in

KOLUMNA: Kako povoljno kupiti rabljeni automobil? Pratite ova četiri koraka

Kako povoljno kupiti rabljeni automobil
Foto: Pixabay

Kako povoljno kupiti rabljeni automobil? Možda ste se to već mnogo puta upitali. Kada kupujete vozilo, postoji jedan vrlo dobar razlog da razmislite o kupnji rabljenog ili novog, a to je – deprecijacija, odnosno, pad vrijednosti. Novi automobil će deprecirati oko deset posto u trenutku kada napusti parcelu i još 20 posto u prvoj godini. Nakon tri godine prosječan automobil vrijedi oko 60 posto onoga što je bio kada je bio nov. To bi mogla biti depresivna vijest za izvornog vlasnika, ali predstavlja rješenje za razboritog kupca rabljenih automobila.

Model koji je od jedne do tri godine stariji vjerojatno će i dalje biti pod jamstvom proizvođača, a osim ako nije zlorabljen, vjerojatno će nuditi još mnogo godina dobre usluge. To stvara prilike za pametne kupce automobila koji znaju kako pregovarati o cijenama rabljenih automobila.

Dakle, kako povoljno kupiti rabljeni automobil?

“Učinite sve što možete prije nego što fizički odete kupiti automobil”, rekao je Philip Reed, viši urednik savjeta za potrošače na stranici za pregled automobila Edmunds. To znači da trebate istražiti za koju marku i model ste zainteresirani i koliko se prodaju u vašem području.

1. Krenite istraživati po internetu

Foto: Pixabay

Ako se pitate isplati li vam se potrošiti dodatno vrijeme za izradu domaće zadaće o rabljenim vozilima, razmislite što biste time mogli dobiti. Istražujući određena vozila koja imaju karakteristike i kilometražu koju tražite, uvodite mnoge automobile u proces kupnje. Prodavač možda neće odgovarati najnižoj cijeni koju nađete, ali ne može škoditi pitati.

Osim vrijednih istraživačkih alata dostupnih na internetu, možete odlučiti pogledati i online tržište za kupnju i prodaju automobila. Stranice za rabljene automobile pojednostavljuju iskustvo kupovine s detaljnim popisima za pretraživanje, recenzijama automobila, vodičima za kupce i još mnogo toga, što znači da bi vaše vozilo moglo biti udaljeno samo nekoliko klikova.

2. Provedite osobno istraživanje

Foto: Pixabay

Nakon što ste odredili što želite kupiti i za koliko se obično prodaje, vrijeme je za osobno istraživanje. Točnije, to znači uzeti rabljeno vozilo na probnu vožnju i pažljivo ga vizualno pregledati.

Također je važno osigurati da je sve što prodavatelj kaže o rabljenom vozilu istina. Nabavite izvješće o povijesti vozila da potvrdite očitanje brojača kilometara, povijest vlasništva i izvješća o nesrećama i šteti od poplava. Ako kupujete od privatnog prodavača, možete zatražiti i kopiju evidencije o održavanju.

To vam može pomoći da bolje uvidite koliko rabljeno vozilo uistinu vrijedi, u smislu tržišne vrijednosti, i jeste li spremni platiti tu cijenu, na temelju njegovog stanja. Ako prodavatelj ne želi ponuditi pojedinosti o vozilu, to je znak da biste možda željeli kupiti negdje drugdje.

3. Osnove pregovaranja

Foto: Pixabay

Kupnja rabljenog vozila od privatnog prodavača može biti opcija ako planirate platiti gotovinom.

Ovisno o prodavatelju, moguće je da ćete s njim moći pregovarati o nižoj cijeni ako ima prilično hitnu potrebu za prodajom. S druge strane, ako prodavač tvrdi da nema hitnog razloga za prodaju, osim da se želi riješiti automobila, možda će vam biti teže razgovarati s njim.

Što se tiče toga gdje postaviti početnu točku za pregovore, možda bi bilo od pomoći odabrati određeni iznos koji predstavlja apsolutni maksimum koji ste spremni platiti. Zatim možete postaviti početnu cijenu podosta ispod tog iznosa (nemojte pretjerivati!) kako biste imali prostora za napredovanje.

