in

Nissan Patrol: Možda i najpoželjnije terensko vozilo ikada

Nissan Patrol u akciji na neravnom i blatnjavom terenu
Foto: Gilles Paire / Shutterstock.com

Nissan Patrol legendarno je ime u svijetu terenskih vozila, poznato po svojoj izdržljivosti, pouzdanosti i vrhunskim performansama na svim terenima. Od svog prvog predstavljanja 1951. godine, Patrol je postao sinonim za robusnost i pustolovinu, osvajajući srca ljubitelja off-road vožnje diljem svijeta. Kroz generacije, ovaj automobil prošao je kroz značajne tehnološke i dizajnerske promjene, ali je zadržao svoj prepoznatljiv karakter i sposobnosti. Danas, Nissan Patrol predstavlja savršen spoj snage, luksuza i napredne tehnologije, pružajući vrhunsko iskustvo vožnje kako na asfaltu, tako i na najzahtjevnijim terenima.

U ovom članku, istražit ćemo povijest, ključne značajke i inovacije koje su oblikovale Nissan Patrol i učinile ga jednim od najpoželjnijih terenskih vozila u automobilskoj industriji.

Povijest Nissan Patrola

Prva generacija Nissan Patrola
Nissan Patrol iz 1951. godine
Foto: Nissan

Nissan Patrol ima bogatu povijest koja se proteže više od sedam desetljeća, tijekom kojih je stekao status jednog od najizdržljivijih i najpouzdanijih terenskih vozila. Njegova priča počinje 1951. godine, kada je Nissan, tada poznat kao Nissan Heavy Industries, predstavio prvi model Patrola – 4W60. Ovaj prvi Patrol bio je odgovor na potrebu za čvrstim i pouzdanim terenskim vozilom, a inspiraciju je crpio iz američkog Willys Jeepa, koji je bio široko korišten tijekom Drugog svjetskog rata.

Prva generacija (1951. – 1960.): Nissan Patrol 4W60 bio je opremljen snažnim šest-cilindričnim motorom i postao je brzo poznat po svojoj izdržljivosti. Koristio se u raznim vojnim, policijskim i civilnim misijama, a zbog svoje robusne konstrukcije mogao je savladati najteže terene.

Druga generacija (1960. – 1980.): S modelom 60, Patrol je doživio značajnu evoluciju. Druga generacija donijela je veće i snažnije vozilo s modernijim dizajnom. Tijekom ovih godina, Patrol se afirmirao kao pouzdano vozilo za ekspedicije i avanturiste, stekavši popularnost širom svijeta, uključujući Bliski Istok, Afriku i Australiju.

Treća generacija (1980. – 1989.): Model MQ/MK predstavio je još veću udobnost i poboljšane performanse. Ova generacija uključivala je novi dizajn karoserije, bolji ovjes i snažnije motore, što je učinilo Patrol atraktivnijim i za urbane vozače.

Četvrta generacija (1987. – 1997.): S modelom Y60, Patrol je uveo mnoge moderne tehnologije kao što su spiralne opruge za bolju udobnost i kontrolu, te veći izbor motora. Ovo razdoblje također je obilježeno većom pažnjom na sigurnost i unutarnju opremu.

Peta generacija (1997. – 2010.): Model Y61 donio je još robusniji dizajn, s naprednim sustavima pogona na sva četiri kotača i većom razinom luksuza. Ovaj model postao je omiljen među ljubiteljima off-roada i bio je poznat po svojoj sposobnosti da se nosi s najzahtjevnijim uvjetima.

Šesta generacija (2010. – danas): Aktualni model Y62 predstavlja vrhunac razvoja Nissan Patrola. S naglaskom na luksuz, performanse i naprednu tehnologiju, Y62 nudi snažne V8 motore, sofisticirane sustave pomoći vozaču i vrhunsku udobnost. Ova generacija nastavlja graditi na reputaciji Patrola kao neuništivog terenskog vozila koje se jednako dobro snalazi u urbanoj sredini kao i na najtežim terenima.

