in

Fiat Multipla – dobročudna (motori, unutrašnjost, FAQ)

Plavi Fiat Multipla tijekom vožnje na cesti
Foto: Philip Lange / Shutterstock.com

Fiat Multipla je automobil koji je proizvodila talijanska tvrtka Fiat od 1998. do 2010. godine. Poznat je po svom nekonvencionalnom dizajnu i izrazito prostranoj unutrašnjosti. Multipla je bila pionir u segmentu kompaktnih monovolumena, kombinirajući funkcionalnost obiteljskog automobila s urbano prihvatljivim dimenzijama. Njezin jedinstveni izgled, s dva para svjetala na prednjem dijelu karoserije, izazvao je podijeljene reakcije, ali je istovremeno dobio i priznanje zbog svoje praktičnosti i udobnosti.

U ovom članku istražit ćemo povijest, karakteristike i naslijeđe Fiata Multiple, kao i njezin utjecaj na industriju automobila.

Fiat Multipla s prednje strane
Foto: Screenshot Doug DeMuro

Fiat Multipla – povijest

Fiat Multipla je automobil koji je predstavljen 1998. godine kao zamjena za stariji model Fiat Marea Weekend. Ovaj nekonvencionalni monovolumen je bio rezultat Fiatovih nastojanja da ponudi prostran i praktičan automobil obiteljima, kombinirajući to s urbanom okretnošću i ekonomičnošću vožnje.

Dizajnirana je kao kompaktni monovolumen s mogućnošću smještaja do šest putnika u svojim dvjema redovima sjedala. Multipla je bila izrazito prostrana iznutra, što je omogućilo udobnu vožnju za sve putnike i pružilo dovoljno mjesta za prtljagu.

Jedna od najprepoznatljivijih značajki Fiata Multiple bila je njezina jedinstvena vanjska estetika. Automobil je imao dva para prednjih svjetala koja su bila postavljena visoko na karoseriji, što je stvorilo neobičan izgled koji je privlačio pažnju. Iako je dizajn izazvao različite reakcije, Fiat Multipla je bio prepoznatljiv i ostavio je trajan utisak na svjetsku automobilsku industriju.

Tijekom godina proizvodnje, Fiat je redovito ažurirao Multiplu, poboljšavajući motorizaciju, unutrašnji dizajn i tehnološke karakteristike. Međutim, 2010. godine Fiat je prekinuo proizvodnju Fiata Multiple, a nakon toga više nije proizvodio automobil u tom segmentu.

Unatoč kraju proizvodnje, Fiat Multipla ostaje zapamćena kao automobil koji je bio ispred svog vremena u pogledu prostora, praktičnosti i jedinstvenog dizajna.

Fiat Multipla motori

Fiat Multipla je tijekom godina proizvodnje nudila različite motore kako bi zadovoljila potrebe različitih vozača i tržišta. Evo pregleda nekih od motora koji su se mogli naći u Fiatu Multipli:

Benzinski motori:

 • 1.6-litreni benzinski motor: Ovaj motor pružao je solidnu snagu i ekonomičnu vožnju, čineći ga popularnim izborom za vozače koji su cijenili ravnotežu između performansi i potrošnje goriva.
 • 1.8-litreni benzinski motor: Bio je dostupan kao snažnija opcija za one koji su tražili veću snagu i dinamičniju vožnju.

Dizelski motori:

 • 1.9-litreni dizelski motor: Fiat Multipla je također nudila dizelsku varijantu za vozače koji su preferirali bolju potrošnju goriva i veći okretni moment. Ovaj motor je nudio dobar omjer snage i ekonomičnosti.

Ovisno o tržištu i godini proizvodnje, Fiat je ponudio različite varijante motora s različitim stupnjevima snage i učinkovitosti goriva kako bi zadovoljio potražnju kupaca. Svi motori su se kombinirali s ručnim ili automatskim mjenjačem, pružajući vozačima širok raspon mogućnosti prilagodbe njihovim preferencijama i potrebama.

Performanse

Performanse Fiata Multiple ovise o konkretnom modelu, motoru i godini proizvodnje. Evo općenitog pregleda performansi koje su bile tipične za ovaj model:

 1. Brzina i ubrzanje: Fiat Multipla nije bio sportski automobil, ali je pružao solidne performanse za svoju klasu. Tipično, modeli s benzinskim motorima mogli su postići maksimalnu brzinu od oko 170-180 km/h, dok bi ubrzanje od 0 do 100 km/h trajalo otprilike 10-12 sekundi, ovisno o motoru.
 2. Potrošnja goriva: Multipla je bila poznata po relativnoj ekonomičnosti goriva, posebno s dizelskim motorima. Prosječna potrošnja goriva varirala je ovisno o uvjetima vožnje i motoru, ali dizelski motori obično su pružali bolju potrošnju u usporedbi s benzinskim varijantama.
 3. Vožnja i upravljivost: Zahvaljujući svojoj prostranoj unutrašnjosti i visokom položaju sjedenja, Fiat Multipla je pružala udobnu vožnju za putnike i dobar pregled ceste vozaču. Upravljivost je bila solidna za automobil njegove veličine, omogućujući vozačima sigurno upravljanje u gradskim i autocestovnim uvjetima.
 4. Prtljažni prostor: Jedna od glavnih prednosti Fiata Multiple bila je njegova prostranost i praktičnost. Modeli su imali dovoljno prtljažnog prostora za veće obitelji ili teret, a modularni dizajn sjedala omogućavao je prilagodbu unutrašnjosti prema potrebama.

