in

Alfa 156: Umijeće Waltera de Silve

Plava Alfa 156 parkirana u Asturiji, Španjolska
Foto: Jose A.Rodriguez / Shutterstock

Alfa Romeo 156 jedan je od najznačajnijih modela talijanskog proizvođača automobila Alfa Romeo, koji je svojom pojavom krajem 1990-ih godina ostavio dubok trag na tržištu automobila srednje klase. Predstavljen 1997. godine, Alfa 156 odmah je privukao pažnju svojim elegantnim i sportskim dizajnom, te je ubrzo postao sinonim za stil, performanse i vrhunsku talijansku inženjersku vještinu. Ovaj automobil, dizajniran od strane poznatog dizajnera Waltera de Silve, osvojio je brojna priznanja, uključujući prestižnu nagradu Europski automobil godine 1998. godine.

Walter de Silva, tvorac Alfa Romea 156
Foto: Screenshot Ruoteclassiche

Tijekom svog proizvodnog vijeka, Alfa 156 doživjela je nekoliko redizajna i unapređenja, što je dodatno učvrstilo njezinu reputaciju kao jednog od najcjenjenijih modela u povijesti Alfa Romea. Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u automobile zbog njihovih tehničkih specifikacija, performansi ili jednostavno zbog estetike, Alfa 156 je model koji ne prestaje inspirirati i fascinirati.

Povijest Alfa Romeo 156

Alfa Romeo 156 je model koji je ostavio značajan trag u povijesti automobilske industrije, posebno za talijanskog proizvođača Alfa Romeo. Njegova povijest započinje sredinom 1990-ih, kada je Alfa Romeo odlučio stvoriti nasljednika modela Alfa 155. S ciljem da ponudi nešto inovativno i uzbudljivo, tvrtka je angažirala dizajnerski tim predvođen Walterom de Silvom, čiji je rad rezultirao elegantnim i sportskim modelom 156, koji je prvi put predstavljen javnosti na sajmu automobila u Frankfurtu 1997. godine.

Prve godine (1997. – 2001.)

Alfa 156 odmah je po predstavljanju osvojila nagradu Europski automobil godine 1998., što je bio veliki uspjeh i priznanje za tvrtku. Automobil je bio dostupan s različitim benzinskim i dizelskim motorima, uključujući poznate Twin Spark benzinske motore i JTD dizelske motore s common rail tehnologijom, koja je tada bila inovacija. Njegov sportski izgled, dinamične vozne karakteristike i napredne tehničke specifikacije brzo su ga učinile popularnim izborom među vozačima koji su tražili kombinaciju stila i performansi.

Redizajn i poboljšanja (2002. – 2003.)

Godine 2002. Alfa Romeo predstavio je blagi redizajn modela 156, s ciljem da osvježi njegov izgled i uvede tehnička poboljšanja. Novi elementi uključivali su redizajnirane branike, svjetla i unutrašnjost s boljim materijalima i modernijim dizajnom. Također, uvedeni su novi motori, uključujući snažniji 2.0 JTS benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem, što je dodatno poboljšalo performanse i učinkovitost automobila.

GTA verzija (2002. – 2005.)

Jedan od najzanimljivijih trenutaka u povijesti Alfe 156 bilo je predstavljanje sportske GTA verzije 2002. godine. Ova verzija, opremljena 3.2-litrenim V6 motorom koji je razvijao 250 KS, bila je namijenjena ljubiteljima visokih performansi. Alfa 156 GTA isticala se agresivnim stilom, poboljšanim ovjesom i moćnim kočnicama, pružajući vrhunsko sportsko iskustvo vožnje.

Kraj proizvodnje i nasljednik (2005. – 2007.)

Proizvodnja Alfe 156 završila je 2007. godine, nakon deset godina uspješne prisutnosti na tržištu. Nasljednik ovog modela bila je Alfa 159, koja je nastavila tradiciju elegantnog dizajna i visokih performansi, ali s još naprednijom tehnologijom i većom sigurnošću.

