in

Volkswagen Golf 3 – donio niz inovacija (motori, cijena, FAQ)

Crni Golf 3 na autocesti
Foto: Haggardous50000 / Shutterstock.com

Volkswagen Golf 3, često nazivan jednostavno Golf III, predstavlja klasični primjer automobila koji je obilježio jedno razdoblje u automobilskoj industriji te ostavio dubok trag u svijetu kompaktnih automobila. Lansiran sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, Golf 3 je naslijedio uspješne prethodnike, ali je istovremeno donio niz inovacija koje su ga postavile kao vodeći model u svojoj klasi. Ovaj automobil je ne samo postao sinonim za pouzdanost i praktičnost, već je i odigrao ključnu ulogu u popularizaciji Golfa kao brenda diljem svijeta.

U ovom članku istražit ćemo ključne karakteristike, dizajnerske elemente, tehničke inovacije te utjecaj na tržište i društvo koje je imao Volkswagen Golf 3. Kroz analizu njegovog naslijeđa, postignuća i eventualnih nedostataka, nastojat ćemo razumjeti zašto je ovaj automobil i danas iznimno cijenjen među ljubiteljima automobila diljem svijeta.

Golf 3 pozira na travi
Foto: Screenshot MotorWeek

Volkswagen Golf 3 – povijest

Volkswagen Golf 3 predstavlja treću generaciju legendarnoga Golfa koja je bila u proizvodnji od 1991. do 1999. godine. Nakon velikog uspjeha Golfa 1 i Golfa 2, očekivanja su bila visoka za treću generaciju, a Volkswagen je opravdao ta očekivanja nudeći automobil s brojnim poboljšanjima i inovacijama.

Lansiranje Golfa 3 označilo je prelazak na novu platformu, koja je bila evolucija prethodnih, ali je omogućila bolju udobnost, sigurnost i performanse. Dizajn je bio moderan i aerodinamičan, s više zakrivljenih linija u usporedbi s prethodnicima, što je rezultiralo smanjenjem koeficijenta otpora zraka.

Jedna od važnih karakteristika Golfa 3 bila je i paleta motora koja je nudila raznovrsne opcije, uključujući benzinske i dizelske motore, kao i varijante s različitim razinama snage. Osim toga, Golf 3 je bio prvi koji je uveo dizelski motor s izravnim ubrizgavanjem, što je doprinijelo većoj ekonomičnosti i performansama.

Osim tehničkih inovacija, Golf 3 je također bio opremljen naprednim sigurnosnim značajkama za to vrijeme, poput zračnih jastuka i poboljšanih sustava protiv proklizavanja, čime je postavio nove standarde u segmentu kompaktnih automobila.

Tijekom svoje proizvodnje, Golf 3 je doživio brojne preinake i nadogradnje, uključujući specijalne izvedbe kao što su GTI, GTI VR6, i Golf Cabriolet. Ovaj model je također bio popularan među ljubiteljima tuninga i prilagođavanja, što je dodatno doprinijelo njegovoj ikoničnosti.

S obzirom na svoju kombinaciju performansi, praktičnosti i kvalitete izrade, Volkswagen Golf 3 je ostavio trajni pečat u automobilskoj industriji te i danas ima posebno mjesto u srcima ljubitelja automobila širom svijeta.

Golf 3 motori

Volkswagen Golf 3 je bio dostupan s raznovrsnim paletama motora koji su odgovarali različitim potrebama vozača. Evo pregleda nekih od najčešćih motora koji su se nalazili u Golfu 3:

Benzinski motori:

 • 1.4-litreni motor: Ovaj četverocilindrični motor nudi solidnu ekonomičnost goriva i prihvatljive performanse, pogodan za vozače koji traže osnovnu snagu za gradsku vožnju.
 • 1.6-litreni motor: Još jedan četverocilindrični motor, ali s malo više snage od 1.4L, pruža solidan balans između ekonomičnosti i performansi.
 • 1.8-litreni motor: Ovaj motor nudi veću snagu i bolje performanse u usporedbi s manjim verzijama, što ga čini popularnim izborom među vozačima koji traže više dinamičnosti u vožnji.

Dizelski motori:

 • 1.9-litreni SDI motor: Ovaj direktno ubrizgavani dizelski motor nudi solidnu ekonomičnost goriva i dugotrajnost, što ga čini popularnim izborom za duge vožnje i ekonomičnu vožnju u gradskim uvjetima.
 • 1.9-litreni TDI motor: Turbo dizelski motor s direktnim ubrizgavanjem donosi veću snagu i bolje performanse u usporedbi s SDI motorom, uz zadržavanje impresivne ekonomičnosti goriva.

GTI verzije:

 • 2.0-litreni GTI motor: Za ljubitelje sportske vožnje, Golf 3 je bio dostupan u GTI varijantama s 2.0-litrenim benzinskim motorom koji je pružao značajno više snage i agilnosti u vožnji.

