Pretraži
I to smo doživjeli; Harley-Davidson LiveWire – pravi elektrošok za sve “Gole u sedlu”!

I to smo doživjeli; Harley-Davidson LiveWire – pravi elektrošok za sve “Gole u sedlu”!

Objavljeno: 18/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire : Prošlo je pet godina od prototipa. Da li je Limewire za 30.000 dolara sa 105 KS i 249 kg  finalni čavao u crno-narančastom lijesu ili najava boljih vremena?

Harley-Davidson LiveWire

Nažalost moram priznati da ne spadam u najvećih 50 milijuna fanova Harley – Davidsona. Nažalost, jer mislim da milijuni ljudi ne mogu biti u krivu ako nešto vole tolikom strašću.

Harley je za mene osobno potpuni misterij, poput popularnosti boy-bandova 90-ih, bezalkoholnog piva, bijele čokolade i odvratnih Balenciagica. Čak ni Porscheov trud oko V-Roda mi nije promijenio stav; da – volim V2 decibele, ali Harleyevi ne zvuče tako opako kao talijanski ili japanski. Možda je stvar u meni – čak ni nakon čitanja Hell’s Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs Huntera S. Thomsona mi nije palo na pamet nabaviti kožnjak i Levi’s-ice samo da ih netko ukrasi fekalijama i urinom prilikom inicijacije. Kao što rekoh -možda je problem u meni…

 

AC/DC kao inspiracija? Zašto ne?

Harley-Davidson LiveWire

Harley je u unakrsnoj vatri – njegov predsjednik je predsjednika Amerike nazvao moronom oko vrlo bitnih izvoznih carina, njihovi motocikli se prodaju izuzetno slabo, a izgleda da su potrošili svu americana/ Highway 69 nostalgiju još davnih dana. S druge strane die-hard fanovi koji smatraju Harley ikonom slobode i bijega od društvenih normi ne mogu zamisliti svoju revolucionarnu stražnjicu na Harleyu koji se brani šutnjom – preciznije – ZUJANJEM!

Sinovi anarhije nisu karmelićanke – decibeli i outlaw look su bitan dio njihovog imagea! Samo ime (LiveWire) je staro 43 godine, a potiče od fantastičnog singlea AC/DC-ja i još fantastičnijih glasnica Bona Scotta. Odličan izbor – u svakom slučaju, no isto tako se mogao i zvati “Sounds of Silence”… ili “It’s Electric”, ako smo već zapeli za rock-klasike!

Harley-Davidson LiveWire

 

Harley-Davidson LiveWire – Born To Be Mild?

Što ovaj skupi Harley nudi osim visoke cijene i riskantne promjene u filozofiji? Pomalo pompozni pogonski sklop zvan H-D Revelation u aluminijskom okviru s 230 km autonomije u gradskoj vožnji. Nije baš staro debelo brundalo – ubrzava do 100 km/h za 3,0 s, a od 100 do 130 za dvije sekunde. Fat Boy je od tog podatka naprasno prestao večerati i piti tri six-packa Buda ujutro!

Ono što vjerojatno smeta obožavatelje Harleya je Minimal NVH (Noise/Vibration/Harshness) filozofija, a i Showin ovjes, inače rezerviran za Honde…kako li to sve krivo zvuči u njihovim ušima!

 

Uglavnom novi Harley je tih, ekonomičan, upravljiv i kvalitetan…i vjerojatno jedini proizvod na svijetu kod kojeg se sve navedeno broji kao opaki NEDOSTATAK!

 

Bilo kako bilo, bila bi mi čast isprobati LiveWire prvom prilikom – možda je to konačno pravi Harley za mene!

Pogledaj galeriju

Kad je već istoimeni Harley-Davidson tih i nenemetljiv…


Harley-Davidson LiveWire

Povratak na vrhpointer
Zatvori X