in

Potrepštine u automobilu: 10 stvari koje biste trebali imati

Potrepštine u automobilu
Foto: Pixabay

Uvijek biste trebali imati određene predmete u automobilu, i ne, ne govorimo o hrpama smeća koje možda imate na stražnjem sjedalu. Ove osnovne potrepštine u automobilu održat će Vas spremnim i pomoći Vam da se nosite s nepredviđenim preprekama na cesti. Možda ćete čak i naići na priliku da postanete „Milosrdni Samarijanac“, odnosno da pomognete strancu u nevolji. Tko zna? Možda ćete samo na ovaj način upoznati svoju buduću ljubav. Nategnuto je, ali to ne čini ove stavke manje važnima.

Dok gradski vozači mogu bez nekih od ovih predmeta jer nikad nisu predaleko od mehaničara, ako živite u ruralnom području ili planirate dugo putovanje, uvijek je dobro provjeriti neke osnovne stvari prije nego što krenete na put.

Dakle, upotrijebite svoj instinkt i promatrajte ove stavke kao snažne prijedloge, a ne kao apsolutne zahtjeve…

1. Upute za upotrebu

Dvaput provjerite svoj pretinac za rukavice ili gdje god držite vlasnički priručnik kako biste bili sigurni da je tamo. Vaš korisnički priručnik reći će Vam važne informacije, kao što su preporučene razine goriva ili pritiska tlaka, uz ostale važne informacije koje će biti jedinstvene za Vaše vozilo. Dolazi s Vašim automobilom, pa ako ga nikada ne izvadite, nikada nećete morati brinuti o tome gdje se nalazi.

2. Informacije o popravku automobila

Preporučujemo da informacije o popravku automobila, kao i obrasce zahtjeva za osiguranje i HAK podatke držite na istom mjestu. Evidencije o popravku automobila pomažu vam kada prodajete ili popravljate svoje vozilo, pružaju važne informacije o povijesti vozila i mogu se odbiti kao poslovni trošak.

3. Vozačka, osiguranje, prometna

Možda se čini očitim, ali uvijek biste trebali imati svoju vozačku dozvolu, prometnu i osiguranje u automobilu kad god ga vozite. Pogotovo kada nova kartica osiguranja stigne poštom, ne zaboravite da je stvarno zalijepite u pretinac za rukavice. Nadamo se da Vas policija neće zaustaviti, ali zakon je imati te dokumente kad god i gdje god vozite i onda kada policija zaustavlja. Znajući da ste spremni i da imate svoju papirologiju, čini svaku Vašu vožnju još glatkijom i sigurnijom.

4. Kablovi za paljenje

Ako se baterija Vašeg vozila isprazni, nije uvijek učinkovito ili čak vjerojatno da se možete osloniti na nekog prolaznika koji će Vam pomoći. Samo kablovi nisu dovoljni da se Vaš motor ponovno pokrene. Zbog toga će Vam trebati i pojačivač baterije u nuždi. Naravno, pomoć na cesti vašeg osiguravatelja uvijek je opcija, ali često čekanje bude dulje od očekivanog, što može biti problem ako kasnite ili ste u opasnoj situaciji. Prijenosni kabeli relativno su jeftini, koštaju najčešće oko sto kuna, u većini maloprodajnih trgovina ili na internetu. Istrošena baterija uvijek je negativno iznenađenje. Međutim, ako ste odvojili vrijeme za kupnju kablova za paljenje i vježbali s brzim pokretanjem baterije, Vaš automobil, i što je najvažnije Vaš dan, neće dugo biti mrtav.

Većina kompaktnih kompleta za brzo pokretanje baterije sada dolazi s USB priključcima kako bi svi vaši uređaji bili napunjeni. Bilo da trebate pokrenuti vozilo ili jednostavno trebate napuniti svoj telefon, komplet za brzo pokretanje izvrstan je predmet u automobilu, ali i izvrstan dar.

5. WD-40

Koliko ste se puta mučili da otpustite maticu ili vijak na nekom dijelu svog automobila? Bilo da mijenjate svoju registarsku pločicu, otpuštate matice ili radite nešto treće, WD-40 izvrstan je predmet koji uvijek imate u autu i koji podmazuje sve što trebate.

Članak objavio Luka Petkovic

Ray Harroun

Ray Harroun – Izumitelj retrovizora i pobjednik prve Indy 500 utrke

Prost

Prost odlazi sa svoje pozicije u Alpineu, moguć dolazak donedavnog šefa Aston Martina