in

Mitsubishi Lancer: Simbol izdržljivosti i sportskog duha

Plavi Mitsubishi Lancer iz 2005. godine u Bangkoku
Foto: CHALERMPHON SRISANG / Shutterstock.com

Mitsubishi Lancer je automobil koji je stekao svjetsku slavu zahvaljujući svojoj dugoj povijesti, pouzdanosti i sportskim performansama. Proizveden od strane japanskog proizvođača automobila Mitsubishi Motors, Lancer je prvi put predstavljen 1973. godine i od tada je prošao kroz brojne generacije i evolucije. Ovaj kompaktni automobil dostupan je u različitim karoserijskim izvedbama, uključujući limuzinu i hatchback, te je bio popularan izbor među vozačima koji traže ekonomičan, ali istovremeno i dinamičan automobil.

Mitsubishi Lancer ističe se svojim uspjehom na svjetskim reli prvenstvima, gdje je osvojio brojne naslove i postavio nove standarde za reli vozila. Ovaj model je kroz godine postao simbol izdržljivosti, tehnološke inovacije i sportskog duha, čime je ostavio neizbrisiv trag u povijesti automobilizma.

Povijest Mitsubishi Lancera

Povijest Mitsubishi Lancera bogata je i raznolika, obuhvaćajući nekoliko desetljeća proizvodnje i evolucije. Prvi Mitsubishi Lancer predstavljen je 1973. godine kao kompaktni automobil koji je bio namijenjen za široku potrošnju. Od samog početka, Lancer se isticao svojom pouzdanošću i pristupačnošću, brzo postavši popularan izbor među vozačima diljem svijeta.

1970-e: Početak

Lancer je debitirao s nekoliko različitih motora i konfiguracija, nudeći raznovrsne opcije kupcima. Ovi rani modeli bili su poznati po svojoj jednostavnosti i efikasnosti, što je odražavalo potrebe tržišta tog vremena.

1980-e: Širenje i inovacija

Tijekom 1980-ih, Mitsubishi je nastavio razvijati Lancer, uvodeći nove tehnologije i dizajne. U ovom razdoblju, Lancer je proširio svoju ponudu uključivanjem modela s većim performansama, poput Lancer EX 2000 Turbo, koji je imao snažan motor i unaprijeđenu dinamiku vožnje.

1990-e: Rođenje Lancer Evolutiona

Devedesete godine obilježene su lansiranjem Mitsubishi Lancer Evolution (Evo), modela koji će postati legendaran u svijetu automobilizma. Prvi Lancer Evo predstavljen je 1992. godine, i bio je dizajniran za sudjelovanje u reli utrkama. Snažan turbopunjeni motor, sofisticirani pogon na sva četiri kotača i agresivan dizajn učinili su Lancer Evo trenutačnim hitom među entuzijastima brzih automobila.

2000-e: Dominacija u reliju

Lancer Evolution modeli nastavili su se razvijati tijekom 2000-ih, s poboljšanjima u performansama, upravljivosti i tehnologiji. Mitsubishi Lancer također je ostvario značajne uspjehe u Svjetskom reli prvenstvu (WRC), gdje je osvojio brojne naslove i priznanja. Ovi uspjesi učvrstili su reputaciju Lancera kao jednog od najcjenjenijih reli automobila.

2010-e: Kraj proizvodnje Lancer Evolutiona

Unatoč svojoj popularnosti, proizvodnja Lancer Evolution modela završila je 2016. godine, što je označilo kraj jedne ere za Mitsubishi. Iako je Lancer Evolution prestao s proizvodnjom, njegovo nasljeđe nastavlja živjeti kroz brojne entuzijaste i automobilističku kulturu.

