in

Mitsubishi L200: Jedan od lidera u segmentu pick-upa

Srebrni Mitsubishi L200 na parkingu u Novosibirsku
Foto: Everyonephoto Studio / Shutterstock.com

Mitsubishi L200 popularni je pick-up kamion proizveden od strane japanske tvrtke Mitsubishi Motors. Poznat i pod nazivom Triton na nekim tržištima, L200 je prvi put predstavljen 1978. godine, a kroz desetljeća se razvio u jedno od najprepoznatljivijih vozila u svojoj kategoriji. Osmišljen za robusnost i pouzdanost, Mitsubishi L200 omiljen je među korisnicima zbog svoje sposobnosti da izdrži teške terene i izazovne uvjete vožnje.

Ovaj pick-up također nudi udobnost i napredne tehničke značajke, čineći ga idealnim izborom za poslovne korisnike i entuzijaste koji traže vozilo koje može podjednako dobro služiti u radnim i rekreativnim situacijama. Kroz različite generacije, Mitsubishi L200 je zadržao svoju reputaciju kao izdržljiv, svestran i pouzdan kamion, čime se etablirao kao jedan od lidera u segmentu pick-up vozila na globalnom tržištu.

Povijest Mitsubishija L200

Povijest Mitsubishi L200 započinje 1978. godine kada je predstavljen prvi model ovog pick-up kamiona. Od tada, L200 je prošao kroz nekoliko generacija, odražavajući tehnološki napredak i promjene u dizajnu koje su mu omogućile da ostane relevantan i konkurentan na tržištu.

Prva generacija (1978. – 1986.)

Prvi Mitsubishi L200 lansiran je 1978. godine i odmah je stekao popularnost zbog svoje robusnosti i pouzdanosti. Bio je dostupan u različitim konfiguracijama, uključujući varijante s pogonom na dva ili četiri kotača. Ovaj model je bio jednostavan, ali funkcionalan, i brzo je postao omiljen među korisnicima koji su trebali vozilo za teške radne uvjete.

Druga generacija (1986. – 1996.)

Druga generacija L200 uvedena je 1986. godine s poboljšanjima u dizajnu i performansama. Ova generacija je imala moderniji izgled i napredniju tehnologiju, uključujući bolje motore i poboljšani sustav ovjesa. Druga generacija je također postala popularna u mnogim zemljama diljem svijeta, učvrstivši reputaciju L200 kao pouzdanog pick-up kamiona.

Treća generacija (1996. – 2005.)

Treća generacija predstavljena je 1996. godine i donijela je značajne promjene u dizajnu. Vozilo je dobilo aerodinamičniji izgled i dodatne sigurnosne značajke. U ovoj generaciji, Mitsubishi je također uveo moćnije motore i bolje performanse off-road vožnje, čineći L200 još svestranijim.

Četvrta generacija (2005. – 2015.)

Četvrta generacija, lansirana 2005. godine, donijela je radikalno novi dizajn i napredne tehnološke značajke. Ova generacija bila je fokusirana na poboljšanje udobnosti i sigurnosti, uključujući zračne jastuke, ABS sustav i modernu unutrašnjost. Ova verzija L200 bila je namijenjena ne samo za poslovne korisnike, već i za obitelji i rekreativne vozače.

Peta generacija (2015. – 2023.)

Peta generacija, koja je predstavljena 2015. godine, nastavila je tradiciju inovacija s još modernijim dizajnom i dodatnim tehnološkim poboljšanjima. Ova generacija je uključivala napredne sustave pomoći vozaču, poput sustava za održavanje traka i prepoznavanje sudara. Motorni sustav također je unaprijeđen kako bi pružio bolju učinkovitost goriva i smanjene emisije.

