in ,

Harley Davidson: 120 godina fascinantne povijesti

Harley Davidson
Foto: ermess / Shutterstock.com

Harley Davidson, 120 godina stara tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama, legendarna je marka motocikala popularna među ljubiteljima ovih vozila. Marka je poznata po predstavljanju nekih od najmoćnijih motocikala s globalnom bazom obožavatelja. Tvrtka je započela s radom 1903. godine u osvit doba kada su se počela proizvoditi prva motorna vozila. Firma je osnovana onda kada su se četvorica prijatelja, opsjednuta motociklima, okupila kako bi kombinirala motocikle s novonastalim motorima. Danas je tržišna vrijednost tvrtke gotovo šest milijardi dolara i još će rasti.

U nastavku pročitajte neke zanimljive (i manje poznate) činjenice o Harley Davidsonu koje možda znate, a možda i ne…

Povijest

Ispod su detaljno navedene neke od nepoznatih činjenica o Harley Davidsonu iz povijesti…

 • Četvorica muškaraca osnovala su tvrtku Harley Davidson Motor. Tvrtka je prvo djelovala iz male šupe obitelji Davidson. Harley, Davidson i Davidsonova dva brata stvorili su svjetski poznatu tvrtku.
 • Ime tvrtke čitamo kao Harley Davidson, a ne kao Davidson Harley jer je upravo Harley, od četiri osnivača, došao na izvornu ideju o motociklu.
 • Prvi model Harley Davidsona odbijen je jer je bio preslab da bi se nosio s cestama Milwaukeeja, gdje su živjeli osnivači. Međutim, ekipa se nije dala pokolebati. Investirali su u svoju prvu tvornicu 1906. godine unatoč odbijanju.
 • Godine 1907. Harley je stekao diplomu inženjera i tvornica je počela proizvoditi 150 motocikala godišnje.
 • Godine 1909. tvrtka je, sada u stabilnom ritmu, zapošljavala 35 radnika za proizvodnju više od tisuću bicikala godišnje.
 • Do tada je također razvijen V-Twin motor. Od tog vremena pa nadalje došlo je do značajnog povećanja proizvodnje. Oko 16.284 jedinica motocikala zabilježeno je 1914. godine.
 • Do 1920. Harley Davidson kompanija postala je najveći proizvođač motocikala u čitavom SAD-u. U 1930-ima počeli su stavljati dizajn orla na spremnicima svih svojih motocikala.

Zanimljivosti o Harley Davidsonu

U nastavku donosimo nekoliko zabavnih činjenica o Harley Davidsonu koje bi mogle zanimati svakog Harley entuzijasta…

Motocikli Harley Davidsona bili su korišteni u Prvom svjetskom ratu

Godine 1917., kada su se Sjedinjene Američke Države uključile u Prvi svjetski rat, vlada je kupila jednu trećinu Harley Davidson motocikala za rat. Nakon završetka primirja, američka vojska ušla je u Njemačku na motociklu Harley Davidson. Ubrzo nakon ovog povijesnog događaja, 1920. godine, marka se otvorila u 67 zemalja diljem svijeta i okrunila se kao najveća marka motocikala na svijetu.

Tvrtka je izrađivala dvocilindrične motore za vojsku

Na zahtjev američke vojske, Harley Davidson napravio je dvocilindrični motor boxer stila isključivo od 1941. do 1945. tijekom Drugog svjetskog rata. Zabilježene brojke za motocikle proizvedene u tom razdoblju bile su približno 90 000.

Slava nakon Drugog svjetskog rata

Tvrtka Harley Davidson napravila je golem uspjeh tijekom rata. Nakon završetka rata, tvrtka je proizvela još jedan potpuno novi, nekonvencionalni motocikl nazvan “Sportstar”. Potpuno novi model Harley Davidson lansiran je 1950-ih i doveo je tvrtku na višu razinu. Bio je to prvi superbike na svijetu.

Prvi trkaći superbike

VR-1000 bio je prvi trkaći supermotocikl tvrtke. Do 2000. Harley Davidson je također započeo prodaju FXSTD Softline Deucea. Zanimljivo je da je zvuk motora motocikla također patentiran jer je sinkopiran zbog dizajna motora u obliku slova V.

Rasplinjač od limenke za rajčicu

Prvi motocikl Harley Davidson imao je jednocilindrični motor, koji je razvijao maksimalnu brzinu od 40 km/h i koristio limenku od rajčice za rasplinjač.

Tvrtka ima podružnice širom svijeta

Postoje tri tvornice u Sjedinjenim Američkim Državama, a poslovanje firme proteže se i na Brazil, Indiju i Tajland. Ove tvornice isključivo proizvode i sklapaju motocikle Harley, dok se njihovi dijelovi proizvode i u tvornicama u Njemačkoj, Japanu, Italiji, Tajvanu i Meksiku. Dijelove Harley Davidson motocikala lako je pronaći i diljem Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Svojedobno najbrži motocikl na svijetu

Jedan gospodin imena Otto Walker, inače natjecatelj, sponzorirao je i potpisao ugovor s tvrtkom Harley Davidson 1914. za sudjelovanje u prvoj velikoj utrci od 480 kilometara koja se održavala u Los Angelesu. Nekoliko godina kasnije je Walker, kojeg je tvrtka još uvijek nominirala za utrku u natjecanju, oborio sve rekorde na motociklu Harley Davidson. Godine 1921. otkriveno je da je prosječna brzina motocikla bila preko 160 km/h tijekom cijele vožnje. U to je vrijeme bilo prvi put da je netko konstantno doveo motocikl do tako velike brzine tijekom duge utrke bez ikakvih problema.

