in

Ford EcoSport: Među najtraženijim Ford SUV modelima

Crveni Ford EcoSport tijekom vožnje britanskim cestama
Foto: Sue Thatcher / Shutterstock.com

Ford EcoSport je kompaktno SUV vozilo koje je prvi put predstavljeno 2003. godine kao dio Fordove globalne strategije za širenje svoje ponude u segmentu sportskih terenaca. EcoSport je razvijen prvenstveno za tržišta u razvoju, ali je ubrzo stekao popularnost i na međunarodnoj sceni zahvaljujući svojoj prilagodljivosti, pristupačnoj cijeni i praktičnim značajkama.

Od svog lansiranja, Ford EcoSport prošao je kroz nekoliko generacija i redizajna, stalno unapređujući svoj dizajn, sigurnosne značajke i tehnološke inovacije. Kao rezultat toga, postao je jedan od najprepoznatljivijih i najtraženijih modela u Fordovoj ponudi SUV-ova, privlačeći širok spektar kupaca širom svijeta.

Ovaj pregled pruža osnovne informacije o Ford EcoSportu, njegovom razvoju i značaju na tržištu SUV vozila, pripremajući čitatelja za dublje razumijevanje svih aspekata ovog popularnog modela.

Povijest Ford EcoSporta

Ford EcoSport prvi je put predstavljen 2003. godine u Brazilu, gdje je razvijen kao dio Fordove strategije za osvajanje tržišta u razvoju. Prva generacija EcoSporta, bazirana na platformi Forda Fiestae, brzo je postala popularna u Latinskoj Americi zahvaljujući svojoj kompaktnosti, svestranosti i pristupačnoj cijeni.

Prva generacija (2003. – 2012.)

Prva generacija EcoSporta bila je jednostavna, ali funkcionalna, s dizajnom prilagođenim urbanim uvjetima i lakim off-road izazovima. Opremljen pogonom na sve kotače kao opcijom, ovaj model ponudio je vozačima fleksibilnost i pouzdanost. U početku je bio dostupan s nekoliko različitih motora, uključujući benzinske i dizelske opcije.

Druga generacija (2012. – 2017.)

Druga generacija EcoSporta lansirana je 2012. godine i donijela je značajne promjene. Ovaj model imao je moderniji dizajn, bolju unutarnju opremu i napredniju tehnologiju. Ford je odlučio globalizirati EcoSport, proširujući njegovu dostupnost na nova tržišta, uključujući Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku. Ovaj potez bio je dio Fordove “One Ford” strategije, koja je ciljala na ujednačavanje modela diljem svijeta.

Treća generacija (2017. – 2022.)

Treća generacija, predstavljena 2017. godine, donijela je još moderniji dizajn i naprednije tehnologije. Ovaj model uključuje unaprijeđene sigurnosne značajke, infotainment sustave i bolje performanse. Ford EcoSport treće generacije ističe se kao kompaktni SUV koji nudi spoj funkcionalnosti, tehnologije i udobnosti, prilagođen potrebama suvremenih vozača.

Redizajni i unaprjeđenja

Tijekom svoje povijesti, Ford EcoSport prošao je kroz nekoliko redizajna i unaprjeđenja kako bi ostao konkurentan na tržištu. Ove promjene uključivale su osvježeni vanjski dizajn, poboljšane motore, kao i nove tehnološke značajke poput naprednih sigurnosnih sustava, integracije pametnih telefona i moderniziranih infotainment sustava.

Plavi Ford EcoSport parkiran na šljunku
Foto: Screenshot Carbuyer

Ford EcoSport motori

Ford EcoSport, kao kompaktni SUV, tijekom godina nudio je raznoliku paletu motora kako bi zadovoljio različite potrebe i preference kupaca. Ovdje ćemo detaljno razmotriti koji su Ford EcoSport motori bili dostupni u različitim generacijama i tržištima.

Prva generacija (2003. – 2012.)