Motori

Motori koji pokreću Nissan Patrol kroz različite generacije odražavaju razvoj tehnologije i rastuće zahtjeve tržišta za performansama, učinkovitošću i pouzdanošću. Pogledajmo detaljnije motore koji su pokretali različite generacije Nissan Patrola:

Prva generacija (4W60/4W61, 1951. – 1960.):

 • Patrol 4W60 koristio je 3.7-litreni šest-cilindrični motor s oznakom NAK, koji je proizvodio oko 85 KS. Ovaj motor bio je jednostavan, ali robustan, dizajniran za pouzdan rad u teškim uvjetima.

Druga generacija (60/61, 1960. – 1980.):

 • U ovoj generaciji, Patrol je koristio različite motore, uključujući 4.0-litreni P motor s oko 125 KS. Bilo je dostupno nekoliko benzinskih i dizelskih opcija koje su nudile bolju ekonomičnost i veći raspon snage.

Treća generacija (160/260, 1980. – 1989.):

 • Patrol MQ/MK je imao širok raspon motora, uključujući 3.3-litreni dizelski motor SD33 i 4.0-litreni benzinski motor P40. Ovi motori su omogućavali bolju snagu i učinkovitost, čineći Patrol svestranijim vozilom.

Četvrta generacija (Y60, 1987. – 1997.):

 • Model Y60 je uveo turbopunjene dizelske motore kao što je 4.2-litreni TD42 i 2.8-litreni TD28, koji su nudili bolji okretni moment i ekonomičnost. Benzinske opcije uključivale su 3.0-litreni i 4.2-litreni motore, pružajući širok spektar performansi za različite potrebe.

Peta generacija (Y61, 1997. – 2010.):

 • Y61 Patrol je imao nekoliko opcija motora, uključujući 4.8-litreni benzinski motor TB48DE, koji je bio poznat po svojoj snazi i pouzdanosti. Dizelske opcije uključivale su 3.0-litreni ZD30DDTi i 4.2-litreni TD42T, koji su bili popularni zbog svoje dugotrajnosti i učinkovitosti.

Šesta generacija (Y62, 2010. – danas):

 • Aktualna generacija Patrola koristi snažne V8 motore. Glavni motor je 5.6-litreni VK56VD V8, koji proizvodi do 400 KS i nudi izvanredne performanse, kako na cesti, tako i izvan nje. Ovaj motor kombinira visoku snagu s naprednom tehnologijom kao što je direktno ubrizgavanje goriva, što omogućava bolju učinkovitost i niže emisije.

Vožnja

Sivi Nissan Patrol parkiran na šljunku
Foto: Screenshot CarExpert

Vožnja Nissan Patrolom pruža jedinstveno iskustvo koje kombinira vrhunske terenske sposobnosti s udobnošću i tehnologijom prilagođenom suvremenim vozačima. Od svog osnutka, Nissan Patrol je dizajniran kako bi se nosio s najtežim terenima, ali i pružio ugodnu vožnju na asfaltiranim cestama. Ovdje ćemo detaljnije pogledati što vožnja Nissan Patrolom čini posebnim:

Terenske sposobnosti

1. Pogon na sva četiri kotača:
Nissan Patrol je poznat po svom naprednom sustavu pogona na sva četiri kotača (4WD), koji omogućava vozačima da savladaju najzahtjevnije terene. Ovaj sustav uključuje različite modove vožnje, kao što su High (H) za standardne uvjete i Low (L) za teške terenske izazove, omogućavajući optimalan prijenos snage na sve kotače.

2. Diferencijali s blokadom:
Patrol je opremljen diferencijalima s blokadom, što omogućava bolju kontrolu i trakciju na skliskim i neravnim površinama. Ova značajka je ključna za vožnju po blatu, pijesku, snijegu ili stjenovitom terenu.