Bijeli Mitsubishi Lancer parkiran na asfaltu
Foto: Screenshot ReDriven

Mitsubishi Lancer motori

Mitsubishi Lancer je kroz svoju dugu povijest imao široku paletu motora, od ekonomičnih četverocilindričnih motora do snažnih turbopunjenih pogonskih jedinica koje su bile srce visokoperformansnih modela kao što je Lancer Evolution. Ovdje ćemo pregledati koji su Mitsubishi Lancer motori bili dostupni u različitim generacijama.

Četverocilindrični benzinski motori

Najveći dio Mitsubishi Lancer modela bio je opremljen četverocilindričnim benzinskim motorima različitih zapremina i snage. Ovi motori su bili poznati po svojoj pouzdanosti i efikasnosti, što je Lancera učinilo popularnim izborom među vozačima tražeći ekonomičan i praktičan automobil.

 • 1.3L, 1.5L, 1.6L i 1.8L motori: Ovi motori su bili dostupni u raznim varijantama i pružali su dobru ravnotežu između snage i ekonomičnosti.
 • 2.0L motori: Veći motori s 2.0 litre zapremine nudili su više snage, što je odgovaralo vozačima koji su tražili bolje performanse.

Dizelski motori

Tijekom godina, Mitsubishi je također ponudio dizelske motore za određene modele Lancer, posebno u europskim i azijskim tržištima gdje su dizelski motori bili popularni zbog svoje ekonomičnosti.

 • 2.0L i 2.2L dizelski motori: Ovi motori su pružali dobru ekonomičnost goriva i bili su popularni među vozačima koji su trebali izdržljivo i ekonomično vozilo.

Lancer Evolution motori

Najpoznatiji motori u povijesti Mitsubishi Lancera su nesumnjivo oni korišteni u Lancer Evolution modelima. Ovi motori su bili dizajnirani za visoke performanse i reli utrke, s naglaskom na snagu, brzinu i pouzdanost.

 • 4G63 motor: Ovaj legendarni 2.0L turbopunjeni četverocilindrični motor bio je srce mnogih Lancer Evolution modela od prvog Evo I do Evo IX. Poznat po svojoj izdržljivosti i mogućnostima za podešavanje, ovaj motor bio je omiljen među “tunerskom” zajednicom.
 • 4B11T motor: Uveden u Lancer Evolution X, ovaj 2.0L turbopunjeni četverocilindrični motor bio je moderniziran s aluminijskim blokom, što je smanjilo težinu i poboljšalo performanse.

Tehnološke inovacije

Mitsubishi je također implementirao brojne tehnološke inovacije u svoje motore tijekom godina, uključujući varijabilno upravljanje ventilima (MIVEC), napredne sustave ubrizgavanja goriva i turbopunjače s intercoolerima kako bi se poboljšala učinkovitost i performanse.

Vožnja

Vožnja Mitsubishi Lancera, kroz sve njegove iteracije, pruža različite iskustva, ovisno o modelu i konfiguraciji vozila. Od svakodnevnih vozača do strastvenih automobilskih entuzijasta, Lancer je poznat po svojoj svestranosti, pouzdanosti i u nekim verzijama, iznimnim sportskim performansama.

Vožnja standardnih modela

Standardni modeli Mitsubishi Lancera dizajnirani su kako bi ponudili udobnu i praktičnu vožnju za svakodnevne potrebe. Ključne karakteristike vožnje uključuju:

 • Udobnost i praktičnost: Sa svojim prostranim interijerom i udobnim sjedalima, Lancer pruža ugodnu vožnju za vozača i putnike. Ovjes je podešen tako da apsorbira neravnine na cesti, što omogućava glatku vožnju.
 • Pouzdanost: Jedan od glavnih aduta Lancera je njegova pouzdanost. Bez obzira na uvjete na cesti, Lancer je poznat po svojoj izdržljivosti i niskim troškovima održavanja.
 • Upravljivost: Lancer nudi solidnu upravljivost zahvaljujući svom preciznom upravljačkom sustavu, što ga čini lako manevriranim u gradskom prometu i stabilnim na autocesti.

