in

10 najjeftinijih električnih automobila koje možete kupiti

najjeftiniji električni automobil

Električni automobili postaju sve popularniji u Hrvatskoj. Mnogi vozači razmišljaju o prelasku na čišći način prijevoza, ali brine ih cijena. Dobra vijest je da na tržištu ima nekoliko pristupačnih modela električnih vozila.

Neki od najjeftinijih električnih automobila u Hrvatskoj su mali gradski modeli poput Peugeota e-208 i Dacia Spring. Ovi automobili imaju manje baterije i kraći domet, ali su idealni za gradsku vožnju. Tu su i nešto veći modeli poput MG ZS EV-a koji nude više prostora po pristupačnoj cijeni.

Iako su i dalje skuplji od klasičnih automobila, cijene električnih vozila polako padaju. Uz državne poticaje, neki modeli postaju dostupni i za manje od 15,000 eura. To otvara vrata širem krugu kupaca da se pridruže električnoj revoluciji.

1. Peugeot e-208

Peugeot e-208

Peugeot e-208 je električni gradski automobil koji privlači pažnju svojim sportskim izgledom i zabavnom vožnjom. Ovaj model nudi 100% električni pogon, što ga čini odličnim izborom za ekološki osviještene vozače.

E-208 se ističe svojim snažnim električnim motorom od 136 konjskih snaga. Zahvaljujući tome, ovaj mali gradski junak može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 8,1 sekundu, što je stvarno impresivno za električni automobil ove klase.

Baterija kapaciteta 54 kWh omogućava doseg do 406 kilometara s jednim punjenjem. To je sasvim dovoljno za svakodnevne gradske vožnje i kraća putovanja izvan grada.

Unutrašnjost e-208 je moderna i tehnološki napredna. Vozači će uživati u malom sportskom volanu koji daje osjećaj agilnosti i upravljivosti. Iako možda treba malo navikavanja, brzo ćete zavoljeti ovaj jedinstveni detalj.

Cijena Peugeot e-208 modela počinje od otprilike 39.630 EUR, što ga svrstava među pristupačnije električne automobile na hrvatskom tržištu. S obzirom na njegove performanse i opremu, e-208 nudi odličan omjer cijene i kvalitete za kupce koji traže moderan električni gradski auto.

2. Dacia Spring

Dacia Spring

Dacia Spring je najpovoljniji električni automobil u Hrvatskoj. Ovaj mali gradski auto osvojio je kupce svojim pristupačnim cijenama i praktičnošću. Spring ima domet do 230 km u mješovitoj vožnji, što je sasvim dovoljno za svakodnevne potrebe većine vozača.

Dizajn Springa je moderan i kompaktan. Sprijeda se ističe novi Dacia logo, a straga natpis brenda. Zanimljiv detalj su svjetla na kat koja mu daju prepoznatljiv izgled. U paketu opreme Extreme, Spring dobiva i decentne detalje u boji bakra.

Pod haubom se krije elektromotor od 65 KS u snažnijoj verziji. Baterija kapaciteta 26,8 kWh omogućuje do tjedan dana gradske vožnje s jednim punjenjem. Prosječni korisnik Springa dnevno prelazi 37 km pri brzini od 37 km/h.

Spring je idealan za one koji traže jednostavnu i učinkovitu mobilnost bez emisija štetnih plinova. Njegova pristupačna cijena i niske troškovi održavanja čine ga privlačnim izborom za prve kupce električnih vozila.

3. Smart ForTwo

Smart ForTwo

Smart ForTwo mali je električni automobil koji se ističe kao jedno od najpristupačnijih rješenja na hrvatskom tržištu. Ovaj kompaktni gradski auto savršen je izbor za one koji traže ekonomično vozilo za gradsku vožnju.

S baterijom od 17,6 kWh, Smart ForTwo nudi doseg od oko 132 kilometra prema WLTP standardu. To ga čini idealnim za svakodnevne gradske vožnje i kraće relacije. Iako možda nije najbolji izbor za duža putovanja, njegove male dimenzije čine ga izvrsnim za parkiranje u skučenim gradskim prostorima.

Cijena Smart ForTwo-a uz državne poticaje iznosi oko 16.500 eura, što ga svrstava među najjeftinije električne automobile dostupne u Hrvatskoj. Ovo ga čini privlačnom opcijom za one koji žele prijeći na električnu mobilnost bez velikog financijskog opterećenja.