3. Robustan ovjes:
Sustav ovjesa Nissan Patrola dizajniran je da apsorbira udarce i neravnine, pružajući stabilnost i udobnost na neravnom terenu. Spiralne opruge i teleskopski amortizeri omogućavaju glatku vožnju čak i po najizazovnijim uvjetima.

Udobnost i tehnologija

1. Unutarnji prostor:
Nissan Patrol nudi prostranu i luksuznu unutrašnjost koja može udobno smjestiti do sedam putnika. S premium materijalima, udobnim sjedalima i naprednim sustavima klimatizacije, vožnja je ugodna bez obzira na uvjete vani.

2. Napredni infotainment sustavi:
Patrol je opremljen modernim infotainment sustavima koji uključuju veliki zaslon osjetljiv na dodir, navigacijski sustav, Bluetooth povezivanje, Apple CarPlay i Android Auto. Ovi sustavi omogućavaju vozačima i putnicima da ostanu povezani i zabavljeni tijekom putovanja.

3. Sigurnosne značajke:
Sigurnost je prioritet u Nissan Patrolu, koji dolazi s nizom naprednih sigurnosnih značajki. To uključuje sustave poput automatskog kočenja u nuždi, adaptivnog tempomata, sustava za nadzor mrtvog kuta, sustava za održavanje trake i kamere za parkiranje s pregledom iz više kutova.

Performanse

1. Snažni motori:
Nissan Patrol je opremljen moćnim motorima koji pružaju izvanredne performanse. Na primjer, 5.6-litreni V8 motor u aktualnoj generaciji nudi impresivnu snagu i okretni moment, omogućavajući brzo ubrzanje i lako savladavanje strmih uspona.

2. Vuča i nosivost:
Zahvaljujući svojoj robusnoj konstrukciji i snažnim motorima, Patrol ima izvrsne sposobnosti vuče, što ga čini idealnim vozilom za vuču prikolica, čamaca i drugih teških tereta. Također ima visoku nosivost, što ga čini praktičnim za prijevoz opreme i tereta.

Nissan Patrol dimenzije

Dimenzije Nissan Patrola kroz različite generacije mogu varirati, no aktualna šesta generacija (Y62) pruža dobar primjer modernih dimenzija ovog vozila. Ovdje su specificirane glavne dimenzije Nissan Patrola Y62:

Vanjske dimenzije

 • Dužina: približno 5,165 mm
 • Širina: približno 1,995 mm
 • Visina: približno 1,940 mm
 • Međuosovinski razmak: približno 3,075 mm
 • Razmak od tla: približno 275 mm
 • Trag prednjih kotača: približno 1,685 mm
 • Trag stražnjih kotača: približno 1,685 mm

Unutarnje dimenzije

 • Prostor za noge (prednji red): približno 1,052 mm
 • Prostor za noge (drugi red): približno 1,041 mm
 • Prostor za noge (treći red): približno 804 mm
 • Prostor za glavu (prednji red): približno 1,019 mm
 • Prostor za glavu (drugi red): približno 1,016 mm
 • Prostor za glavu (treći red): približno 923 mm
 • Prostor za ramena (prednji red): približno 1,532 mm
 • Prostor za ramena (drugi red): približno 1,530 mm
 • Prostor za ramena (treći red): približno 1,491 mm

Kapacitet prtljažnika

 • Kapacitet prtljažnika (sa svim podignutim sjedalima): približno 468 litara
 • Kapacitet prtljažnika (sa spuštenim trećim redom sjedala): približno 1,413 litara
 • Kapacitet prtljažnika (sa spuštenim drugim i trećim redom sjedala): približno 2,513 litara

Masa i kapaciteti

 • Težina vozila (ovisno o opremi): približno 2,750 – 2,950 kg
 • Maksimalna dopuštena masa: približno 3,500 kg
 • Kapacitet spremnika goriva: približno 140 litara (koji uključuje glavni spremnik od 100 litara i pomoćni spremnik od 40 litara)