Naslijeđe

Alfa Romeo 156 ostavila je dubok trag u svijetu automobila i među ljubiteljima marke Alfa Romeo. Njezina kombinacija talijanskog dizajna, inovativne tehnologije i sportskih performansi učinila ju je jednim od najomiljenijih modela u povijesti tvrtke. Danas, mnogi entuzijasti i kolekcionari i dalje cijene i održavaju ove automobile, što svjedoči o njihovoj trajnoj privlačnosti i značaju u automobilskoj industriji.

Crvena Alfa 156 na cesti tijekom vožnje
Foto: Screenshot Men and Motors

Motori

Alfa Romeo 156 tijekom svog proizvodnog vijeka bila je opremljena širokim rasponom motora, što je omogućilo kupcima da biraju između različitih performansi i potrošnje goriva. Evo pregleda motora koji su bili dostupni u Alfa 156:

Benzinski motori

1. 1.6 Twin Spark (TS):

  • Snaga: 120 KS
  • Opis: Ovaj motor bio je osnovna benzinska opcija, poznat po svojoj pouzdanosti i dovoljno snage za svakodnevnu vožnju.

  2. 1.8 Twin Spark (TS):

   • Snaga: 144 KS
   • Opis: Malo snažniji motor koji je nudio dobar balans između performansi i ekonomičnosti.

   3. 2.0 Twin Spark (TS):

    • Snaga: 155 KS
    • Opis: Popularan izbor zahvaljujući svojoj živahnosti i dobrom omjeru snage i potrošnje.

    4. 2.0 JTS:

     • Snaga: 165 KS
     • Opis: Napredni motor s direktnim ubrizgavanjem, koji je poboljšao performanse i učinkovitost u odnosu na prethodne Twin Spark motore.

     5. 2.5 V6 24v:

      • Snaga: 190 KS
      • Opis: Motor koji je nudio impresivne performanse i prepoznatljiv zvuk V6 motora, idealan za one koji traže sportskiji doživljaj vožnje.

      6. 3.2 V6 24v (GTA):

       • Snaga: 250 KS
       • Opis: Najsnažniji motor u ponudi, korišten u sportskoj GTA verziji. Ovaj motor je omogućavao vrhunske performanse i bio je namijenjen ljubiteljima brzine.

       Dizelski motori

       1. 1.9 JTD:

        • Snaga: 105 KS / 110 KS
        • Opis: Prvi dizelski motor s common rail tehnologijom, koji je nudio dobru ekonomičnost i solidne performanse.

        2. 1.9 JTD 16v M-Jet:

         • Snaga: 140 KS
         • Opis: Naprednija verzija 1.9 JTD motora, s višom snagom i boljim performansama, ali i dalje zadržava ekonomičnost.

         3. 2.4 JTD:

          • Snaga: 136 KS / 140 KS
          • Opis: Snažniji dizelski motor koji je pružao dobru kombinaciju snage i ekonomičnosti, idealan za duže vožnje i autoceste.

          4. 2.4 JTD 20v M-Jet:

           • Snaga: 175 KS
           • Opis: Najsnažniji dizelski motor u ponudi, koji je nudio izvrsne performanse uz nisku potrošnju goriva, zahvaljujući naprednoj tehnologiji ubrizgavanja.

           Karakteristike motora

           Alfa Romeo 156 je bila poznata po svojim naprednim tehnologijama i inovacijama u motorima. Twin Spark motori su koristili dva svjećice po cilindru za bolje izgaranje, dok su JTD motori bili među prvim dizelskim motorima koji su koristili common rail sustav ubrizgavanja, što je značajno poboljšalo učinkovitost i smanjilo emisije.

           Vožnja

           Vožnja Alfa Romeo 156 bila je jedno od ključnih iskustava koje je ovaj automobil nudio, a koje je uvelike pridonijelo njegovoj popularnosti među entuzijastima i vozačima koji su cijenili sportske performanse i agilnost. Evo detaljnog pregleda vožnje i voznih karakteristika Alfa 156:

           Upravljivost i ovjes

           Alfa 156 je bila poznata po svojoj iznimnoj upravljivosti. Zahvaljujući preciznom upravljačkom sustavu i dobro balansiranom ovjesu, automobil je pružao izvanredno iskustvo vožnje s puno povratnih informacija i osjećajem kontrole. Prednji ovjes je koristio MacPhersonove opruge, dok je stražnji ovjes bio multilink, što je omogućilo stabilnu i sigurnu vožnju, čak i u oštrim zavojima.

