Pretraži
BMW M3 E30 Sport Evolution – je li ovo najbolji M3 svih vremena?

BMW M3 E30 Sport Evolution – je li ovo najbolji M3 svih vremena?

Objavljeno: 20/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW

Ciljajući na slavu u legendarnom DTM-u 1980-ih, svi proizvođači njemačkih automobila koji su sudjelovali u natjecanju, homologaciju su shvaćali vrlo ozbiljno. Ova M3-ica bi mogla biti najbolji primjer te prakse. Da stvar bude bolja, BMW je prvo napravio trkaći automobil pa su tek onda tog punokrvnog trkaća mjestimično ublažili i prilagodili kako bi zadovoljio propise za cestovno vozilo.

BMW trebao napraviti 5,000 M3-ica kako bi zadovoljio uvjete homologacije za Grupu A, a obične cestovne kockice koje nisu imale čast nositi prestižni M bedž, sa M3-icom su imale jedino zajedničku haubu. Sve ostalo što vidite izvana na M3-ici E30 generacije jest svojstveno samo tom opjevanom Motorsport automobilu.

Sport Evolution verzija E30 M3-ice je ultimativna verzija toga već posebnog automobila. Za potrebe utrka, BMW je trebao veću zapreminu motora, tako da je radni obujam povećan sa 2.3 litre na 2.5 litara a uz to postojala je i potreba za većim 18 inčnim kotačima. Uprao zbog toga, ako imate sreće promatrati M3 Sport Evo iz blizine, možete primjetiti da su prednji blatobrani na automobilu povišeni kako bi umjesto cestovnih 16 inčnih kotača mogli primiti i veće 18 inčne za utrku.


BMW E30 M3 Sport Evolution

BMW E30 M3 Sport Evolution

BMW E30 M3 Sport Evolution


Nadalje uspoređujući običnu M3-icu sa ovom Sport Evolution verzijom, snaga motora je podignuta za svega nekoliko konjskih snaga, međutim one čine osjetnu razliku zbog drugačije podešenosti motora. Tako Sport Evolution isporučuje 238 KS na 7,000 okretaja uz 240 Nm okretnog momenta na 4,750 okretaja. Zanimljiv detalj jest da je okretni moment nešto pao u odnosu na redovnu M3-icu ali to samo znači da Sport Evolution još više voli visoke okretaje, što mu naravno daje dodatni trkaći karakter uz prepoznatljiv „limeni“ zvuk BMW-ovog motora.

BMW je u ukupno napravio samo 600 primjeraka Sport Evolution M3-ice a cijene im vrtoglavo rastu, naravno još i više nego li je to slučaj kod „običnijih“ verzija M3 kockice. Na kolekcionarskom tržištu, ova osebujna kockica dostiže cijenu i od 180,000 Eura, poput jednog pristojnog superautomobila. Usporedbe radi, aktualni novi M3 F80 generacije košta oko 70,000 Eura.

A kad smo kod M3 kockice, uskoro imamo malo iznenađenje. Naime,vjerovali ili ne, u Hrvatskoj smo naišli na potpuno restauriranu M3 kockicu koja je složena za utrke i samo čeka novog vlasnika, no o tome više…uskoro


Pogledaj galeriju


BMW E30 M3 Sport Evolution

Povratak na vrhpointer
Zatvori X