Mnogi poznati posjeduju Harley Davidson motocikl

Harley Davidson se danas, nakon više od jednog stoljeća, popularizirao mnogo više od toga da bude samo još jedna u nizu tvrtki za motocikle. Poznate zvijezde poput Rihanne, Kanyea Westa, Kid Rocka i Selene Gomez predstavljaju ovaj brend putem marketinga. Harley Davidson je samo 2018. godine zaradio 292 milijuna dolara na temelju marketinga. Dakle, u ovu računicu nismo uzeli niti jedan prodani motocikl! Za razliku od besplatnih poklona koje brendovi obično šalju kako bi izgradili lojalnost, Harley Davidson ima tako dobro poslovanje da celebrityji redovito kupuju njegove motocikle.

Asortiman tvrtke uključuje kožne jakne, biciklističke čizme, majice kratkih rukava i rukavice bez prstiju, da spomenemo samo neke, koje su se pokazale vrlo funkcionalnima za vožnju. Ostali proizvodi pod robnom markom osim odjeće su kućni dekor, ukrasi, dodaci, igračke, figure lubanje bicikla, videoigre i tako dalje. Osim toga, entuzijasti robne marke također se mogu odlučiti za kupnju rabljene opreme za motocikle Harley Davidson u Ujedinjenim Arapskim Emiratima putem interneta kao i drugih trgovačka roba.

Što znači izraz ‘hog’?

Ako ste veliki entuzijast Harley Davidsona, onda znate da svi ljubitelji marke svoj način vožnje nazivaju “hog” (prijevod – svinja). Iako može izgledati kao žargonski nadimak, izvorno dolazi od skupine dječaka koji su se često utrkivali na svojim motociklima 1920-ih. Nakon pobjede na utrkama, sjeli bi na svoje motocikle zajedno sa svinjom kao maskotom i krenuli u pobjednički krug. Harley Davidson je prihvatio taj izraz, formirajući akronim H.O.G za Harley Owners Group. Tvrtka je čak pokušala zaštititi izraz, ali su odbijeni zbog njegove uobičajenosti.

Televizijska emisija

Zbog popularnosti tvrtke, nije iznenađujuće da je 2016. na Discovery Channelu s emitiranjem započela emisija pod nazivom Harley and Davidson. Temeljena na istinitoj priči, emisija je bila dramatizacija rane povijesti tvrtke i zabavan sat za sve ljubitelje brze vožnje.

Muzej

Osim šoua, legendarna tvrtka ima i muzej kojeg sama vodi. Nalazi se u Milwaukeeju i nudi mnoštvo izložbi, aktivnosti i obilazaka za ljude svih dobi. Na licu mjesta postoji mnoštvo praktičnih aktivnosti za djecu, a muzej je također pun motocikala koje je dopušteno dirati, uz druge predmete koji pripadaju povijesti tvrtke Harley Davidson.

Kad je Harley vozio Marlon Brando…

Godina je 1953. Klasik “Wild One” s Marlonom Brandom postaje filmski hit. Harley je tada prvi put prikazan na velikom platnu. Kasnije, 1969., lansiran je famozni “Easy Rider” koji je okrunjen kao suštinski film o motociklima Harley Davidsona u kojem je motocikl ponovno zauzeo središnje mjesto.

Ostale zanimljivosti

 • Osim motocikala, brend posjeduje izvrsne marketinške i reklamne tehnike diljem svijeta.
 • Proizvodi marke korišteni su u nekoliko holivudskih filmova i dokumentaraca.
 • Svi modeli Harley Davidsona su teški i imaju veće kutove nagiba kao i duži međuosovinski razmak. To im daje nevjerojatnu stabilnost i pouzdanost za duge vožnje autocestom. Shodno tome, Harley Davidson ima ugled i među putnicima koji vole putovanja kroz više zemalja.
 • Vrlo su prilagodljivi. To ih čini super lakima za rad.
 • Za mlade postoje superpopularni restorani, klubovi i muzeji na temu Harley.
Harley Davidson
Foto: Supermop / Shutterstock.com

Zašto je Harley Davidson jedinstven?

Ono što najbolje opisuje Harley-Davidson je riječ – “kvaliteta”. To je marka koja nikada ne pristaje na kompromise u briljantnosti motocikala, bez obzira na marku ili model. To je ono što Harley-Davidson čini jedinstvenim. Svi bicikli proizvedeni pod imenom tvrtke imaju prepoznatljiv Harleyjev izgled, stil i dizajn koji ih izdvaja od njihovih kolega. Svi vlasnici izrazito su strastveni prema samoj marki i njenim proizvodima.

Sada kada su spomenute fascinantne činjenice o Harley-Davidsonu, možemo zaključiti da postoje dalekosežni razlozi za kontinuirani uspjeh ove tvrtke iz Milwaukeeja. Njihova ostavština nastavlja živjeti, proširivši svoje granice izvan svijeta motocikala da bi postala poznato ime sa svojom retro-robom.

Članak objavio Luka Petkovic

SEAT Ateca

SEAT Ateca: Jedan od predvodnika u klasi crossovera

SEAT Leon

SEAT Leon: Bolji od VW Golfa?