in

Što je alkotest? 8 stvari koje trebate znati o ovom uređaju

Ako vas je oduvijek zanimalo što je to točno alkotest, kako izgleda testiranje vozača pod utjecajem i kak uopće funkcionira taj mali uređaj, danas ćete saznati sve što trebate. Ovaj je tekst napravljen kako biste se informirali, a ne u svrhu manipulacije ovim testom!

Jedan trenutak nepažnje i smanjene koncentracije za volanom ponekad može biti  vrlo opasan, čak i kad je za volanom iskusan vozač, ali kad je riječ o alkoholu taj trenutak može biti koban za sve vrste vozača.

Nesreće koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola mnogo su češće, ali i smrtonosnije, osobito ako je riječ o mladom vozaču koji ima manje iskustva u vožnji, a koji vozi iznimno snažan auto. 

Zbog toga nije neobično što sve prometne policijske ophodnje inzistiraju na čestim provjerama kad je riječ o vožnji pod utjecajem alkohola, a za to koriste alkotest. 

Iako se alkotest najviše koristi upravo od strane policijskih snaga, koriste ga i mnogi poslodavci koji žele provjeriti jesu li njihovi zaposlenici na radnom mjestu pod utjecajem alkohola, što je također zabranjeno zakonom.

Mi ćemo u ovom tekstu otkriti što je alkotest, zašto je važan u prometu i kakve posljedice za vozača može imati pozitivan alkotest prilikom policijske kontrole. 

Alkotest – jednostavan uređaj  s jednostavnom funkcijom

Velik broj vozača barem se jedanput susreo s alkotestom tijekom vremena provedenog za volanom svog auta, ali to ne znači da su svi oni bili pod utjecajem alkohola već da su bili zaustavljeni kako bi prometna policija provela redovnu kontrolu vozača na cestama. 

Ipak, jedan dio tih vozača bio je pod utjecajem alkohola, a policija je to otkrila koristeći provjeru koja se naziva alkotest.

Što je alkotest? Alkotest je testiranje razine alkohola u dahu, a koja se provjerava pomoću posebnog uređaja među kojima je vrlo čest onaj pod nazivom Drager pa nije nerijetko da vozači kažu kako su morali „puhati u Drager“.

što je alkotest
FOTO: SHUTTERSTOCK

Alkotest služi za provjeru koncentracije alkohola u promilima i pokazat će čak i najnižu razinu stoga je za volan potrebno sjesti samo ako osoba nije popila niti jedno alkoholno piće. 

Za alkotest se koristi uređaj koji je osjetljiv na alkohol, a može biti klasičan, elektronički ili digitalni alkotest. Vrlo je jednostavan za korištenje, napravljen od otporne plastike s malim ekranom na kojem se pokazuju rezultati i s nastavkom za puhanje koji se mijenja za svakog vozača. 

Alkotest – 8 stvari koje trebate znati o ovom uređaju

1. Alkotest se testira puhanjem u uređaj.

Alkotest mjeri alkohol tako da osoba koja se testira puše u uređaj kroz nastavak za puhanje koji često izgleda kao slamka, a analiza daha ne traje vrlo dugo jer je alkotest iznimno osjetljiv na alkohol stoga će već za nekoliko minuta pokazati ima li alkohola u krvi.

2. Alkotest je vrlo precizan.

Alkotest radi na principu oksidacijske reakcije koju izaziva etanol (alkohol) u dahu. Ta reakcija kod osobe koja je konzumirala alkohol napravi da alkotest pokaže promjenu boje iz narančaste u zelenu boju i to već nakon nekoliko minuta.

Moderni alkotest će to učiniti i brže te će ujedno vrlo precizno pokazati točnu koncentraciju alkohola kod ispitanika.

3. Alkotest mjeri koncentraciju u dahu, ne u krvi.

Kao što smo već rekli, alkotest mjeri količinu alkoholne pare u dahu, a ne u krvi pa postoji mogućnost za vrlo malo odstupanje od pravih vrijednosti. Ali ta su odstupanja toliko mala da ih se može zanemariti. 