Ovisno o tržištu i specifičnim zahtjevima, Golf 3 je također bio dostupan s drugim varijantama motora, uključujući V6 verzije i modele s većim motorima, pružajući širok raspon opcija za potencijalne kupce. Bez obzira na odabir motora, Golf 3 je bio poznat po pouzdanosti i performansama, što ga je učinilo popularnim izborom među vozačima diljem svijeta.

Performanse

Golf 3 iznad natpisa koliko mu je ubrzanje
Foto: Screenshot MotorWeek

Performanse Volkswagen Golfa 3 ovise o odabranom motoru i verziji automobila, ali općenito su bili u skladu s očekivanjima za kompaktni automobil toga doba. Evo pregleda performansi nekih tipičnih verzija Golfa 3:

 1. 1.4-litreni benzinski motor: Ovaj motor nudi umjerene performanse, s prosječnom snagom i ubrzanjem. Tipično, ovaj motor bi mogao postići ubrzanje od 0 do 100 km/h u oko 12-14 sekundi, s maksimalnom brzinom od oko 160 km/h.
 2. 1.6-litreni benzinski motor: S malo većom snagom od 1.4L, ovaj motor nudi nešto bolje performanse, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h u otprilike 11-13 sekundi, i maksimalnom brzinom od oko 170 km/h.
 3. 1.8-litreni benzinski motor: Ovaj motor donosi značajno bolje performanse u usporedbi s manjim verzijama, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h u oko 9-11 sekundi, i maksimalnom brzinom od oko 180 km/h.
 4. 1.9-litreni TDI dizelski motor: Dizelski motori Golfa 3 nude solidne performanse uz izvrsnu ekonomičnost goriva. Tipično, TDI motor bi mogao postići ubrzanje od 0 do 100 km/h u otprilike 12-14 sekundi, s maksimalnom brzinom od oko 170 km/h.
 5. 2.0-litreni GTI benzinski motor: GTI verzije Golfa 3 pružaju sportske performanse. GTI s 2.0-litrenim motorom mogao bi postići ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 10 sekundi, s maksimalnom brzinom koja bi premašila 200 km/h.

Osim ubrzanja i maksimalne brzine, Golfovi 3 su se također isticali u agilnosti i upravljivosti, što je činilo vožnju dinamičnom i ugodnom. S raznovrsnim izborom motora i verzija, Golf 3 je uspijevao zadovoljiti širok spektar potreba i preferencija vozača, pružajući kombinaciju performansi, ekonomičnosti i praktičnosti koja je postala zaštitni znak Golfa.

Vožnja

Vožnja Volkswagen Golfa 3 bila je iznimno ugodna s obzirom na raznolike karakteristike ovog kompaktnog automobila. Evo pregleda ključnih aspekata vožnje Golfa 3:

 1. Udobnost: Golf 3 je bio poznat po udobnosti vožnje, zahvaljujući dobro osmišljenom ovjesu koji je pružao glatko i stabilno putovanje čak i preko neravnih površina ceste. Ergonomski dizajnirana sjedala omogućavala su udobno sjedenje tijekom duljih putovanja.
 2. Upravljivost: Golf 3 se isticao izvrsnom upravljivošću i preciznošću volana. Oštrije zakretanje omogućavalo je lako manevriranje u gradskom prometu, dok su stabilnost i kontrola bile prisutne i pri većim brzinama na otvorenim cestama.
 3. Performanse: Bez obzira na odabrani motor, Golf 3 je pružao solidne performanse u većini svakodnevnih situacija. Agilnost i responsivnost motora omogućavale su brzo ubrzanje u prometu, dok su dobro izbalansirane karakteristike vožnje činile Golfa 3 ugodnim za vožnju i na dužim relacijama.
 4. Sigurnost: Golf 3 je bio opremljen nizom sigurnosnih značajki koje su osiguravale visok stupanj zaštite vozača i putnika. Osim standardnih sigurnosnih pojaseva, Golf 3 je imao zračne jastuke i sustave protiv proklizavanja koji su doprinosili većoj sigurnosti tijekom vožnje.
 5. Ekonomičnost: Dizelski motori Golfa 3, posebno TDI verzije, pružali su izvrsnu ekonomičnost goriva, što je činilo Golfa 3 privlačnim izborom za vozače koji su tražili štedljivo vozilo za svakodnevnu vožnju.

U cjelini, vožnja Volkswagen Golfa 3 bila je ugodna i zadovoljavajuća, nudeći kombinaciju udobnosti, performansi, sigurnosti i ekonomičnosti koja je postala prepoznatljiva karakteristika Golfa kao automobila. Ovaj model je ostavio dubok trag u svijetu kompaktnih automobila zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj ponudi kvalitete i funkcionalnosti.