Iako Fiat Multipla nije bio automobil poznat po sportskim performansama, pružao je udobnu vožnju, praktičnost i ekonomičnost, što ga je učinilo popularnim izborom među obiteljima i urbanim vozačima.

Vožnja

Vožnja Fiata Multiple pruža jedinstveno iskustvo zbog njenog monovolumenskog dizajna i karakteristika. Evo pregleda nekih ključnih aspekata vožnje ovog automobila:

 1. Prostranost i udobnost: Fiat Multipla je poznata po svojoj prostranosti i udobnosti. Velikodušan unutarnji prostor omogućuje udobnu vožnju za sve putnike, a visoka sjedala pružaju odličnu preglednost ceste. Ovo čini Multiplu idealnim izborom za duge vožnje ili obiteljske izlete.
 2. Manevarbilnost: Unatoč svojoj veličini, Fiat Multipla je iznenađujuće okretna i lako se upravlja. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, automobil se lako parkira i manevrira u gradskom okruženju.
 3. Sigurnost: Fiat Multipla je opremljena nizom sigurnosnih značajki koje pružaju osjećaj sigurnosti tijekom vožnje. To uključuje ABS sustav kočenja, zračne jastuke i po potrebi ESC (elektronička kontrola stabilnosti).
 4. Performanse motora: Multipla nudi različite motore s različitim stupnjevima snage i učinkovitosti goriva. Ovisno o odabranom motoru, vozači mogu doživjeti pristojne performanse i ekonomičnu vožnju.
 5. Upravljivost: Upravljanje Fiata Multiple je precizno i pouzdano. Automobil nudi stabilnu vožnju na autocesti, dok istovremeno ostaje prilagodljiv na promjene u vožnji u gradskim uvjetima.

U konačnici, Fiat Multipla pruža kombinaciju prostranosti, udobnosti i praktičnosti koja je idealna za obiteljsku vožnju i svakodnevne potrebe. Bez obzira na to vozite li po gradskim ulicama ili autocestama, Multipla nudi ugodno iskustvo vožnje koje može zadovoljiti različite potrebe i preferencije vozača.

Ekonomičnost

Ekonomičnost vožnje Fiata Multiple ovisi o nekoliko faktora, uključujući motorizaciju, način vožnje i održavanje vozila. Evo pregleda kako se Fiat Multipla može pokazati ekonomičnim automobilom:

 1. Motorizacija: Fiat Multipla je tijekom godina nudila različite motore, uključujući benzinske i dizelske varijante. Dizelski motori obično imaju bolju ekonomičnost goriva u usporedbi s benzinskim motorima, pružajući veći domet s jednim punjenjem spremnika goriva.
 2. Potrošnja goriva: Većina modela Fiata Multiple nudi pristojnu potrošnju goriva, pogotovo kada se vozi u ravnomernim uvjetima. Redovito održavanje vozila, uključujući provjeru tlaka u gumama i zamjenu filtera zraka i ulja, može dodatno poboljšati ekonomičnost goriva.
 3. Ekološka svijest: Ovisno o modelu i godini proizvodnje, neki modeli Fiata Multiple mogu biti opremljeni tehnologijama koje smanjuju emisije ispušnih plinova, što može rezultirati nižim troškovima održavanja i manjom potrošnjom goriva.
 4. Troškovi održavanja: Fiat Multipla obično ima pristupačne troškove održavanja i popravaka, što može doprinijeti ukupnoj ekonomičnosti vožnje.
 5. Način vožnje: Način vožnje vozača također može utjecati na ekonomičnost. Vožnja umjerenom brzinom, izbjegavanje naglih ubrzanja i kočenja te redovito održavanje optimalnog tlaka u gumama mogu pomoći u smanjenju potrošnje goriva.

Ukratko, Fiat Multipla može biti ekonomičan izbor za vozače koji cijene pristupačne troškove održavanja i goriva, posebno ako se pravilno održava i vozi s obzirom na ekološke i ekonomske faktore.