           Performanse

           Performanse Alfa 156 varirale su ovisno o motoru, ali su općenito bile vrlo impresivne za automobil ove klase. Benzinski motori, posebno V6 varijante, nudili su brzu akceleraciju i visoku maksimalnu brzinu, dok su dizelski motori pružali dobar okretni moment i ekonomičnost, što ih je činilo idealnim za duža putovanja. Verzija GTA, s 3.2-litrenim V6 motorom i 250 KS, bila je prava sportska ikona, sposobna ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 6,3 sekunde.

           Mjenjači

           Alfa 156 bila je dostupna s nekoliko vrsta mjenjača, uključujući petostupanjski i šesterostupanjski ručni mjenjač, kao i Selespeed automatizirani ručni mjenjač. Ručni mjenjači bili su poznati po svojoj preciznosti i brzini, dok je Selespeed mjenjač omogućavao vozačima da biraju između automatskog i ručnog načina rada, pružajući fleksibilnost i dodatnu zabavu u vožnji.

           Komfor i unutrašnjost

           Unutrašnjost Alfa 156 kombinirala je talijanski stil s funkcionalnošću. Sjedala su bila ergonomski dizajnirana, pružajući dobru potporu tijekom dužih vožnji. Materijali korišteni u unutrašnjosti bili su visokokvalitetni, a dizajn je uključivao elegantne detalje poput aluminijskih umetaka i kožnih presvlaka u višim paketima opreme.

           Sigurnost

           Alfa 156 dolazila je opremljena s raznim sigurnosnim značajkama, uključujući ABS (anti-lock braking system), EBD (elektroničku raspodjelu kočenja), te zračne jastuke za vozača i suvozača. Neki modeli imali su i bočne zračne jastuke, što je dodatno poboljšalo sigurnost putnika. Stabilnost i kontrola bili su prioriteti, a automobil je pružao sigurnu i pouzdanu vožnju u različitim uvjetima.

           Dimenzije

           Alfa Romeo 156 bio je dizajniran da kombinira sportski izgled s praktičnošću i udobnošću. Evo detaljnog pregleda dimenzija ovog modela:

           Vanjske dimenzije

           • Duljina: 4,435 mm
           • Širina: 1,745 mm
           • Visina: 1,410 mm
           • Međuosovinski razmak: 2,595 mm
           • Širina prednjeg traga: 1,518 mm
           • Širina stražnjeg traga: 1,495 mm

           Težina

           • Masa praznog vozila: Ovisno o modelu i opremi, težina se kretala između 1,200 kg i 1,450 kg.

           Unutarnje dimenzije

           • Prostor za noge (prednji / redak): Dovoljno prostora za udobno smještanje vozača i suvozača.
           • Prostor za glavu (prednji / redak): Oko 980 mm, pružajući dovoljno prostora za većinu putnika.
           • Kapacitet prtljažnika: 378 litara, što je dovoljno za svakodnevne potrebe i putovanja.

           Gume i kotači

           • Standardne dimenzije guma: 185/65 R15 (ovisno o modelu, bile su dostupne i druge dimenzije poput 205/60 R15, 205/55 R16 i 215/45 R17).
           • Promjer kotača: 15, 16 ili 17 inča, ovisno o modelu i opremi.

           Dodatne informacije

           • Aerodinamika: Alfa 156 je imala koeficijent otpora zraka (Cd) od 0.31, što je pridonijelo njezinoj učinkovitosti i performansama.
           • Razmak od tla: Otprilike 120 mm, što je omogućavalo dobar balans između sportskog izgleda i praktične upotrebljivosti u svakodnevnoj vožnji.