Šesta generacija (2023. – danas)

Šesta generacija, koja je uvedena 2023. godine, nastavlja evoluciju L200 s još naprednijim tehnologijama i ekološki prihvatljivijim opcijama. Dizajn je moderan i robustan, s naglaskom na aerodinamičnost i funkcionalnost. Najnoviji modeli uključuju najnovije sigurnosne tehnologije, infotainment sustave i opcije za električne i hibridne pogone, prilagođavajući se potrebama suvremenih korisnika.

Mitsubishi L200 je kroz povijest dokazao svoju vrijednost kao izdržljiv, svestran i pouzdan pick-up kamion, prilagođavajući se vremenu i tehnologiji, te ostajući jedan od lidera u svom segmentu na globalnom tržištu.

Mitsubishi L200 parkiran nasred ceste
Foto: Screenshot Carbuyer

Motori

Mitsubishi L200 poznat je po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti, a značajan dio toga pripisuje se razvoju motora koji pokreću ovaj pick-up kamion. Kroz različite generacije, L200 je koristio razne vrste motora, prilagođavajući se potrebama tržišta i tehnološkim inovacijama. Ovdje je pregled motora koji su pogonili Mitsubishi L200 kroz povijest.

Prva generacija (1978. – 1986.)

Prva generacija L200 koristila je jednostavne, ali robusne motore. Najčešći su bili četverocilindrični benzinski motori, uključujući 1.6L i 2.0L verzije, te dizelski motori od 2.3L. Ovi motori su bili poznati po svojoj jednostavnosti i lakoći održavanja, što ih je činilo popularnim izborom za radna vozila.

Druga generacija (1986. – 1996.)

U drugoj generaciji, Mitsubishi je uveo naprednije motore. Benzinske verzije su uključivale 2.0L i 2.4L motore, dok su dizelske opcije bile 2.5L motori s turbo punjačem koji su nudili bolju ekonomičnost goriva i poboljšane performanse. Turbo dizelski motori postali su posebno popularni zbog svoje snage i efikasnosti.

Treća generacija (1996. – 2005.)

Treća generacija donijela je još veći izbor motora, uključujući benzinske motore od 2.4L i 3.0L V6, te dizelske motore od 2.5L i 2.8L. Turbo dizelske opcije su postale standard za mnoge korisnike zbog svoje pouzdanosti i snage, posebno za off-road vožnju i teške terete.

Četvrta generacija (2005. – 2015.)

Četvrta generacija L200 koristila je naprednije dizelske motore, uključujući 2.5L turbo dizel s različitim razinama snage, ovisno o tržištu. Motori su bili optimizirani za bolju ekonomičnost goriva i niže emisije, što je postalo važan faktor za mnoge korisnike. Benzinske opcije su bile manje popularne, ali su uključivale 2.4L motore.

Peta generacija (2015. – 2023.)

Peta generacija donijela je još učinkovitije motore s naglaskom na smanjenje emisija i povećanje ekonomičnosti. Dizelski motori uključivali su 2.4L turbo dizel s različitim izlaznim snagama, dok su benzinske verzije bile rijetke. Ovi motori su bili opremljeni naprednim sustavima za smanjenje emisija, kao što su AdBlue i DPF (Diesel Particulate Filter).

Šesta generacija (2023. – danas)

Najnovija generacija L200 koristi najnaprednije motore do sada. Dizelske opcije uključuju 2.2L i 2.4L turbo dizel motore s optimiziranim performansama i smanjenim emisijama. Također, postoji povećan fokus na hibridne i električne opcije, koje su u skladu s globalnim trendovima prema održivijim vozilima. Motori su opremljeni najnovijim tehnologijama za poboljšanje učinkovitosti goriva, smanjenje emisija i povećanje snage.

Vožnja

Mitsubishi L200 je poznat po svojoj sposobnosti da se nosi s različitim uvjetima vožnje, od gradskih cesta do teškog off-road terena. Ovaj pick-up kamion je osmišljen kako bi pružio optimalne performanse, sigurnost i udobnost vozačima i putnicima. Evo detaljnog pregleda značajki vožnje koje čine L200 izuzetnim izborom u svojoj klasi.