Zagađenje

Kad je u pitanju ekonomičnost vožnje i zagađenje okoliša, Fiat Multipla nudi određene karakteristike koje mogu varirati ovisno o modelu, motoru i godini proizvodnje. Evo nekoliko ključnih faktora koji utječu na ekonomičnost i zagađenje Fiata Multiple:

 1. Potrošnja goriva: Većina modela Fiata Multiple nudi pristojnu ekonomičnost goriva, posebno s dizelskim motorima koji obično pružaju bolju kilometražu po litri goriva u usporedbi s benzinskim motorima. Međutim, stvarna potrošnja goriva može varirati ovisno o uvjetima vožnje i načinu vožnje vozača.
 2. Emisije štetnih plinova: Kao i kod većine vozila s unutarnjim izgaranjem, emisije štetnih plinova poput CO2, dušikovih oksida (NOx) i čestica mogu biti izazov. Stariji modeli Fiata Multiple mogu imati veće emisije, dok su noviji modeli često opremljeni tehnologijama za smanjenje emisija koje ih čine ekološki prihvatljivijima.
 3. Alternativni pogoni: U određenim tržištima i godinama proizvodnje, Fiat Multipla je možda nudila varijante s alternativnim pogonima poput plina (LPG) ili električnih verzija. Ovi alternativni pogoni mogu smanjiti emisije CO2 i druge štetne plinove te pružiti veću ekonomičnost u pogledu goriva.
 4. Eko-vožnja: Stil vožnje vozača također igra ključnu ulogu u ekonomičnosti i smanjenju emisija. Nježna vožnja, pravilno održavanje i redovito servisiranje vozila mogu značajno poboljšati ekonomičnost goriva i smanjiti emisije.

U konačnici, Fiat Multipla može biti relativno ekonomičan i ekološki prihvatljiv automobil, osobito ako se odabere model s efikasnim motorom i ako se vozi na način koji smanjuje potrošnju goriva i emisije. Međutim, kao i kod svih vozila s unutarnjim izgaranjem, važno je uzeti u obzir i druge faktore poput starosti vozila, tehničkog stanja i uvjeta vožnje.

Potrošnja

Potrošnja goriva Fiata Multiple varira ovisno o modelu, godini proizvodnje i motoru. Evo pregleda prosječnih potrošnji goriva za neke od najčešćih motora koji su se mogli naći u Fiatu Multipli:

 1. 1.6-litreni benzinski motor: Prosječna potrošnja goriva za ovaj motor kreće se oko 7-9 litara na 100 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje i stilu vožnje.
 2. 1.8-litreni benzinski motor: Nešto snažniji motor obično ima nešto višu potrošnju goriva, pa se prosječna potrošnja može kretati između 8 i 10 litara na 100 kilometara.
 3. 1.9-litreni dizelski motor: Dizelski motori obično imaju bolju ekonomičnost goriva u usporedbi s benzinskim motorima. Prosječna potrošnja goriva za ovaj motor može biti oko 5-7 litara na 100 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje.

Važno je napomenuti da su navedene potrošnje goriva samo prosječne vrijednosti i da se stvarna potrošnja može razlikovati ovisno o različitim faktorima kao što su brzina vožnje, teret u vozilu, uvjeti vožnje (gradska vožnja ili autocesta), stanje vozila i sl.

Kako bi se vozači informirali o stvarnoj potrošnji goriva, preporučuje se konzultiranje specifikacija vozila od strane proizvođača ili vođenje vlastitih evidencija o potrošnji goriva tijekom vožnje.

Cijena

Cijena Fiata Multiple varira ovisno o godini proizvodnje, stanju vozila, kilometraži, modelu, dodatnoj opremi i tržištu na kojem se automobil prodaje. Evo pregleda općih cijena Fiata Multiple na tržištu rabljenih vozila:

 1. Stariji modeli (1998. – 2004.): Stariji modeli Fiata Multiple mogu se naći po nižim cijenama, obično u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, ovisno o stanju vozila i kilometraži. Stariji modeli mogu imati veći broj prijeđenih kilometara i manje moderne značajke, ali i dalje mogu pružiti pouzdanu vožnju.
 2. Srednji modeli (2005. – 2008.): Srednje generacije Fiata Multiple, koje su obično modernije i opremljenije, imaju tendenciju da budu nešto skuplje. Cijene za ove modele mogu se kretati između nekoliko tisuća do desetak tisuća eura, ovisno o specifikacijama vozila.
 3. Noviji modeli (2009. – 2010.): Noviji modeli Fiata Multiple, koji su bliži kraju proizvodnje, obično imaju više moderne značajke i bolju opremu, što može rezultirati višim cijenama. Cijene za ovu kategoriju mogu biti u rasponu od nekoliko desetaka tisuća eura, ovisno o stanju vozila i kilometraži.

Važno je napomenuti da su navedene cijene samo opće smjernice i da se stvarne cijene mogu značajno razlikovati ovisno o različitim faktorima. Prije kupnje rabljenog Fiata Multiple, preporučuje se obavljanje detaljne provjere vozila kako bi se osigurala sigurna i pouzdana kupnja.