           Verzije karoserije

           Alfa Romeo 156 je bila dostupna u nekoliko verzija karoserije:

           • Limuzina (sedan): Najpopularnija verzija, s četiri vrata i klasičnim prtljažnikom.
           • Karavan (Sportwagon): Predstavljen 2000. godine, s dodatnim prtljažnim prostorom, zadržavajući elegantan i sportski izgled.

           Potrošnja

           Potrošnja goriva Alfa Romeo 156 varirala je ovisno o motoru i uvjetima vožnje. Evo pregleda prosječne potrošnje za različite motore koji su bili dostupni u Alfa 156:

           Benzinski motori

           1. 1.6 Twin Spark (TS):

            • Grad: oko 11,0 l/100 km
            • Otvorena cesta: oko 6,5 l/100 km
            • Kombinirano: oko 8,2 l/100 km

            2. 1.8 Twin Spark (TS):

             • Grad: oko 11,5 l/100 km
             • Otvorena cesta: oko 6,7 l/100 km
             • Kombinirano: oko 8,5 l/100 km

             3. 2.0 Twin Spark (TS):

              • Grad: oko 12,0 l/100 km
              • Otvorena cesta: oko 7,0 l/100 km
              • Kombinirano: oko 9,0 l/100 km

              4. 2.0 JTS:

               • Grad: oko 11,5 l/100 km
               • Otvorena cesta: oko 6,5 l/100 km
               • Kombinirano: oko 8,5 l/100 km

               5. 2.5 V6 24v:

                • Grad: oko 14,5 l/100 km
                • Otvorena cesta: oko 8,0 l/100 km
                • Kombinirano: oko 10,5 l/100 km

                6. 3.2 V6 24v (GTA):

                 • Grad: oko 15,5 l/100 km
                 • Otvorena cesta: oko 9,0 l/100 km
                 • Kombinirano: oko 11,5 l/100 km

                 Dizelski motori

                 1. 1.9 JTD:

                  • Grad: oko 7,5 l/100 km
                  • Otvorena cesta: oko 4,5 l/100 km
                  • Kombinirano: oko 5,7 l/100 km

                  2. 1.9 JTD 16v M-Jet:

                   • Grad: oko 7,0 l/100 km
                   • Otvorena cesta: oko 4,3 l/100 km
                   • Kombinirano: oko 5,5 l/100 km

                   3. 2.4 JTD:

                    • Grad: oko 8,5 l/100 km
                    • Otvorena cesta: oko 5,2 l/100 km
                    • Kombinirano: oko 6,5 l/100 km

                    4. 2.4 JTD 20v M-Jet:

                     • Grad: oko 8,0 l/100 km
                     • Otvorena cesta: oko 5,0 l/100 km
                     • Kombinirano: oko 6,2 l/100 km

                     Napomene

                     • Uvjeti vožnje: Potrošnja goriva može značajno varirati ovisno o načinu vožnje, uvjetima na cesti i održavanju vozila.
                     • Automatski mjenjač: Vozila opremljena Selespeed automatiziranim ručnim mjenjačem mogu imati malo višu potrošnju goriva u gradskim uvjetima zbog karakteristika mjenjača.
                     • Težina vozila: Opterećenje vozila (putnici i teret) također utječe na potrošnju goriva.

                     Alfa 156 cijena

                     Cijena Alfa Romeo 156 varirala je ovisno o godini proizvodnje, stanju vozila, opremi i motoru. Evo nekoliko čimbenika koji utječu na cijenu ovog modela:

                     Novi modeli (u vrijeme proizvodnje)

                     Kada je Alfa Romeo 156 bila nova, cijene su varirale ovisno o tržištu, ali okvirne cijene bile su sljedeće:

                     • Osnovni modeli (npr. 1.6 Twin Spark): oko 20.000 – 25.000 eura.
                     • Srednji modeli (npr. 2.0 Twin Spark, 1.9 JTD): oko 25.000 – 30.000 eura.
                     • Vrhunski modeli (npr. 2.5 V6, 2.4 JTD 20v): oko 30.000 – 35.000 eura.
                     • GTA verzija (3.2 V6): preko 40.000 eura.