Prva generacija Ford EcoSporta nudila je nekoliko motornih opcija, koje su uključivale:

 1. 1.0L benzinski motor – Ovaj motor bio je namijenjen za osnovne verzije i nudio je solidne performanse uz pristupačnu potrošnju goriva.
 2. 1.6L Zetec benzinski motor – Snažnija opcija koja je nudila bolje performanse za vozače koji su tražili više snage.
 3. 2.0L Duratec benzinski motor – Najsnažnija opcija u ponudi prve generacije, pružajući dovoljno snage za lakše off-road vožnje.
 4. 1.4L Duratorq TDCi dizelski motor – Dizelska opcija koja je nudila veću učinkovitost potrošnje goriva, popularna među vozačima koji su tražili ekonomičnost.

Druga generacija (2012. – 2017.)

Druga generacija donijela je modernije i učinkovitije motore:

 1. 1.0L EcoBoost benzinski motor – Ovaj turbo punjeni motor postao je vrlo popularan zbog svoje kombinacije snage i učinkovitosti, osvajajući brojne nagrade za svoj dizajn.
 2. 1.5L Ti-VCT benzinski motor – Ova opcija nudila je dobru ravnotežu između snage i potrošnje goriva.
 3. 1.5L TDCi dizelski motor – Poboljšana verzija dizelskog motora iz prve generacije, nudila je bolju učinkovitost i niže emisije.
 4. 2.0L Duratec benzinski motor – Dostupan na nekim tržištima, ovaj motor pružao je dodatnu snagu za zahtjevnije vozače.

Treća generacija (2017. – 2022.)

Treća generacija EcoSporta nastavila je s modernim i učinkovitijim motorima, uključujući:

 1. 1.0L EcoBoost benzinski motor – I dalje jedan od najpopularnijih izbora, ovaj motor je poboljšan za bolju učinkovitost i performanse.
 2. 1.5L Ti-VCT benzinski motor – Dostupan u osnovnim modelima, nudi pouzdane performanse i dobru ekonomičnost.
 3. 1.5L EcoBlue dizelski motor – Ovaj motor je uveo još niže emisije i bolju potrošnju goriva, prilagođen za europska tržišta.
 4. 2.0L Ti-VCT benzinski motor – Dostupan u verzijama s pogonom na sve kotače (AWD), ovaj motor pruža dodatnu snagu za vozače koji traže bolje off-road sposobnosti.

Elektrifikacija

Kao dio Fordove strategije za budućnost, očekuje se da će EcoSport u budućnosti uključiti i elektrificirane opcije, uključujući hibridne i potpuno električne verzije, kako bi se smanjili emisije i zadovoljili sve stroži ekološki standardi.

Vožnja

Ford EcoSport kompaktni je SUV koji kombinira agilnost urbanog automobila s mogućnostima i udobnošću sportskog terenca. Njegove karakteristike vožnje osmišljene su tako da zadovolje različite potrebe vozača, bilo da se radi o svakodnevnim gradskim vožnjama, dužim putovanjima ili povremenim off-road avanturama.

Udobnost i upravljivost

EcoSport je poznat po svojoj udobnoj vožnji, zahvaljujući dobro podešenom ovjesu koji učinkovito upija neravnine na cesti. Visoki položaj sjedenja pruža vozačima dobar pregled ceste, što je posebno korisno u gustim urbanim sredinama. S obzirom na svoju kompaktnu veličinu, EcoSport je vrlo upravljiv, olakšavajući parkiranje i manevriranje u uskim prostorima.

Performanse motora

Kako je EcoSport kroz generacije nudio različite motore, performanse su se razlikovale ovisno o odabranom motoru:

 • 1.0L EcoBoost benzinski motor nudi dobru kombinaciju snage i učinkovitosti, omogućujući dinamičnu vožnju uz nisku potrošnju goriva. Turbo punjač osigurava brz odziv na gas, što je korisno za brza ubrzanja i pretjecanja.
 • 1.5L Ti-VCT benzinski motor pruža ravnomjerne performanse i pouzdanost, idealan za svakodnevnu vožnju.
 • 1.5L EcoBlue dizelski motor nudi visoki okretni moment pri niskim okretajima, što je korisno za vožnju na autocesti i ekonomičnu potrošnju goriva.

