in

VW Polo – sinonim za izdržljivost

Bijeli VW Polo u španjolskoj La Palmi na Kanarima
Foto: Juan Carlos Alonso Lopez / Shutterstock.com

VW Polo, kao jedan od najpoznatijih modela u širokoj paleti Volkswagenovih vozila, predstavlja sinonim za izdržljivost, sigurnost i praktičnost u segmentu malih automobila. Od svog prvog predstavljanja 1975. godine, Polo je evoluirao u vozilo koje se izdvaja svojim šarmom, tehnološkim inovacijama i beskompromisnom kvalitetom izrade.

Ovaj kompaktni automobil ostaje omiljen izbor među vozačima širom svijeta zbog svoje sposobnosti da zadovolji različite potrebe – od gradske vožnje do dužih putovanja, od vozača koji cijene ekonomičnost do onih koji traže dinamičnost u vožnji. Polo je postao simbolom fleksibilnosti i prilagodljivosti na cestama svih uvjeta.

U ovom članku istražit ćemo ključne karakteristike Volkswagen Pola koje su doprinijele njegovom uspjehu, analizirati njegovu evoluciju kroz godine, kao i istražiti kako se ovaj automobil uklopio u suvremene trendove u automobilskoj industriji.

Ovaj uvod daje čitatelju pregled teme, ističe važnost Pola u kontekstu automobilske industrije te najavljuje što će biti obuhvaćeno u nastavku eseja ili rasprave.

Bijeli VW Polo sa suvozačeve strane
Foto: Screenshot carwow

VW Polo – povijest

Povijest Volkswagen Pola, koja seže unatrag gotovo pola stoljeća, obilježena je kontinuiranim razvojem, evolucijom i prilagodbama promjenjivim tržišnim zahtjevima. Evo pregleda ključnih trenutaka u povijesti ovog popularnog modela:

 1. 1975. – Početak ere Pola: VW Polo je prvi put predstavljen 1975. godine kao mali automobil namijenjen vozačima koji su tražili praktičnost i ekonomičnost. Bio je to odgovor Volkswagena na rastuću potražnju za manjim, štedljivim vozilima u to vrijeme.
 2. 1981. – Dolazak drugog modela: Polo se razvijao kroz generacije, s prvim značajnijim redizajnom koji je došao 1981. godine. Nova generacija donijela je unaprijeđeni dizajn, veću udobnost i poboljšanu učinkovitost.
 3. 1990-e – Globalni uspjeh: Tijekom 1990-ih godina, Polo je postao globalni fenomen. U mnogim dijelovima svijeta, poput Europe i Azije, postao je simbol pouzdanosti i praktičnosti. Različite varijante, uključujući hatchback i limuzinu, pridonijele su raznolikosti i popularnosti ovog modela.
 4. 2000-e – Tehnološki napredak: U 2000-ima, VW Polo doživljava značajne tehničke inovacije. Uvođenje novih motora, naprednih sigurnosnih značajki i tehnoloških sustava podigli su ovaj automobil na novu razinu.
 5. 2010-e – Elektrifikacija i digitalizacija: S dolaskom druge polovice desetljeća, Volkswagen Polo prati trendove elektrifikacije i digitalizacije u automobilskoj industriji. Pojavljuju se hibridne i električne verzije, dok su pametni sustavi infozabave i napredni sigurnosni sustavi postali standardna oprema.
 6. 2020-e – Održivost i budućnost mobilnosti: U posljednjem desetljeću, fokus na održivosti i budućnosti mobilnosti postao je ključan. VW Polo nastavlja evoluirati kako bi odgovorio na ove izazove, nudeći efikasne pogonske sustave, smanjene emisije i napredne tehnološke inovacije.

Kroz sve ove godine, VW Polo je zadržao svoju poziciju kao jedan od vodećih modela u segmentu malih automobila, pružajući vozačima širom svijeta kombinaciju performansi, praktičnosti i pouzdanosti.

Motori

VW Polo je kroz godine bio opremljen različitim vrstama motora, od benzinskih do dizelskih, kao i novijim tehnologijama poput hibridnih i električnih pogonskih sustava. Evo pregleda nekih od ključnih motora koji su se pojavljivali u modelima Pola kroz povijest:

 1. Benzinski motori: VW Polo je često bio opremljen benzinskim motorima različitih zapremnina i snage. To uključuje četverocilindrične motore zapremnine od 1.0 do 1.6 litara, s različitim varijantama snage kako bi zadovoljili različite potrebe kupaca. Ti benzinski motori pružaju dobar omjer između performansi i ekonomske potrošnje goriva.
 2. Dizelski motori: Za one koji su tražili veću ekonomičnost goriva, VW Polo je nudio i dizelske motore. Ovi motori su također bili dostupni u različitim verzijama, s varijacijama u snazi i efikasnosti. Dizelski Polo modeli često su bili popularni među vozačima koji putuju veće udaljenosti zbog svoje bolje potrošnje goriva.
 3. Hibridni pogonski sustavi: U skladu s trendovima u automobilskoj industriji, Volkswagen je uveo hibridne verzije Pola koje kombiniraju benzinske ili dizelske motore s elektromotorima. Ovi hibridni modeli pružaju poboljšanu učinkovitost goriva i smanjene emisije CO2, čineći Polo ekološki osviještenijim izborom.
 4. Električni modeli: S porastom interesa za električna vozila, Volkswagen je predstavio električne verzije Pola koje su opremljene potpuno električnim pogonskim sustavima. Ovi modeli nude čistu, tišu vožnju bez emisija ispušnih plinova, što ih čini privlačnim izborom za one koji traže održivu mobilnost.