Golf 3 na cesti
Foto: Screenshot MotorWeek

Ekonomičnost

Ekonomičnost je jedna od ključnih karakteristika Volkswagen Golfa 3 koja je privlačila širok spektar vozača. Ovaj kompaktni automobil pružao je impresivnu kombinaciju uštede goriva i niske potrošnje uz pouzdanost i performanse. Evo nekoliko faktora koji su doprinijeli ekonomičnosti Golfa 3:

 1. Motori s niskom potrošnjom goriva: Golf 3 je bio dostupan s raznovrsnim paletama motora, među kojima su se isticali dizelski motori, poput TDI verzija, koji su pružali izvrsnu ekonomičnost goriva. Ovi motori su koristili tehnologiju direktnog ubrizgavanja i turbo punjenja kako bi maksimizirali učinkovitost goriva.
 2. Aerodinamičan dizajn: Golf 3 je imao modernu karoseriju s aerodinamičnim linijama, što je rezultiralo smanjenjem koeficijenta otpora zraka. Ovaj dizajn doprinio je poboljšanju učinkovitosti goriva i smanjenju potrošnje.
 3. Lagana konstrukcija: Golf 3 je koristio lagane materijale u konstrukciji, što je smanjilo ukupnu težinu vozila i poboljšalo učinkovitost goriva. Ovo je omogućilo bolje performanse uz manju potrošnju goriva.
 4. Napredni motori: Golfovi 3 su se isticali naprednim motorima koji su bili optimizirani za ekonomičnu vožnju bez kompromisa na performansama. Te tehnološke inovacije omogućile su Golfu 3 da postigne impresivnu kilometražu po litri goriva.
 5. Sustavi za upravljanje potrošnjom: Volkswagen je uveo razne sustave za upravljanje potrošnjom goriva u Golfa 3, poput sustava za rekuperaciju energije pri kočenju i inteligentnih sustava upravljanja motorom, koji su dodatno optimizirali učinkovitost goriva.

Sve ove karakteristike činile su Golf 3 iznimno ekonomičnim izborom za vozače koji su tražili vozilo koje kombinira nisku potrošnju goriva, pouzdanost i praktičnost. Ova ekonomičnost nije samo smanjivala troškove vožnje već je također doprinosila manjem utjecaju na okoliš, čineći Golf 3 privlačnim izborom za one koji su bili osviješteni o ekološkim pitanjima.

Zagađenje

Kao i svako vozilo koje koristi fosilna goriva, Volkswagen Golf 3 je imao određeni utjecaj na okoliš putem emisije štetnih plinova i čestica. Evo pregleda potencijalnih izvora zagađenja povezanih s Golfovim 3:

 1. Emisija CO2: Golf 3 je koristio benzinske i dizelske motore koji su sagorijevali gorivo kako bi pokretali vozilo. Sagorijevanje goriva oslobađa ugljični dioksid (CO2), koji je jedan od glavnih uzročnika globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.
 2. Emisija dušikovih oksida (NOx): Dizelski motori, posebno starije generacije, često su bili kritizirani zbog visoke emisije dušikovih oksida (NOx), koji pridonose zagađenju zraka i ozonskom smogu te mogu imati negativne učinke na zdravlje ljudi i okoliš.
 3. Emisija čestica: Dizelski motori također su poznati po emisiji čestica, sitnih čvrstih čestica koje se oslobađaju iz izduvnog sustava. Ove čestice mogu biti štetne za ljudsko zdravlje jer mogu prodrijeti duboko u pluća i uzrokovati različite respiratorne probleme.
 4. Otpadni plinovi: Golf 3 je također imao izduvni sustav koji je oslobađao različite otpadne plinove poput ugljičnog monoksida (CO), ugljičnih hidrokarbonata (HC) i drugih spojeva koji mogu biti štetni za okoliš i zdravlje.
 5. Otpadna voda i ulja: Osim emisije plinova, Golf 3 također je generirao otpadnu vodu i ulja koje je trebalo pravilno zbrinuti kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša.

Iako su stariji modeli Golfa, poput Golfa 3, imali veći utjecaj na okoliš u usporedbi s modernijim vozilima, važno je imati na umu da je njihov utjecaj na okoliš bio ograničen u odnosu na starije, manje ekološki osviještene automobile. Osim toga, tehnološki napredak u automobilskoj industriji doveo je do razvoja vozila s čišćim i učinkovitijim motorima, što je smanjilo emisiju štetnih plinova i poboljšalo ekološku održivost vozila.

Potrošnja

Prosječna potrošnja goriva Golfa 3 ovisila je o različitim čimbenicima, uključujući tip motora, uvjete vožnje i stil vožnje vozača. Evo pregleda prosječnih potrošnji goriva za nekoliko tipičnih motora Golfa 3:

 1. 1.4-litreni benzinski motor: Prosječna potrošnja goriva za Golf 3 s 1.4-litrenim benzinskim motorom mogla je iznositi oko 6-7 litara goriva na 100 kilometara vožnje u kombiniranom ciklusu vožnje.
 2. 1.6-litreni benzinski motor: Golf 3 s 1.6-litrenim benzinskim motorom imao je nešto veću potrošnju goriva od modela s manjim motorima, te je prosječno trošio oko 7-8 litara goriva na 100 kilometara.
 3. 1.8-litreni benzinski motor: Veći motori poput 1.8-litrenog benzinskog motora mogli su imati prosječnu potrošnju goriva od oko 8-9 litara na 100 kilometara vožnje, ovisno o uvjetima vožnje.
 4. 1.9-litreni TDI dizelski motor: Dizelski motori Golfa 3, poput TDI verzija, bili su poznati po izvrsnoj ekonomičnosti goriva. Prosječna potrošnja goriva za Golf 3 s 1.9-litrenim TDI motorom mogla je biti oko 5-6 litara na 100 kilometara, ili čak manje u optimalnim uvjetima vožnje.

