in

VIDEO: Monovolumen – Top 7 obiteljskih monovolumena

Procurio novi Mercedes GLS: Velik, skup, ozbiljno atraktivan
Foto: Pixabay

Dok traje rast popularnosti SUV-ova, znamo da monovolumen, ili minivan, kako vam je draže, uz njih nije vrlo popularna opcija. Međutim, oni su najbolja moguća opcija za obitelji, pogotovo za one veće, poput famozne obitelji McCallister iz Božićnoga klasika „Sam u kući”… Ako ste i dalje mrzitelji automobila kao što je monovolumen, pokušajte pogledati idući video u kojem ćete saznati koji su to najbolji obiteljski monovolumeni na svijetu ovog trenutka. Točnije, sedam ih je na listi. Od Mercedes Maybacha, preko Opel Zafire, pa do novog Hyundaija H1…

O monovolumenima:

Minivan (ponekad nazvan jednostavno – kamionet) sjevernoamerička je klasifikacija automobila za vozila dizajnirana za prijevoz putnika u stražnjim redovima sjedala, s rekonfigurirajućim sjedalima u dva ili tri reda. Ekvivalentna klasifikacija u Europi je M-segment, poznatiji kao MPV (višenamjensko vozilo) ili “prijevoznik ljudi”. Minivanovi često imaju konfiguraciju karoserije s “jednom” ili “dvije kutije”, viši krov, ravan pod, klizna vrata za putnike straga i sjedenje s visokom “hip” točkom.

U usporedbi s kombijem pune veličine, minivanovi se sada temelje na platformi osobnih automobila i imaju donji dio karoserije (kako bi stao unutar tipičnog otvora garažnih vrata). Neke rane verzije, kao što su Ford Aerostar i Chevrolet Astro, koristile su platformu kompaktnog kamioneta.

Najveća veličina monovolumena također se naziva ‘Veliki MPV’ i postala je popularna nakon predstavljanja Dodge Caravana i Renault Espacea 1984. godine. Obično imaju platforme izvedene iz osobnih automobila segmenta D ili kompaktnih pick-upa. Od 1990-ih, manji kompaktni MPV i Mini MPV minivanovi također su postali popularni. Ako se izraz “minivan” koristi bez navođenja veličine, obično se odnosi na najveću veličinu (tj. veliki MPV).

Članak objavio Luka Petkovic

BMW E30

Prodaje se ovaj djelomično restaurirani BMW E30 M3: Evolution II iz 1988. spreman je za promjenu vlasnika

Opel Omega Lotus

Opel Omega Lotus: Superautomobil kojeg su kriminalci obožavali, a policija pokušala zabraniti