Kroz sve ove varijante pogonskih sustava, VW Polo je ostao vodeći model u svom segmentu, pružajući širok spektar opcija koje zadovoljavaju različite potrebe i preferencije vozača.

Performanse

Performanse Volkswagen Pola variraju ovisno o konkretnom modelu, verziji motora i ostalim faktorima kao što su težina vozila i aerodinamičnost. Evo pregleda tipičnih performansi koje se mogu očekivati ​​u različitim verzijama Pola:

 1. Brzina i ubrzanje: Standardne verzije Pola s benzinskim motorima obično imaju pristojne performanse u smislu brzine i ubrzanja. Većina modela može postići maksimalnu brzinu između 170 i 200 km/h, ovisno o motoru. Ubrzanje od 0 do 100 km/h obično se kreće između 9 i 12 sekundi, ponovno ovisno o specifikaciji motora.
 2. Ekonomičnost goriva: Polo pripada klasi kompaktnih automobila, često se ističe i po ekonomičnosti goriva. Benzinski modeli Pola obično imaju dobru potrošnju goriva, koja može varirati ovisno o vožnji i uvjetima, ali se obično kreće između 5 i 7 litara na 100 km. Dizelski modeli, s obzirom na svoju prirodu, obično imaju još bolju potrošnju goriva, koja može biti između 4 i 6 litara na 100 km.
 3. Manevriranje i upravljivost: Polo je poznat po svojoj agilnosti i lakoći upravljanja, što ga čini prikladnim za gradsku vožnju i manevriranje na uskim ulicama. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i dobroj stabilnosti, Polo pruža ugodno iskustvo vožnje i u raznim uvjetima na cesti.
 4. Sigurnost: Sigurnost je još jedan važan aspekt performansi Pola. Mnoge verzije ovog modela opremljene su naprednim sigurnosnim značajkama poput sustava za automatsko kočenje u nuždi, sustava za održavanje trake, upozorenja na mrtvi kut i više zračnih jastuka, što dodatno poboljšava sigurnost vozača i putnika.

U konačnici, VW Polo nudi balans između performansi, ekonomičnosti i sigurnosti, čineći ga popularnim izborom među vozačima širom svijeta koji traže praktičan, pouzdan i učinkovit automobil.

Vožnja

Bijeli VW Polo tijekom vožnje
Foto: Screenshot carwow

Vožnja Volkswagen Pola pruža ugodno iskustvo zahvaljujući kombinaciji agilnosti, udobnosti i praktičnosti. Evo nekoliko ključnih aspekata vožnje ovog modela:

 1. Agilnost u gradu: Polo je poznat po svojoj okretnosti i lakoći upravljanja, što ga čini izvrsnim izborom za gradsku vožnju. Kompaktne dimenzije i dobar radijus okretanja omogućuju vozaču da se lako kreće kroz gužve i parkira na skučenim parkiralištima.
 2. Udobnost na dugim putovanjima: Unatoč svojoj kompaktnoj veličini, Polo pruža dovoljno udobnosti za duža putovanja. Ergonomski dizajnirana sjedala i dobro prigušeno podvozje čine vožnju udobnom čak i na neravnim cestama, dok dobra izolacija od buke doprinosi tišem putovanju.
 3. Stabilnost i sigurnost: Polo se ističe po svojoj stabilnosti na cesti, što pridonosi osjećaju povjerenja tijekom vožnje. Napredne sigurnosne značajke, poput sustava za automatsko kočenje u nuždi, sustava za održavanje trake i upozorenja na mrtvi kut, dodatno poboljšavaju sigurnost vozača i putnika.
 4. Ekonomična vožnja: Većina verzija Pola nudi dobru ekonomičnost goriva, što ga čini prikladnim izborom za one koji žele smanjiti troškove goriva. Uz to, dostupnost različitih pogonskih opcija, uključujući benzinske, dizelske i električne modele, omogućuje vozačima da odaberu motor koji najbolje odgovara njihovim potrebama i preferencijama.
 5. Povezivost i tehnologija: Moderni modeli Pola opremljeni su naprednim sustavima infozabave i povezivosti koji olakšavaju vožnju i pružaju dodatnu zabavu. Intuitivni infotainment sustav s touchscreen zaslonom omogućuje pristup raznim funkcijama, dok integracija pametnih telefona omogućuje vozačima da ostanu povezani čak i tijekom vožnje.

