36 M3, s kapacitetom od oko 300-350 litara.
 4. E90/E92/E93 M3: Treća generacija M3 nudi veći prtljažnik zbog svog karoserijskog stila sedan, coupe ili cabriolet. Kapacitet prtljažnog prostora za ove modele obično je oko 400-450 litara.
 5. F80 M3: Najnovija generacija M3 također nudi pristojan prtljažni prostor, s kapacitetom koji se kreće oko 480 litara.

Važno je napomenuti da je prtljažni prostor BMW-a M3 obično dovoljan za osnovne potrebe, poput nošenja prtljage ili manjih kupovina. Međutim, ako je potreban veći kapacitet prtljažnika, možda će biti potrebno razmotriti druge modele automobila poput BMW-a serije 3 Touring ili sličnih.

Sigurnost

BMW M3, kao sportski automobil, obično dolazi opremljen raznim sigurnosnim značajkama dizajniranim kako bi pružile zaštitu vozaču i putnicima. Iako je sportski automobil, BMW M3 nastoji kombinirati visoke performanse s naprednim sigurnosnim tehnologijama. Evo pregleda nekih od sigurnosnih značajki koje se mogu naći u različitim generacijama BMW-a M3:

 1. Sustavi zaštite od sudara: Mnoge moderne generacije BMW-a M3 opremljene su sustavima zaštite od sudara koji uključuju sustav upozorenja na frontalni sudar, sustav automatskog kočenja u nuždi i sustav za održavanje voznog traka.
 2. Sustavi zaštite od prevrtanja: BMW M3 obično dolazi s sustavima zaštite od prevrtanja koji mogu uključivati čvrstu konstrukciju karoserije, sustave stabilnosti vozila i sustave nadzora tlaka u gumama kako bi se smanjio rizik od prevrtanja.
 3. Sustavi pomoći u vožnji: Napredne značajke kao što su adaptivni tempomat, asistencija za održavanje trake, prepoznavanje prometnih znakova i sustav za upozorenje na umor vozača pomažu u održavanju sigurne vožnje na cesti.
 4. Zračni jastuci: BMW M3 obično je opremljen zračnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim zračnim jastucima i zračnim zavjesama radi pružanja zaštite u slučaju sudara.
 5. Napredni sustavi osvjetljenja: Napredni sustavi osvjetljenja poput LED ili Matrix LED prednjih svjetala poboljšavaju vidljivost vozača noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, čime pridonose sigurnijoj vožnji.

BMW M3 je također često podvrgnut rigoroznim testovima sigurnosti kako bi se osiguralo da zadovoljava visoke standarde sigurnosti. Iako je fokusiran na sportske performanse, sigurnost ostaje važan aspekt dizajna i inženjeringa BMW-a M3.

Jamstvo

BMW M3 obično dolazi sa standardnim jamstvom od strane proizvođača koje pokriva određeni period vremena ili kilometražu, ovisno o uvjetima jamstva i lokalnim propisima. Evo općeg pregleda jamstva za BMW M3:

 1. Tvorničko jamstvo: Novi BMW M3 dolazi s tvorničkim jamstvom koje obično pokriva vozilo za razdoblje od tri do pet godina ili određenu kilometražu, ovisno o uvjetima jamstva i lokalnim propisima. Ovo jamstvo obično pokriva materijalne i radne nedostatke koji mogu nastati tijekom normalne uporabe vozila.
 2. Jamstvo na dijelove: Jamstvo na dijelove obično pokriva ključne komponente vozila poput motora, mjenjača, ovjesa i električnih sustava. Trajanje ovog jamstva može varirati ovisno o proizvođaču i lokalnim propisima.
 3. Jamstvo na proboj pneumatika: Mnogi proizvođači automobila uključuju jamstvo na proboj pneumatika koje pokriva troškove zamjene pneumatika koji su oštećeni zbog probijanja ili oštećenja na cesti.
 4. Dodatne opcije jamstva: Osim standardnog tvorničkog jamstva, BMW može nuditi dodatne opcije produljenog jamstva koje produžuju pokrivenost vozila nakon isteka standardnog jamstva. Ove opcije obično nude dodatnu zaštitu od neočekivanih troškova popravka tijekom duljeg razdoblja.

Važno je provjeriti uvjete jamstva prilikom kupnje BMW-a M3, uključujući pokrivenost, trajanje i uvjete primjene. Također je važno redovito održavati vozilo u skladu s preporukama proizvođača kako bi se održala valjanost jamstva.