Važno je napomenuti da se ove vrijednosti odnose na prosječnu potrošnju goriva, koja može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su brzina vožnje, opterećenje vozila, uvjeti vožnje (gradska vožnja, autocesta itd.), te redovito održavanje i stanje vozila.

U svakom slučaju, Golf 3 se isticao relativno dobrim ekonomičnim performansama, posebno s dizelskim motorima, što je činilo ovaj model privlačnim izborom za vozače koji su tražili štedljivo vozilo za svakodnevnu upotrebu.

Golf 3 cijena

Cijena Volkswagen Golfa 3 varirala je ovisno o godini proizvodnje, stanju vozila, kilometraži, opremi i drugim čimbenicima. Evo pregleda prosječnih cijena Golfa 3 na tržištu, uzimajući u obzir nekoliko faktora:

 1. Godina proizvodnje: Stariji modeli Golfa 3 obično su jeftiniji u usporedbi s novijim godištima. Cijena može varirati ovisno o tome je li automobil bio proizveden u ranim ili kasnijim godinama proizvodnje.
 2. Stanje vozila: Stanje vozila, uključujući prisutnost oštećenja, tragove korozije ili trošenja, može značajno utjecati na cijenu. Vozila u boljem stanju obično imaju višu cijenu.
 3. Kilometraža: Kilometraža vozila također može utjecati na cijenu. Vozila s manjom kilometražom obično imaju višu cijenu jer se pretpostavlja da su manje izložena trošenju i habanju.
 4. Oprema: Dodatna oprema i paketi mogu dodatno utjecati na cijenu. Golfovi 3 s bogatijom opremom i dodatnim značajkama često imaju višu cijenu.
 5. Lokacija: Cijena Golfa 3 može varirati ovisno o lokaciji i regionalnim tržištima. Na primjer, vozila u urbanim područjima ili regijama s većom potražnjom obično imaju višu cijenu.

U skladu s tim, prosječna cijena Volkswagen Golfa 3 može se kretati između nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, ovisno o gore navedenim čimbenicima. Važno je istražiti tržište i pregledati nekoliko ponuda prije donošenja odluke o kupnji, kako bi se osiguralo da se dobije najbolji mogući automobil po prihvatljivoj cijeni.

Unutrašnjost

Unutrašnjost Golfa 3
Foto: Screenshot MotorWeek

Unutrašnjost Volkswagen Golfa 3 odražavala je praktičan, ali i udoban dizajn, prilagođen potrebama vozača i putnika. Evo pregleda ključnih karakteristika unutrašnjosti Golfa 3:

 1. Prostranost: Golf 3 je bio kompaktni automobil, ali je unatoč tome pružao dovoljno prostora za udobno smještanje vozača i putnika. Prednja sjedala su bila udobna, s dovoljno bočne potpore i podešavanja za prilagodbu individualnim preferencijama.
 2. Kvaliteta materijala: Unutrašnjost Golfa 3 bila je izrađena od kvalitetnih materijala koji su pružali osjećaj trajnosti i ugode. Upotreba čvrstih plastika, tkanina i materijala visoke kvalitete doprinijela je općem dojmu kvalitete i premium izgledu unutrašnjosti.
 3. Ergonomski dizajn: Golf 3 je imao ergonomski dizajniranu unutrašnjost koja je olakšavala pristup kontrolama i instrumentima. Središnja konzola bila je intuitivno postavljena, omogućavajući jednostavan pristup funkcijama poput klimatizacije, audio sustava i ostalih kontrola.
 4. Praktičnost: Golf 3 je bio dizajniran s naglaskom na praktičnost, nudeći dovoljno pretinaca za pohranu sitnica i drugih predmeta. Prtljažni prostor bio je dovoljno prostran za osnovne potrebe vožnje u gradu ili na dužim relacijama.
 5. Oprema: Ovisno o verziji i paketu opreme, Golf 3 je bio dostupan s raznim dodacima i značajkama koje su dodatno poboljšavale udobnost i funkcionalnost unutrašnjosti. To uključuje električno podesive retrovizore, električne podizače stakala, centralno zaključavanje, klima uređaj, putno računalo i više.

U cjelini, unutrašnjost Golfa 3 pružala je ugodan prostor za vožnju, kombinirajući praktičnost, udobnost i funkcionalnost u skladu s očekivanjima vozača i putnika. Ovaj model je bio popularan zbog svoje dobro osmišljene unutrašnjosti koja je omogućavala ugodno iskustvo vožnje bez obzira na duljinu putovanja.