Smart ForTwo posebno je popularan među urbanim vozačima koji cijene njegovu praktičnost i ekonomičnost. Unatoč skromnim specifikacijama, ovaj mali električni auto nudi sve što je potrebno za udobnu gradsku vožnju uz nulte emisije.

4. Renault Twingo Electric

Renault Twingo Electric

Renault Twingo Electric je pravi izbor za gradsku vožnju. Ovaj šarmantni maleni automobil nudi praktičnost i ekonomičnost u jednom paketu.

S cijenom od oko 26.390 EUR, Twingo Electric je među najjeftinijim električnim opcijama na tržištu. Njegova baterija od 21,3 kWh možda zvuči skromno, ali je savršena za gradske uvjete.

Doseg od 190 kilometara je više nego dovoljan za svakodnevne potrebe većine vozača. Twingo Electric se brzo puni i lako parkira, što ga čini idealnim za gužve u gradu.

Unutrašnjost je iznenađujuće prostrana za tako mali automobil. Udobna sjedala i moderan dizajn čine vožnju ugodnom. Twingo Electric dolazi s automatskim mjenjačem i klimom, što dodatno poboljšava iskustvo vožnje.

Za one koji traže ekološki prihvatljiv i ekonomičan gradski automobil, Renault Twingo Electric je odličan izbor. Njegova niža cijena i niski troškovi održavanja čine ga pametnom investicijom za budućnost.

5. Fiat 500e

Fiat 500e

Fiat 500e je šarmantni električni gradski automobil koji privlači poglede svojom retro-modernom estetikom. Ovaj mali talijanski ljepotan nudi pristupačnu opciju za one koji žele prijeći na električnu mobilnost bez velikih troškova.

S baterijom kapaciteta 28,3 kWh, 500e ima doseg koji je idealan za gradsku vožnju. Elektromotor snage 85 kW (116 KS) osigurava živahne performanse – ubrzanje do 100 km/h za 8,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 150 km/h.

Unutrašnjost 500e odiše talijanskim šarmom i modernom tehnologijom. Vozači će cijeniti napredne sustave potpomognute vožnje koji pomažu u gradskoj gužvi. Punjenje je brzo i jednostavno – na brzom punjaču baterija se napuni od 18% do 80% za samo 35 minuta.

Cijena Fiata 500e u Hrvatskoj, uz državne poticaje, kreće se oko 24.700 eura. To ga čini jednim od najpristupačnijih električnih automobila na našem tržištu, posebno privlačnim za urbane vozače koji traže stilsko i ekološki prihvatljivo rješenje za svakodnevnu mobilnost.

6. MG 5 Electric

MG 5 Electric

MG 5 Electric je prvi potpuno električni karavan na hrvatskom tržištu. Ovaj prostrani automobil nudi odličan omjer cijene i kvalitete. Dugačak je 460 cm, što ga čini najprostranijim u svojoj cjenovnoj kategoriji.

Osnovni model dolazi s baterijom kapaciteta 50,3 kWh koja omogućuje doseg od 320 kilometara. To je sasvim dovoljno za svakodnevnu gradsku vožnju i kraća putovanja. Prtljažnik od 479 litara pruža mnogo prostora za prtljagu ili obiteljske potrebe.

Uz državne poticaje, cijena MG 5 Electrica iznosi oko 28.000 EUR, što ga čini jednim od najpristupačnijih električnih automobila u Hrvatskoj. Za taj iznos dobivate moderan dizajn, prostranu unutrašnjost i nultu emisiju štetnih plinova.

MG 5 Electric je idealan izbor za vozače koji traže praktičan električni automobil s dovoljno prostora za obitelj ili posao. Njegova pristupačna cijena i karavanski oblik čine ga jedinstvenim na tržištu električnih vozila.

7. Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric je jedan od najpopularnijih električnih automobila u Hrvatskoj. Ovaj kompaktni SUV nudi odličan omjer cijene i kvalitete. Osnovni model ima bateriju kapaciteta 39,2 kWh, što mu daje domet od oko 300 kilometara.

Za one koji žele više, tu je i verzija s većom baterijom od 64 kWh. Ona pruža impresivan doseg do 484 km, što je odlično za duža putovanja. Snaga motora varira od 136 KS do 204 KS, ovisno o modelu.