4. Alkotest se ne može „prevariti“.

Vječni mit o tome da se alkotest može prevariti više uistinu nije realan jer ako je i postojala mogućnost prevare starijih uređaja, današnji su uređaji iznimno osjetljivi čak i na najmanje koncentracije alkohola u dahu stoga je jedini način “varanja” zapravo apstinencija (ne konzumirati alkohol) prije sjedanja za volan.

Ne postoji hrana, piće ili kaugume koje mogu prevariti alkotest tako da promijene količinu alkoholnih para u vašem dahu. 

5. Alkotest ne reagira na bombonijere s alkoholom.

Ako ste negdje čuli da konzumacija bombonijera s alkoholnim sadržajem može pokazati pozitivan alkotest to zapravo nije istina. U bombonijerama se nalazi tolika količina alkohola da je nemoguće da pokaže pozitivan alkotest izuzev ako test ne koristite u roku od jedne minute nakon što ste ju pojeli ili ako pojedete stvarno veliku količinu slatkiša s alkoholom, ali to rijetko tko uistinu čini.

6. I vi možete imati svoj alkotest.

Alkotest za osobnu upotrebu već dugo nije novost na tržištu, a može biti od pomoći osobama koje žele spriječiti prekomjernu konzumaciju alkohola, spriječiti prometne nezgode i izbjeći plaćanje prometnih kazni. 

Može se jednostavno kupiti online, a možete ga koristiti kako bi otkrili kada je sigurno da sjednete za volan ako ste popili nekoliko čašica više od planiranog. 

7. Alkotest spašava živote.

Iako je spomen alkotesta mnogima mrzak riječ je o uređaju koji je spasio bezbroj života jer su uz pomoć njega iz prometa isključivani vozači koji su opasni za ostale na cesti i koji bi vrlo vjerojatno uzrokovali neku vrstu nesreće. 

vožnja pod utjecajem
FOTO: SHUTTERSTOCK

8. Alkotest tolerira 0,5 promila, ali nekim vozačima niti to. 

Najviša zakonom dopuštena količina alkohola u krvi je 0,5 promila, ali ne za sve skupine vozača.

Mladi vozači starosti od 16 do 24 godine ne smiju imati ništa više iznad nule jer za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilom zbog smanjenog iskustva za volanom.

Isto vrijedi i za profesionalne vozače koji upravljaju vozilom u profesionalne svrhe, kao što su recimo vozači hitne pomoći, taksisti, vozači u državnoj službi i slično. 

Zakonske odredbe vezane uz alkohol i sigurnost u prometu

Zbog velikog broja prometnih nesreća uzrokovanih prekomjernom konzumacijom alkohola te nažalost i velikim brojem smrtnih ishoda u takvim slučajevima, Republika Hrvatska je postrožila kazne vezane uz vožnju pod utjecajem, čime se pokušavaju smanjiti tragične brojke na cestama.

Po tvrdnjama Ministarstva Unutarnjih poslova četiri glavne ubojice u prometu su brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mobitel i alkohol, pri čemu upravo alkohol drži neslavno prvo mjesto uzroka tragedija na cestama. 

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola smatra se teškim prekršajem pa su u skladu s tim određene i vrlo visoke i stroge kazne. Mnogi misle da se za alkoholiziranu vožnju odmah ide u zatvor, dok se za prebrzu vožnju plaćaju kazne, ali to nije istina. Evo kako se kazne kreću:

 • Za skupine vozača koji ne smiju imati niti malo alkohola u krvi, a to su mladi vozači, profesionalni vozači i instruktori vožnje alkotest koji pokaže bilo koju koncentraciju do 0,5 promila znači kaznu od 90 eura, ali i kazneni bodovi čije skupljanje može dovesti i do ponavljanja polaganja auto-škole pa čak i trajni gubitak vozačke dozvole za recidiviste 
 • Za vozače kojima je alkotest pokazao razinu od 0,5 do 1 promila slijedi kazna od 390 do 660 eura, ovisno o težini prekršaja
 • Za vozače koji su „napuhali“ između 1 i 1,5 promila slijedi kazna od čak 660 do 1990 eura
 • Za najmanje savjesne vozače koji su za volan sjeli s koncentracijom krvi većom od 1,5 promila kazna je u rasponu od 1320 do 2650 eura, ali može se pretvoriti i u kaznu od 60 dana zatvora 
 • Ako ste mislili izbjeći kaznu odbijanjem alkotesta ne piše vam se dobro: tada se smatra da pripadate u „najgoru“ skupinu vozača i kazan je istovjetna onoj kao da ste napuhali više od 1,5 promila