Konkurenti

BMW M3 je jedan od najprepoznatljivijih sportskih automobila na tržištu i ima mnoge konkurente u segmentu visokih performansi. Evo pregleda nekih glavnih konkurenata BMW-a M3:

 1. Mercedes-AMG C63: Mercedes-AMG C63 je jedan od najizravnijih konkurenata BMW-a M3. Opremljen snažnim V8 motorom, C63 nudi impresivne performanse i luksuznu unutrašnjost.
 2. Audi RS4/RS5: Audi RS4 (karavan) i RS5 (coupe) nude snažne motore, napredne tehnološke značajke i četverostruki pogon na sve kotače, što ih čini ozbiljnim konkurentima u segmentu sportskih limuzina i coupea.
 3. Lexus IS F: Lexus IS F je japanski konkurent BMW-a M3 snažnim V8 motorom i sportskim podvozjem. Iako možda nije tako popularan kao njegovi njemački konkurenti, IS F nudi visoke performanse i luksuznu unutrašnjost.
 4. Cadillac ATS-V: Cadillac ATS-V je američki sportski automobil koji se ističe snažnim V6 twin-turbo motorom, agresivnim dizajnom i sportskim karakterom. On predstavlja konkurenciju BMW-u M3 u segmentu sportskih sedan automobila.
 5. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio je talijanski sportski automobil s Ferrarijevim V6 twin-turbo motorom i agresivnim dizajnom. Početkom 21. stoljeća postao je popularan konkurent u segmentu sportskih limuzina.

Ovi konkurenti nude slične performanse, luksuz, tehnologiju i sportski karakter kao BMW M3, pa vozači imaju širok izbor u segmentu visokih performansi. Odluka o tome koji automobil odabrati često ovisi o individualnim preferencijama vozača, poput dizajna, performansi, cijene i brand lojalnosti.


Često postavljena pitanja

BMW M3 u vožnji
Foto: Screenshot Top Gear

Zbog čega je poseban BMW M3?

BMW M3 je poseban iz nekoliko razloga koji sežu duboko u povijest automobilske industrije i u srž BMW-ove filozofije inženjeringa. Evo nekoliko ključnih aspekata koji čine BMW M3 posebnim:
Sportske performanse: BMW M3 je sinonim za visoke sportske performanse. Od samih početaka, M3 je bio izgrađen s ciljem pružanja dinamične vožnje i vrhunskih performansi. Kroz godine, svaka nova generacija M3 unapređivala je svoje performanse, prilagođavajući se novim tehnologijama i inovacijama kako bi ostala na vrhu u svom segmentu.
Balans između performansi i svakodnevne uporabe: Iako je M3 sportski automobil, on također nudi razinu praktičnosti i udobnosti koja ga čini prikladnim za svakodnevnu vožnju. To je vozilo koje ne samo da pruža užitak u vožnji na stazi, već i udobnost i praktičnost za svakodnevne obaveze.
Inženjerska izvrsnost: BMW M3 je rezultat vrhunske inženjerske izvrsnosti. Svaki detalj, od dizajna motora do šasije i upravljanja, pažljivo je razvijen kako bi se postigle izvanredne performanse i vozačko iskustvo. BMW-ova predanost kvaliteti i performansama čini M3 jednim od najpoželjnijih sportskih automobila na tržištu.
Naslijeđe i tradicija: BMW M3 ima bogato naslijeđe i tradiciju koja seže unatrag više od tri desetljeća. Od prvih modela E30 do najnovije generacije, M3 je bio sinonim za vrhunske sportske performanse i strast prema vožnji. To naslijeđe daje M3 poseban status među ljubiteljima automobila i čini ga ikonom u svijetu sportskih automobila.
Svi ovi faktori zajedno čine BMW M3 posebnim vozilom koje izaziva strast i poštovanje među ljubiteljima automobila širom svijeta. To je automobil koji ne samo da pruža vrhunske performanse na stazi, već i ispunjava svakodnevne potrebe vozača s elegancijom i stilom.

Je li BMW M3 pouzdan automobil?

BMW M3 općenito se smatra pouzdanim automobilom, ali kao i kod svakog vozila, pouzdanost može varirati ovisno o različitim čimbenicima. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada se razmatra pouzdanost BMW-a M3:
Održavanje: Redovito održavanje i pravilna njega ključni su za produženje životnog vijeka i pouzdanost bilo kojeg automobila, uključujući BMW M3. Pravilno servisiranje u skladu s preporukama proizvođača pomaže u sprječavanju problema i održavanju pouzdanosti.
Vlasničko iskustvo: Iskustva vlasnika BMW-a M3 mogu pružiti uvid u stvarnu pouzdanost vozila. Pregledavanje foruma, recenzija vlasnika i istraživanje pouzdanosti specifičnih modela i godina proizvodnje može pomoći u stjecanju boljeg razumijevanja.
Povijest modela: Povijest specifičnog modela i godine proizvodnje može utjecati na pouzdanost. Neki modeli ili generacije BMW-a M3 mogu imati poznate probleme ili mane koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje.
Garancija: Garancija proizvođača može pružiti dodatni mir vozačima, pokrivajući troškove popravaka u određenom razdoblju nakon kupnje. Razmotrite i prethodnu povijest servisiranja vozila kako biste dobili uvid u moguće probleme ili troškove održavanja.
Značajke i tehnologija: Napredne značajke i tehnologija koje se nalaze u novijim modelima BMW-a M3 mogu pridonijeti njegovoj pouzdanosti, ali isto tako mogu povećati složenost vozila. Važno je osigurati da su ove značajke dobro održavane i ispravne kako bi se izbjegli potencijalni problemi.
U konačnici, dok većina vlasnika BMW-a M3 ima pozitivno iskustvo s pouzdanošću, važno je imati realna očekivanja i redovito održavati vozilo kako bi se osigurala njegova dugovječnost i pouzdanost.