Off-road sposobnosti

Jedna od ključnih prednosti Mitsubishi L200 je njegova izuzetna off-road sposobnost. Opremljen naprednim pogonskim sustavima, L200 se lako nosi s izazovnim terenima poput blata, snijega, pijeska i kamenja. Sustav Super Select 4WD-II omogućuje vozačima da biraju između različitih načina pogona, uključujući:

 • 2H (Pogon na dva kotača): Idealno za normalne cestovne uvjete, pružajući maksimalnu učinkovitost goriva.
 • 4H (Pogon na četiri kotača): Pogodan za klizave ceste ili lagane off-road uvjete.
 • 4HLc (Pogon na četiri kotača s blokadom središnjeg diferencijala): Omogućuje bolju vuču na zahtjevnijim off-road terenima.
 • 4LLc (Nisko prijenosni pogon na četiri kotača s blokadom središnjeg diferencijala): Maksimalna vuča za najteže off-road uvjete, uključujući strme usponima i duboko blato.

Sigurnosne značajke

Sigurnost je također jedan od prioriteta kod Mitsubishi L200. Vozilo je opremljeno nizom naprednih sigurnosnih značajki koje pomažu u zaštiti vozača i putnika.

 • Sustav za održavanje traka (Lane Departure Warning): Upozorava vozača ako vozilo nenamjerno napusti svoj trak.
 • Sustav za sprječavanje sudara (Forward Collision Mitigation): Detektira vozila ispred i automatski koči kako bi spriječio sudar.
 • Kontrola stabilnosti (Active Stability Control): Pomaže održati stabilnost vozila u zahtjevnim uvjetima vožnje.
 • Zračni jastuci: Prednji, bočni i zavjesni zračni jastuci pružaju dodatnu zaštitu u slučaju sudara.

Performanse motora

Motori koji pokreću Mitsubishi L200 dizajnirani su za pružanje snažnih performansi uz visoku učinkovitost goriva. Najnovije generacije motora nude izvanredan omjer snage i potrošnje, omogućujući vozačima da iskoriste maksimalne performanse bez kompromisa na ekonomičnosti.

 • Dizelski motori: Poznati po svojoj izdržljivosti i momentu, dizelski motori L200 omogućuju jednostavno vuču teških tereta i vožnju po zahtjevnim terenima.
 • Eco Mode: Način rada koji optimizira potrošnju goriva smanjujući nepotrebne gubitke energije.

Mitshubishi L200 dimenzije

Mitsubishi L200 poznat je po svojoj robusnosti i praktičnosti, a dimenzije vozila su ključne za razumijevanje njegove sposobnosti da se nosi s raznim teretima i terenskim uvjetima. Ovdje su navedene tipične Mitsubishi L200 dimenzije za najnoviju generaciju.

Vanjske dimenzije

 • Dužina: Oko 5305 mm (može varirati ovisno o specifičnom modelu i konfiguraciji)
 • Širina: Oko 1815 mm (bez retrovizora)
 • Visina: Oko 1780 mm (može varirati ovisno o modelu i terenskim gumama)
 • Međuosovinski razmak: Oko 3000 mm
 • Minimalni razmak od tla: Oko 205 mm (može varirati ovisno o modelu i opremi)

Dimenzije teretnog prostora

 • Dužina teretnog prostora: Oko 1520 mm
 • Širina teretnog prostora: Oko 1470 mm
 • Visina stranica teretnog prostora: Oko 475 mm

Unutrašnje dimenzije

 • Prostor za noge (prednji red): Oko 1050 mm
 • Prostor za noge (stražnji red): Oko 850 mm
 • Prostor za glavu (prednji red): Oko 1020 mm
 • Prostor za glavu (stražnji red): Oko 980 mm
 • Prostor za ramena (prednji red): Oko 1400 mm
 • Prostor za ramena (stražnji red): Oko 1380 mm