U konačnici, vožnja Volkswagen Pola pruža kombinaciju praktičnosti, udobnosti i sigurnosti, čineći ga popularnim izborom među vozačima koji traže pouzdan, ekonomičan i ugodan automobil za svakodnevnu vožnju.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Volkswagen Pola je jedna od ključnih karakteristika ovog popularnog automobila, koja privlači širok spektar vozača. Evo nekoliko razloga zbog kojih se Polo smatra ekonomičnim izborom:

 1. Potrošnja goriva: Polo nudi dobru ekonomičnost goriva, što znači da troši relativno malo goriva u usporedbi s drugim vozilima iste klase. Benzinski motori Pola obično imaju efikasnu potrošnju goriva, koja može varirati ovisno o modelu i voznim uvjetima, ali se obično kreće između 5 i 7 litara goriva na 100 km. Dizelski motori su još ekonomičniji, s potrošnjom koja može biti između 4 i 6 litara na 100 km.
 2. Niska cijena održavanja: Polo je poznat po svojoj pouzdanosti i relativno niskim troškovima održavanja. Volkswagen je uspostavio globalnu mrežu servisnih centara koja omogućuje vlasnicima Pola pristup kvalitetnom održavanju i popravcima po pristupačnim cijenama.
 3. Niska emisija CO2: Mnogi modeli Pola imaju nisku emisiju CO2, što ih čini ekološki prihvatljivim izborom. To ne samo da smanjuje negativni utjecaj na okoliš, već može rezultirati i nižim porezima i troškovima registracije u nekim zemljama.
 4. Isplativost: VW Polo nudi dobar omjer između cijene i kvalitete. S obzirom na njegovu pouzdanost, performanse i opću popularnost na tržištu rabljenih automobila, Polo može zadržati visoku vrijednost dugi niz godina, što ga čini pametnim investicijskim izborom za mnoge vozače.

Kombinacija ovih faktora čini VW Polo ekonomičnim izborom za vozače koji traže pouzdan, efikasan i financijski prihvatljiv automobil za svakodnevnu vožnju.

Zagađenje

VW Polo, kao i svako drugo vozilo s unutarnjim izgaranjem, ima utjecaj na okoliš kroz emisiju štetnih plinova i čestica. Evo pregleda kako Polo utječe na zagađenje:

 1. Emisije CO2: Emisije CO2 su glavni faktor koji doprinosi globalnom zagrijavanju. VW Polo, poput većine vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, emitira CO2 tijekom izgaranja goriva. Da bi smanjio svoj ekološki otisak, Volkswagen je uveo tehnologije poput hibridnih i električnih pogonskih sustava kako bi smanjio emisije CO2.
 2. Emisije dušikovih oksida (NOx): Dušikovi oksidi su drugi važan oblik zagađenja koji proizlazi iz izgaranja goriva u motoru. VW Polo je bio predmet kontroverze zbog problema s prekomjernim emisijama NOx u nekim od svojih dizelskih modela. Tvrtka je poduzela korake kako bi riješila ovaj problem i poboljšala emisije NOx u svojim novijim modelima.
 3. Čestice i ostali onečišćivači: Izgaranje benzina ili dizela proizvodi i čestice koje mogu biti štetne za zdravlje ljudi i okoliš. Filtri za čestice dizela (DPF) često se koriste u dizelskim modelima Pola kako bi se smanjila emisija čestica. Također su uvedeni razni sistemi katalitičke konverzije kako bi se smanjile druge štetne emisije.
 4. Zagađenje bukom: Automobili, uključujući i Pola, proizvode određenu razinu buke koja može biti štetna za ljude i životinje, posebno u gusto naseljenim područjima. Proizvođači automobila često ulažu napore u smanjenje buke koju proizvode vozila, uključujući bolju izolaciju kabine i poboljšanu aerodinamiku.

Unatoč potencijalnom zagađenju, moderna Pola su opremljena naprednim tehnologijama koje smanjuju negativni utjecaj na okoliš. Električni i hibridni modeli posebno su važni u smanjenju emisija CO2 i drugih štetnih tvari. U konačnici, razvoj čistijih tehnologija i promicanje održive mobilnosti ključni su faktori u borbi protiv zagađenja iz prometa.

Potrošnja

Potrošnja goriva Volkswagen Pola varira ovisno o različitim faktorima kao što su vrsta motora, način vožnje, uvjeti na cesti i opterećenje vozila. Evo pregleda tipičnih potrošnji goriva za različite verzije Pola:

 1. Benzinski motori: Polo opremljen benzinskim motorima obično ima prosječnu potrošnju goriva koja se kreće između 5 i 7 litara na 100 kilometara. Manji motori s manje cilindara obično imaju tendenciju biti ekonomičniji u potrošnji goriva, dok veći motori s više snage mogu potrošiti više goriva.
 2. Dizelski motori: Dizelski modeli Pola obično imaju nižu potrošnju goriva u usporedbi s benzinskim motorima. Prosječna potrošnja dizelskih modela može se kretati između 4 i 6 litara na 100 kilometara, ovisno o modelu motora i uvjetima vožnje. Dizelski motori često pružaju bolju ekonomičnost goriva na dugim putovanjima.
 3. Hibridni pogonski sustavi: Hibridni modeli Pola kombiniraju benzinske ili dizelske motore s elektromotorima radi poboljšane učinkovitosti goriva. Ovi modeli obično imaju nižu potrošnju goriva u gradskoj vožnji zahvaljujući korištenju električne energije za pokretanje vozila u sporijim brzinama i tijekom zaustavljanja.
 4. Električni modeli: Električni VW Polo, kao i druga električna vozila, ne troše gorivo već električnu energiju. Njihova potrošnja se mjeri u kilovat-satima (kWh) po kilometru. Prosječna potrošnja električnih modela može varirati ovisno o faktorima poput temperature, brzine vožnje i stila vožnje, ali većina modernih električnih Pola može prevaliti oko 15-20 kWh na 100 kilometara.