Kona Electric se može pohvaliti brzim ubrzanjem. Od 0 do 100 km/h stiže za samo 7,9 sekundi u snažnijoj verziji. Unutrašnjost je prostrana i udobna, a oprema bogata. Cijena osnovnog modela uz poticaje iznosi oko 39.990 EUR, što ga čini pristupačnim izborom za mnoge vozače.

Punjenje baterije je brzo i jednostavno. Na brzom punjaču, Kona Electric može napuniti 80% baterije za samo 45 minuta. To znači manje vremena na stanici za punjenje i više vremena na cesti.

8. Mazda MX-30

Mazda MX-30

Mazda MX-30 je zanimljiv izbor za one koji traže pristupačan električni automobil. Ovaj kompaktni crossover ima moderan dizajn i nudi solidnu opremu već u osnovnom paketu.

Srce MX-30 je elektromotor snage 145 KS, što je sasvim dovoljno za gradsku vožnju i kraća putovanja. Baterija kapaciteta 35,5 kWh omogućuje doseg od oko 200 km, što može biti ograničavajući faktor za neke vozače.

Cijena MX-30 počinje od 37.370 eura, što ga čini jednim od najpristupačnijih električnih modela na našem tržištu. Za taj novac dobivate bogatu opremu koja uključuje dva zaslona, tempomat i 18-inčne aluminijske naplatke.

Unutrašnjost MX-30 odiše kvalitetom i ekološkim materijalima. Zanimljiv detalj su stražnja vrata koja se otvaraju u suprotnom smjeru, što olakšava ulazak i izlazak putnicima.

Iako možda nije idealan za duga putovanja, Mazda MX-30 je odličan izbor za gradsku vožnju i svakodnevne potrebe. Uz nisku cijenu i privlačan dizajn, definitivno zaslužuje mjesto na listi najjeftinijih električnih automobila u Hrvatskoj.

9. MG ZS EV

MG ZS EV

MG ZS EV je električni SUV koji osvaja srca vozača diljem Hrvatske. Ovaj pristupačan automobil nudi sjajnu vrijednost za uloženi novac, s cijenom od samo 38.000 EUR.

Za taj iznos dobivate prostran i udoban SUV s impresivnim performansama. Baterija kapaciteta 51,1 kWh omogućuje doseg od čak 320 kilometara, što je sasvim dovoljno za svakodnevne gradske vožnje i kraća putovanja.

Snaga motora od 130 kW (175 KS) pruža uzbudljivo iskustvo vožnje. MG ZS EV može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 8,6 sekundi, što je stvarno brzo za električni automobil u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Unutrašnjost je prostrana i moderna, s prtljažnikom od 448 litara koji će zadovoljiti potrebe većine obitelji. MG ZS EV dolazi s bogatom opremom, uključujući veliki touchscreen, navigaciju i sustave za pomoć u vožnji.

Ako tražite povoljni električni SUV s dobrim performansama i opremom, MG ZS EV je odličan izbor. Ovaj automobil dokazuje da električna mobilnost može biti dostupna širem krugu kupaca.

10. Opel Corsa-e

Opel Corsa-e

Opel Corsa-e je električni gradski automobil koji nudi odličan spoj performansi i pristupačnosti. S cijenom od 199.952 eura uz poticaje, ovaj model privlači mnoge kupce koji žele prijeći na čistu mobilnost.

Corsa-e dijeli tehnički DNK s Peugeotom e-208, što znači da pod haubom krije elektromotor snage 136 KS i bateriju kapaciteta 50 kWh. Ova kombinacija omogućuje impresivan doseg od 337 do 359 kilometara, ovisno o opremi i uvjetima vožnje.

Punjenje baterije je brzo i jednostavno. Na brzom punjaču, Corsa-e može napuniti bateriju do 80% u samo 30 minuta, što je idealno za duža putovanja i brze stanke.

Vozači će cijeniti tihu i glatku vožnju karakterističnu za električne automobile. Corsa-e nudi trenutni odaziv na gas i agilno ponašanje u gradskoj vožnji, što je čini zabavnom za upravljanje.

Unutrašnjost je moderna i funkcionalna, s digitalnim instrumentima i infotainment sustavom koji podržava povezivanje s pametnim telefonima. Prostor je dobro iskorišten, pružajući udobnost za četiri odrasle osobe.

Članak objavio N Ć

najjeftiniji auto na plin

Top 10 najjeftinijih automobila na plin u 2024. godini

mali automatik automobili

10 najboljih malih automatik automobila u 2024. godini