Pretraži
Pametni „ležeći policajci“ – vjerovali ili ne, postoje. Što ste sporiji to su oni niži

Pametni „ležeći policajci“ – vjerovali ili ne, postoje. Što ste sporiji to su oni niži

Objavljeno: 11/07/2019 / Autor: Mihael /

Ležeći policajci nikome nisu dragi, za razliku od „plavaca“ u uniformama koje ne vole jedino oni neposlušni loših namjera. Klasični ležeći policajci postavljaju se na prometnice širm svijeta već dugi niz godina. Svrha im je usporiti promet na određenim dijelovima ceste kako motorizirana vozila ne bi predstavljala veću opasnost za pješake, bicikliste i druge sudionike prometa.

Koncept klasičnog ležećeg policajca temelji se na poprečnoj izbočini na sredini ili preko širine cijele prometne trake. Oni su uvijek tu, 24 sata dnevno i prisilno usporavaju promet neovisno o dobu dana i ostalim mogućim čimbenicima. Postoji više vrsta ležećih policajaca prem njihovoj izradi ali i obliku.

Oštećenja nastala ležećim policajcima ? Ovdje toga nema…ili ?

Materijali za izradu su tvrdi, najčešće beton pa se ležeći policajci (službeno zvani uspornici) praktički stapaju s cestom ali ne gube na svojoj efektivnosti. Posljednjih godina sve češće viđamo ležeće policajce od gume koji se koriste zbog lakše i brže montaže, modularne konstrukcije i lakšeg popravka.


pametni ležeći policajci Actibump

 

pametni ležeći policajci Actibump


Jedan od glevnih neprijatelja ležećih policajaca su vjerojatno ralice za snijeg koje često nemarno ne podižu lopatu kojom čiste kada nailaze na ležeće policajce. Glavna mana ležećih policajaca zbog koje ih nitko ne voli jest njihova neselektivna penalizacija svih sudionika prometa koji preko njih prelaze. Vozili se vi 20 km/h ili pak ignorirate ležeće policajce pri brzini od 60 km/h, uvijek ćete ih osjetiti. Tu najviše trpi ovjes vozila.

Ležeći policajci više neće raditi štete na automobilima

Švedska kompanija Edeva AB je izumitelj i proizvođač aktivnih i pametnih ležećih policajaca. Za razliku od klasičnih primjeraka, ovi aktivni usporavaju promet selektivno i to stvarajući udubinu od 6 centimetara u cesti u cijeloj širini trake. Svi znamo kako udara rupa u cesti ne kojoj je skinut asfalt a nije dobro popunjena šljunkom.

E, to je efekt Edevinih Actibump ležećih policajaca. Pitate li se kako takva strahota može biti bolja za vas od klasičnog uspornika, odgovor je jednostavan. Svaki Actibump dolazi u paru sa kamerom za nadzor brzine i aktivira se isključivo u slučaju kada zabilježi vožnju preko ograničenja brzine. Dakle, svi vozači koji poštuju prometne propise neće niti znati da su prešli preko ležećeg policajca.

Svaki Actibump je dodatno označen prometnim znakom što upozorava vozače da smanje brzinu ili će dobiti žustri udarac preko ovjesa koji tada najviše pati. Pozitivna strana Actibumpa osim selektivnog usporavanja samo onih kojima to treba, jest da ne lansira vozila u zrak poput odskočne rampe. To je jedna od glavnih primjedbi na klasične ležeće policajce koji odvajajući automobil od ceste mogu znatno produljiti zaustavni put vozila u kritičnom trenutku.


Pogledaj galeriju


pametni ležeći policajci

Povratak na vrhpointer
Zatvori X