Ostale dimenzije

 • Radijus okretanja: približno 6,1 metar

Potrošnja

Potrošnja goriva Nissan Patrola varira ovisno o modelu, motoru i uvjetima vožnje. Fokusirajući se na najnoviju generaciju (Y62) s 5.6-litrenim V8 motorom, evo detalja o potrošnji goriva:

Potrošnja goriva Nissan Patrol Y62 (5.6L V8)

Gradska vožnja:

 • Prosječna potrošnja u gradskoj vožnji iznosi približno 20-22 litara na 100 kilometara. Ova visoka potrošnja rezultat je velikog motora i mase vozila, što povećava potrošnju u uvjetima čestog zaustavljanja i kretanja.

Izvangradska vožnja:

 • Prosječna potrošnja u vožnji izvan grada iznosi približno 12-14 litara na 100 kilometara. Pri konstantnijoj brzini na otvorenoj cesti, potrošnja je niža nego u gradskoj vožnji.

Kombinirana vožnja:

 • Prosječna kombinirana potrošnja (mješavina gradske i izvangradske vožnje) iznosi približno 15-17 litara na 100 kilometara. Ova vrijednost predstavlja prosjek uobičajenih uvjeta vožnje.

Faktori koji utječu na potrošnju goriva

1. Način vožnje:

 • Agresivna vožnja s čestim ubrzavanjima i kočenjem povećava potrošnju goriva. Mirna i konstantna vožnja može smanjiti potrošnju.

2. Teret i opterećenje:

 • Veći teret i opterećenje vozila povećavaju potrošnju goriva. Pražnjenje nepotrebnog tereta može pomoći u smanjenju potrošnje.

3. Terenski uvjeti:

 • Vožnja po zahtjevnim terenima kao što su blato, pijesak ili snijeg zahtijeva više energije i povećava potrošnju.

4. Klimatski uvjeti:

 • Ekstremne temperature mogu utjecati na učinkovitost motora i sustava klimatizacije, što također može povećati potrošnju goriva.

5. Tehničko stanje vozila:

 • Redovito održavanje vozila, uključujući pravilno napuhane gume, čišćenje filtera zraka i pravilno podmazivanje, može pomoći u održavanju optimalne potrošnje goriva.

Nissan Patrol cijena

Cijena Nissan Patrola može značajno varirati ovisno o modelu, opremi, dodatnim značajkama i tržištu na kojem se prodaje. Ovdje su okvirne cijene za aktualnu generaciju (Y62) Nissan Patrola na hrvatskom tržištu, ali imajte na umu da stvarne cijene mogu varirati ovisno o prodavaču, trenutnim promocijama i specifičnim konfiguracijama.

Nissan Patrol Y62 – okvirne cijene

Osnovni model:

 • Cijena osnovnog modela Nissan Patrola može početi od oko 500.000 kuna.

Srednji paket opreme:

 • Za modele sa srednjim paketom opreme, cijene se kreću od oko 600.000 do 700.000 kuna. Ovi modeli obično uključuju dodatne značajke poput naprednih sigurnosnih sustava, boljeg infotainment sustava i dodatne udobnosti u unutrašnjosti.

Najviši paket opreme:

 • Najluksuzniji modeli, koji uključuju sve moguće dodatke i napredne tehnologije, mogu dosegnuti cijenu od oko 800.000 kuna pa i više. Ovi modeli obično dolaze s premium kožnim sjedalima, vrhunskim audio sustavom, sustavima za pomoć vozaču i drugim luksuznim značajkama.

Dodatni troškovi

1. Registracija i osiguranje:

 • Troškovi registracije i osiguranja također se moraju uzeti u obzir. Ovisno o vrsti osiguranja i popustima koje možete dobiti, ovo može značajno povećati ukupne troškove.