Vožnja sportskih modela i Lancer Evolution

Sportski modeli, posebno Lancer Evolution, pružaju potpuno drugačije iskustvo vožnje koje je namijenjeno ljubiteljima brzine i visokih performansi.

 • Performanse: Lancer Evolution je opremljen snažnim turbopunjenim motorima koji pružaju iznimnu snagu i ubrzanje. Vožnja ovih modela je dinamična i uzbudljiva, s mogućnošću da se od 0 do 100 km/h ubrza za manje od 5 sekundi kod nekih verzija.
 • Pogon na sva četiri kotača (AWD): Lancer Evolution koristi napredni sustav pogona na sva četiri kotača koji osigurava izvrsnu trakciju i stabilnost, posebno u zahtjevnim uvjetima poput snijega, kiše ili na zavojitim cestama. Ovaj sustav značajno poboljšava upravljivost i sigurnost vozila.
 • Sportski ovjes i kočnice: Ovi modeli imaju unaprijeđeni sportski ovjes i kočnice visokih performansi koje omogućuju agresivniju vožnju i precizno upravljanje, idealno za sportske i reli vožnje.
 • Upravljanje i odziv: Vozači često hvale Lancer Evolution zbog njegovog izravnog upravljača i brzog odaziva na vozačeve komande, što omogućuje vrhunski osjećaj kontrole i povezanosti s cestom.

Vožnja u različitim uvjetima

Lancer se pokazao kao pouzdano vozilo u raznim uvjetima vožnje:

 • Grad: U urbanim sredinama, Lancer je agilan i lak za parkiranje, s dovoljno snage za brzo kretanje kroz promet.
 • Autocesta: Na dugim putovanjima, Lancer nudi stabilnost i udobnost, uz dobru ekonomičnost goriva kod standardnih modela.
 • Izvan ceste: S pogonom na sva četiri kotača kod Evolution modela, Lancer može svladati i lakše off-road izazove, čineći ga svestranim vozilom za razne vozačke potrebe.

Ekonomičnost

Ekonomičnost Mitsubishi Lancera varira ovisno o modelu, motoru i verziji, ali općenito, Lancer se smatra relativno ekonomičnim automobilom, posebno u svojim standardnim konfiguracijama. Evo detaljnijeg pregleda ekonomičnosti različitih modela i čimbenika koji utječu na potrošnju goriva.

Standardni modeli

Standardni modeli Mitsubishi Lancera obično dolaze s četverocilindričnim benzinskim i dizelskim motorima koji su dizajnirani za svakodnevnu vožnju. Ovi motori su optimizirani za nisku potrošnju goriva, što ih čini ekonomičnim izborom za vozače.

 • Četverocilindrični benzinski motori (1.5L, 1.6L, 1.8L, 2.0L): Ovi motori obično pružaju dobru ravnotežu između snage i ekonomičnosti. Prosječna potrošnja goriva kod ovih motora kreće se između 6 i 8 litara na 100 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje i načinu vožnje.
 • Dizelski motori (2.0L, 2.2L): Dizelske verzije Lancera, koje su bile popularnije na europskim tržištima, poznate su po još nižoj potrošnji goriva, često između 4 i 6 litara na 100 kilometara, što ih čini izuzetno ekonomičnim za duža putovanja i vožnju u gradskom prometu.

Lancer Evolution

Lancer Evolution modeli su visokoperformansni automobili s turbopunjenim motorima, koji su prvenstveno dizajnirani za brzinu i agilnost, a ne za ekonomičnost. Iako pružaju izvanredne performanse, njihova potrošnja goriva je viša u usporedbi sa standardnim modelima.

 • Turbopunjeni četverocilindrični motori (2.0L): Lancer Evolution modeli opremljeni ovim motorima imaju prosječnu potrošnju goriva između 10 i 12 litara na 100 kilometara, ovisno o načinu vožnje. Agresivnija vožnja i korištenje punog potencijala motora mogu značajno povećati potrošnju.