                     Rabljeni modeli (danas)

                     Danas, cijene rabljenih Alfa Romeo 156 variraju ovisno o stanju, godini proizvodnje, kilometraži, i održavanju. Na tržištu rabljenih automobila u Hrvatskoj cijene se kreću u sljedećim okvirima:

                     • Stariji modeli (1997. – 2001.):
                     • Prosječna cijena: 1.000 – 3.000 eura.
                     • Bolje očuvani primjerci: do 4.000 eura.
                     • Srednji modeli (2002. – 2005.):
                     • Prosječna cijena: 2.000 – 5.000 eura.
                     • Bolje očuvani primjerci: do 6.000 eura.
                     • GTA verzija:
                     • Rijetkost na tržištu rabljenih automobila.
                     • Prosječna cijena: 8.000 – 15.000 eura, ovisno o stanju i kilometraži.

                     Čimbenici koji utječu na cijenu

                     • Stanje vozila: Vozila koja su dobro održavana, s kompletnom servisnom povijesti, obično postižu više cijene.
                     • Kilometraža: Vozila s nižom kilometražom obično su skuplja, jer se smatraju manje istrošenima.
                     • Oprema: Vozila s višim razinama opreme, kožnim interijerom, naprednijim audio sustavima i drugim dodacima obično su skuplja.
                     • Vrsta motora: Benzinski i dizelski motori različito utječu na cijenu, s tim da dizelski motori obično postižu više cijene zbog niže potrošnje goriva.
                     • Specijalne verzije: GTA i drugi sportski modeli obično su skuplji zbog svojih performansi i rijetkosti.

                     Tehnologija

                     Richard Hammond u Alfi Romeo 156
                     Foto: Screenshot Men and Motors

                     Alfa Romeo 156 bila je poznata po implementaciji brojnih tehnoloških inovacija i značajki koje su pridonijele njenoj atraktivnosti i performansama. Evo pregleda ključnih tehnologija koje su bile dostupne u ovom modelu:

                     Motor i pogonski sustav

                     1. Twin Spark tehnologija:

                      • Twin Spark motori koristili su dvije svjećice po cilindru, što je poboljšalo izgaranje goriva i rezultiralo boljom snagom i ekonomičnošću.

                      2. JTD (Jet Turbo Diesel):

                       • Alfa 156 je bila jedan od prvih automobila koji je koristio common rail dizelsku tehnologiju, što je značajno povećalo učinkovitost motora i smanjilo emisije.

                       3. JTS (Jet Thrust Stoichiometric):

                        • Benzinski motori s direktnim ubrizgavanjem goriva (JTS) omogućili su preciznije ubrizgavanje goriva, što je povećalo performanse i smanjilo potrošnju goriva.

                        Mjenjači

                        1. Selespeed:

                         • Selespeed je bio automatizirani ručni mjenjač koji je omogućavao vozačima da biraju između automatskog i ručnog načina rada, pružajući fleksibilnost i dodatnu zabavu u vožnji.

                         2. Q-System:

                          • Trostupanjski automatski mjenjač koji je bio dostupan uz neke V6 motore, omogućujući vozačima jednostavniju vožnju u gradskoj gužvi.

                          Ovjes i upravljanje

                          1. Multilink stražnji ovjes:

                           • Alfa 156 je imala napredni multilink stražnji ovjes koji je poboljšao stabilnost i udobnost vožnje, omogućavajući bolje prianjanje u zavojima i smanjenje vibracija.

                           2. MacPherson prednji ovjes:

                            • Prednji ovjes s MacPherson oprugama omogućavao je bolju kontrolu i preciznost upravljanja.

                            Sigurnosne značajke

                            1. ABS (Anti-lock Braking System):

                             • Standardna značajka koja je sprječavala blokiranje kotača tijekom naglog kočenja, poboljšavajući kontrolu nad vozilom.

                             2. EBD (Electronic Brakeforce Distribution):

                              • Sustav koji je elektronički raspodjeljivao kočionu silu između prednjih i stražnjih kotača, optimizirajući kočenje i stabilnost.