Tehnološke značajke

Moderni EcoSport opremljen je brojnim tehnološkim značajkama koje poboljšavaju iskustvo vožnje:

 • Infotainment sustav SYNC 3 s dodirnim zaslonom omogućuje jednostavno upravljanje glazbom, navigacijom i povezivanje pametnih telefona putem Apple CarPlay i Android Auto.
 • Napredni sigurnosni sustavi poput nadzora mrtvog kuta, sustava za održavanje trake i automatskog kočenja u slučaju nužde pomažu u održavanju sigurnosti vozača i putnika.
 • Kamera za vožnju unatrag i senzori za parkiranje olakšavaju parkiranje i manevriranje u uskim prostorima.

Vožnja i ekonomičnost

Ford EcoSport nudi dobar omjer između performansi i ekonomičnosti. S modernim motorima koji su optimizirani za nisku potrošnju goriva, EcoSport je idealan za vozače koji traže ekonomično vozilo za svakodnevnu upotrebu. Dizelske opcije posebno su popularne među vozačima koji često putuju na duge relacije zbog svoje bolje ekonomičnosti na otvorenoj cesti.

Ekonomičnost

Ford EcoSport poznat je po svojoj ekonomičnosti, kombinirajući učinkovite motore s tehnologijama koje pomažu u smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnih plinova. Ekonomičnost je važan faktor za mnoge vozače, posebno u urbanim sredinama gdje su troškovi goriva značajan dio ukupnih troškova vlasništva vozila.

Motori i potrošnja goriva

Različite motorne opcije u Ford EcoSportu omogućuju vozačima da odaberu onu koja najbolje odgovara njihovim potrebama za ekonomičnošću i performansama:

1. 1.0L EcoBoost benzinski motor:

  • Potrošnja goriva: Ovaj turbo punjeni trocilindrični motor poznat je po svojoj izuzetnoj učinkovitosti. U prosjeku, potrošnja goriva iznosi oko 5-6 litara na 100 kilometara, što ga čini jednim od najekonomičnijih motora u svojoj klasi.
  • Emisije CO2: Emisije su također niske, što doprinosi ekološkoj prihvatljivosti vozila.

  2. 1.5L Ti-VCT benzinski motor:

   • Potrošnja goriva: Ovaj motor pruža ravnotežu između performansi i ekonomičnosti, s prosječnom potrošnjom od oko 6-7 litara na 100 kilometara.
   • Emisije CO2: Emisije su nešto veće u usporedbi s 1.0L EcoBoost motorom, ali i dalje unutar prihvatljivih granica za moderni SUV.

   3. 1.5L EcoBlue dizelski motor:

    • Potrošnja goriva: Dizelski motor je poznat po svojoj visokoj učinkovitosti, s prosječnom potrošnjom od oko 4-5 litara na 100 kilometara. Ovo je posebno korisno za vozače koji često putuju na duge relacije.
    • Emisije CO2: Dizelski motor također ima niže emisije CO2 u usporedbi s benzinskim motorima, što doprinosi boljoj ukupnoj ekonomičnosti vozila.

    Tehnologije za uštedu goriva

    Ford EcoSport uključuje nekoliko tehnologija koje dodatno poboljšavaju njegovu ekonomičnost:

    • Auto Start-Stop sustav: Ovaj sustav automatski gasi motor kada je vozilo zaustavljeno, primjerice na semaforu, i ponovno ga pokreće kada vozač pritisne papučicu gasa. Ova tehnologija značajno smanjuje potrošnju goriva u urbanim uvjetima vožnje.
    • EcoMode: Ovaj sustav pruža vozaču povratne informacije o stilu vožnje i predlaže načine za poboljšanje ekonomičnosti, kao što su ranije mijenjanje brzina ili smanjenje brzine vožnje.
    • Sustav regenerativnog kočenja: Korištenjem energije koja se inače gubi prilikom kočenja, ovaj sustav pomaže u smanjenju potrošnje goriva i poboljšanju ukupne učinkovitosti vozila.