2. Održavanje i servis:

 • Troškovi održavanja i servisa za luksuzna vozila poput Nissan Patrola također mogu biti viši u usporedbi s manjim i manje složenim vozilima. Redovno održavanje, zamjena potrošnih dijelova i servisi trebaju biti uključeni u dugoročni proračun.

3. Gorivo:

 • S obzirom na relativno visoku potrošnju goriva, troškovi za gorivo će biti značajan faktor u ukupnim troškovima vlasništva.

Rabljeni modeli

Rabljeni Nissan Patroli mogu se naći po znatno nižim cijenama, ovisno o godini proizvodnje, kilometraži i općem stanju vozila. Cijene rabljenih modela mogu se kretati od oko 150.000 do 400.000 kuna ili više, ovisno o navedenim faktorima.

Tehnologija

Unutrašnjost Nissan Patrola
Foto: Screenshot CarExpert

Nissan Patrol Y62, aktualna generacija ovog poznatog terenskog vozila, opremljena je nizom naprednih tehnologija koje poboljšavaju sigurnost, udobnost, performanse i povezivost. Ovdje su neke ključne tehnologije koje čine vožnju Nissan Patrolom iznimno ugodnim i sigurnim iskustvom:

Sigurnosne tehnologije

1. Nissan Safety Shield:

 • Patrol je opremljen Nissan Safety Shield tehnologijom koja uključuje niz aktivnih sigurnosnih sustava kao što su:
 • Automatsko kočenje u nuždi (AEB): Sustav koji detektira prepreke ispred vozila i automatski aktivira kočnice kako bi se izbjegao sudar ili smanjila šteta.
 • Adaptivni tempomat (ACC): Održava sigurnu udaljenost od vozila ispred, automatski prilagođavajući brzinu.
 • Sustav za nadzor mrtvog kuta (BSW): Upozorava vozača na vozila koja se nalaze u mrtvim kutovima.
 • Sustav za održavanje trake (LDW): Upozorava vozača ako vozilo nenamjerno napušta svoju traku.
 • Sustav za prepoznavanje prometnih znakova: Automatski prepoznaje prometne znakove i prikazuje ih na instrumentnoj ploči.

2. 360° kamera i parkirni senzori:

 • Patrol je opremljen sustavom kamera koje pružaju pregled vozila iz svih kutova (Around View Monitor), olakšavajući parkiranje i manevriranje u skučenim prostorima. Parkirni senzori dodatno pomažu vozaču upozorenjima o blizinama objekata.

Tehnologije za udobnost i povezivost

1. Infotainment sustav:

 • Patrol ima napredni infotainment sustav s velikim zaslonom osjetljivim na dodir. Sustav podržava Apple CarPlay i Android Auto, omogućujući vozačima povezivanje svojih pametnih telefona za pristup aplikacijama, navigaciji, glazbi i pozivima.

2. Premium audio sustav:

 • U Patrolu je ugrađen vrhunski audio sustav koji pruža visokokvalitetan zvuk. U nekim modelima, sustav je razvijen u suradnji s renomiranim proizvođačima audio opreme kao što je Bose, što osigurava izvrsnu akustiku unutar vozila.

3. Napredna klimatizacija:

 • Vozilo je opremljeno trozonskim sustavom klimatizacije koji omogućava vozaču i putnicima individualno podešavanje temperature. Stražnji putnici također imaju vlastite kontrole za maksimalnu udobnost.

Tehnologije za performanse

1. Napredni pogon na sva četiri kotača (4WD):

 • Patrol koristi sofisticirani 4WD sustav s različitim modovima vožnje prilagođenim za različite terene, uključujući pijesak, snijeg, blato i stijene. Sustav omogućuje optimalan prijenos snage i trakciju u svim uvjetima.

2. Hidraulički sustav kontrole karoserije (HBMC):

 • Ovaj sustav automatski podešava ovjes kako bi se smanjilo naginjanje karoserije u zavojima i poboljšala stabilnost vozila na neravnom terenu.

