in

Policija zaustavlja: Kako se ponašati kada Vas zaustave?

policija zaustavlja
Foto: Pixabay

Nitko ne voli da ga zaustavljaju, ali ako Vas policajac zaustavi, morate znati kako razgovarati s njim. Glavna stvar koju treba zapamtiti je ta da policajac koji prilazi Vašem automobilu nema pojma tko ste i predstavljate li prijetnju (vjerojatno…). Realnost je da policajci stradavaju tijekom rutinskih zaustavljanja prometa i iz tog razloga će uvijek pristupiti situaciji kao da ste opasni. Sljedeći savjeti mogu Vam pomoći u slučaju da razgovarate sa službenikom onda kada policija zaustavlja. Također, pomoći će Vam da se zaštitite, a možda čak i spriječite uhićenje ili kaznu.

1. važan savjet kad policija zaustavlja: Uvijek surađujte

Prije nego što se policajac približi, mirno parkirajte automobil na za to predviđeno mjesto, ugasite motor, spustite prozor, stavite ruke na vrh volana gdje se mogu vidjeti, a ako je noć, upalite svjetlo u unutrašnjosti automobila. Krećite se polako i ne činite nikakve potajne pokrete. Diranje po prostoru ispod sjedala može policajcu dati razlog da pretraži automobil. Nemojte početi kopati po pretincu za rukavice ili džepovima tražeći vozačku dozvolu i prometnu sve dok službenik to ne zatraži od vas. Policajac bi mogao pomisliti da želite doći do oružja.

Uvijek trebate surađivati s bilo kojim (zakonitim) zahtjevom službenika. Dajte službeniku svoje ime i adresu ako ga zatraži. Kad Vas zaustavi, policajac Vam ne mora reći zašto ste zaustavljeni, barem ne u početku. Policajac Vas može zamoliti da izađete iz automobila ili ostanete u njemu. Trebali biste učiniti ono što se traži i ostati srdačni. Ovo je svakako situacija u kojoj ne škodi biti pristojan.

2. važan savjet kad policija zaustavlja: Ne budite naivni

Neka policajac počne govoriti. Obično će službenik prvo zatražiti Vašu vozačku dozvolu i prometnu. Nemojte se ponašati neprijateljski ili obrambeno. Nemojte inzistirati da Vam policajac kaže zašto ste zaustavljeni. Umjesto toga, samo odgovarajte s „naravno” i predajte dokumente. Ako morate posegnuti u pretinac za rukavice, torbicu ili džep, možete reći službeniku da ćete to morati učiniti i pričekajte dopuštenje. Mnogi policajci su obučeni da se ponašaju kao da bi Vas mogli pustiti uz upozorenje, ali samo ako surađujete i odgovarate na njihova pitanja. Policajac se možda pokušava učiniti otvorenim za saslušanje Vaše verzije događaja kako biste rekli nešto inkriminirajuće. Svaka Vaša riječ može se upotrijebiti protiv Vas na sudu.

Često će Vas službenik pokušati natjerati da priznate da ste počinili prekršaj. Na primjer, nemojte biti u iskušenju da se ispričate u nadi da ćete dobiti upozorenje. Reći nešto poput: „Da, znam da sam prebrzo vozio, ali obećavam da ću sljedeći put biti oprezniji”, samo je priznanje krivnje. Ponekad će Vas službenici pokušati natjerati da priznate da niste obraćali pažnju i da ne znate jeste li počinili prekršaj ili ne. Nemojte biti tako naivni.

policija zaustavlja
Foto: Pixabay

3. važan savjet kad policija zaustavlja: Nemojte pristati na pretres automobila

Nemojte lagati policajcu, ali budite kratki. Ako ste, primjerice, napravili prekršaj kao što je prekoračenje brzine, policajac bi mogao upitati: „Znate li zašto sam Vas zaustavio?” Ako uopće želite dati odgovor, Vaš odgovor uvijek treba biti „ne”. Slično, ako policajac pita: „Znate li koliko ste brzo išli?”, najbolji odgovor je „da”. Policajac Vam tada može reći koliko ste brzo išli, ali nemojte se svađati. Vaša najbolja strategija može biti da se upustite u malo refleksivnog slušanja, govoreći jednostavne riječi poput „hm”, „jasno mi je” i „razumijem”, a da ne kažete ništa važno. Također, možete odlučiti da uopće ne odgovarate na službena pitanja. Šutnja nije priznanje krivnje i općenito se ne može koristiti protiv Vas na sudu.

