in

Kia XCeed: Dodatak praktičnosti u Ceed obitelj

Kia XCeed
Foto: Screenshot

Kia XCeed, mala praktičnija alternativa Kia Ceed hatchbacku, otprilike je iste veličine kao Niro, ali sličnija suparnicima poput Toyote C-HR u kombinaciji dizajna i fokusa vozača. Standardna oprema je izdašna, unutra ima više prostora nego što ćete naći u Ceed hatchu, a Kia XCeed je udobnija i zabavnija za vožnju od svog konvencionalnog hatchback brata. Međutim, mjesto XCeeda u Kijinoj ponudi znači da postoji mnogo konkurencije iznutra – Kia Sportage je bolji izbor ako želite potpuno opremljen SUV, a Kia Niro bit će jeftiniji za vožnju.

XCeed je Kijin odgovor na proždrljiv apetit tržišta novih automobila za SUV-ovima svih oblika i veličina. Popunjava prazninu između Stonica i Nira, ali je otprilike iste veličine kao i potonji – veći Sportage počinje otprilike od iste cijene i veći je, praktičniji izbor. XCeed je pozicioniran kao stilski izbor, a njegov oštar izgled izdvaja ga i vodi borbu sa skupljim suparnicima s premium oznakama kao što su Mercedes GLA i Audi Q2. Ostali konkurenti su Toyota CH-R, Mazda CX-30, Volkswagen T-Roc i MINI Countryman.

Kia je također predstavila plug-in benzinski hibridni model s električnim dometom do 58 kilometara. XCeed PHEV pokreće 1,6-litreni benzinski motor, s baterijom od 8,9 kWh i električnim motorom od 59 KS. Sustav proizvodi ukupnu snagu od 139 KS i 265 Nm okretnog momenta. Tu su i pojedinačne razine opreme za hibridni model – 3 PHEV i 4 PHEV. Unatoč izgledu inspiriranom SUV-om, XCeed je dostupan isključivo s pogonom na prednje kotače.

Bez obzira na vaš odabir opreme, XCeed dolazi s odličnom standardnom opremom. Početni 2 ima aluminijske naplatke od 40 centimetara, LED prednja svjetla, tempomat i parking kameru, plus Android Auto i Apple CarPlay povezivost – više nego dovoljan komplet za većinu kupaca. Izdanje Connect dodaje 45-centimetarske legure, stražnja stakla za privatnost i sedmogodišnju besplatnu pretplatu na uslugu UVO Connect, koja automobilu daje više digitalnih značajki i omogućuje upravljanje određenim funkcijama putem aplikacije za pametni telefon.

Stupanj 3 opreme dodaje funkciju grijanja za prednja sjedala i upravljač, zajedno s pokretom bez ključa, dok odabir automobila s 4 specifikacije donosi vrhunski JBL zvučni sustav i panoramski krovni otvor. XCeed ima hidraulične graničnike i prerađeni ovjes koji daje glatkiju i mekšu vožnju od njegovog brata Ceeda. Rezultat je automobil koji je opuštajući za vožnju i koji se lijepo „smjestio“ na autocesti. Dobro je voziti i po krivudavim cestama – povišena visina vožnje ne utječe negativno na upravljivost automobila.

Članak objavio Luka Petkovic

Esteban Ocon

Esteban Ocon potpisao trogodišnji ugovor s Alpineom

Porsche 911

Porsche 911: Miks originala i inovacije