in

Prisjetili smo se malo BMW E46 M3 CSL modela

BMW E46
Foto: Screenshot

Kupe, sportski, lagane konstrukcije. CSL: tri slova od koja se svaki ljubitelj sportskih automobila naježi. U dobrom smislu, naravno. BMW E46 CSL smatra se ikonom i vrhunskim dostignućem treće serije M3. Štoviše, M3 CSL i dalje zauzima isti položaj bez premca među raznim modelima u toj seriji kao i kada je prvi put predstavljen. S njim je BMW E46 2003. godine uzeo sve što je onda bilo ponuđeno u automoto industriji i ponovno podigao sportski automobil na novu razinu.

Lagana konstrukcija nije bila samo reklamno obećanje za M3 CSL – ona je duboko ukorijenjena u DNK ovog jedinstvenog sportskog automobila. S praznom masom od 1385 kilograma, inženjeri u BMW-u M smanjili su već fino brušenu masu M3 kupea za impresivnih 110 kilograma. Osim smanjenja u karoseriji i unutrašnjosti, svoj doprinos dali su i profinjeni motor, mjenjač i šasija. Inženjeri su također koristili poseban ispušni sustav s tankim stijenkama kako bi uštedjeli dodatnu težinu.

Dokazani 6-cilindrični motor S54B32 ostao je u M3 CSL kao S54B32HP (HP znači visoke performanse), ali sada nudi još veću snagu. Prilagodbom bregastih vratila i ventila, inženjeri u BMW-u M mogli su generirati daljnjih 17 KS-a i dodatnih 5 Nm okretnog momenta. Poseban naglasak motora je njegov zračni otvor – ne samo da je osobito lagan, već je i ugljična komponenta motoru dala jedinstveno karakterističnu usisnu buku koja je postala toliko popularna među obožavateljima.

Ukratko o BMW-u E46:

BMW E46 je četvrta generacija serije kompaktnih automobila BMW serije 3, koju je proizvodio njemački proizvođač automobila BMW od 1997. do 2006. godine, a bio je nasljednik E36, koji je prestao s proizvodnjom 2000. godine. Prvi put predstavljen u studenom 1997., E46 je bio dostupan u varijantama limuzina, kupea, kabrioleta, karavana i hatchbacka. Potonji se prodaje kao kompaktna serija 3. Model M3 performansi predstavljen je u lipnju 2000. u kupe varijanti, nakon čega je u travnju 2001. uslijedio kabriolet. Pokreće ga BMW S54 šesterostruki motor sa šeststupanjskim ručnim ili šeststupanjskim SMG-II automatizirani ručnim mjenjačem.

Ponuda E46 postupno je ukinuta počevši od kraja 2004., nakon uvođenja sedana E90 serije 3. Međutim, E46 kupe i kabriolet izdanja ostali su u proizvodnji do kolovoza 2006. godine.

Članak objavio Luka Petkovic

Fiat Tipo

Fiat Tipo: Kompaktan hatchback ili karavan

Alfa

Alfa Romeo Giulia: Mnogo talijanskog šarma…