in

Top 10 najboljih automobila za početnike

najbolji auto za početnike

Odabir prvog automobila uzbudljiv je trenutak za svakog novog vozača. Tražiš pouzdano vozilo koje će ti pružiti sigurnost i samopouzdanje na cesti? 

Najbolji auto za početnike je kompaktan, jednostavan za upravljanje i opremljen najnovijim sigurnosnim sustavima. Modeli poput Forda Fieste, Opel Astre i Honde Civic često se ističu kao odlični izbori. 

Ovi automobili nude dobar omjer cijene i kvalitete, ekonomičnu potrošnju goriva i dovoljno snage za gradsku vožnju i autoceste. No, postoji još mnogo opcija koje bi mogle savršeno odgovarati tvojim potrebama i proračunu.

1. Volkswagen UP

Volkswagen UP

Volkswagen UP je savršen izbor za početnike u svijetu vožnje. Ovaj mali gradski automobil nudi odličnu kombinaciju praktičnosti i ekonomičnosti. S dužinom od samo 3,6 metara, UP se lako parkira čak i u najužim gradskim ulicama.

Unutrašnjost je iznenađujuće prostrana za auto ove veličine. Četiri odrasle osobe mogu se udobno smjestiti, a prtljažnik je među najvećima u klasi. Vozači će cijeniti visoku poziciju sjedenja koja pruža dobar pregled ceste.

UP dolazi s pouzdanim motorima od 60 do 90 konjskih snaga. Osnovni benzinac od 1.0 litre troši samo 4,5 litara na 100 km u gradskoj vožnji. To znači da ćete na godišnjoj razini uštedjeti stotine eura na gorivu.

Za početnike je posebno korisna pregledna armatura s jednostavnim kontrolama. Upravljač je lagan i precizan, što olakšava manevriranje u gradu. UP također ima visoku ocjenu sigurnosti od 5 zvjezdica na Euro NCAP testovima.

Cijena novog modela kreće se od 13.000 EUR, što ga čini pristupačnim izborom za prvi automobil. Uz nisku potrošnju i jeftino održavanje, UP je pametan dugoročni izbor za vozače početnike.

2. Hyundai i10

Hyundai i10

Hyundai i10 je sjajan izbor za početnike u svijetu vožnje. Ovaj mali gradski automobil nudi iznenađujuće mnogo prostora za svoju veličinu. Može udobno smjestiti pet odraslih osoba, što je impresivno za vozilo dugo samo 367 cm.

Prtljažnik i10 je najveći u svojoj klasi s 252 litre, a može se proširiti na 1042 litre preklapanjem stražnjih sjedala. To ga čini praktičnim za svakodnevne potrebe i kraća putovanja.

Novija generacija i10 donosi poboljšanu kvalitetu i voznu dinamiku. Opremljen je naprednim značajkama poput sustava upozorenja za prelazak u drugu traku, tempomata i komandi na volanu. Tu je i 7-inčni touchscreen s navigacijom, što ga čini modernim i tehnološki naprednim.

Za početnike je posebno korisna zaigranost i10, što olakšava upravljanje u gradskim uvjetima. Uz to, sustav regeneracije energije poboljšava učinkovitost potrošnje goriva, što je plus za svačiji džep.

Cijena i10 je konkurentna u usporedbi s drugim malim gradskim automobilima, a nudi više opreme i prostora od mnogih rivala. To ga čini pametnim izborom za nove vozače koji žele pouzdano i dobro opremljeno prvo vozilo.

3. Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo je savršen izbor za nove vozače. Ovaj mali gradski auto nudi odličnu ravnotežu između praktičnosti i performansi. Njegova kompaktna veličina čini ga idealnim za manevriranje u gustom gradskom prometu i parkiranje na uskim mjestima.

Polo se ističe po svojoj pouzdanosti i sigurnosti. Opremljen je najnovijim sigurnosnim značajkama koje pružaju dodatnu zaštitu vozačima početnicima. Ekonomičnost je još jedna prednost ovog modela – mala potrošnja goriva znači manje troškove za vlasnike.

Unutrašnjost Pola je iznenađujuće prostrana za auto njegove veličine. Nudi udobnost i dovoljno mjesta za putnike i prtljagu. Kvaliteta izrade je na visokoj razini, što je tipično za Volkswagen.

Cijena novog Pola počinje od otprilike 15.000 EUR, što ga čini pristupačnim za mnoge nove vozače. Rabljeni modeli mogu se naći i za manje, čineći ga još privlačnijom opcijom za one s ograničenim budžetom.

