in

UVOZ AUTOMOBILA Vječito pitanje: Kako uvesti rabljeno vozilo iz inozemstva i koliko doista vrijedi polovni automobil iz Njemačke?

uvoz automobila
Foto: Pixabay

U posljednje se vrijeme često suočavamo s pitanjem uvoza rabljenih vozila iz inozemstva. Promijenile su se neke regulative otkad smo zakoračili u Europsku uniju, no činjenica je da je uvoz automobila lakši nego što je ikad ranije bio. O navedenoj temi malo smo istražili po prostranstvima interneta te smo kao rješenje dobili vrlo pojednostavljen odgovor od Komparea, agencije iz Rijeke koja osigurava automobile.

Ako želite kupiti rabljeni automobil izvan granica Lijepe naše, najbolje je da se odlučite za neku od država Europske unije. Ondje su povoljnije cijene, ponajviše zbog raznih regulacija koje se dotiču ekoloških komponenti. Primjerice, voljeli biste da je CO2 ispuh što manji jer ćete tako za željeni automobil morati izdvojiti manje novaca. Međutim, za kupovinu vozila izvan Hrvatske ne smijete zanemariti ostale troškove, poput homologacije i troškova putovanja.

E sad, da se dotaknemo glavnog pitanja: Kako uvesti rabljeno vozilo? Prvo vam u ruke od preprodavača mora sjesti dokaz o vlasništvu vozila. Budući da ćete automobil kupiti od fizičke osobe, a ne u salonu, radi se o kupoprodajnom ugovoru. Potreban će vam biti i dokument za postupak koji utvrđuje sukladnost, odnosno, već spomenuta homologacija. Jasno, uz sve što smo naveli, uza sebe morate imati i originalnu prometnu dozvolu. Ne smijete zaboraviti na to da vozilo koje kupujete mora biti registrirano još za vrijeme vašeg povratka u Hrvatsku. Ako ćete po automobil ići u Njemačku, onda ćete morati izdvojiti minimalno 700 kuna, a to je cijena izvoznih tablica u trajanju od pet dana. One koje traju mjesec dana koštaju duplo više.

I nakon što ste obavili sve što smo napisali, vrijeme je za dolazak na granicu. Međutim, ne brinite, policajci će vas tražiti jedino prometnu dozvolu kako bi se uvjerili da automobil nije ukraden. Dolaskom u Hrvatsku predstoji najveći dio posla: plaćanje nameta na vozilo, homologacija, registriranje i osiguravanje.

Ako planirate kupiti automobil u Njemačkoj, taj potez bi mogao biti vrlo pametan te će donijeti uštedu. Međutim, treba biti vrlo oprezan jer niti Njemačka nije zemlja kakva je nekoć bila. Unatoč raznim „muljatorima”, još uvijek odskaču od prosjeka EU što se tiče vjerodostojnosti automobila. Uvozom vozila iz Njemačke možete uštedjeti i više tisuća kuna. Dat ćemo jedan primjer, Mercedes C klase iz 2013. godine jeftiniji je čak i do tri tisuće eura nego isti takav u Hrvatskoj. Slična priča je i za Audi A4 model. Odlazak u Njemačku ne bi trebao biti uzaludan. Uvoz automobila od ondje bi se trebao isplatiti.

Članak objavio Luka Petkovic

Mercedes

F1: Ferrari poklonio dvostruku pobjedu Mercedes-Benzu

BMW X2

BMW X2 M35i: Nismo trebali dugo čekati da BMW zalijepi nekad ekskluzivno slovo “i” na svoj kompaktni SUV SAC