Tehnološke inovacije za poboljšanje ekonomičnosti

Mitsubishi je kroz godine implementirao razne tehnološke inovacije kako bi poboljšao ekonomičnost svojih vozila:

 • MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control): Ovaj sustav varijabilnog upravljanja ventilima optimizira rad motora za bolju učinkovitost goriva i niže emisije, bez žrtvovanja performansi.
 • Lagana konstrukcija: Upotreba laganih materijala u konstrukciji vozila također doprinosi smanjenju potrošnje goriva jer smanjuje ukupnu masu vozila.
 • Aerodinamički dizajn: Poboljšanja u aerodinamičkom dizajnu karoserije smanjuju otpor zraka, što rezultira boljom ekonomičnošću, posebno pri vožnji autocestom.

Potrošnja

Potrošnja goriva Mitsubishi Lancera varira ovisno o modelu, godini proizvodnje, vrsti motora i načinu vožnje. Evo detaljnijeg pregleda prosječne potrošnje goriva za različite verzije Mitsubishi Lancera:

Standardni modeli

Četverocilindrični benzinski motori

 • 1.5L motor: Ovaj motor se često nalazi u osnovnim modelima i ima prosječnu potrošnju goriva oko 6-7 litara na 100 kilometara u kombiniranom ciklusu (grad i autocesta).
 • 1.6L motor: Potrošnja goriva za ovaj motor je slična, obično između 6.5 i 7.5 litara na 100 kilometara.
 • 1.8L motor: S nešto većom snagom, ovaj motor troši oko 7-8 litara na 100 kilometara.
 • 2.0L motor: Ovaj motor, koji nudi više snage, ima prosječnu potrošnju goriva između 7.5 i 9 litara na 100 kilometara.

Lancer Evolution

Visokoperformansni turbopunjeni motori

 • 2.0L turbopunjeni motor (4G63 i 4B11T): Lancer Evolution modeli s ovim motorima pružaju visoke performanse, ali po cijenu većeg trošenja goriva. Prosječna potrošnja goriva je između 10 i 12 litara na 100 kilometara u kombiniranom ciklusu. U uvjetima agresivne vožnje ili sportskog režima vožnje, potrošnja može biti značajno veća.

Ostali faktori koji utječu na potrošnju

Tehnološke inovacije

 • MIVEC sustav: Ovaj sustav varijabilnog upravljanja ventilima pomaže u optimizaciji potrošnje goriva i smanjenju emisija, posebice pri nižim brzinama i umjerenim uvjetima vožnje.
 • Aerodinamički dizajn: Poboljšana aerodinamika novijih modela smanjuje otpor zraka, što rezultira boljom ekonomičnošću goriva pri većim brzinama.

Mitsubishi Lancer cijena

Mitsubishi Lancer cijena varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući godinu proizvodnje, stanje vozila, model, opremu i tržište na kojem se prodaje. Evo detaljnijeg pregleda kako se kreću cijene različitih verzija Mitsubishi Lancera:

Novi Mitsubishi Lancer

S obzirom na to da je Mitsubishi Lancer posljednji put proizveden 2017. godine, više nije moguće kupiti potpuno novi model od proizvođača. Međutim, prilikom proizvodnje, cijene novih Mitsubishi Lancer modela su se kretale u rasponu:

 • Osnovni modeli: Cijene su obično započinjale od oko 15,000 do 18,000 EUR za osnovne verzije s manjim motorima i osnovnom opremom.
 • Srednje opremljeni modeli: S više opreme, snažnijim motorima i dodatnim značajkama, cijene su se kretale između 18,000 i 22,000 EUR.
 • Visoko opremljeni modeli i sportske verzije: Cijene za visoko opremljene modele ili specijalne sportske verzije (osim Evolution) su se kretale od 22,000 do 25,000 EUR.