Ove kazne često su i mnogo veće jer vozači pod utjecajem alkohola obično rade i dodatne prekršaje koji se „zbrajaju“ : prekomjerna brzina, vožnja bez sigurnosnog pojasa, oduzimanje prednosti, vožnja bez vozačke dozvole, vožnja neregistriranog vozila, vožnja bez svjetala i slično. Tako se kazne mogu popeti i na nekoliko tisuća eura.

Za osobe koji su recidivisti, tj. koji često ponavljaju prekršaje i alkotest im nikada ne pokaže nulu kazne su još strože pa često uključuju i kaznu zatvora….

Koliko smijete popiti a da ne prekršite zakon? 

Idealna vožnja je vožnja u kojoj vozač uopće nije konzumirao alkohol i ništa što bilo tko kaže ne može poreći ovu pravu istinu. 

Ipak, zakon vam omogućuje da konzumirate malo alkohola prije nego prijeđete granicu od 0, 5 promila (osim kod mladih vozača, profesionalnih vozača te instruktora vožnje).

Kako bi alkotest uvijek pokazao manje od 0,5 promila obratite pozornost na sljedeće:

 • Žene od 55 – 70 kg smiju popiti jedno piće: 0,5 l piva ili 2 dl vina ili 0,5 dl rakije
 • Muškarci od 75 – 100 kg smiju popiti jedno i pol piće: 0,75 l piva ili 3 dl vina ili 0,75 dl rakije
 • Mlada djevojka u krvi će imati 0,5 promila već nakon ispijenih pola pića jer je organizam podložniji alkoholu
 • Mlad muškarac tjelesno snažan, do 40 godina, brže troši alkohol, ali to ne znači da je pametno piti više
 • 15 prije minuta prije nego što osoba sjedne u auto ne bi trebala ništa piti jer će napuhati još više promila zbog pare iz guste alkoholne sline. 

Koji su najčešći mitovi o alkotestu i alkoholu?

Mitovi o alkoholu još uvijek imaju svoje pobornike, ali s obzirom na to da nisu znanstveno dokazani, a neki od njih su i prilično besmisleni velika je vjerojatnost da su lažni. 

testiranje alkotestom
FOTO: SHUTTERSTOCK

Evo glavnih istina o alkoholu i alkotestu kojih morate biti svjesni:

 • Alkotest se NE može prevariti uz pomoć bombona, kauguma ili Coca Cole
 • Ispijanje puno crne kave NEĆE vas brzo otrijezniti jer kofein ne pomaže tijelu da brže preradi alkohol; bolje je piti vodu
 • Plesanjem se NE smanjuje količina alkohola u organizmu
 • Slatki kokteli isto sadrže alkohol i mogu vas opiti kao i žestoka pića
 • Jaka i masna hrana NE upija alkohol – i dalje ćete se napiti, ali ako prvo nešto pojedete alkohol će sporije ulaziti u krv
 • Kratko drijemanje usporava eliminaciju alkohola iz krvi jer to tijelo sporije radi dok spavamo pa spavanje NE smanjuje količinu alkohola u krvi
 • Miješanje pića NEMA veze s težinom opijanja; alkohol je alkohol i jednako ćeš se napiti jedne ili više vrste pića (jedino će ti možda biti manje mučno ako piješ jednu vrstu)

Članak objavio Matea

Jaguar E-Pace

Jaguar E-Pace: Ima puno mana da se upusti u borbu s konkurencijom

Porsche 911

Porsche 911: Miks originala i inovacije