in

Predstavljamo novi Renault Kadjar: Nakon četiri godine dolazi do obnove

Kadjar
Foto: Screenshot

Renault Kadjar moderan je crossover koji se temelji na istoj platformi kao Nissan Qashqai. No, dok je Qashqai osvojio sve moguće hvalospjeve kada je stigao početkom 2014. godine, igra se od tada nastavila. U Renaultu se osjećate otprilike isto kao i u Qashqaiju, ali ima jedna „kvaka“ – nudi više prostora po nižoj cijeni. Međutim, sve u svemu, ipak gubi od svestranih modela kao što su SEAT Ateca i Peugeot 3008.

Unatoč tome, pobjednički spoj poželjnosti, kvalitete, praktičnosti i niskih troškova rada Renault Kadjara čini ga zasluženim favoritom za obiteljsku vožnju. Odlučili bismo se za benzinca 1.3 140 TCe manje snage u Iconic izvedbi srednje specifikacije, jer djeluje gotovo jednako snažno kao 1.3 TCe 160 i dolazi sa standardnim kompletom. Ako tražite dizel, početni 1.5 dCi ima više smisla od moćnog 1.7 dCi, osim ako ne namjeravate vući prikolicu ili vam je stvarno potreban pogon na sva četiri kotača.

Lansiranje Renaulta Kadjara izazvalo je malo pomutnje 2015. godine. Dok se tvrtka prije okušala u klasi crossovera srednje veličine s nevoljenim Koleosom prethodne generacije, Kadjar je potpuno drugačiji prijedlog. Zapravo, Renault je preuzeo Nissan Qashqai (Renault i Nissan su zajednički proizvodni partneri) i formirao Kadjar za svoje potrebe. Dok dvije marke tvrde da se samo 60 posto dijelova dijeli između dva modela, Renault je rekao da je 95 posto onoga što vidite i osjećate u Kadjaru potpuno novo. U biti, velik dio iskustva u vožnji je sličan, ali Renault je i malo praktičniji i malo jeftiniji od Qashqaija.

Za Renault Kadjar postoji samo jedna karoserija, koja se uklapa u raspon Renaulta iznad automobila kao što je Renault Captur i ispod većeg Koleosa. Niz ažuriranja uvedenih krajem 2018. dodatno je povećao privlačnost Kadjara – vanjština je dobila blage promjene u stilu, dok je iznutra dobila znatno pojednostavljene kontrole klime i glatkiji, uredno integrirani infotainment sustav.

Kadjar je jedan u nizu automobila koji zaslužuju ozbiljno razmatranje u sektoru crossovera. Osim mehanički sličnog Qashqaija, njegovi glavni konkurenti su SEAT Ateca Kia Sportage, Hyundai Tucson i naš trenutni miljenik u klasi, Peugeot 3008. Ali to nije sve, jer Kadjar također ima konkurenciju u obliku Škode Karoq, MINI Countrymana, Ford Kuge, Mazde CX-5, VW Tiguana, Honde CR-V, Toyote RAV4, i mnogih drugih.

Članak objavio Luka Petkovic

ležeći policajci

Pametni ležeći policajci: Što ste sporiji, to su oni niži

Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire: Pravi elektrošok