3. Elektronska blokada diferencijala:

 • Elektronska blokada diferencijala omogućava Patrolu da savlada najteže terene osiguravajući optimalnu raspodjelu snage između kotača.

Tehnologije za vozačku asistenciju

1. Pametni ključ i startanje bez ključa:

 • Patrol dolazi s pametnim ključem koji omogućava beskontaktno otključavanje i pokretanje vozila.

2. Automatsko prepoznavanje umora vozača:

 • Sustav za prepoznavanje umora vozača prati obrasce vožnje i upozorava vozača kada detektira znakove umora, sugerirajući pauzu.

3. Sustav za kontrolu zanošenja prikolice:

 • Ovaj sustav pomaže pri vuči prikolice, automatski prilagođavajući kočenje kako bi smanjio zanošenje i povećao stabilnost.

Konkurenti

Nissan Patrol suočava se s jakom konkurencijom u segmentu velikih terenskih vozila (SUV-ova), a njegovi glavni konkurenti dolaze iz redova renomiranih proizvođača automobila koji također nude robustna, luksuzna i sposobna vozila za off-road vožnju. Ovdje su neki od ključnih konkurenata Nissan Patrola:

1. Toyota Land Cruiser:
Toyota Land Cruiser je jedan od najsnažnijih konkurenata Nissan Patrolu. Poznat po svojoj izdržljivosti, pouzdanosti i terenskim sposobnostima, Land Cruiser je često izbor broj jedan za avanturiste i profesionalce koji trebaju pouzdano vozilo za ekstremne uvjete. Opremljen je snažnim motorima, naprednim sigurnosnim značajkama i luksuznim interijerom.

2. Land Rover Defender:
Land Rover Defender je obnovljen i moderniziran kako bi zadržao svoj legendarni status u svijetu terenskih vozila. Ovaj model kombinira vrhunske off-road sposobnosti s modernom tehnologijom i luksuzom, čineći ga atraktivnim izborom za one koji traže sposobno i prestižno vozilo.

3. Jeep Grand Cherokee:
Jeep Grand Cherokee nudi izvanredne terenske sposobnosti zajedno s udobnošću i luksuzom koji su potrebni za svakodnevnu vožnju. S naprednim 4×4 sustavima, snažnim motorima i bogatim interijerom, Grand Cherokee je ozbiljan konkurent Patrolu, posebno u smislu prilagodljivosti različitim uvjetima vožnje.

4. Mercedes-Benz G-Class:
Mercedes-Benz G-Class, poznat i kao G-Wagen, kombinira luksuz i vrhunske terenske sposobnosti. Ovo vozilo ima ikonski dizajn, snažne motore i vrhunsku tehnologiju, što ga čini jednim od najprestižnijih i najtraženijih SUV-ova na tržištu. G-Class je poznat po svojoj izdržljivosti i luksuznom interijeru.

5. Ford Expedition:
Ford Expedition je veliki SUV koji nudi puno prostora, snažne performanse i napredne tehnologije. S brojnim značajkama za udobnost i sigurnost, kao i odličnim terenskim sposobnostima, Expedition je privlačan izbor za obitelji i one koji traže pouzdano vozilo za duge vožnje i off-road avanture.

6. Chevrolet Tahoe:
Chevrolet Tahoe je još jedan veliki SUV koji se može pohvaliti snažnim motorima, prostranom unutrašnjosti i dobrim terenskim sposobnostima. Tahoe je poznat po svojoj pouzdanosti i udobnosti, čineći ga popularnim izborom među velikim SUV-ovima.

Članak objavio Luka Petkovic

Plava Alfa 156 parkirana u Asturiji, Španjolska

Alfa 156: Umijeće Waltera de Silve

Bijeli Audi S8 na šumskoj cesti u Ukrajini

Audi S8: Simbol sofisticiranosti i snage