Težina i kapaciteti

 • Masa vozila: Oko 1900 – 2100 kg (ovisno o modelu i opremi)
 • Nosivost: Oko 1000 kg (može varirati ovisno o specifičnoj konfiguraciji)
 • Maksimalna vučna snaga: Do 3100 kg (ovisno o motoru i opremi)

Potrošnja

Potrošnja goriva Mitsubishi L200 varira ovisno o motoru, konfiguraciji pogona (2WD ili 4WD), terenskim uvjetima i stilu vožnje. Evo pregleda tipične potrošnje goriva za najnoviju generaciju Mitsubishi L200:

Dizelski motori

2.4L Turbo Diesel

 • Pogon na dva kotača (2WD):
 • Kombinirana potrošnja: oko 7.5 – 8.0 litara na 100 km
 • Gradska potrošnja: oko 8.5 – 9.0 litara na 100 km
 • Izvangradska potrošnja: oko 6.5 – 7.0 litara na 100 km
 • Pogon na četiri kotača (4WD):
 • Kombinirana potrošnja: oko 8.0 – 8.5 litara na 100 km
 • Gradska potrošnja: oko 9.0 – 9.5 litara na 100 km
 • Izvangradska potrošnja: oko 7.0 – 7.5 litara na 100 km

2.2L Turbo Diesel

 • Pogon na dva kotača (2WD):
 • Kombinirana potrošnja: oko 7.0 – 7.5 litara na 100 km
 • Gradska potrošnja: oko 8.0 – 8.5 litara na 100 km
 • Izvangradska potrošnja: oko 6.0 – 6.5 litara na 100 km
 • Pogon na četiri kotača (4WD):
 • Kombinirana potrošnja: oko 7.5 – 8.0 litara na 100 km
 • Gradska potrošnja: oko 8.5 – 9.0 litara na 100 km
 • Izvangradska potrošnja: oko 6.5 – 7.0 litara na 100 km

Benzinski motori

Benzinske verzije Mitsubishi L200 su manje uobičajene, ali su dostupne na nekim tržištima. Potrošnja goriva za benzinske motore može biti nešto viša nego kod dizelskih motora.

2.4L benzinski motor

 • Pogon na dva kotača (2WD):
 • Kombinirana potrošnja: oko 9.0 – 10.0 litara na 100 km
 • Gradska potrošnja: oko 10.5 – 11.5 litara na 100 km
 • Izvangradska potrošnja: oko 8.0 – 9.0 litara na 100 km
 • Pogon na četiri kotača (4WD):
 • Kombinirana potrošnja: oko 10.0 – 11.0 litara na 100 km
 • Gradska potrošnja: oko 11.5 – 12.5 litara na 100 km
 • Izvangradska potrošnja: oko 9.0 – 10.0 litara na 100 km

Faktori koji utječu na potrošnju goriva

 1. Stil vožnje: Agresivna vožnja s brzim ubrzavanjem i naglim kočenjem može značajno povećati potrošnju goriva.
 2. Terenski uvjeti: Vožnja po teškim terenima, kao što su blato, snijeg ili pijesak, povećava potrošnju goriva.
 3. Opterećenje vozila: Težina tereta utječe na učinkovitost goriva, pri čemu teže opterećenje povećava potrošnju.
 4. Održavanje vozila: Redovito održavanje, uključujući zamjenu ulja i filtera, te pravilno napumpane gume, može pomoći u održavanju optimalne potrošnje goriva.

Mitsubishi L200 cijena

Cijena Mitsubishi L200 varira ovisno o tržištu, modelu, opremi i dodatnim značajkama. Ovdje su okvirne cijene za različite verzije Mitsubishi L200 u Hrvatskoj. Imajte na umu da su cijene podložne promjenama i da je uvijek najbolje provjeriti trenutne cijene kod lokalnog distributera ili na službenoj web stranici Mitsubishi Motors.