Rabljeni Mitsubishi Lancer

Na tržištu rabljenih automobila, cijene Mitsubishi Lancera ovise o godini proizvodnje, kilometraži, stanju vozila i opremi. Evo prosječnih cijena rabljenih Lancera:

 • Stariji modeli (2000. – 2010.): Cijene se obično kreću između 2,000 i 6,000 EUR, ovisno o stanju i opremi.
 • Noviji modeli (2011. – 2017.): Cijene se kreću između 7,000 i 15,000 EUR, s novijim modelima i boljom opremom bližim gornjoj granici.
 • Lancer Evolution: Ovi modeli, zbog svoje popularnosti i visokih performansi, zadržavaju visoku vrijednost. Cijene za rabljeni Lancer Evolution mogu se kretati od 15,000 do 30,000 EUR ili više, ovisno o stanju, kilometraži i specifičnoj verziji.

Faktori koji utječu na cijenu

 • Stanje vozila: Vozila u boljem stanju, s redovitom održavanjem i manjim brojem prijeđenih kilometara, obično imaju višu cijenu.
 • Godina proizvodnje: Noviji modeli su skuplji, dok stariji modeli imaju niže cijene.
 • Oprema i dodaci: Vozila s više opreme, naprednim sigurnosnim značajkama i dodatnim dodacima su skuplja.
 • Tržište: Cijene također variraju ovisno o lokalnom tržištu i potražnji za određenim modelima.

Tehnologija

Unutrašnjost Mitsubishi Lancera
Foto: Screenshot ReDriven

Mitsubishi Lancer, kroz svoje različite generacije, integrirao je niz tehnoloških inovacija koje su unaprijedile performanse, sigurnost, udobnost i efikasnost vozila. Ovdje su neki od ključnih tehnoloških aspekata koje je Mitsubishi implementirao u Lancer modele:

Pogonski sustavi i motori

 • MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control): Sustav varijabilnog upravljanja ventilima koji optimizira performanse motora i efikasnost goriva. MIVEC omogućava bolje ubrzanje pri nižim okretajima i bolju ekonomičnost pri višim brzinama.
 • Turbo tehnologija: Posebno kod Lancer Evolution modela, turbopunjeni motori pružaju visoku snagu i izvanredne performanse, omogućujući brza ubrzanja i visoke brzine.
 • Pogon na sva četiri kotača (AWD): Sustav AWD, prisutan u Lancer Evolution modelima, poboljšava trakciju i stabilnost vozila, posebno u zahtjevnim uvjetima vožnje kao što su kiša, snijeg ili makadam.

Sigurnosne značajke

 • Napredni sustavi kočenja: ABS (Antilock Braking System), EBD (Electronic Brakeforce Distribution) i BA (Brake Assist) su standardne značajke koje pomažu u održavanju kontrole nad vozilom tijekom naglog kočenja.
 • Sustavi za kontrolu stabilnosti i trakcije: ASC (Active Stability Control) i TCS (Traction Control System) pomažu u sprječavanju proklizavanja kotača i održavanju stabilnosti vozila u zavojima i pri promjenama smjera.
 • Zračni jastuci: Višestruki zračni jastuci, uključujući prednje, bočne i zračne jastuke za koljena, pružaju visoku razinu zaštite za putnike u slučaju sudara.

Udobnost i povezivost

 • Infotainment sustavi: Noviji modeli Lancera opremljeni su naprednim infotainment sustavima koji uključuju dodirne ekrane, navigaciju, Bluetooth povezivost, podršku za Apple CarPlay i Android Auto te mogućnost upravljanja glasom.
 • Klima uređaj: Automatski klima uređaj s mogućnošću individualnog podešavanja temperature za vozača i suvozača pruža dodatnu udobnost tijekom vožnje.
 • Premium audio sustav: Kod viših razina opreme, Lancer nudi visokokvalitetne audio sustave marke Rockford Fosgate, koji osiguravaju vrhunski zvuk u kabini.