Važno je napomenuti da su ovi brojevi samo prosječne vrijednosti, a stvarna potrošnja goriva može varirati ovisno o različitim čimbenicima. Vozači mogu poboljšati ekonomičnost goriva svojeg Pola prilagođavanjem svoje vožnje, održavanjem redovitih servisa i korištenjem naprednih tehnologija poput sistema za praćenje potrošnje goriva.

VW Polo cijena

Cijena Volkswagen Pola varira ovisno o modelu, godini proizvodnje, specifikacijama vozila i tržištu na kojem se prodaje. Evo općeg pregleda cijena Pola na tržištu rabljenih i novih vozila:

 1. Novi modeli: Cijena novih Volkswagen Pola može varirati ovisno o različitim faktorima poput modela, nivoa opreme, dodatne opreme i lokalnih poreza ili poreznih olakšica. U većini zemalja, cijene novih Pola kreću se između nekoliko desetaka tisuća do nekoliko desetaka tisuća eura, ovisno o specifikacijama vozila.
 2. Rabljeni modeli: Rabljena Volkswagen Pola mogu biti pristupačnija u odnosu na nove modele, posebno starijih godišta ili modela s većom pređenom kilometražom. Cijene rabljenih Pola mogu varirati ovisno o stanju vozila, kilometraži, godini proizvodnje i ostalim faktorima. Rabljeni Polovi često se mogu naći po cijenama od nekoliko tisuća do desetaka tisuća eura, ovisno o godini proizvodnje i specifikacijama vozila.
 3. Financijske opcije: Uz kupnju vozila gotovinom, postoje i različite financijske opcije poput leasinga ili kredita koje vozači mogu koristiti za kupnju Pola. Ove opcije omogućuju vozačima da rasporede troškove kupnje vozila tijekom vremena.
 4. Troškovi održavanja: Važno je uzeti u obzir i troškove održavanja i osiguranja prilikom planiranja kupnje Pola. Redovito održavanje, popravci i osiguranje mogu dodati dodatne troškove tijekom vlasništva nad vozilom.

Cijene Volkswagen Pola mogu se razlikovati i između različitih tržišta i regija. Prije donošenja odluke o kupnji, preporučljivo je istražiti tržište, pregledati dostupne opcije i razmotriti vlastite potrebe i budžet.

Unutrašnjost

Unutrašnjost VW Pola
Foto: Screenshot carwow

Unutrašnjost Volkswagen Pola kombinira praktičnost, udobnost i moderan dizajn kako bi stvorila ugodno okruženje za vozača i putnike. Evo pregleda ključnih karakteristika unutrašnjosti:

 1. Prostranost i udobnost: Iako je Polo kompaktan automobil, unutrašnjost je dizajnirana tako da pruža dovoljno prostora za udobnu vožnju. Ergonomski oblikovana sjedala pružaju podršku tijekom vožnje, dok prostrani interijer omogućuje dovoljno mjesta za putnike i njihovu prtljagu.
 2. Kvaliteta materijala: Volkswagen je poznat po visokoj kvaliteti izrade, a to se odražava i u unutrašnjosti Pola. Kvalitetni materijali, kao što su mekana plastika, tkanine visoke kvalitete i opcionalna koža, stvaraju osjećaj luksuza i udobnosti u kabini.
 3. Moderan dizajn: Unutrašnjost Pola obično je dizajnirana s naglaskom na funkcionalnost i estetiku. Moderan dizajn instrument ploče, intuitivni kontrolni elementi i dobro osvijetljeni zasloni infozabavnog sustava stvaraju suvremeni i privlačan ambijent u kabini.
 4. Pametne tehnologije: VW Polo često je opremljen naprednim tehnološkim značajkama koje olakšavaju vožnju i pružaju dodatnu udobnost. To može uključivati ​​sustave infozabave s touchscreen zaslonom, povezivost s pametnim telefonima, navigacijske sustave, upravljanje putem glasovnih naredbi i više.
 5. Praktičnost i funkcionalnost: Polo je poznat po svojoj praktičnosti, a unutrašnjost je dizajnirana kako bi odgovarala potrebama svakodnevne vožnje. Veliki pretinci za odlaganje, praktično raspoređeni prekidači i lako dostupne kontrole čine vožnju ugodnom i bez stresa.

Sve u svemu, unutrašnjost Volkswagen Pola kombinira stil, udobnost i funkcionalnost kako bi stvorila prostor u kojem vozači i putnici mogu uživati ​​tijekom svake vožnje.