Osnovni modeli

1. Mitsubishi L200 2.2 DI-D 4WD Intense

  • Osnovna cijena: oko 250.000 – 270.000 HRK

  2. Mitsubishi L200 2.2 DI-D 4WD Instyle

   • Osnovna cijena: oko 270.000 – 290.000 HRK

   Srednji modeli

   1. Mitsubishi L200 2.2 DI-D 4WD Premium

    • Osnovna cijena: oko 290.000 – 310.000 HRK

    2. Mitsubishi L200 2.2 DI-D 4WD Premium AT (automatski mjenjač)

     • Osnovna cijena: oko 310.000 – 330.000 HRK

     Vrhunski modeli

     1. Mitsubishi L200 2.2 DI-D 4WD Ultimate

      • Osnovna cijena: oko 330.000 – 350.000 HRK

      2. Mitsubishi L200 2.2 DI-D 4WD Ultimate AT (automatski mjenjač)

       • Osnovna cijena: oko 350.000 – 370.000 HRK

       Dodatne opcije i oprema

       Cijena može značajno varirati ovisno o dodatnim opcijama i opremi koje kupac odabere, kao što su:

       • Napredni sigurnosni paketi
       • Off-road paketi
       • Sustavi za infotainment i navigaciju
       • Dodatna oprema za teretni prostor
       • Posebne boje i unutrašnji dizajni

       Financiranje i popusti

       Mnogi distributeri nude različite opcije financiranja, kao što su leasing ili kredit, što može olakšati kupnju. Također, mogu biti dostupni popusti i posebne promocije, posebno krajem godine ili prilikom uvođenja novih modela.

       Rabljeni Mitsubishi L200

       Cijena rabljenih modela Mitsubishi L200 također varira ovisno o godini proizvodnje, stanju vozila, kilometraži i opremi. U Hrvatskoj, rabljeni Mitsubishi L200 može se naći po cijenama od oko 100.000 do 200.000 HRK, ovisno o gore navedenim faktorima.

       Za najtočnije i najnovije informacije o cijenama, uvijek je najbolje konzultirati se s lokalnim distributerom Mitsubishi vozila ili posjetiti službenu web stranicu Mitsubishi Motors u Hrvatskoj.

       Tehnologija

       Unutrašnjost Mitsubishija L200
       Foto: Screenshot Carbuyer

       Mitsubishi L200 opremljen je raznim naprednim tehnologijama koje poboljšavaju vožnju, sigurnost, udobnost i povezivost. Ovdje je pregled ključnih tehnoloških značajki koje se mogu naći u najnovijim modelima Mitsubishi L200.

       Pogonske tehnologije

       1. Super Select 4WD-II: Ovaj napredni sustav pogona na četiri kotača omogućava vozačima da lako prebacuju između različitih načina pogona, ovisno o uvjetima na cesti ili terenu. Sustav uključuje modove 2H, 4H, 4HLc i 4LLc, pružajući optimalnu vuču i stabilnost u različitim situacijama.
       2. Hill Start Assist (HSA): Ova tehnologija sprječava vraćanje vozila unazad kada se kreće s mjesta na uzbrdici, zadržavajući kočnice nekoliko sekundi dok vozač ne pritisne papučicu gasa.
       3. Hill Descent Control (HDC): Pomaže vozaču održavati kontrolu i sigurno spuštanje niz strme nagibe održavajući konstantnu brzinu bez potrebe za korištenjem kočnica.