Fiat Multipla unutrašnjost

Unutrašnjost Fiata Multiple
Foto: Screenshot Doug DeMuro

Unutrašnjost Fiata Multiple karakterizira prostranost, praktičnost i funkcionalnost, što je čini idealnim izborom za obiteljsku vožnju ili duge putovanje. Evo pregleda nekih ključnih karakteristika unutrašnjosti ovog automobila:

 1. Prostranost: Fiat Multipla nudi prostranu unutrašnjost s dovoljno mjesta za vozača, suvozača i putnike na stražnjim sjedalima. Zahvaljujući visokom krovu i ravnom podu, putnici imaju obilje prostora za noge i glavu, što pruža udobnu vožnju čak i na dužim putovanjima.
 2. Višenamjenski raspored sjedala: Multipla je poznata po svojoj fleksibilnosti u rasporedu sjedala. Neki modeli su imali tri pojedinačna sjedala na stražnjoj klupi, što omogućava jednostavno prilagođavanje rasporeda sjedala prema potrebama putnika ili tereta.
 3. Praktičnost: Unutrašnjost Fiata Multiple dizajnirana je s naglaskom na praktičnost. Veliki pretinci za odlaganje, ladice i držači čaša omogućuju organiziranu pohranu osobnih predmeta i sitnica, čime se olakšava vožnja i boravak u vozilu.
 4. Kvaliteta materijala: Iako su neki modeli Fiata Multiple imali jednostavnu unutrašnjost s plastikom visoke čvrstoće, kvaliteta materijala i završne obrade unaprijeđena je tijekom godina proizvodnje. Noviji modeli često su imali poboljšane materijale i moderne značajke, poput kožnih presvlaka, aluminijskih umetaka i zaslona osjetljivih na dodir.
 5. Kontrole i sučelje: Kontrole i sučelje u Fiata Multiple su intuitivni i lako dostupni vozaču. Instrument ploča je jasna i pregledna, a osnovne funkcije kao što su klima uređaj, audio sustav i navigacija su jednostavne za upotrebu.

U cjelini, unutrašnjost Fiata Multiple kombinira prostranost, praktičnost i udobnost kako bi pružila ugodno iskustvo vožnje za vozača i putnike. Bez obzira na model ili godinu proizvodnje, Multipla nudi funkcionalnu unutrašnjost koja može zadovoljiti različite potrebe i preferencije vozača.

Dizajn

Dizajn Fiata Multiple jedan je od najprepoznatljivijih elemenata ovog automobila. Iako je njezin vanjski izgled bio predmet podijeljenih mišljenja, unutrašnjost dizajna pružala je praktičnost i funkcionalnost. Evo pregleda ključnih elemenata dizajna Fiata Multiple:

 1. Vanjski izgled: Fiat Multipla je poznata po svom nekonvencionalnom vanjskom dizajnu koji je bio izazov za tradicionalne norme automobilske estetike. Njezine dvije grupe prednjih svjetala postavljene visoko na karoseriji stvorile su jedinstveni izgled koji je bio prepoznatljiv na cesti. Ovaj dizajn je bio namijenjen povećanju preglednosti ceste i pružanju obilje prostora unutar vozila.
 2. Prostranost: Unatoč neobičnom vanjskom izgledu, unutrašnjost Fiata Multiple bila je izuzetno prostrana i funkcionalna. Visoki krov i ravna podnica omogućavali su obilje prostora za putnike, pružajući udobnost čak i tijekom dužih putovanja.
 3. Funkcionalnost: Multipla je dizajnirana s naglaskom na praktičnost i funkcionalnost. Fleksibilan raspored sjedala omogućavao je jednostavno prilagođavanje unutrašnjosti prema potrebama putnika ili tereta. Veliki pretinci za odlaganje i držači čaša pružali su dodatnu praktičnost i organizaciju unutar vozila.
 4. Kvaliteta izrade: Iako su neki modeli imali jednostavan dizajn i upotrebu materijala poput plastike visoke čvrstoće, kvaliteta izrade Fiata Multiple poboljšana je tijekom godina proizvodnje. Noviji modeli često su imali poboljšane materijale i završne obrade, što je pridonijelo dojmu kvalitete unutrašnjosti.
 5. Inovativnost: Fiat Multipla je bila inovativan pionir u segmentu monovolumena s nekonvencionalnim dizajnom i pristupom. Iako je njezin vanjski izgled bio polariziran, Multipla je postala poznata po svojoj jedinstvenosti i prepoznatljivosti.

U konačnici, dizajn Fiata Multiple kombinirao je nekonvencionalnost s prostranošću i funkcionalnošću kako bi pružio jedinstveno iskustvo vožnje. Iako je njezin vanjski izgled možda izazvao podijeljene reakcije, unutrašnjost dizajna bila je usmjerena na udobnost i praktičnost, što je Multiplu činilo popularnim izborom među vozačima koji su cijenili prostranost i fleksibilnost.