    Lagana konstrukcija

    Korištenje laganih, ali čvrstih materijala u konstrukciji vozila također doprinosi boljoj ekonomičnosti. Manja masa vozila znači manju potrošnju goriva, posebno u uvjetima gradske vožnje gdje često dolazi do ubrzavanja i usporavanja.

    Potrošnja

    Potrošnja goriva jedan je od ključnih faktora za mnoge kupce prilikom odabira vozila, posebno u segmentu kompaktnih SUV-ova. Ford EcoSport, zahvaljujući svojoj raznolikoj ponudi motora, nudi dobru ravnotežu između performansi i ekonomičnosti. Evo detaljnog pregleda potrošnje goriva za različite motore koji se nalaze u EcoSportu:

    1.0L EcoBoost benzinski motor

    • Snaga: Oko 125-140 KS (ovisno o verziji).
    • Prosječna potrošnja goriva: 5.2 – 6.0 litara na 100 kilometara.
    • Emisije CO2: Oko 119 – 136 g/km.

    Ovaj motor je jedan od najekonomičnijih u ponudi, zahvaljujući turbo punjenju i naprednim tehnologijama koje smanjuju potrošnju goriva bez kompromisa u performansama.

    1.5L Ti-VCT benzinski motor

    • Snaga: Oko 110-123 KS.
    • Prosječna potrošnja goriva: 6.5 – 7.5 litara na 100 kilometara.
    • Emisije CO2: Oko 149 – 169 g/km.

    Ovaj motor nudi dobru ravnotežu između performansi i ekonomičnosti, idealan za svakodnevnu vožnju s prihvatljivom potrošnjom goriva.

    1.5L EcoBlue dizelski motor

    • Snaga: Oko 95-120 KS.
    • Prosječna potrošnja goriva: 4.5 – 5.5 litara na 100 kilometara.
    • Emisije CO2: Oko 115 – 135 g/km.

    Dizelska opcija je najekonomičnija, posebno za vozače koji često putuju na duge relacije, zahvaljujući visokoj učinkovitosti i niskoj potrošnji goriva.

    2.0L Ti-VCT benzinski motor (AWD verzija)

    • Snaga: Oko 166 KS.
    • Prosječna potrošnja goriva: 7.5 – 8.5 litara na 100 kilometara.
    • Emisije CO2: Oko 170 – 190 g/km.

    Ovaj motor je dostupan u verzijama s pogonom na sve kotače (AWD), pružajući dodatnu snagu i sposobnosti, ali s nešto većom potrošnjom goriva.

    Napredne tehnologije za uštedu goriva

    • Auto Start-Stop sustav: Ovaj sustav smanjuje potrošnju goriva u gradskim uvjetima tako što gasi motor kada vozilo stoji, primjerice na semaforu, i ponovno ga pokreće kada je potrebno.
    • EcoMode: Pruža povratne informacije vozaču kako bi optimizirao stil vožnje za bolju ekonomičnost.
    • Regenerativno kočenje: Korištenje energije iz kočenja za punjenje akumulatora i smanjenje potrošnje goriva.

    Aerodinamički i lagani dizajn

    Ford EcoSport je dizajniran s naglaskom na aerodinamičnost i upotrebu laganih materijala, što pomaže u smanjenju otpora zraka i ukupne mase vozila, dodatno poboljšavajući ekonomičnost.

    Ford EcoSport cijena

    Ford EcoSport je kompaktni SUV koji se nudi u različitim verzijama i opremama, čime zadovoljava širok spektar kupaca. Cijena vozila varira ovisno o tržištu, odabranom motoru, razini opreme i dodatnim opcijama. Evo pregleda cijena za Ford EcoSport, s naglaskom na tržište Hrvatske.