Dizajn

Dizajn Volkswagen Pola kombinira modernu eleganciju s dinamičnim linijama i praktičnim elementima. Evo pregleda ključnih karakteristika dizajna Pola:

 1. Vanjski dizajn: VW Polo obično ima suvremeni i dinamičan vanjski izgled koji odražava njegovu sportsku osobnost. Oštre linije, markantni prednji branik i sportski profil daju mu atraktivan izgled na cesti. Polo također ima prepoznatljiv dizajn prednje rešetke i farova koji dodaju karakter njegovom izgledu.
 2. Proporcije: Polo je kompaktni automobil s uravnoteženim proporcijama koje kombiniraju praktičnost s atraktivnim izgledom. Kratki prevjesi prednjeg i stražnjeg dijela te dobro definirani bočni paneli daju mu sportski i skladan izgled.
 3. Detalji: Detalji dizajna, poput kromiranih elemenata, dinamičnih linija i stiliziranih naplatnih kotača, doprinose sofisticiranosti i eleganciji Pola. Osim toga, dobro integrisani spojleri, pragovi i stražnji difuzori poboljšavaju aerodinamiku i estetiku vozila.
 4. Unutrašnji dizajn: Unutrašnjost Pola također je pažljivo dizajnirana kako bi pružila udoban i atraktivan prostor. Moderan dizajn instrument ploče, intuitivni kontrolni elementi i visokokvalitetni materijali stvaraju sofisticiranu atmosferu u kabini.
 5. Praktičnost: Iako je estetika važna, dizajn Pola također se fokusira na praktičnost. Veliki prtljažnik, prostrani putnički prostor i dobro postavljeni pretinci za odlaganje čine Polo praktičnim izborom za svakodnevnu vožnju.

Ukupno gledano, dizajn Volkswagen Pola spaja atraktivnost, funkcionalnost i sofisticiranost kako bi stvorio automobil koji će privući pažnju na cesti i pružiti ugodno iskustvo vožnje.

Tehnologija

Tehnološke značajke Volkswagen Pola odražavaju njegovu predanost prilagodbi suvremenim trendovima u automobilskoj industriji. Evo pregleda ključnih tehnoloških aspekata Volkswagen Pola:

 1. Infotainment sustav: Polo je često opremljen naprednim infotainment sustavima koji uključuju touchscreen zaslon osjetljiv na dodir. Ovi sustavi omogućuju vozačima i putnicima pristup raznim funkcijama poput navigacije, audio streaminga, hands-free poziva, pa čak i povezivanja s pametnim telefonima putem Apple CarPlayja ili Android Auta.
 2. Digitalni instrumenti: Moderne verzije Pola često imaju digitalne instrumentne panele koji zamjenjuju klasične analogne instrumente. Ovi digitalni zasloni pružaju jasne informacije o brzini, broju okretaja motora, potrošnji goriva i drugim parametrima, omogućujući personalizaciju prikaza prema preferencijama vozača.
 3. Asistencija za vožnju: VW Polo je opremljen raznim naprednim sigurnosnim značajkama i sustavima asistencije za vožnju. To može uključivati sustav za automatsko kočenje u nuždi, sustav za održavanje trake, upozorenje na mrtvi kut, adaptivni tempomat i druge tehnologije koje pružaju dodatnu sigurnost i udobnost tijekom vožnje.
 4. Povezivost: Polo nudi povezivost putem Bluetooth-a, Wi-Fi-a i mobilnih mreža, što omogućuje vozačima i putnicima da ostanu povezani tijekom vožnje. Povezane usluge mogu uključivati pristup internetu, streaming glazbe, informacije o prometu u stvarnom vremenu i još mnogo toga.
 5. Ekološke tehnologije: VW Polo također integrira ekološke tehnologije kako bi smanjio negativni utjecaj na okoliš. To može uključivati ​​hibridne ili električne pogonske sustave, sustave za smanjenje emisija CO2 i druge inovacije koje pridonose održivosti.

Ukupno gledano, tehnološke značajke Volkswagen Pola pružaju naprednu razinu udobnosti, sigurnosti i povezivosti, čineći ga konkurentnim u suvremenom automobilskom tržištu.

Praktičnost

Praktičnost Volkswagen Pola jedna je od ključnih karakteristika ovog modela, koja ga čini popularnim izborom među vozačima širom svijeta. Evo nekoliko aspekata koji doprinose praktičnosti Pola:

 1. Prostranost unutrašnjosti: Unatoč kompaktnim dimenzijama, Polo ima dobro organiziranu unutrašnjost koja pruža dovoljno prostora za putnike i prtljagu. Ergonomski oblikovani prostori za odlaganje omogućuju praktično odlaganje osobnih predmeta i drugih potrepština tijekom vožnje.
 2. Fleksibilni prostor za prtljagu: Polo obično nudi prilagodljiv prostor za prtljagu koji se može proširiti preklapanjem stražnjih sjedala. Ova mogućnost omogućuje vozačima da povećaju kapacitet prtljažnika kada je to potrebno, što je posebno korisno prilikom vožnje s većim teretom ili tijekom putovanja.
 3. Manevarabilnost: Polo je poznat po svojoj okretnosti i lakoći upravljanja, što ga čini izvrsnim izborom za gradsku vožnju i manevriranje na uskim ulicama. Kompaktne dimenzije i dobar radijus okretanja omogućuju vozaču da se lako kreće kroz gužve i parkira na skučenim parkiralištima.
 4. Efikasnost goriva: Većina modela Pola nudi dobru ekonomičnost goriva, što pomaže u smanjenju troškova vožnje. Ovo je posebno važno za vozače koji puno putuju, jer smanjenje potrošnje goriva doprinosi ukupnoj financijskoj praktičnosti korištenja Pola.
 5. Napredne sigurnosne značajke: Polo često dolazi s naprednim sustavima asistencije za vožnju i sigurnosti koji pružaju dodatnu sigurnost i praktičnost tijekom vožnje. To može uključivati sustav za automatsko kočenje u nuždi, sustav za održavanje trake, upozorenje na mrtvi kut i druge tehnologije koje smanjuju rizik od nezgoda.