Tehnologija

Vozačka tabla Fiata Multiple
Foto: Screenshot Doug DeMuro

Tehnološki aspekti Fiata Multiple variraju ovisno o modelu i godini proizvodnje. Evo pregleda nekih ključnih tehnoloških značajki koje su se mogle naći u različitim generacijama ovog automobila:

 1. Infotainment sustav: Noviji modeli Fiata Multiple mogli su biti opremljeni naprednim infotainment sustavima koji uključuju zaslon osjetljiv na dodir, navigacijski sustav, Bluetooth povezivost, integraciju pametnih telefona i mogućnost reprodukcije audio i video sadržaja.
 2. Sigurnosne značajke: Fiat je redovito ažurirao sigurnosne značajke Fiata Multiple kako bi pružio veću sigurnost vozačima i putnicima. To uključuje sustave poput ABS-a (Anti-lock Braking System), ESP-a (Electronic Stability Program), zračnih jastuka za vozača i suvozača, sustava za nadzor tlaka u gumama i sustava za pomoć pri parkiranju.
 3. Klimatizacija: Multipla je obično imala učinkovite sustave grijanja i klimatizacije koji omogućuju udobnu vožnju tijekom cijele godine. Neki modeli su imali mogućnost klimatizacije za stražnje putnike kao dodatnu opciju.
 4. Pametne funkcije: Neki noviji modeli Fiata Multiple mogli su imati dodatne pametne funkcije poput automatskog upravljanja svjetlima, sustava upozorenja na umor vozača, automatskog kočenja u hitnim situacijama (AEB – Autonomous Emergency Braking), tehnologije prepoznavanja prometnih znakova i još mnogo toga.
 5. Ekološki prihvatljive opcije: U nekim tržištima Fiat je ponudio ekološki prihvatljive opcije, poput motora s nižim emisijama CO2 ili alternativnih pogona poput LPG-a (tekući naftni plin) ili električnih varijanti.

Napredak u tehnologiji tijekom godina omogućio je Fiatu da opremi Multiplu s različitim modernim značajkama koje poboljšavaju udobnost, sigurnost i praktičnost vožnje. Uz navedene značajke, svaka generacija Fiata Multiple nudila je svoj skup tehnoloških inovacija kako bi zadovoljila potrebe vozača i putnika.

Praktičnost

Praktičnost Fiata Multiple je jedna od njenih ključnih karakteristika, što ju čini popularnim izborom za obiteljsku upotrebu i svakodnevnu vožnju. Evo nekoliko aspekata koji doprinose praktičnosti ovog automobila:

 1. Prostranost: Multipla nudi izuzetno prostranu unutrašnjost s dovoljno mjesta za vozača, suvozača i putnike na stražnjim sjedalima. Velikodušan prostor za noge i glavu omogućuje udobnu vožnju za sve putnike, dok veliki prtljažni prostor pruža dovoljno mjesta za prtljagu i teret.
 2. Višenamjenski raspored sjedala: Neki modeli Fiata Multiple imaju višenamjenski raspored sjedala koji omogućuje jednostavno prilagođavanje unutrašnjosti prema potrebama putnika ili tereta. Sjedala se mogu preklopiti, pomicati ili ukloniti kako bi se stvorio dodatni teretni prostor ili povećala fleksibilnost pri prijevozu većih predmeta.
 3. Praktične značajke: Multipla je opremljena brojnim praktičnim značajkama koje olakšavaju svakodnevnu vožnju. To uključuje velike pretince za odlaganje, ladice, držače čaša i ostale dodatke za organizaciju osobnih predmeta i sitnica unutar vozila.
 4. Manevriranje: Unatoč svojoj veličini, Fiat Multipla je iznenađujuće okretna i lako se upravlja, što olakšava vožnju u gradu, parkiranje i manevriranje u uskim prostorima.
 5. Ekonomičnost: Većina modela Fiata Multiple nudi pristojnu ekonomičnost goriva, što rezultira smanjenim troškovima vožnje i dugoročnom uštedom za vozače.

U konačnici, praktičnost Fiata Multiple čini je pouzdanim izborom za vozače koji traže automobil koji nudi prostranost, udobnost i praktične značajke za svakodnevnu upotrebu. Bez obzira vozite li obitelj na izlet ili obavljate svakodnevne poslove, Multipla pruža pouzdanu i praktičnu vožnju koja može zadovoljiti različite potrebe i situacije.

Komfornost

Komfornost je jedna od ključnih karakteristika Fiata Multiple, što je čini popularnim izborom za duge vožnje i obiteljska putovanja. Evo nekoliko aspekata koji doprinose komfornosti ovog automobila:

 1. Prostranost: Fiat Multipla nudi izuzetno prostranu unutrašnjost s dovoljno mjesta za sve putnike. Visoki strop i ravni pod omogućuju obilje prostora za noge i glavu, što pruža udobnu vožnju čak i za visoke putnike.
 2. Udobna sjedala: Sjedala Fiata Multiple su obično udobna i ergonomski oblikovana kako bi pružila podršku i udobnost tijekom dugih vožnji. Osim toga, neki modeli imaju opciju grijanih sjedala za dodatnu udobnost u hladnim uvjetima.
 3. Smanjenje buke i vibracija: Fiat je ulagao napore u smanjenje buke i vibracija unutar kabine Fiata Multiple kako bi osigurao tišu i ugodniju vožnju. Dobro izolirana kabina smanjuje buku izvana i unutrašnjost vozila ostaje mirna i tiha čak i pri većim brzinama.
 4. Opcionalna oprema: Neke verzije Fiata Multiple nudile su dodatnu opcionalnu opremu koja poboljšava komfor vožnje. To uključuje klima uređaj s dvozonskom kontrolom temperature, električno podesive sjedala, automatsko upravljanje svjetlima i kišnim senzorima.
 5. Ovjes i upravljivost: Fiat Multipla nudi glatku i udobnu vožnju zahvaljujući dobro podešenom ovjesu i preciznom upravljanju. Automobil se lako kreće po različitim tipovima cesta, a udobnost vožnje nije žrtvovana za dobru upravljivost.

U konačnici, Fiat Multipla pruža komfor koji je važan za ugodno iskustvo vožnje za sve putnike. Bez obzira vozite li na dugim putovanjima ili u svakodnevnoj gradskoj vožnji, Multipla nudi prostranost, udobnost i kvalitetnu vožnju koja može zadovoljiti potrebe svih putnika.

Prtljažnik

Prtljažnik Fiata Multiple
Foto: Screenshot Doug DeMuro

Prtljažnik Fiata Multiple je jedna od ključnih karakteristika koja doprinosi njezinoj praktičnosti i korisnosti za svakodnevnu upotrebu. Evo pregleda prtljažnog prostora ovog automobila:

 1. Prostranost: Fiat Multipla nudi prostran prtljažnik koji može zadovoljiti potrebe obitelji ili vozača koji često prevoze veći teret. S velikim volumenom prtljažnog prostora, Multipla pruža dovoljno mjesta za obiteljske izlete, kupovinu namirnica ili prijevoz većih predmeta.
 2. Fleksibilnost: Neki modeli Fiata Multiple imaju fleksibilne opcije rasporeda sjedala i preklopivih stražnjih sjedala, što omogućuje dodatni prostor za teret ako je potrebno. Sjedala se mogu preklopiti ili u potpunosti ukloniti kako bi se povećao prtljažni prostor prema potrebama vozača.
 3. Praktične značajke: Prtljažnik Fiata Multiple obično je opremljen praktičnim značajkama koje olakšavaju svakodnevno korištenje. To uključuje podnice s priručnim spremištima, pregrade za organizaciju prtljage i sustave za pričvršćivanje tereta kako bi se osiguralo sigurno i stabilno prevoženje.
 4. Dostupnost: Pristup prtljažnom prostoru Fiata Multiple je obično jednostavan, s širokim otvorom stražnjih vrata ili poklopca prtljažnika koji omogućuju lako utovaranje i istovaranje tereta.

U konačnici, prtljažnik Fiata Multiple nudi praktičan i prostran prostor koji je idealan za svakodnevnu upotrebu i prijevoz većih tereta. Bez obzira na potrebe vozača, Multipla pruža funkcionalan i koristan prtljažni prostor koji može zadovoljiti različite zahtjeve i situacije.

Sigurnost

Sigurnost je ključni aspekt Fiata Multiple, a ovaj automobil nudi niz značajki i tehnologija dizajniranih kako bi zaštitili vozače, putnike i druge sudionike u prometu. Evo pregleda nekih ključnih sigurnosnih značajki koje se mogu naći u Fiatu Multipli:

 1. Zračni jastuci: Fiat Multipla obično je opremljena zračnim jastucima za vozača i suvozača kako bi se smanjio rizik od ozljeda u slučaju sudara. Neki modeli mogu također imati bočne zračne jastuke koji pružaju dodatnu zaštitu u bočnim sudarima.
 2. ABS (Anti-lock Braking System): ABS sustav omogućuje vozaču održavanje kontrole nad vozilom tijekom kočenja, sprječavajući blokiranje kotača na klizavoj cesti i smanjujući rizik od izgubljene kontrole nad vozilom.
 3. ESC (Electronic Stability Control): ESC sustav pomaže u održavanju stabilnosti vozila putem dinamičke distribucije kočionog tlaka i prilagodbe snage motora, što može spriječiti zanošenje ili prevrtanje vozila u iznenadnim situacijama.
 4. Senzori parkiranja: Neki modeli Fiata Multiple mogu biti opremljeni senzorima parkiranja koji pomažu vozaču pri manevriranju i parkiranju vozila, sprječavajući oštećenja na vozilu ili okolini.
 5. Sustav upozorenja na umor vozača: Ova značajka prati ponašanje vozača i upozorava ih ako detektira znakove umora ili gubitka koncentracije, pomažući tako u sprječavanju nesreća uzrokovanih vozačkim umorom.
 6. Sustav nadzora tlaka u gumama (TPMS): TPMS sustav upozorava vozača ako se tlak u gumama spusti ispod sigurnosnih granica, pomažući tako u sprječavanju gubitka kontrole nad vozilom zbog nedostatka pravilno napumpanih guma.