Vožnja Pola je zabavna i lagana. Upravljač je precizan, a ovjes udoban, što ga čini idealnim za učenje i stjecanje samopouzdanja na cesti. Nije čudo da je Polo popularan izbor među vozačima početnicima diljem Europe, uključujući i Hrvatsku.

4. Kia Picanto

Kia Picanto

Kia Picanto je savršen izbor za vozače početnike. Ovaj mali gradski automobil nudi sjajnu kombinaciju pristupačnosti, pouzdanosti i lakoće upravljanja. S kompaktnim dimenzijama, Picanto je idealan za navigaciju kroz uske gradske ulice i parkiranje na skučenim mjestima.

Jedan od najvećih aduta Picanta je njegovo 7-godišnje jamstvo ili 150.000 km. To znači da čak i ako kupite rabljeni model star 3 godine, i dalje ćete imati dulju garanciju nego kod većine novih automobila drugih marki.

Za nove vozače, Picanto nudi dobar balans sigurnosnih značajki i pristupačne cijene. Njegov responzivni upravljač i dobra preglednost pomažu u izgradnji samopouzdanja za volanom. Iako nije najbrži automobil na cesti, Picanto ima dovoljno snage za gradsku vožnju i povremene izlete izvan grada.

Ekonomičnost je još jedna prednost Picanta. S malom potrošnjom goriva, ovaj automobil je prijatelj vašeg novčanika, što je posebno važno za mlade vozače koji često imaju ograničen budžet. Uz to, niski troškovi održavanja čine ga pametnim dugoročnim izborom.

5. Škoda Fabia

Škoda Fabia

Škoda Fabia je odličan izbor za nove vozače. Ovaj kompaktni gradski auto nudi kombinaciju praktičnosti i sigurnosti koja je idealna za početnike. S modernim dizajnom i prostranošću koja nadmašuje mnoge konkurente u svojoj klasi, Fabia se ističe kao pametan odabir.

Sigurnost je na prvom mjestu kod Fabie. Opremljena je naprednim sustavima poput višestrukih zračnih jastuka i kontrole stabilnosti. To pruža mir u vožnji novim vozačima dok stječu iskustvo na cesti.

Ekonomičnost je još jedna jaka strana ovog modela. S potrošnjom goriva od oko 6,5 litara na 100 km u mješovitoj vožnji, Fabia je nježna prema novčaniku. To je posebno važno za mlade vozače koji često imaju ograničen budžet.

Za upravljačem, Fabia pruža ugodno iskustvo vožnje. Lagan i precizan mjenjač olakšava promjenu brzina, što je korisno za one koji tek uče. Automobil je okretan u gradu, a stabilnost na otvorenoj cesti daje samopouzdanje vozaču.

Unutrašnjost Fabie je funkcionalna i moderna. Intuitivni kontrolni sustavi i pregledna instrumentna ploča pomažu vozačima da se brzo snađu. Prostran prtljažnik dodaje na praktičnosti, čineći Fabiu svestranim izborom za svakodnevne potrebe.

6. Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford Fiesta je idealan izbor za početnike u svijetu vožnje. Ovaj kompaktni gradski automobil nudi savršenu kombinaciju praktičnosti i zabave za volanom. S ekonomičnim motorima, Fiesta troši malo goriva, što je izvrsno za novčanik mladih vozača.

Upravljanje Fiestom je lagano i precizno, što početnicima daje osjećaj sigurnosti na cesti. Mali radijus okretanja čini parkiranje u gradu pravom igrom. Unutrašnjost je moderna i funkcionalna, s intuitivnim kontrolama koje neće zbuniti nove vozače.

Sigurnost je na visokoj razini, s brojnim naprednim sustavima koji pomažu u izbjegavanju nesreća. Ford je poznat po pouzdanosti, pa Fiesta neće često posjećivati mehaničara. To je velika prednost za one koji tek ulaze u svijet održavanja automobila.

Cijena Fieste je pristupačna, što je čini privlačnom opcijom za prvi automobil. Uz različite opcije motora i opreme, svaki početnik može pronaći savršenu Fiestu za svoje potrebe i budžet. Ovaj mali Ford je pravi partner za prve kilometre na cesti!

7. Seat Ibiza

Seat Ibiza

Seat Ibiza je odličan izbor za nove vozače. Ovaj španjolski gradski auto nudi savršenu ravnotežu između cijene, kvalitete i performansi. S kompaktnim dimenzijama, Ibiza se lako parkira i manevrira kroz gradske ulice.

Unutrašnjost je prostrana i udobna, s dovoljno mjesta za četiri odrasle osobe. Prtljažnik zapremnine 355 litara je među većima u klasi, što je praktično za svakodnevne potrebe ili kraća putovanja.