Ukupno gledano, VW Polo nudi kombinaciju prostranosti, fleksibilnosti, efikasnosti i sigurnosti koja odgovara različitim potrebama i preferencijama vozača, čineći ga izuzetno praktičnim izborom za svakodnevnu vožnju.

Komfornost

Komfornost Volkswagen Pola jedna je od njegovih istaknutih karakteristika, što ga čini popularnim izborom među vozačima koji cijene udobnost tijekom vožnje. Evo nekoliko aspekata koji doprinose komforu Pola:

 1. Kvaliteta sjedala: Polo obično dolazi s ergonomski oblikovanim sjedalima koja pružaju dobru podršku tijekom vožnje. Ovisno o modelu i paketu opreme, sjedala mogu biti presvučena visokokvalitetnom tkaninom ili opcionalnom kožom, pružajući dodatni osjećaj luksuza i udobnosti.
 2. Prostranost kabine: Unatoč kompaktnim dimenzijama, Polo ima dovoljno prostora za vozača i putnike. Prostrana kabina omogućuje udobno smještanje putnika i omogućuje slobodno kretanje tijekom vožnje.
 3. Kvaliteta materijala: Volkswagen se ponosi visokom kvalitetom izrade, što se odražava i u unutrašnjosti Pola. Kvalitetni materijali poput mekane plastike, tkanina visoke kvalitete i opcionalne kože stvaraju osjećaj ugode i luksuza u kabini.
 4. Upravljanje bukom i vibracijama: Polo je opremljen sustavima za smanjenje buke i vibracija, što doprinosi mirnijoj i ugodnijoj vožnji. Dobra izolacija kabine od vanjskih zvukova dodatno poboljšava osjećaj komfora tijekom vožnje.
 5. Kvaliteta vožnje: Polo se ističe po svojoj stabilnosti i udobnosti vožnje. Udobno podešeno podvozje pruža glatku vožnju čak i na neravnim cestama, dok precizno upravljanje omogućuje ugodno iskustvo vožnje u različitim uvjetima.

Ukupno gledano, VW Polo nudi visoku razinu komfora koja zadovoljava potrebe vozača i putnika za udobnom i ugodnom vožnjom, čineći ga poželjnim izborom za svakodnevnu upotrebu i duža putovanja.

VW Polo prtljažnik

Muškarac stoji pored bijelog VW Pola
Foto: Screenshot carwow

VW Polo, unatoč svojim kompaktnim dimenzijama, obično nudi dovoljno prostora u prtljažniku za svakodnevne potrebe vozača. Evo pregleda kapaciteta prtljažnika u nekim od tipičnih modela:

 1. Standardni modeli: Polo u osnovnoj konfiguraciji obično ima prtljažnik s kapacitetom od oko 280 do 350 litara. Ovaj prostor obično je dovoljan za većinu potreba gradskog vožnje, uključujući svakodnevnu kupovinu, sportsku opremu ili manje kofere za putovanja.
 2. Prošireni modeli: Neki Polo modeli dolaze s mogućnošću preklapanja stražnjih sjedala kako bi se proširio prostor u prtljažniku. Kada se stražnja sjedala preklope, kapacitet prtljažnika može se povećati na oko 950 litara ili više, što omogućuje prijevoz većih predmeta ili veće količine prtljage.
 3. Specijalne verzije: Volkswagen obično nudi specijalne verzije Pola, poput karavana ili kombi verzija, koje imaju veći prtljažnik u usporedbi s standardnim hatchback modelima. Ove verzije često nude kapacitete prtljažnika od preko 600 litara u osnovnoj konfiguraciji.
 4. Praktičnost i organizacija: Polo prtljažnik obično je dobro organiziran s praktičnim detaljima poput mreža, kuka i pregrada koje olakšavaju organizaciju i siguran prijevoz raznih predmeta. Također, nizak prag prtljažnika olakšava utovar i istovar težih predmeta.

U konačnici, iako Polo možda nije najveći automobil u svojoj klasi, njegov prtljažnik obično nudi dovoljno prostora i praktičnosti za većinu svakodnevnih potreba vozača, čineći ga praktičnim i fleksibilnim izborom za različite situacije.

Sigurnost

Sigurnost je ključna karakteristika Volkswagen Pola, a modeli ovog automobila obično su opremljeni nizom naprednih sigurnosnih značajki kako bi zaštitili vozače, putnike i ostale sudionike u prometu. Evo pregleda nekih ključnih aspekata sigurnosti Volkswagen Pola:

 1. Sustavi za sprječavanje sudara: Polo obično dolazi s naprednim sustavima za sprječavanje sudara, kao što su sustavi za automatsko kočenje u nuždi (AEB). Ovi sustavi koriste senzore kako bi prepoznali potencijalno opasne situacije i automatski pokrenuli kočenje kako bi izbjegli ili umanjili ozljede u slučaju sudara.
 2. Sustavi za asistenciju pri vožnji: Polo često dolazi s raznim sustavima za asistenciju pri vožnji koji pomažu vozaču u održavanju sigurne vožnje. To može uključivati ​​sustave za održavanje trake, upozorenje na mrtvi kut, adaptivni tempomat i sustave za prepoznavanje prometnih znakova.
 3. Sustavi za zaštitu putnika: Polo je opremljen naprednim zračnim jastucima koji pružaju dodatnu zaštitu putnika u slučaju sudara. Osim toga, moderni Polo modeli imaju čvrstu karoseriju i strukturu koja pruža stabilnost i otpornost na sudare.
 4. Napredne tehnologije sigurnosti: Volkswagen kontinuirano unaprjeđuje svoje modele kako bi uključio najnovije tehnologije sigurnosti. To može uključivati ​​napredne kamere, radare i senzore koji pomažu u praćenju okoline vozila i prepoznavanju opasnosti.
 5. Ocjene sigurnosti: Polo obično dobiva visoke ocjene sigurnosti od nezavisnih institucija poput Euro NCAP-a. Ove ocjene pružaju dodatno povjerenje vozačima u sigurnost ovog modela.

U konačnici, VW Polo pruža visoku razinu sigurnosti zahvaljujući kombinaciji naprednih sigurnosnih značajki, kvalitetne izrade i tehnoloških inovacija koje doprinose smanjenju rizika od ozljeda i nesreća tijekom vožnje.

Jamstvo

Jamstvo za VW Polo obično varira ovisno o tržištu, modelu i specifikacijama vozila, ali evo općih smjernica o tome što vozači mogu očekivati:

 1. Standardno tvorničko jamstvo: Većina novih Volkswagen Pola dolazi s standardnim tvorničkim jamstvom koje pokriva određeni period ili kilometražu, obično oko 2 do 3 godine ili od 60.000 do 100.000 kilometara, ovisno o uvjetima prodaje i zakonskim zahtjevima u određenoj zemlji.
 2. Prošireno jamstvo: Volkswagen obično nudi opciju proširenog jamstva koje vozači mogu kupiti kako bi produžili pokrivenost vozila nakon isteka standardnog jamstva. Prošireno jamstvo može pokriti dodatne komponente i produžiti vremensko razdoblje jamstva, pružajući dodatni mir vozačima.
 3. Održavanje: Pored jamstva za dijelove i rad, Volkswagen obično nudi i planove održavanja koji pokrivaju redovne servise i održavanje vozila tijekom određenog vremenskog razdoblja ili kilometraže. Ovi planovi mogu dodatno pružiti ekonomičnost i praktičnost vozačima.
 4. Pokrivenost dijelova i servisa: Standardno jamstvo obično pokriva kritične dijelove i rad potreban za popravak bilo kakvih tehničkih poteškoća koje proizlaze iz nedostataka u proizvodnji ili materijalima. Vozila su obično pokrivena i servisnim radovima u ovlaštenim servisnim centrima.
 5. Uvjeti jamstva: Važno je pažljivo pročitati uvjete jamstva jer oni mogu varirati u pogledu pokrivenosti, isključenih dijelova, uvjeta održavanja i drugih detalja. Ovo će pomoći vozačima da bolje razumiju što je obuhvaćeno jamstvom i kako se koristi u slučaju problema s vozilom.

Prije kupnje Volkswagen Pola, vozačima se preporučuje da se detaljno informiraju o jamstvu i pratećim uslugama kako bi donijeli informirane odluke i osigurali miran i zadovoljavajući vlasnički doživljaj.

Konkurenti

VW Polo se natječe u segmentu kompaktnih automobila, gdje ima niz konkurenata koji također privlače pažnju vozača svojim karakteristikama. Evo nekoliko ključnih konkurenata Volkswagena Pola:

 1. Ford Fiesta: Fiesta je jedan od najvećih konkurenata Pola na tržištu kompaktnih automobila. Poznat je po svojoj agilnosti u vožnji, širokoj ponudi motora i modernom dizajnu interijera.
 2. Opel Corsa: Corsa nudi sličan paket kao Polo i Fiesta, s kompaktnim dimenzijama, dobro organiziranom unutrašnjosti i raznovrsnom ponudom motora. Ovaj model također ističe svoju praktičnost i udobnost vožnje.
 3. Renault Clio: Clio je popularan izbor među vozačima koji traže dinamičan automobil s modernim dizajnom i tehnologijom. Osim toga, Clio nudi dobru ekonomičnost goriva i širok raspon personalizacijskih opcija.
 4. Peugeot 208: 208 se ističe svojim atraktivnim dizajnom, kvalitetom izrade i sofisticiranom unutrašnjosti. Također nudi niz naprednih sigurnosnih značajki i efikasne motore.
 5. Škoda Fabia: Fabia je poznata po svojoj prostranosti, kvaliteti izrade i dobrom omjeru cijene i kvalitete. Ovaj model nudi veliki prtljažnik i širok spektar motora.
 6. Toyota Yaris: Yaris se ističe svojom pouzdanošću, učinkovitošću goriva i naprednim sigurnosnim značajkama. Također nudi hibridnu varijantu za one koji traže još veću ekonomičnost.

Svi ovi modeli imaju svoje jedinstvene karakteristike i prednosti te su popularan izbor među vozačima u segmentu kompaktnih automobila. Prilikom odabira između njih, vozači često uzimaju u obzir aspekte poput cijene, performansi, sigurnosti, praktičnosti i osobnih preferencija.


Često postavljena pitanja

Bijeli VW Polo s vozačeve strane
Foto: Screenshot carwow

Koji je najčešći problem VW Pola?