Na primjer, recimo da imate 15.000 kuna za rabljeni automobil. Nailazite na sjajan automobil čija je cijena 16.500 kuna, što je malo izvan vašeg cjenovnog ranga. Ako vam prodavač pruži priliku da date ponudu, mogli biste početi od 12 ili 13.000 kuna. Odatle, vi i prodavatelj možete nastaviti pregovarati dok ne dosegnete cijenu od 15.000 kuna koju želite platiti.

4. Kako dobiti najbolju cijenu

Foto: Pixabay

Znanje je vaš najbolji izvor za postizanjem najbolje ponude. Znati kakvi su drugi automobili poput onog za koji se cjenkate ključno je za snižavanje cijene. Ali, postoji li što drugo? Ovdje dolaze do izražaja vaše vještine pregovaranja. Jednostavno prihvaćanje cijene koju prodavatelj nametne dobar je način da priznate poraz. Za razliku od novog automobila koji možda nikada nije prošao kraj trgovca, rabljeni automobil je bio na cesti i kao rezultat toga već je izgubio dio svoje vrijednosti.

Budite strateški jaki

Kada je cilj niža nabavna cijena, ne želite ući s pogrešnim pristupom. Ako budete prezahtjevni, trgovac možda neće biti spreman učiniti bilo kakve ustupke u vašu korist. Uđete li previše mekano, oni bi vas mogli vidjeti kao prevrtljivu osobu.

Kada sjednete s prodavačem i predstavite svoju ponudu, budite čvrsti, ali pristojni. Dajte im do znanja da ste obavili „domaću zadaću“ i da imate predodžbu o tome koliko automobil vrijedi. Ne dopustite im da pokušaju odvesti razgovor na svoj mlin – ostanite usredotočeni na problem. Prodavač vam može pokušati odvratiti pozornost raspravom o financiranju, osiguranju ili dodacima poput plana održavanja. Ovo je zamka koju biste trebali biti spremni izbjeći.

Iskoristite priliku da jasno iznesete svoje argumente zašto bi prodavač trebao prihvatiti nižu cijenu. Ako je vaš pregled pokazao nešto što ćete morati popraviti, svakako to naznačite. Ovdje je cilj navesti prodavača da prizna sve što bi moglo opravdati prihvaćanje vaše ponude.

Ako vam prodavač kaže da ne može uzeti ništa manje od nametnute cijene, budite spremni otići. U ovom trenutku mogu se dogoditi dvije stvari: prodavač će iznenada predložiti da vas dvoje možete postići dogovor o cijeni ili će vam stisnuti ruku i reći da se vratite ako se predomislite.

Ako prodavač odabere prvu opciju, budite spremni dati protuponudu na svaku predloženu cijenu. Protuponuda možda nije puno niža od nametnute cijene, ali služi nastavku pregovora. U ovom trenutku možete malo povećati svoju ponudu, ali ne zaboravite zadržati svoj apsolutni maksimum na vidiku. Možda će to potrajati neko vrijeme, ali na kraju ćete možda uspjeti napraviti kompromis oko cijene koja je prihvatljiva za obje strane.

Budite uporni

Pregovaranje je fina umjetnost, a ponekad prodavač jednostavno ne želi čuti što imate za reći. Jedan trik je usvojiti tvrdoglavu taktiku kako biste pokušali i iscrpili biste se. Ovdje dolazi pravi test vaših pregovaračkih vještina.

Ako vaša ponuda bude direktno odbijena, nemojte otići pognute glave. Zahvalite prodavaču na izdvojenom vremenu i recite da ćete vozilo tražiti negdje drugdje. Predajte svoj telefonski broj i recite da vas nazovu ako se predomisle o prodaji. Zatim pričekajte i vidite što će se dogoditi.

Moguće je da će vas za dan ili dva prodavač nazvati da vam kaže da je ponovno razmotrio vašu ponudu. Ako ne, to je znak da prijeđete na sljedeći rabljeni automobil i ponovno započnete proces pregovora. To može biti dugotrajno i zamorno, ali na kraju dana, bit ćete zahvalni ako vam pregovarački napori dopuštaju kupnju pravog automobila po pravoj cijeni.

Članak objavio Luka Petkovic

Mercedes Benz EQS

U travnju stiže novi Mercedes-Benz EQS: Cijena? Prava sitnica

Automobilske zanimljivosti sjajne za probijanje leda u razgovoru