                              3. Zračni Jastuci:

                               • Alfa 156 dolazila je s prednjim zračnim jastucima za vozača i suvozača, a u nekim modelima su bili dostupni i bočni zračni jastuci.

                               Unutarnje značajke i udobnost

                               1. Klima uređaj:

                                • Većina modela bila je opremljena klima uređajem ili automatskom klimom, što je povećavalo udobnost vozača i putnika.

                                2. Infotainment sustav:

                                 • U kasnijim modelima, Alfa 156 je bila opremljena naprednijim audio sustavima, uključujući CD player i višekanalne zvučnike.

                                 3. Kožna sjedala:

                                  • Viši paketi opreme uključivali su visokokvalitetna kožna sjedala, što je dodavalo luksuz i udobnost unutrašnjosti.

                                  Elektronika i kontrole

                                  1. Putno računalo:

                                   • Sustav koji je vozačima omogućavao praćenje različitih parametara vožnje, kao što su prosječna potrošnja goriva, pređena udaljenost i vrijeme putovanja.

                                   2. Električni prozor i retrovizori:

                                    • Električno upravljani prozori i retrovizori bili su standardna značajka, povećavajući praktičnost i udobnost.

                                    Konkurenti

                                    Alfa Romeo 156 bila je u konkurenciji s nekoliko drugih popularnih modela srednje klase u svojoj eri. Ovi automobili natjecali su se po pitanju performansi, tehnologije, dizajna i cijene. Evo pregleda glavnih konkurenata Alfa 156:

                                    BMW 3 serija (E46)

                                    • Godine proizvodnje: 1998. – 2005.
                                    • Opis: BMW 3 serija bila je poznata po svojoj vrhunskoj dinamici vožnje, kvaliteti izrade i prestižu. Modeli poput 318i, 320i, i 330i bili su izravni konkurenti Alfa 156.
                                    • Ključne značajke: Izvanredan ovjes, širok raspon motora, visokokvalitetna unutrašnjost.

                                    Audi A4 (B5 i B6)

                                    • Godine proizvodnje: B5 (1994. – 2001.), B6 (2001. – 2006.)
                                    • Opis: Audi A4 ponudio je elegantan dizajn, naprednu tehnologiju i opciju quattro pogona na sve kotače, što ga je činilo privlačnim izborom.
                                    • Ključne značajke: Visoka kvaliteta izrade, quattro pogon, napredna unutarnja tehnologija.

                                    Mercedes-Benz C-Klasa (W203)

                                    • Godine proizvodnje: 2000. – 2007.
                                    • Opis: Mercedes-Benz C-Klasa bila je poznata po svojoj udobnosti, sigurnosnim značajkama i luksuznoj unutrašnjosti. Modeli poput C180, C200, i C320 bili su konkurenti Alfa 156.
                                    • Ključne značajke: Luksuzna unutrašnjost, napredne sigurnosne značajke, udobna vožnja.

                                    Volkswagen Passat (B5)

                                    • Godine proizvodnje: 1996. – 2005.
                                    • Opis: Volkswagen Passat je bio popularan zbog svoje praktičnosti, prostranosti i pouzdanosti. Modeli poput 1.8T i V6 bili su konkurenti Alfa 156.
                                    • Ključne značajke: Prostran interijer, pouzdani motori, dobar omjer cijene i kvalitete.

                                    Volvo S60

                                    • Godine proizvodnje: 2000. – 2009.
                                    • Opis: Volvo S60 je kombinirao sigurnost, udobnost i skandinavski dizajn, što ga je činilo atraktivnim izborom za mnoge vozače.
                                    • Ključne značajke: Visoka razina sigurnosti, udoban interijer, karakterističan dizajn.

                                    Članak objavio Luka Petkovic

                                    Srebrni Mitsubishi L200 na parkingu u Novosibirsku

                                    Mitsubishi L200: Jedan od lidera u segmentu pick-upa

                                    Nissan Patrol u akciji na neravnom i blatnjavom terenu

                                    Nissan Patrol: Možda i najpoželjnije terensko vozilo ikada