Najčešći problemi s Volkswagen Polom mogu varirati ovisno o generaciji vozila, modelu motora i drugim faktorima, ali neki od uobičajenih problema koji su se pojavljivali u prethodnim godinama uključuju sljedeće:
Problemi s elektronikom: Volkswagen Pola mogu imati poteškoće s elektronikom, uključujući probleme s centralnim upravljačkim sustavima, električnim prozorima, bravama vrata i sustavima infotainmenta.
Problemi s motorom: Neki modeli Pola mogu imati probleme s motorom, uključujući curenje ulja, problema s tlakom ulja, kvarove na ventilima i turbopunjačima, kao i druge mehaničke poteškoće.
Problemi s prijenosom: Prijenosni sustavi Pola, posebno automatski prijenos, mogu biti skloni kvarovima kao što su problemi s mijenjanjem brzina, vibracije pri vožnji i drugi problemi povezani s prijenosom.
Problemi s kočnicama: Neispravne kočnice, uključujući poteškoće s kočionim diskovima, kočionim pločicama i kočionim sustavima, mogu biti problem s kojim se vozači susreću kod nekih modela Pola.
Problemi s upravljanjem: Nepravilno upravljanje, uključujući poteškoće s upravljačem, osjetljivost na vjetar i neravnoteža u sustavu ovjesa, također su neki od problema koji su se pojavljivali kod pojedinih modela Pola.
Važno je napomenuti da neki od ovih problema mogu biti povezani s određenim generacijama ili serijama vozila te se mogu razlikovati među različitim tržištima i godinama proizvodnje. Redovito održavanje, praćenje uputa proizvođača i brza reakcija na moguće simptome problema mogu pomoći u očuvanju sigurnosti i pouzdanosti vašeg vozila. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti u radu vozila, preporučuje se posjet ovlaštenom servisu kako bi se problemi riješili što prije.

Zbog čega je VW Polo poseban?

VW Polo ističe se kao poseban automobil iz nekoliko razloga:
Kvaliteta izrade: Polo je poznat po svojoj izvrsnoj kvaliteti izrade, koja kombinira vrhunske materijale, preciznu izradu i dugotrajnu pouzdanost. Volkswagen kao marka poznata je po svojoj pažljivoj izradi vozila, a Polo nije iznimka.
Praktičnost: Polo nudi praktičnost karakterističnu za kompaktne automobile, s dovoljno mjesta za putnike i prtljagu te fleksibilnim opcijama za proširenje prtljažnog prostora. Ova praktičnost čini Polo privlačnim izborom za širok spektar vozača, uključujući obitelji i one koji traže svakodnevno upotrebljiv automobil.
Dinamična vožnja: Polo pruža agilnu i ugodnu vožnju zahvaljujući preciznom upravljanju, dobroj stabilnosti na cesti i agilnom ovjesu. Ova kombinacija čini Polo zabavnim za vožnju u gradskim i izvangradskim uvjetima.
Napredne tehnološke značajke: Polo često dolazi s naprednim tehnološkim značajkama koje pružaju dodatnu udobnost, sigurnost i povezivost. To može uključivati ​​infotainment sustave s touchscreen zaslonom, sustave asistencije pri vožnji, povezivanje s pametnim telefonima i više.
Raznolikost motora: VW Polo nudi raznolikost motora, uključujući benzinske, dizelske i hibridne opcije, pružajući vozačima mogućnost odabira motora koji najbolje odgovara njihovim potrebama i preferencijama.
Održivost: Kao dio napora Volkswagen Grupe da smanji ekološki otisak, Polo se također nudi s ekološki prihvatljivim pogonskim opcijama, poput električnih i plug-in hibridnih modela, što ga čini privlačnim izborom za one koji traže održiv automobil.
Sve ove karakteristike čine VW Polo posebnim automobilom koji nudi kombinaciju kvalitete, praktičnosti, performansi i tehnologije, prilagođenu potrebama suvremenog vozača.

Zašto se automobil zove ‘Polo’?

VW Polo dobio je ime po sportu polo, poznatom i kao konjički hokej, koji je timski sport u kojem sudionici jašu na konjima i koriste palice kako bi postigli gol. Ova igra, koja potječe iz Perzijskog zaljeva, ima dugu povijest i poznata je po svojoj dinamičnosti, brzini i eleganciji.
Kada je Volkswagen razvijao novi model automobila u ranim 1970-ima, želio je odabrati ime koje bi odražavalo dinamičnost, mladenački duh i sportsku eleganciju vozila. Inspiriran sportom polo, koji kombinira stil, brzinu i agilnost, Volkswagen je odlučio nazvati svoj novi automobil “Polo”. Naziv je odmah postao prepoznatljiv i brzo je prihvaćen od strane javnosti.
Ime “Polo” simbolizira mladenački duh i sportski karakter ovog automobila, dok istovremeno odražava eleganciju i sofisticiranost. To je postalo prepoznatljivo ime u automobilskom svijetu, a VW Polo ostaje jedan od najpopularnijih modela kompaktnih automobila na tržištu.

Članak objavio Luka Petkovic

Crni Golf 3 na autocesti

Volkswagen Golf 3 – donio niz inovacija (motori, cijena, FAQ)

Crveni Renault Megane Conquest iz profila

Renault Megane Conquest – Dinamična silueta