Aerodinamika i dizajn

 • Aerodinamički dizajn: Novi modeli Lancera razvijeni su s poboljšanim aerodinamičkim svojstvima, smanjujući otpor zraka i poboljšavajući efikasnost goriva te stabilnost pri višim brzinama.
 • Lagana konstrukcija: Korištenje laganih, ali čvrstih materijala smanjuje ukupnu masu vozila, što pozitivno utječe na performanse i ekonomičnost goriva.

Konkurenti

Mitsubishi Lancer se tijekom svoje dugogodišnje povijesti suočavao s brojnim konkurentima u segmentu kompaktnih automobila i sportskih limuzina. Njegovi glavni konkurenti uključuju razne modele koji su poznati po svojoj pouzdanosti, performansama, udobnosti i tehnološkim inovacijama. Evo pregleda ključnih konkurenata Mitsubishi Lancera:

Honda Civic

Honda Civic jedan je od najpoznatijih konkurenata Lancera. Civic je poznat po svojoj pouzdanosti, ekonomičnosti goriva i sportskim performansama u verzijama kao što su Civic Si i Type R. Civic nudi širok raspon modela, od ekonomičnih kompaktnih automobila do visokoperformansnih sportskih verzija.

Toyota Corolla

Toyota Corolla je još jedan popularan konkurent. Poznata po svojoj izdržljivosti, niskim troškovima održavanja i ekonomičnosti goriva, Corolla je često bila prvi izbor za vozače tražeći pouzdan i praktičan kompaktni automobil. Nova Corolla nudi i modernu tehnologiju i sigurnosne značajke.

Subaru Impreza

Subaru Impreza, posebno u WRX i WRX STI verzijama, bio je glavni rival Mitsubishi Lancer Evolution modelima. Impreza je poznata po svom pogonu na sva četiri kotača, sportskim performansama i izvanrednoj upravljivosti. Subaruova reputacija za izdržljivost i sigurnost također čini Imprezu jakim konkurentom.

Mazda 3

Mazda 3 je poznata po svom elegantnom dizajnu, sportskom upravljanju i modernoj tehnologiji. Mazda 3 nudi snažne i učinkovite motore, kao i napredne sigurnosne značajke. Njegova sportska vožnja i atraktivan dizajn čine je privlačnim izborom za vozače tražeći dinamičan kompaktni automobil.

Ford Focus

Ford Focus još je jedan značajan konkurent, poznat po svojoj agilnosti, udobnosti i tehnološkim inovacijama. Sportske verzije poput Focus ST i Focus RS nude izvanredne performanse koje su konkurirale Lancer Evolution modelima. Focus također nudi napredne infotainment sustave i sigurnosne značajke.

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf je dugogodišnji rival u segmentu kompaktnih automobila. Golf je poznat po svojoj visokoj kvaliteti izrade, udobnosti i naprednoj tehnologiji. Verzije kao što su Golf GTI i Golf R nude sportske performanse koje su konkurirale sportskim verzijama Lancera.

Hyundai Elantra

Hyundai Elantra konkurent je koji se posljednjih godina istaknuo svojim napretkom u dizajnu, tehnologiji i kvaliteti. Elantra nudi dobru vrijednost za novac, s modernim značajkama i pouzdanim performansama, što je čini privlačnim izborom u kompaktnoj klasi.

Kia Forte

Kia Forte je još jedan konkurent u segmentu kompaktnih automobila, poznat po svojoj vrijednosti, modernom dizajnu i tehnološkim značajkama. Forte nudi razne verzije koje zadovoljavaju različite potrebe vozača, od ekonomičnih do sportskih modela.

Članak objavio Luka Petkovic

Crveni Ford EcoSport tijekom vožnje britanskim cestama

Ford EcoSport: Među najtraženijim Ford SUV modelima

Srebrni Mitsubishi L200 na parkingu u Novosibirsku

Mitsubishi L200: Jedan od lidera u segmentu pick-upa