Napredne sigurnosne značajke Fiata Multiple pružaju vozačima i putnicima dodatnu sigurnost i zaštitu na cesti, što čini ovaj automobil pouzdanim izborom za vožnju u različitim uvjetima i situacijama.

Jamstvo

Jamstvo za Fiat Multiple obično varira ovisno o godini proizvodnje, tržištu i uvjetima kupnje. Evo općih smjernica o jamstvu za ovaj automobil:

 1. Tvorničko jamstvo: Novi modeli Fiata Multiple obično dolaze s tvorničkim jamstvom koje pokriva određeni period nakon kupnje, obično od 2 do 5 godina ili određeni broj prijeđenih kilometara, ovisno o proizvođaču i tržištu. Ovo jamstvo obično pokriva nedostatke u materijalu i izradi, te moguće kvarove koji se pojave u tom razdoblju.
 2. Jamstvo za rabljena vozila: Za rabljene Fiata Multiple, uvjeti jamstva mogu varirati ovisno o prodavatelju, starosti vozila i uvjetima kupnje. Neki prodavatelji mogu nuditi dodatno jamstvo za rabljena vozila kao dio prodajnog paketa ili kao opcionalnu nadoplatu.
 3. Prošireno jamstvo: Vozači također mogu razmotriti mogućnost kupnje proširenog jamstva koje pokriva dodatne komponente vozila ili produžuje razdoblje pokrivenosti nakon isteka tvorničkog jamstva. Ovo može biti korisno za dodatnu sigurnost i zaštita od neočekivanih troškova popravaka.

Važno je temeljito proučiti uvjete jamstva prije kupnje Fiata Multiple i razgovarati s prodavateljem ili ovlaštenim trgovcem o dostupnim opcijama i pokrivenosti. To će pomoći osigurati miran i siguran vlasnički doživljaj, uz zaštitu od mogućih problema i neočekivanih troškova.

Konkurenti

Fiat Multipla se tijekom godina suočila s konkurencijom u segmentu monovolumena od strane nekoliko drugih automobilskih proizvođača. Evo pregleda nekih od glavnih konkurenata Fiata Multiple:

 1. Renault Scenic: Scenic je jedan od vodećih konkurenata Fiata Multiple u segmentu kompaktnih monovolumena. Nudi prostranu unutrašnjost, praktičnost, udobnost i dobar izbor motora.
 2. Opel Zafira: Zafira je također popularan izbor u segmentu monovolumena. Slično Fiata Multipla, Zafira nudi fleksibilnost u rasporedu sjedala, dobru prostranost i udobnost za putnike.
 3. Ford C-Max: Ford C-Max je još jedan konkurent u segmentu kompaktnih monovolumena. Poznat je po svojoj okretnosti, agilnosti i praktičnosti, te nudi različite verzije motora kako bi zadovoljio različite potrebe vozača.
 4. Volkswagen Touran: Touran je popularan izbor za obiteljsku vožnju i praktičnost. Nudi prostranu unutrašnjost, dobar izbor motora i visoku razinu kvalitete izrade.
 5. Citroen Picasso: Citroen Picasso nudi konkurentan izbor u segmentu monovolumena s naglaskom na udobnosti, praktičnosti i modernom dizajnu.

Svaki od navedenih konkurenata nudi svoje jedinstvene značajke i prednosti, ali Fiat Multipla se istaknula svojim nekonvencionalnim dizajnom, prostranošću i praktičnošću. Unatoč tome, tržište monovolumena je vrlo konkurentno, a odabir između ovih vozila obično ovisi o preferencijama vozača, potrebama obitelji i individualnim zahtjevima.


Često postavljena pitanja

Fiat Multipla na parkiralištu
Foto: Screenshot Doug DeMuro

Je li Fiat Multipla pouzdana?

Fiat Multipla ima općenito dobru reputaciju u smislu pouzdanosti, ali kao i kod svakog automobila, postoje neki potencijalni problemi na koje treba obratiti pažnju. Evo nekoliko faktora koji utječu na pouzdanost Fiata Multiple:
Održavanje: Redovito održavanje je ključno za produženje životnog vijeka Fiata Multiple. Redovite promjene ulja, pregledi i servisi pomažu u očuvanju pouzdanosti i performansi vozila.
Stariji modeli: Stariji modeli Fiata Multiple mogu imati neka poznata mehanička pitanja ili nedostatke koji se mogu pojaviti s vremenom. Pri kupnji starijeg modela važno je provjeriti povijest servisa i eventualne probleme koje su prethodni vlasnici imali s vozilom.
Električni sustavi: Kao i kod većine modernih vozila, električni sustavi u Fiata Multiple mogu biti podložni kvarovima. To može uključivati probleme s električnim prozorima, bravama, svjetlima i slično. Redovito održavanje i popravci mogu pomoći u očuvanju integriteta električnih sustava.
Kvaliteta izrade: Iako su noviji modeli Multipla imali poboljšanu kvalitetu izrade, neki vozači mogu primijetiti neke nedostatke u unutrašnjosti ili vanjskim panelima koji se mogu pogoršati tijekom vremena.
Specifični modeli i godine: Neke godine proizvodnje ili određeni modeli mogu imati specifične probleme ili nedostatke na koje treba obratiti pažnju. Pravilno istraživanje i konzultiranje s pouzdanim izvorima informacija može pomoći u identifikaciji potencijalnih problema.
U konačnici, kao i kod svakog rabljenog automobila, ključno je provesti detaljnu inspekciju i povijest servisa prije kupnje Fiata Multiple. Ako se vozilo redovito održavalo i pravilno brinulo, Fiat Multipla može biti pouzdan i praktičan automobil za svakodnevnu vožnju.