Ibiza dolazi s modernim benzinskim motorima. Popularni 1.0 TSI motor s 95 KS pruža dobru ravnotežu između snage i potrošnje goriva. U prosjeku troši oko 6 litara na 100 km u kombiniranoj vožnji.

Sigurnost je na visokoj razini. Ibiza je dobila maksimalnih 5 zvjezdica na Euro NCAP testovima. Dolazi s naprednim sustavima pomoći vozaču poput upozorenja na izlazak iz trake i automatskog kočenja u nuždi.

Cijena novog modela počinje od oko 15.000 EUR, ovisno o opremi. To je čini pristupačnom opcijom za mlade vozače koji traže pouzdan i siguran prvi automobil.

8. Toyota Aygo

Toyota Aygo

Toyota Aygo je sjajan izbor za početnike u svijetu vožnje. Ovaj mali gradski automobil nudi zabavno iskustvo za volanom i jednostavno kretanje kroz gradske gužve. S povišenim položajem za vožnju, vozači se osjećaju sigurnije i imaju bolji pregled prometa.

Aygo X dolazi s 1.0-litarskim motorom koji je dovoljno snažan za gradsku vožnju, a istovremeno štedi gorivo. To je odlično za one koji paze na troškove. Unutrašnjost je kompaktna, ali funkcionalna, s modernim dodirnim zaslonom za infotainment sustav.

Cijena Ayga X počinje od otprilike 17.400 EUR, što ga čini pristupačnim za mnoge nove vozače. Iako je to nešto više od nekih konkurenata, Toyota nudi pouzdanost i dobru preprodajnu vrijednost.

Za one koji vole personalizaciju, Aygo X dolazi u živopisnim bojama i s mogućnošću odabira različitih detalja. To omogućuje vozačima da izraze svoju osobnost kroz svoj prvi automobil.

9. Dacia Sandero

Dacia Sandero

Dacia Sandero je pravi izbor za nove vozače koji traže pouzdano i pristupačno vozilo. Ovaj kompaktni automobil nudi odličan omjer cijene i kvalitete, što ga čini idealnim za one koji tek ulaze u svijet vožnje.

Sandero se ističe svojim jednostavnim dizajnom i praktičnošću. Unutrašnjost je prostrana i udobna, pružajući dovoljno mjesta za putnike i prtljagu. To je posebno korisno za početnike koji se još navikavaju na dimenzije vozila.

Jedan od glavnih aduta Sandera je njegova ekonomičnost. S efikasnim motorima, poput 0.9 TCe benzinca, ovaj auto štedi gorivo i novac. To je velika prednost za mlade vozače koji često moraju paziti na troškove.

Dacia nije zaboravila ni na sigurnost. Sandero dolazi s osnovnim sigurnosnim značajkama koje su ključne za nove vozače. Sustav protiv blokiranja kotača (ABS) i elektronska kontrola stabilnosti (ESP) pružaju dodatnu sigurnost na cesti.

Za one koji žele malo više avanture, tu je i Sandero Stepway. Ovaj crossover model nudi povišeni klirens i robusniji izgled, idealan za izlete izvan grada. Cijena Sandera počinje od oko 12.000 EUR, što ga čini jednim od najpristupačnijih novih automobila na tržištu.

10. Suzuki Baleno

Suzuki Baleno

Suzuki Baleno je odličan izbor za početnike. Ovaj kompaktni automobil nudi prostranost i udobnost u vožnji. S dužinom od 399,5 cm, Baleno je okretan u gradskoj gužvi.

Težina od samo 920 kg čini ga laganim i štedljivim. Benzinski motor od 90 KS uglađeno radi i troši svega 5,7 litara na 100 km. To je dobra vijest za novčanik vozača početnika.

Baleno ima praktičnu unutrašnjost s dovoljno prostora za putnike i prtljagu. Oprema je bogata, čak i u osnovnom modelu. Cijena novog Balena kreće se oko 16.000 EUR, što ga čini pristupačnim za mnoge kupce.

Vožnja Balena je ugodna i sigurna. Upravljivost je precizna, što je idealno za one koji tek uče. Suzuki nudi pouzdanu japansku tehnologiju, pa su kvarovi rijetki. To znači manje brige i troškova održavanja za nove vozače.

Članak objavio N Ć

koliko puta se smije pasti vozački ispit

Koliko puta se smije pasti vozački ispit u Hrvatskoj?

Žuti Opel GT na manifestaciji "Old- und Younngtimer Sommerfest" u njemačkom Rastedeu

Opel GT: Među najljepšim automobilima svog vremena