    Osnovni model

    Osnovni modeli Ford EcoSporta obično dolaze s 1.0L EcoBoost benzinskim motorom i osnovnom razinom opreme. Cijena osnovnog modela obično počinje od oko:

    • Cijena: 17.000 – 19.000 EUR

    Srednji paket opreme

    Srednji paket opreme uključuje dodatne značajke poput naprednijih infotainment sustava, boljih sigurnosnih opcija i estetskih poboljšanja. Ovi modeli mogu uključivati i opciju s dizelskim motorom. Prosječna cijena srednjeg paketa opreme kreće se oko:

    • Cijena: 20.000 – 23.000 EUR

    Najviši paket opreme (Titanium, ST-Line)

    Najviši paketi opreme, kao što su Titanium ili ST-Line, nude vrhunske značajke, uključujući kožna sjedala, napredne sigurnosne sustave, premium audio sustav, veće kotače i sportski stil. Ovi modeli često uključuju snažnije motore i dodatne opcije poput pogona na sve kotače (AWD). Cijena za najviše pakete opreme može doseći:

    • Cijena: 25.000 – 28.000 EUR

    Dodatne opcije i paketi

    Ford EcoSport nudi razne dodatne opcije koje mogu povećati cijenu vozila, kao što su:

    • Navigacijski sustav: + 500 – 1.000 EUR
    • Panoramski krov: + 1.000 – 1.500 EUR
    • Napredni sigurnosni paketi: + 500 – 1.200 EUR
    • Pogon na sve kotače (AWD): + 2.000 – 3.000 EUR (ovisno o modelu)

    Razine opreme

    Ford EcoSport dolazi u nekoliko različitih razina opreme, uključujući:

    • Trend: Osnovna oprema s potrebnim značajkama za svakodnevnu vožnju.
    • Titanium: Poboljšana oprema s dodatnim udobnostima i tehnologijama.
    • ST-Line: Sportski dizajn i dodatne performanse, s fokusom na estetske detalje i dinamiku vožnje.

    Popusti i promocije

    Ford često nudi razne popuste i promocije koje mogu smanjiti početnu cijenu vozila. Ovo može uključivati sezonske popuste, posebne ponude za financiranje ili zamjenu starog vozila za novo.

    Tehnologija

    Infotainment Ford EcoSporta
    Foto: Screenshot Carbuyer

    Ford EcoSport opremljen je raznim naprednim tehnologijama koje poboljšavaju iskustvo vožnje, sigurnost i udobnost. Ove tehnologije uključuju infotainment sustave, sigurnosne značajke, povezivost i druge inovacije koje čine vožnju lakšom i ugodnijom.

    Infotainment i povezivost

    1. SYNC 3 sustav:

     • Dodirni zaslon: Intuitivan 20-cm dodirni zaslon omogućuje lako upravljanje funkcijama vozila, uključujući navigaciju, glazbu i povezane uređaje.
     • Glasovno upravljanje: Omogućava vozačima da upravljaju funkcijama pomoću glasovnih naredbi, što povećava sigurnost i smanjuje potrebu za skretanjem pogleda s ceste.
     • Apple CarPlay i Android Auto: Integracija pametnih telefona omogućuje pristup aplikacijama, navigaciji, glazbi i porukama putem zaslona vozila.

     2. B&O PLAY sustav zvuka:

      • Premium audio sustav razvijen u suradnji s Bang & Olufsen pruža vrhunski zvuk s deset zvučnika, uključujući subwoofer.

      Sigurnosne značajke

      1. Sustav za održavanje traka (Lane Keeping System):

       • Pomaže vozaču da ostane unutar svoje trake pomoću blagog korektivnog upravljanja ako vozilo počne napuštati svoju traku bez upotrebe pokazivača smjera.

       2. Nadzor mrtvoga kuta (Blind Spot Information System – BLIS):

        • Upozorava vozača na vozila koja se nalaze u mrtvom kutu pomoću svjetlosnih signala u bočnim retrovizorima.

        3. Automatsko kočenje u slučaju nužde (Autonomous Emergency Braking):

         • Sustav detektira potencijalne sudare s vozilima ili pješacima ispred i automatski koči ako vozač ne reagira na vrijeme.

         4. Stražnja kamera i senzori za parkiranje:

          • Kamera za vožnju unatrag i senzori za parkiranje olakšavaju manevriranje i parkiranje u uskim prostorima.