       Sigurnosne tehnologije

       1. Forward Collision Mitigation (FCM): Sustav koristi radare i kamere za detekciju vozila i prepreka ispred vozila, te automatski primjenjuje kočnice kako bi se izbjegao sudar ili smanjila jačina udara.
       2. Lane Departure Warning (LDW): Upozorava vozača ako vozilo nenamjerno napusti svoju traku, pomažući vozaču da ostane fokusiran i izbjegne potencijalne nesreće.
       3. Blind Spot Warning (BSW) s Lane Change Assist (LCA): Upozorava vozača na vozila u mrtvom kutu tijekom promjene trake, smanjujući rizik od sudara.
       4. Rear Cross Traffic Alert (RCTA): Ovaj sustav detektira vozila koja se približavaju sa strane dok se vozilo kreće unatrag, upozoravajući vozača na potencijalne opasnosti.

       Tehnologije za povezivost i zabavu

       1. Smartphone Link Display Audio (SDA): Infotainment sustav s velikim zaslonom osjetljivim na dodir koji podržava Apple CarPlay i Android Auto, omogućavajući vozačima da povežu svoje pametne telefone i koriste aplikacije, navigaciju, glazbu i druge funkcije.
       2. Navigacijski sustav: Ugrađeni GPS sustav koji pruža točne i ažurirane karte, kao i glasovno navođenje za jednostavniju i sigurniju vožnju.
       3. Bluetooth povezivanje: Omogućava hands-free telefoniranje i streaming glazbe s pametnih telefona i drugih uređaja.

       Napredne vozačke pomoći

       1. Multi Around Monitor: Kamere postavljene oko vozila pružaju pregled od 360 stupnjeva, olakšavajući parkiranje i manevriranje u uskim prostorima.
       2. Adaptive Cruise Control (ACC): Održava unaprijed postavljenu brzinu i automatski prilagođava udaljenost od vozila ispred, pružajući opušteniju vožnju na autocesti.
       3. Automatsko prebacivanje dugih svjetala (Auto High Beam): Sustav automatski prebacuje između dugih i kratkih svjetala ovisno o prometu i uvjetima na cesti, poboljšavajući vidljivost i sigurnost tijekom noćne vožnje.

       Konkurenti

       Mitsubishi L200 se nalazi u segmentu pick-up kamiona gdje se suočava s jakom konkurencijom. Evo nekih od glavnih konkurenata koji se natječu s Mitsubishi L200 na globalnom tržištu:

       1. Toyota Hilux

       Toyota Hilux jedan je od najpoznatijih i najpouzdanijih pick-up kamiona na tržištu. Poznat po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da se nosi s najtežim uvjetima, Hilux nudi širok raspon motora, naprednu tehnologiju i razne konfiguracije.

       2. Ford Ranger

       Ford Ranger popularan je izbor zbog svoje snažne izvedbe, napredne tehnologije i udobnosti. Ranger nudi razne motore, uključujući snažne dizelske opcije, kao i napredne sigurnosne značajke i sustave pomoći vozaču.

       3. Nissan Navara

       Nissan Navara nudi kombinaciju robusnosti i udobnosti. Opremljen je naprednim sustavima ovjesa za glatku vožnju, snažnim motorima i širokim rasponom sigurnosnih značajki. Navara je poznata po svojoj svestranosti i sposobnosti da se nosi s teškim teretima.

       4. Isuzu D-Max

       Isuzu D-Max je poznat po svojoj trajnosti i pouzdanosti, posebno u teškim radnim uvjetima. D-Max nudi izdržljive dizelske motore, dobru nosivost i napredne sigurnosne tehnologije.

       5. Volkswagen Amarok

       Volkswagen Amarok nudi luksuzniju opciju u segmentu pick-up kamiona. Amarok je poznat po svojim moćnim motorima, visokokvalitetnoj unutrašnjosti i naprednoj tehnologiji. Posebno se ističe po udobnosti vožnje i premium značajkama.

       Članak objavio Luka Petkovic

       Plavi Mitsubishi Lancer iz 2005. godine u Bangkoku

       Mitsubishi Lancer: Simbol izdržljivosti i sportskog duha

       Plava Alfa 156 parkirana u Asturiji, Španjolska

       Alfa 156: Umijeće Waltera de Silve