Dizajn

Dizajn Volkswagen Golfa 3 odražavao je evoluciju prethodnih modela, kombinirajući klasične elemente Golfa s modernijim detaljima i linijama. Evo pregleda ključnih karakteristika dizajna Golfa 3:

 1. Konzervativna estetika: Golf 3 zadržao je prepoznatljivu siluetu Golfa, s blago zaobljenim linijama i proporcijama koje su odražavale njegovu kompaktnu prirodu. Klasični oblik karoserije bio je prepoznatljiv, ali s modernijim detaljima koji su ga osvježili.
 2. Aerodinamičan dizajn: Golf 3 je imao aerodinamičniji dizajn u usporedbi s prethodnicima, s glatkim linijama i detaljima koji su smanjili koeficijent otpora zraka. Ovo je poboljšalo učinkovitost goriva i smanjilo buku vjetra tijekom vožnje.
 3. Moderne svjetlosne jedinice: Golf 3 je uvodio modernije svjetlosne jedinice, uključujući reflektore i stražnje svjetlosne grupe koje su pratile dizajnerske trendove tog vremena. Integrirani svjetlosni sustavi dodavali su moderniji izgled prednjem i stražnjem dijelu vozila.
 4. Prostrana staklena površina: Golf 3 je imao prostranije staklene površine u usporedbi s prethodnicima, što je pridonijelo boljoj vidljivosti i osjećaju prostranosti unutar vozila. Veće bočne staklene površine također su pridonosile osjećaju svjetline unutrašnjosti.
 5. Raznolikost karoserijskih varijanti: Golf 3 je bio dostupan u različitim karoserijskim varijantama, uključujući hatchback, karavan i kabriolet verzije. Ova raznolikost omogućila je vozačima da odaberu model koji najbolje odgovara njihovim potrebama i preferencijama.

U cjelini, dizajn Golfa 3 kombinirao je prepoznatljive karakteristike Golfa sa suvremenim elementima, stvarajući atraktivan i funkcionalan automobil koji je privlačio širok spektar kupaca. Ovaj model je uspio zadržati identitet Golfa kao ikoničnog kompaktnog automobila, dok je istovremeno uvodio inovacije koje su ga činile relevantnim i konkurentnim na tržištu.

Tehnologija

Tehnološke inovacije Golfa 3 odražavale su napredak automobilske industrije tog vremena, nudeći vozačima i putnicima brojne značajke koje su unaprijedile udobnost, sigurnost i praktičnost. Evo pregleda ključnih tehnoloških aspekata Golfa 3:

 1. Elektronika: Golf 3 je bio opremljen raznim elektroničkim sustavima koji su unaprijedili funkcionalnost i udobnost vožnje. To uključuje električne podizače stakala, električno podesive retrovizore, centralno zaključavanje, elektronički upravljani klima uređaj i putno računalo.
 2. Sigurnosne značajke: Golf 3 je bio opremljen nizom sigurnosnih značajki koje su pridonosile zaštiti vozača i putnika. To uključuje zračne jastuke za vozača i suvozača, ABS (sustav protiv blokiranja kočnica) koji je poboljšavao kočenje i stabilnost vozila u hitnim situacijama, kao i pojasne napetosti i sile ograničenja koja su pridonosila boljoj zaštiti tijekom sudara.
 3. Motori: Golf 3 je bio dostupan s raznovrsnim paletama motora koji su kombinirali performanse i ekonomičnost goriva. To uključuje benzinske motore različitih zapremnina i snaga, kao i dizelske motore koji su pružali izvrsnu kilometražu po litri goriva.
 4. Kvaliteta zvuka: Golf 3 je bio opremljen audio sustavima različitih razina, od osnovnih stereo sustava do naprednih audio sustava s više zvučnika i pojačala. Ovi sustavi pružali su kvalitetan zvuk i dodatnu udobnost tijekom vožnje.
 5. Upravljanje: Golf 3 je imao precizno upravljanje i agilnost u vožnji zahvaljujući naprednim sustavima ovjesa i upravljanja. Elektronski upravljani sustavi poboljšavali su stabilnost i kontrolu vozila, čineći vožnju ugodnom i sigurnom.

U cjelini, tehnološke inovacije Golfa 3 doprinijele su unapređenju performansi, udobnosti i sigurnosti, čineći ga konkurentnim u segmentu kompaktnih automobila tog vremena. Ovaj model je pružao vozačima i putnicima napredne značajke i sustave koji su unaprijedili ukupno iskustvo vožnje.

Praktičnost

Praktičnost Volkswagen Golfa 3 bila je jedna od ključnih karakteristika koja je doprinijela popularnosti ovog modela. Evo pregleda nekih aspekata koji su činili Golf 3 praktičnim izborom za vozače:

 1. Prostranost: Unatoč kompaktnim dimenzijama, Golf 3 je bio iznenađujuće prostran automobil s dovoljno mjesta za udobno smještanje vozača i putnika. Prostranost je bila posebno primjetna u prednjem dijelu vozila, ali i stražnja klupa je pružala dovoljno mjesta za odrasle putnike.
 2. Varijabilnost prtljažnog prostora: Golf 3 je imao prtljažni prostor koji se mogao prilagoditi potrebama vozača. Stražnja klupa se mogla preklopiti kako bi se povećao prostor za teret, što je omogućavalo transport većih predmeta ili dodatnog prtljaga.
 3. Brojni pretinci za pohranu: Golf 3 je imao brojne pretince za pohranu unutar kabine, što je omogućavalo organiziranje sitnica i drugih predmeta. Pretinci za odlaganje su bili dostupni na različitim mjestima unutar vozila, uključujući konzolu, vrata i središnji tunel.
 4. Dobra preglednost: Golf 3 je imao dobru preglednost, što je olakšavalo vožnju i manevriranje u gradskom prometu. Prostrane staklene površine i dobar raspored sjedala omogućavali su vozaču da jasno vidi okolinu i prometne situacije.
 5. Ekonomičnost goriva: Golfovi 3 su bili poznati po ekonomičnosti goriva, posebno verzije s dizelskim motorima. Ova ekonomičnost je doprinijela smanjenju troškova vožnje i činila Golfa 3 praktičnim izborom za svakodnevnu upotrebu.

U cjelini, Volkswagen Golf 3 je bio praktičan automobil koji je uspješno kombinirao prostranost, praktičnost, ekonomičnost i udobnost, čineći ga popularnim izborom među vozačima koji su tražili pouzdan i funkcionalan automobil za različite svakodnevne potrebe.

Komfornost

Komfornost Volkswagen Golfa 3 bila je jedna od ključnih karakteristika ovog modela, koja je pridonijela udobnosti vozača i putnika tijekom vožnje. Evo pregleda aspekata koji su doprinijeli komforu Golfa 3:

 1. Udobna sjedala: Golf 3 je imao dobro oblikovana sjedala koja su pružala udobno sjedenje tijekom dužih putovanja. Sjedala su bila obložena kvalitetnim materijalima koji su pružali dovoljnu potporu i udobnost.
 2. Upravljač i položaj sjedenja: Položaj sjedenja i upravljač Golfa 3 bili su ergonomski dizajnirani, omogućavajući vozaču udoban položaj tijekom vožnje. Upravljač je bio podesiv po visini i dubini, što je vozačima omogućavalo prilagodbu kako bi postigli optimalnu udobnost i kontrolu.
 3. Sustav ovjesa: Golf 3 je imao dobro podešen ovjes koji je pružao glatku vožnju čak i preko neravnih površina ceste. Ovjes je apsorbirao većinu nepravilnosti na cesti, pružajući stabilnost i udobnost putnicima.
 4. Tišina u kabini: Golf 3 je imao dobru zvučnu izolaciju koja je smanjivala buku motora, vjetra i ceste, čineći unutrašnjost tišom i udobnijom za vožnju. Ovo je pridonijelo ugodnom iskustvu vožnje, posebno na dužim relacijama.
 5. Klimatizacija: Golf 3 je bio opremljen učinkovitim sustavima grijanja i klimatizacije koji su održavali ugodnu temperaturu unutar kabine bez obzira na vanjske uvjete. Ovi sustavi su pružali dodatnu udobnost vozačima i putnicima tijekom vožnje.

U cjelini, Golf 3 je bio poznat po svojoj komfornosti i udobnosti, što ga je činilo popularnim izborom među vozačima koji su tražili automobil koji nudi ugodno iskustvo vožnje bez obzira na uvjete na cesti.

Prtljažnik

Prtljažnik Golfa 3
Foto: Screenshot MotorWeek

Prtljažnik Volkswagen Golfa 3 bio je dovoljno prostran i funkcionalan da zadovolji potrebe većine vozača u svakodnevnoj upotrebi. Evo pregleda karakteristika prtljažnika Golfa 3:

 1. Prostranost: Golf 3 je imao prtljažnik koji je pružao dovoljno prostora za osnovne potrebe vožnje, uključujući odlaganje većih predmeta, prtljage za putovanje ili kupovinu namirnica. Iako nije bio najveći u svojoj klasi, prtljažnik je bio dovoljno prostran za većinu potreba vozača.
 2. Varijabilnost: Stražnja klupa Golfa 3 bila je preklopiva, omogućavajući proširenje prtljažnog prostora kada je to potrebno. Ova funkcija omogućila je vozačima da povećaju kapacitet prtljažnika kako bi smjestili veće ili nepravilno oblikovane predmete.
 3. Praktičnost: Prtljažnik Golfa 3 imao je ravno dno i nisku utovarnu visinu, što je olakšavalo utovar i istovar tereta. Ova praktična obilježja činila su prtljažnik Golfa 3 jednostavnim za korištenje u svakodnevnoj upotrebi.
 4. Osvjetljenje: Većina modela Golfa 3 dolazila je s osvjetljenjem prtljažnika, što je omogućavalo bolju vidljivost prilikom utovara ili istovara noću ili u lošim svjetlosnim uvjetima.
 5. Sigurnost: Golf 3 je imao poklopac prtljažnika koji se mogao zaključati, pružajući dodatnu sigurnost za pohranjene predmete. Ovo je omogućavalo vozačima da ostave vrijedne stvari u prtljažniku s većim povjerenjem.