Što znači ‘M3’ u nazivu automobila?

U kontekstu BMW-a, oznaka “M3” označava sportski model koji je dio linije BMW M (BMW Motorsport GmbH) vozila. “M” stoji za Motorsport, BMW-ov odjel za visokoperformantska vozila, a “3” označava modelni broj unutar serije 3, osnovne linije vozila BMW-a.
Dakle, BMW M3 je visokoperformantni model temeljen na seriji 3, kojeg proizvodi odjel BMW Motorsport GmbH. Ovaj model je poznat po svojim sportskim karakteristikama, naprednoj tehnologiji i vrhunskim performansama, što ga čini popularnim izborom među ljubiteljima sportskih automobila. Oznaka “M3” simbolizira spoj sportske izvedbe i inženjerske izvrsnosti BMW-a.

Je li BMW M3 dugotrajan automobil?

BMW M3 može biti dugotrajan automobil ako se redovito održava i pravilno koristi. Kao i kod bilo kojeg vozila, dugovječnost BMW-a M3 ovisi o nekoliko čimbenika:
Održavanje: Redovito održavanje prema preporukama proizvođača ključno je za produženje životnog vijeka bilo kojeg automobila, uključujući i BMW M3. To uključuje redovito mijenjanje ulja, filtera, provjeru i održavanje svih tekućina, provjeru kočnica i guma te druge preventivne mjere.
Kvaliteta dijelova: Kvaliteta dijelova koji se koriste tijekom servisiranja i popravaka također može utjecati na dugotrajnost automobila. Upotreba originalnih dijelova ili dijelova visoke kvalitete pomaže u osiguravanju pouzdanosti i dugovječnosti.
Stil vožnje: Način vožnje također može utjecati na trajnost automobila. Agresivna vožnja, česte brze startove i zaustavljanja te nedostatak pravilnog zagrijavanja motora mogu pridonijeti bržem trošenju dijelova i smanjenju životnog vijeka vozila.
Okolišni uvjeti: Okolišni uvjeti poput ekstremnih temperatura, vlažnosti, soli na cestama i drugih faktora mogu utjecati na trajnost vozila. Redovito održavanje i zaštita od korozije mogu pomoći u zaštiti automobila od štetnih utjecaja okoline.
Povijest servisa: Povijest servisiranja i popravaka vozila također može pružiti uvid u njegovu dugovječnost. Automobili koji su redovito servisirani i održavani često imaju duži životni vijek od vozila s nepotpunom ili nepravilnom poviješću održavanja.
Uz pravilno održavanje i brigu, BMW M3 može biti dugotrajan automobil koji pruža mnogo godina uživanja u vožnji. Važno je ulagati u preventivno održavanje i pažljivo koristiti vozilo kako bi se osigurala njegova dugovječnost i pouzdanost.

Je li BMW M3 bolji od BMW-a M2?

Odgovor na pitanje koji je BMW bolji, M3 ili M2, ovisi o preferencijama vozača, namjeni vozila te specifičnim karakteristikama i performansama svakog modela. Evo nekoliko ključnih razlika koje se mogu uzeti u obzir prilikom usporedbe BMW-a M3 i M2:
Performanse: BMW M3 i M2 oba su visokoperformantni modeli, ali imaju različite karakteristike performansi. M3 obično dolazi s većim motorom i više snage, što rezultira impresivnijim ubrzanjem i maksimalnim brzinama. S druge strane, M2 može biti manji i lakši, što ga čini agilnijim i okretnijim u vožnji.
Veličina i praktičnost: BMW M3 je obično veći i nudi više prostora za putnike i prtljagu u usporedbi s M2. M3 može biti bolji izbor za vozače koji traže sportski automobil s više prostora i praktičnosti za svakodnevnu uporabu.
Cijena: Cijena BMW-a M3 obično je viša od cijene M2, jer M3 obično dolazi s više standardnih značajki i većom snagom motora. Međutim, cijena može varirati ovisno o specifikacijama, opcijama i godini proizvodnje.
Vozne karakteristike: Iako su oba modela dizajnirana kako bi pružila vrhunske sportske performanse, M3 i M2 mogu imati različite vozne karakteristike zbog različitih dimenzija, rasporeda težine i šasije. Vozači mogu preferirati jedan model nad drugim ovisno o njihovim preferencijama za vožnju.
Na kraju, odluka o tome koji je model bolji – M3 ili M2 – ovisi o individualnim preferencijama, namjeni vozila i prioritetima vozača. Važno je testirati oba modela kako bi se stekao bolji uvid u njihove performanse, udobnost i vožne karakteristike prije donošenja konačne odluke.

Članak objavio Luka Petkovic

Plavi Fiat Multipla tijekom vožnje na cesti

Fiat Multipla – dobročudna (motori, unutrašnjost, FAQ)

Crni Golf 3 na autocesti

Volkswagen Golf 3 – donio niz inovacija (motori, cijena, FAQ)