          Pomoć vozaču

          1. Tempomat (Cruise Control) s ograničivačem brzine:

           • Omogućava održavanje konstantne brzine na dugim putovanjima, uz mogućnost postavljanja maksimalne brzine kako bi se izbjegla nenamjerna prekoračenja.

           2. Sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist):

            • Sprečava vozilo da se kreće unatrag prilikom kretanja na uzbrdici, olakšavajući vozaču kontrolu nad vozilom.

            3. Pomoć pri parkiranju (Active Park Assist):

             • Automatski upravlja vozilom prilikom paralelnog parkiranja, dok vozač samo upravlja papučicama gasa i kočnice.

             Komfor i praktičnost

             1. Keyless Entry i Start:

              • Omogućava otključavanje i pokretanje vozila bez potrebe za vađenjem ključa iz džepa ili torbe.

              2. Automatska klima:

               • Dvozonska automatska klima omogućuje vozaču i suvozaču da postave različite temperature za svoj dio kabine, osiguravajući maksimalnu udobnost.

               3. Električno podesiva sjedala:

                • Prednja sjedala s električnim podešavanjem omogućuju vozačima i suvozačima da lako pronađu idealan položaj za sjedenje.

                Konkurenti

                Ford EcoSport kompaktni je SUV koji se natječe u jednom od najdinamičnijih i najkonkurentnijih segmenata na tržištu automobila. Evo pregleda nekih od glavnih konkurenata Ford EcoSporta, koji također nude kombinaciju kompaktnosti, svestranosti i modernih tehnologija.

                1. Renault Captur

                • Motori: Dostupni su benzinski i dizelski motori, uključujući i plug-in hibridne verzije.
                • Istaknute značajke: Moderan dizajn, visokokvalitetna unutrašnjost, napredni sigurnosni sustavi i bogata standardna oprema.
                • Prednosti: Vrlo ekonomičan i ekološki prihvatljiv, pogotovo u hibridnoj verziji. Prostrana kabina i prilagodljiva unutrašnjost.

                2. Peugeot 2008

                • Motori: Benzinski, dizelski i potpuno električni motori.
                • Istaknute značajke: Elegantni dizajn, kvalitetna unutrašnjost, i-Cockpit s digitalnim zaslonom i vrhunska tehnologija povezivosti.
                • Prednosti: Širok raspon motora, uključujući potpuno električnu verziju, te sofisticiran i atraktivan dizajn.

                3. Nissan Juke

                • Motori: Benzinski motori s turbo punjačem.
                • Istaknute značajke: Karakterističan dizajn, napredni sigurnosni sustavi, povezanost putem NissanConnect sustava.
                • Prednosti: Izrazit stil, dobra ekonomičnost goriva i visok nivo prilagodbe s mnogo opcija za personalizaciju.

                4. Hyundai Kona

                • Motori: Benzinski, dizelski, hibridni i električni motori.
                • Istaknute značajke: Širok raspon motora, napredna sigurnosna tehnologija, moderan dizajn.
                • Prednosti: Izbor između tradicionalnih i električnih motora, prostrana i dobro opremljena unutrašnjost.

                5. Kia Stonic

                • Motori: Benzinski i dizelski motori, uključujući i blage hibridne verzije.
                • Istaknute značajke: Svestrana unutrašnjost, napredna tehnologija sigurnosti, dobra vrijednost za novac.
                • Prednosti: Pouzdanost, niska potrošnja goriva, pristupačna cijena i dobar omjer uloženog i dobivenog.

                6. Volkswagen T-Cross

                • Motori: Benzinski i dizelski motori.
                • Istaknute značajke: Kvalitetna izrada, prostrana unutrašnjost, moderni infotainment sustav.
                • Prednosti: Robusna konstrukcija, praktičan dizajn, pouzdani motori i dobra ekonomičnost goriva.

                Članak objavio Luka Petkovic

                Plava Opel Manta na cestama Heidenheima u Njemačkoj

                Opel Manta: Simbol sportskog duha još od 1970.

                Plavi Mitsubishi Lancer iz 2005. godine u Bangkoku

                Mitsubishi Lancer: Simbol izdržljivosti i sportskog duha