Prodaje li se i dalje Fiat Multipla?

Nažalost, Fiat Multipla više nije u proizvodnji. Proizvodnja Fiata Multiple završila je 2010. godine, što znači da se novi primjerci više ne proizvode. Međutim, rabljeni primjerci Fiata Multiple i dalje su dostupni na tržištu rabljenih automobila.
Iako više nije moguće kupiti novi Fiat Multipla iz tvornice, mnogi ljubitelji ovog nekonvencionalnog automobila mogu pronaći rabljene primjerke na tržištu i uživati u jedinstvenom iskustvu vožnje koje Multipla nudi. Uz to, zajednice ljubitelja Fiata Multiple aktivne su na internetu i društvenim mrežama, pružajući platforme za razmjenu informacija, iskustava i savjeta vezanih uz ovaj automobil.

Koliko osoba stane u Fiat Multiplu?

Fiat Multipla je automobil s prostranom unutrašnjošću i dizajnom koji omogućuje smještaj većeg broja putnika u usporedbi s tipičnim automobilima iste klase. Uobičajeno je da Fiat Multipla može smjestiti do šest odraslih osoba, iako može varirati ovisno o konfiguraciji sjedala.
Većina modela Fiata Multiple imala je tri sjedala u prvom redu i tri sjedala u drugom redu, omogućavajući smještaj ukupno šest osoba. Međutim, neki modeli su imali drugačije konfiguracije sjedala, poput individualnih sjedala u prvom redu ili opcionalnog sedmog sjedala u trećem redu, što može utjecati na kapacitet sjedenja.
U svakom slučaju, Fiat Multipla se smatrala vrlo prostranim i praktičnim vozilom koje je moglo udovoljiti potrebama većeg broja putnika, što ju je činilo popularnim izborom za obiteljsku upotrebu i duža putovanja.

Koliko brzo može voziti Fiat Multipla?

Brzina Fiata Multiple ovisi o modelu i verziji motora. Uobičajeno, većina modela Fiata Multiple može postići maksimalnu brzinu između 160 i 180 km/h, što je tipično za većinu vozila s benzinskim ili dizelskim motorima u klasi kompaktnih monovolumena.
Konkretna maksimalna brzina može varirati ovisno o motoru, specifikacijama vozila, aerodinamici i drugim faktorima. Također je važno napomenuti da je sigurnost uvijek prioritet prilikom vožnje, stoga vozači trebaju poštovati prometne propise i uvjete na cesti te voziti sigurno i odgovorno.
Iako Fiat Multipla nije sportski automobil, većina vozača će naći da njezine performanse zadovoljavaju svakodnevne potrebe za vožnju po gradu i autocestama, kao i duža putovanja.

Koji je nadimak Fiata Multiple?

Fiat Multipla je stekla nekoliko nadimaka tijekom godina, a neki od najčešćih su:
“Riba” (talijanski: pesce): Ovaj nadimak dolazi od neobičnog oblika prednjeg dijela vozila, koji mnogi asociraju na ribu ili sličan oblik.
“Čudovište”: Fiat Multipla je svojim nekonvencionalnim dizajnom privukla pažnju i izazvala podijeljene reakcije, zbog čega je neki nazivaju “čudovištem na cesti”.
“Čudovište od šest očiju”: Ovaj nadimak potječe od dizajna prednjeg dijela Fiata Multiple koji uključuje dva para svjetala, što neki uspoređuju s “šest očiju”.
“Ultramob”: Ovaj nadimak sugerira da je Fiat Multipla višenamjensko vozilo (multipurpose vehicle – MPV) ili ultramobilo, zbog svoje funkcionalnosti i praktičnosti.
Nadimci se razlikuju ovisno o regiji i osobnim preferencijama, ali ovi su neki od najčešćih koje možete čuti kada je riječ o Fiata Multipli.

Članak objavio Luka Petkovic

BMW E46 juri po cesti

BMW E46 – moderni klasik (motori, potrošnja, FAQ)

BMW M3

BMW M3 – legenda automobilizma (cijena, motori, FAQ)