Policajac može zatražiti pretres Vašeg automobila. Nikada nemojte pristati na pretres. Mnogo je teže osporiti bilo koji dokaz koji se nađe u Vašem automobilu ako pristanete na pretragu. I, ako policajac ima legitimne razloge za pretragu vašeg automobila, on ili ona će pretražiti automobil bez obzira jeste li dali dopuštenje ili ne. Policajci će mnogo puta tražiti Vaš pristanak za pretres Vašeg automobila kada službenik zna da nema zakonske osnove za potporu pretrage bez Vašeg pristanka. Ako Vas policajac zamoli da izađete iz auta, policajac Vas može zakonski potapšati u slučaju ako pregledava imate li oružje. Ako policajac tijekom tapkanja pronađe nešto što se čini kao oružje, može dodatno pogledati.

Alkotest? Bolje Vam je da pristanete na njega…

Pijenje i vožnja istovremeno nikad nije dobra ideja, ali ne možete ništa dobiti priznanjem da ste pili. U većini država vozači mogu slobodno odbiti provesti testove trijeznosti na terenu (kao što je hodanje ravnom linijom) i ne mogu biti kažnjeni za to. Međutim, odbijanje provođenja takvog testa moglo bi istražnog službenika učiniti sumnjivijim i produljiti proces prije nego što Vas odluči pustiti. Također, u nekim državama, tužitelj može reći sucu ili poroti je li vozač odbijao surađivati. Alkotest, krvni testovi i drugi kemijski testovi druga su priča. Vozačima koji odbiju ove testove automatski će biti suspendirane ili često oduzete vozačke dozvole na više mjeseci. Možete očekivati i novčanu kaznu od 10.000 do 20.000 kuna. Također, moguća je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Ovaj zakon predviđa da svaki vozač nakon dobivanja vozačke dozvole automatski pristaje poduzeti kemijska ispitivanja na zahtjev službenika.

Foto: Pixabay

Neke države zahtijevaju od Vas da obavijestite službenika ako imate oružje u automobilu ili kod sebe. U drugim državama niste dužni reći službeniku, ali možete odlučiti reći policajcu da imate u posjedu oružje. Recimo, na primjer, trebate otvoriti pretinac za rukavice i pištolj je u njemu. Upoznajte se sa Zakonom o oružju u Hrvatskoj i postupajte u skladu s tim.

Ako ste dobili kaznu ili ste bili uhićeni, razgovarajte s lokalnim odvjetnikom koji se bavi prometnim slučajevima. Odvjetnik Vam može reći što možete očekivati na sudu i kako postaviti najjaču moguću obranu. Ako ste oprezni onda kada policija zaustavlja, vjerojatno ćete biti u puno boljoj poziciji da se branite na sudu.

Kakve su kazne?

Pitate se kakve su kazne ako ne poštujete zapovijedi policijskih službenika? Da ne „kopate“ po internetu tražeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama, donosimo Vam 4. stavak članka 32 koji izriče sljedeće:

„(1) Sudionici u prometu moraju postupati po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili po naredbama policijskih službenika ili drugih osoba koje, na temelju ovlaštenja iz ovoga Zakona, nadziru i upravljaju prometom na cestama (u daljnjem tekstu: ovlaštena osoba).

(2) Ovlaštene osobe dužne su se pri davanju znakova postaviti na cesti da ih sudionici u prometu, kojima su znaci namijenjeni, mogu lako i s dovoljne udaljenosti uočiti.

(3) Znaci iz stavka 1. ovoga članka mogu se davati i iz vozila.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila ako postupi suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe.

(5) Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz stavka 4. ovoga članka izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:

1) najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put,

2) najmanje 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen treći, odnosno svaki sljedeći put.

(6) Vozaču se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 4. ovoga članka.

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu ako ne postupe po naredbi izraženoj pomoću znaka policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe.“

Ako Vas zanima gdje i u kojem trenutku policija zaustavlja u Vašem kraju, skinite Android ili iPhone aplikaciju jednostavnog imena – Policija zaustavlja.

policija zaustavlja
Foto: Pixabay

Članak objavio Luka Petkovic

Peugeot 3008

Peugeot 3008: Istinski lider u klasi crossovera

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai: Nije lider u svojoj vrsti, no napredovao je