U cjelini, prtljažnik Golfa 3 bio je dovoljno prostran i praktičan da zadovolji potrebe većine vozača u svakodnevnoj upotrebi, pružajući kombinaciju prostora, praktičnosti i sigurnosti. Ovo je činilo Golfa 3 funkcionalnim i praktičnim izborom za različite svakodnevne potrebe vozača.

Sigurnost

Sigurnost je bila važan aspekt Volkswagen Golfa 3, a proizvođač je implementirao niz mjera i tehnologija kako bi osigurao zaštitu vozača, putnika i vozila. Evo pregleda ključnih sigurnosnih značajki Golfa 3:

 1. Zračni jastuci: Golf 3 je opremljen zračnim jastucima za vozača i suvozača kao standardnom sigurnosnom značajkom. Ovi zračni jastuci su pružali dodatnu zaštitu u slučaju frontalnog sudara, smanjujući ozljede putnika.
 2. ABS (sustav protiv blokiranja kočnica): Većina modela Golfa 3 je imala ABS, tehnologiju koja sprječava blokiranje kočnica tijekom kočenja. ABS je poboljšavao kontrolu vozila tijekom hitrih kočenja, posebno na klizavim cestama, što je smanjivalo rizik od gubitka kontrole i sudara.
 3. Pojačivači kočenja: Golf 3 je imao pojačivače kočenja koji su poboljšavali učinkovitost kočenja vozila. Ovi sustavi su smanjivali potrebnu silu kočenja, čime su vozačima omogućavali brže i učinkovitije zaustavljanje vozila.
 4. Pojačivači pojaseva: Golfovi 3 su također imali pojačivače pojaseva koji su automatski zatezali sigurnosne pojaseve u slučaju sudara ili naglog kočenja. Ovo je povećavalo učinkovitost sigurnosnih pojaseva u sprječavanju ozljeda putnika.
 5. Bočna zaštita: Golf 3 je imao strukturnu bočnu zaštitu koja je pružala dodatnu čvrstoću karoserije i zaštitu putnika u slučaju bočnog sudara.
 6. Centralno zaključavanje: Većina modela Golfa 3 dolazila je s centralnim zaključavanjem koje je omogućavalo vozaču da zaključa sva vrata automobila istovremeno, pružajući sigurnost od krađe i neovlaštenog pristupa vozilu.

Ove sigurnosne značajke činile su Golf 3 pouzdanim i sigurnim automobilom u svakodnevnoj vožnji, pružajući vozačima i putnicima dodatnu sigurnost i zaštitu tijekom vožnje.

Jamstvo

Volkswagen Golf 3 je kao novo vozilo dolazio s jamstvom od strane proizvođača, koje je obično pokrivalo određeno razdoblje ili kilometražu, ovisno o uvjetima prodaje i zakonima zemlje u kojoj je vozilo prodano. Uobičajeno jamstvo za novo vozilo Golfa 3 obuhvaćalo je sljedeće:

 1. Vremensko razdoblje: Tipično jamstvo za novo vozilo Golfa 3 pokrivalo je razdoblje od nekoliko godina nakon datuma prvog registriranja vozila ili od datuma kupnje, ovisno o tome što je prije isteklo. Ovo vremensko razdoblje moglo je varirati ovisno o tržištu i uvjetima prodaje.
 2. Kilometraža: Jamstvo je obično imalo ograničenje kilometraže tijekom vremenskog trajanja, na primjer, pokrivalo bi vozilo do određenog broja prijeđenih kilometara. Ograničenje kilometraže također se može razlikovati ovisno o tržištu i uvjetima prodaje.
 3. Pokrivenost: Jamstvo za novo vozilo obično je pokrivalo kvarove i nedostatke koji su rezultirali neispravnim radom dijelova ili komponenti vozila. Ovo bi moglo uključivati ​​popravke motora, prijenosa, električnih sustava, ovjesa i drugih vitalnih dijelova.

Važno je napomenuti da su uvjeti jamstva mogli varirati ovisno o tržištu, proizvođaču i specifičnim uvjetima prodaje svakog vozila. Također, mnogi prodavači nudili su dodatne opcije jamstva koje bi produžile pokrivenost vozila izvan standardnih jamstvenih uvjeta proizvođača. Prije kupnje Golfa 3 ili bilo kojeg drugog vozila, važno je provjeriti uvjete jamstva i pravila pokrivenosti kako bi se osiguralo razumijevanje dostupne zaštite i uvjeta održavanja.

Konkurenti

Volkswagen Golf 3 je bio popularan model u svom segmentu kompaktnih automobila, ali je imao i brojne konkurente koji su se borili za tržišni udio u istoj kategoriji. Evo nekoliko glavnih konkurenata Golfa 3:

 1. Opel Astra: Opel Astra je bio jedan od glavnih konkurenata Golfa 3 na europskom tržištu. Slične veličine i karakteristika, Opel Astra je nudila sličnu udobnost i performanse kao Golf 3, te je bila popularan izbor među vozačima.
 2. Ford Escort: Ford Escort je bio još jedan konkurent u segmentu kompaktnih automobila. Nudio je širok raspon verzija i motora, te je bio poznat po svojoj pouzdanosti i pristupačnoj cijeni.
 3. Peugeot 306: Peugeot 306 je bio popularan kompaktni automobil francuskog proizvođača koji je pružao udobnost, ekonomičnost i atraktivan dizajn. Bio je popularan izbor među vozačima koji su tražili dinamičan automobil za gradsku vožnju.
 4. Renault Megane: Renault Megane je također bio konkurent Golfa 3 na tržištu kompaktnih automobila. Nudio je širok raspon motora i verzija, te je bio prepoznatljiv po svom nekonvencionalnom dizajnu i inovativnim značajkama.
 5. Seat Ibiza: Seat Ibiza, koji je bio u vlasništvu Volkswagena, također je bio konkurent Golfa 3. Nudio je kompaktnu veličinu, ekonomičnost i atraktivnu cijenu, te je bio popularan izbor među mladim vozačima i vozačima koji su tražili dobar omjer cijene i kvalitete.

Ovi konkurenti Golfa 3 su se borili za pažnju kupaca u istom segmentu kompaktnih automobila, nudeći različite kombinacije stila, performansi, udobnosti i pouzdanosti kako bi privukli vozače. Svaki od ovih modela imao je svoje prednosti i specifičnosti koje su ih činile atraktivnim izborom za različite tipove kupaca.


Često postavljena pitanja

Je li Golf 3 pouzdan automobil?

Volkswagen Golf 3 se smatrao relativno pouzdanim automobilom u svom vremenu, ali kao i kod svakog vozila, postojala su određena pitanja koja su se pojavljivala tijekom dugotrajne uporabe. Evo nekoliko čimbenika koji su utjecali na pouzdanost Golfa 3:
Izrada i kvaliteta materijala: Golf 3 je bio poznat po svojoj čvrstoj izradi i kvalitetnim materijalima unutrašnjosti i vanjskog dijela. Međutim, kod nekih primjeraka moglo je doći do problema s korozijom na određenim dijelovima karoserije, posebno na mjestima koja su bila izložena vlažnosti i soli na cestama.
Motori: Golf 3 je bio dostupan s različitim motorima benzinskog i dizelskog pogona. Većina motora bila je prilično pouzdana i ekonomična, ali kod nekih primjeraka moglo je doći do problema s mehaničkim dijelovima, poput lanaca za razvod, turbopunjača ili problema s elektronikom.
Električni sustavi: Kao i kod većine vozila tog vremena, Golf 3 je imao električne sustave koji su podložni kvarovima s vremenom. To uključuje električne podizače stakala, centralno zaključavanje, senzore i druge elektroničke komponente koje su mogle pokazati neispravnosti.
Održavanje: Redovito održavanje i servisiranje Golfa 3 bili su ključni za održavanje pouzdanosti. Redovito mijenjanje ulja i filtera, provjera kočionih sustava, zamjena potrošnih dijelova i općenito briga o vozilu mogli su značajno produžiti životni vijek i pouzdanost automobila.
Iako su se pojavljivali određeni problemi, većina vozača smatrala je Golf 3 pouzdanim vozilom koje je pružalo solidne performanse i udobnost u svakodnevnoj vožnji. Važno je napomenuti da je pouzdanost vozila često ovisila o specifičnom primjerku, njegovom stanju, održavanju i vozačkim navikama.

Koliko je proizvedeno Golfa 3?

Volkswagen Golf 3 bio je jedan od najprodavanijih modela Golfa i jedan od najpopularnijih automobila u Europi tijekom devedesetih godina prošlog vijeka. Procjene o ukupnom broju proizvedenih primjeraka variraju ovisno o izvoru, ali se smatra da je Volkswagen proizveo između 4 i 5 milijuna Golfa 3 tokom njegove proizvodnje od 1991. do 1999. godine. Ovo je samo procjena i broj može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su različite verzije modela, tržišta na kojima se prodavao i godine proizvodnje.

Koliko dugo traju motori Golfa 3?

Trajanje motora Golfa 3 može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su održavanje, vozačke navike, uvjeti vožnje i opća kvaliteta proizvodnje. Međutim, Golf 3 je poznat po tome što je općenito pouzdan automobil s motorima koji mogu trajati znatno dugo ako se redovito održavaju.
Uobičajeno, ako se motori Golfa 3 redovito servisiraju i održavaju prema preporukama proizvođača, te ako se voze na odgovarajući način, mogu trajati više od 200.000 kilometara bez značajnih problema. Neki vozači su izvještavali da su njihovi Golfovi 3 prešli i više od 300.000 kilometara bez potrebe za ozbiljnim popravcima motora.
Međutim, važno je napomenuti da su individualni rezultati mogući i da će trajanje motora varirati od vozila do vozila. Redovito održavanje, pravilna vozačka praksa (kao što su izbjegavanje prekomjerne brzine, redovito mijenjanje ulja i filtera, itd.) i briga o vozilu ključni su faktori za produženje životnog vijeka motora Golfa 3.

Članak objavio Luka Petkovic

BMW M3

BMW M3 – legenda automobilizma (cijena, motori, FAQ)

Bijeli VW Polo u španjolskoj La Palmi na Kanarima

VW Polo – sinonim za izdržljivost