Pretraži
Novi Audi S8 ; biturbo V8 limuzina s 571 KS, 800 Nm i hrpom zavidnih pogleda

Novi Audi S8 ; biturbo V8 limuzina s 571 KS, 800 Nm i hrpom zavidnih pogleda

Objavljeno: 03/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: AUDI AG

Novi Audi S8 : Ako je velik, ne znači da ne mora biti upravljiv. Audi se svim silama bacio na posao da to i dokaže!

Putovati sa stilom više nije dovoljno – luksuzne limuzine moraju projicirati moć, a za to nema boljeg sredstva od  V8 tutnjave.

Iako old school američke 427-ice još uvijek zvuče najbolje  i vuku sjajno, imaju emisiju CO2 kojoj mogu konkurirati samo cruiseri, pa se svi odlučuju za opciju koja je popularna još od Ferrarija F40 – biturbo V8. Audi naravno mora živjeti sa svojom krilaticom (“Napredak kroz tehniku”) pa izbor supermodernog V8 s dva turbopunjača kod superlimuzine ne iznenađuje. Ima sve – 571 KS i 800 Nm, dovoljno za premještanje tankera, no priča o Audiju nije uvijek samo priča o snazi i quattru – ovaj puta V8 TFSI raspolaže tehnologijom koju bi prije nekoliko godina gledali u serijama tipa “UFO Conspiracy”!

Novi Audi S8

Biseri koje ovdje nudi Audi su predvidljiv aktivni ovjes i dinamično upravljanje preko svih kotača. Uz tradicionalni quattro i sportski diferencijal ova limuzina po specifikacijama više liči na supersportski automobil nego na sredstvo za prijevoz izvršnih direktora… atu je još i mild hybrid system (MHEV) koji smanjuje potrošnju i emisiju.

 

Novi Audi S8 – Bitno je napomenuti da ovaj direktorski shuttle u sebi nos  38 sustava vozačke pomoći…

Što se interijera “executive” limuzine tiče, teško da joj se može naći zamjerka – pogotovo jer u “Comfort +” modu vožnje Audi ne dozvoljava bočni otklon veći od tri stupnja, a ukoliko se diši stvarno žuri, tu je “Dynamic”…

Sve navedeno treba sigurno i zaustaviti, no tu nema problema – tu su i opcijski karbonsko-keramički diskovi promjera 420 mm sprijeda i 370 mm straga, uz uštedu od 9,6 kg u odnosu na čelični set-up.

Novi Audi S8

Provoditi vrijeme na grijanom/masažnom vozačkom sjedalu je privilegija, baš kao i tipkanje po digitalnom MMI dodirnom zaslonu – jednim od dva …

Pogledaj galeriju

Novi Audi S8

Povratak na vrhpointer
Zatvori X